Echinacea

Obsah:

  • Čo je echinacea
  • Vysoký obsah antioxidantov
  • Môže mať viaceré zdravotné účinky
  • Potenciálne vedľajšie účinky
  • Odporúčania týkajúce sa dávkovania
  • Záver

Echinacea je skupina rastlín, ktoré sú bohaté na antioxidanty a môžu pomôcť podporiť imunitu. Sú dostupné v niekoľkých rôznych formách, ktoré sa líšia z hľadiska odporúčaného dávkovania.

Echinacea, nazývaná aj fialová ihlica, je jednou z najobľúbenejších bylín na celom svete.

Domorodí ľudia ju po stáročia používali na liečbu rôznych ochorení.

Dnes je najznámejšia ako voľnopredajný rastlinný liek na bežné prechladnutie alebo chrípku. Používa sa však aj na liečbu bolesti, zápalov, migrén a iných zdravotných problémov.

Tento článok obsahuje prehľad výhod, použitia, vedľajších účinkov a dávkovania echinacey.


Čo je echinacea?

Echinacea je názov skupiny kvitnúcich rastlín z čeľade sedmokráskovitých.

Ich domovom je Severná Amerika, kde rastú v prériách a na otvorených, zalesnených plochách.

Celkovo má táto skupina deväť druhov, ale len tri sa používajú v bylinných doplnkoch - Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia a Echinacea pallida.

Vrchné časti rastliny aj korene sa používajú vo forme tabliet, tinktúr, extraktov a čajov.

Rastliny echinacey obsahujú pôsobivé množstvo účinných látok, ako sú kyselina kávová, alkamidy, fenolové kyseliny, kyselina rozmarínová, polyacetylény a mnohé ďalšie.

Štúdie navyše spájajú echinaceu a jej zlúčeniny s mnohými zdravotnými prínosmi, ako je zníženie zápalov, zlepšenie imunity a zníženie hladiny cukru v krvi.

ZHRNUTIE
Echinacea je skupina kvitnúcich rastlín, ktoré sa používajú ako obľúbený rastlinný liek. Sú spájané s mnohými zdravotnými prínosmi, ako je zníženie zápalov, zlepšenie imunity a zníženie hladiny cukru v krvi.

Vysoký obsah antioxidantov

Rastliny echinacey sú plné rastlinných zlúčenín, ktoré fungujú ako antioxidanty.

Antioxidanty sú molekuly, ktoré pomáhajú brániť bunky pred oxidačným stresom, stavom, ktorý je spojený s chronickými ochoreniami, ako je cukrovka, srdcové choroby a mnohé ďalšie.

Niektoré z týchto antioxidantov sú flavonoidy, kyselina cichorová a kyselina rozmarínová.

Zdá sa, že tieto antioxidanty sú vyššie v extraktoch z kvetov a koreňov rastlín v porovnaní s inými časťami, ako sú napríklad listy.

Okrem toho rastliny echinacey obsahujú zlúčeniny nazývané alkamidy, ktoré môžu ďalej zvyšovať antioxidačnú aktivitu.

ZHRNUTIE
Echinacea je plná antioxidantov, ako sú flavonoidy, kyselina cichorová a kyselina rozmarínová, ktoré môžu pomôcť brániť vaše telo pred oxidačným stresom.

Môže mať viaceré zdravotné účinky

Výskum echinacey naznačuje, že ponúka niekoľko pôsobivých zdravotných výhod.

Pozitívny vplyv na imunitný systém

Echinacea je najznámejšia svojimi priaznivými účinkami na imunitný systém.

Mnohé staršie štúdie zistili, že táto rastlina môže pomôcť imunitnému systému v boji proti infekciám a vírusom, čo by vám mohlo pomôcť rýchlejšie sa zotaviť z choroby.

To je jeden z dôvodov, prečo sa echinacea často používa na prevenciu alebo liečbu prechladnutia.

V jednom prehľade sa totiž zistilo, že echinacea môže znížiť riziko vzniku infekcie horných dýchacích ciest o 22 %. Vedci však nezistili žiadny významný vplyv na trvanie ochorenia.

