Laktózová intolerancia a probiotiká

Mám citlivosť na mliečne výrobky...

Tu je návod, ako bezmliečne probiotiká môžu skrotiť príznaky.
Zistite, prečo sú probiotiká, tzv. priateľské baktérie, také dobré pre vaše črevá...

 

Obsah článku:

  • Čo spôsobuje laktózovú intoleranciu?
  • Prečo probiotiká prinášajú taký rozdiel?
  • Bezlaktózové probiotiká

 

Čo spôsobuje laktózovú intoleranciu?

  • Alergie a citlivosť na mliečne výrobky nie sú vôbec zriedkavé. Ak nemáte problém s mliečnymi výrobkami, pravdepodobne poznáte niekoho, kto ho má.
  • Dr. Mary Ellen Sandersová, výkonná vedecká pracovníčka Medzinárodnej vedeckej asociácie pre probiotiká a prebiotiká, hovorí, že skutočná neznášanlivosť mliečnych výrobkov môže prebiehať dvoma spôsobmi. "Ľudia môžu mať intoleranciu laktózy, čo znamená, že neprodukujú dostatočné množstvo laktázy na trávenie laktózy v mliečnych výrobkoch," hovorí Sandersová.
  • Druhá možnosť? Alergia na mliečne bielkoviny. Poznamenáva, že táto cesta "je u dospelých pomerne zriedkavá, hoci asi 2 % detí môžu mať túto alergiu". Alergia na mliečne výrobky môže spôsobiť reakciu, ktorá sa prejavuje od hnačky cez bolesti brucha až po žihľavku.

aaprobiotika

 

  • Ľudia s intoleranciou laktózy nepociťujú skutočnú alergickú reakciu. Ak máte intoleranciu laktózy laktóza v mliečnych výrobkoch sa dostáva do hrubého čreva nestrávená. Odtiaľ ju metabolizujú črevné mikróby, čo vám spôsobuje nie príliš príjemné vedľajšie účinky, ako sú hnačka, kŕče, nadúvanie, plynatosť a ďalšie.
  • Jedným zo spôsobov, ako sa týmto príznakom vyhnúť, je nekonzumovať kravské mlieko. Ak vám však syr a iné mliečne výrobky chutia, môžu vám pomôcť [bezmliečne] probiotiká

 

 

Prečo probiotiká prinášajú taký rozdiel?

  • Užívanie probiotík prispieva na zmiernenie citlivosti na mliečne (a iné!) výrobky. Neoficiálne dôkazy sú všade.
  • Čo vlastne probiotiká robia s vašimi črevami? Čo robí z baktérií silu uľahčujúcu trávenie?
  • V prvom rade, nie všetky probiotiká sú funkčné aj v tráviacom trakte. Tie, ktoré sú, však môžu pomôcť tráveniu niekoľkými spôsobmi.
  • Probiotiká napomáhajú k lepšiemu tráveniu. "Zlepšujú pohyb čriev, čo je dôležité na to, aby sa potrava "nezasekla" alebo aby sa príliš dlho neprepúšťala, čo by viedlo k hnilobnému procesu." Krásne! Probiotiká vám tiež môžu pomôcť rozložiť a stráviť potravu, čím sa živiny v potrave sprístupnia na vstrebávanie.

 

 

Bezlaktózové probiotiká

Probiotiká môžu tiež meniť potraviny počas ich trávenia. Príkladom sú premeny potravín na vitamíny skupiny B a ďalšie metabolity. Tieto metabolity zohrávajú kľúčovú úlohu pri riadení metabolizmu, znižovaní zápalov, zvyšovaní spaľovania tukov a udržiavaní zdravého imunitného systému. Probiotiká tiež zmierňujú tráviace problémy, ako sú plynatosť alebo nadúvanie.

V podstate probiotiká môžu pomôcť celému vášmu črevu byť jeho najlepšou možnou verziou. Ale čo ľudia s neznášanlivosťou mliečnych výrobkov? Neexistujú rozsiahle vedecké štúdie, ktoré by skúmali, ako probiotiká pôsobia konkrétne na ľudí s intoleranciou na mliečne výrobky, ale existujú vedecké dôkazy o alergiách vo všeobecnosti. Jedna veľká štúdia zistila, že konzumácia probiotických potravín významne znížila výskyt alergií a astmy.

 

Ak máte intoleranciu na laktózu a chcete dať svoje črevá do poriadku, aby boli schopné zvládnuť mliečne výrobky, [bezmliečne] probiotiká môžu byť tým správnym riešením! Vždy je však dobré poradiť sa so svojím lekárom skôr, ako pridáte doplnky stravy alebo radikálne zmeníte stravu. Taktiež sa nechcete bezhlavo vrhnúť do diéty plnej probiotických potravín, ak na ne nie ste zvyknutí. Začiatok s príliš veľkým množstvom probiotík môže spôsobiť pravý opak toho, čo chcete, a dočasne zhoršiť žalúdočné problémy. Medzi vedľajšie účinky môže ako vždy patriť hnačka, nadúvanie a plynatosť.

 

Späť do obchodu