Podľa prehľadu z roku 2014 sú mnohé štúdie na túto tému zle navrhnuté a nepreukazujú žiadny skutočný prínos. Preto je ťažké zistiť, či je akýkoľvek prínos na prechladnutie spôsobený užívaním echinacey alebo je to jednoducho náhoda.

Stručne povedané, hoci echinacea môže zvyšovať imunitu, jej účinky na prechladnutie sú nejasné.

echinacea

Môže znižovať hladinu cukru v krvi

Vysoká hladina cukru v krvi môže zvýšiť riziko vážnych zdravotných problémov vrátane cukrovky 2. typu, srdcových ochorení a niekoľkých ďalších chronických ochorení.

Štúdie na skúmavkách ukázali, že rastliny echinacey môžu pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi.

V štúdii na skúmavkách sa ukázalo, že extrakt z echinacey purpurovej potláča enzýmy, ktoré trávia sacharidy. Teoreticky to znamená, že echinacea by mohla byť schopná znížiť množstvo cukru vstupujúceho do krvi.

Iné štúdie na zvieratách naznačujú, že antioxidanty obsiahnuté v echinacei by mohli pomôcť zlepšiť hladinu cukru v krvi a citlivosť na inzulín.

Napriek tomu chýba výskum na ľuďoch zameraný na účinky echinacey na hladinu cukru v krvi.

Môže znížiť pocit úzkosti

Úzkosť je bežný problém, ktorý podľa odhadov postihuje takmer 7 % dospelých ľudí.

V posledných rokoch sa ako potenciálny pomocník pri úzkosti objavili rastliny echinacea.

Niektoré staršie výskumy zistili, že rastliny echinacey obsahujú zlúčeniny, ktoré môžu znižovať pocity úzkosti. Patria medzi ne alkamidy, kyselina rozmarínová a kyselina kávová.

Jedna štúdia zistila, že užívanie 40 miligramov (mg) extraktu z echinacey dvakrát denne počas 7 dní výrazne znížilo úzkosť v porovnaní s placebom.

V inej štúdii sa užívanie 40 mg alebo 80 mg extraktu z echinacey denne nespájalo so zlepšením úzkosti v porovnaní s placebom. Viedlo však k zlepšeniu pozitívneho a negatívneho afektu a emocionálnej pohody.

Napriek tomu je výskum obmedzený a je potrebných viac štúdií, kým sa budú môcť produkty z echinacey odporúčať ako možná liečba.

Protizápalové vlastnosti

Zápal je prirodzený spôsob, ako vaše telo podporuje hojenie a obranu.

Niekedy sa zápal môže vymknúť spod kontroly a trvať dlhšie, ako je potrebné a očakávané. To môže zvýšiť riziko chronických ochorení a iných zdravotných problémov.

Viaceré štúdie preukázali, že echinacea môže pomôcť znížiť nadmerný zápal.

V jednej štúdii na myšiach pomohli zlúčeniny echinacey znížiť dôležité zápalové markery a stratu pamäti spôsobenú zápalom.

V ďalšej 30-dňovej štúdii sa u dospelých pacientov s osteoartrózou zistilo, že užívanie doplnku stravy s obsahom extraktu zo zázvoru a extraktu z echinacey výrazne znížilo zápal, chronickú bolesť a opuch.

Zaujímavé je, že títo dospelí nereagovali dobre na bežné nesteroidné lieky proti zápalu (NSAIDS), ale doplnok obsahujúci echinaceu a zázvorový extrakt im pomohol.

Prehľad štúdií navyše dospel k záveru, že užívanie doplnkov s echinaceou by mohlo byť spojené s viacerými zníženými markermi zápalu vrátane interleukínu-6 (IL-6), IL-8 a faktora nekrózy nádorov.

Môže pomôcť pri liečbe kožných problémov

Výskum ukázal, že rastliny echinacey môžu pomôcť liečiť bežné kožné problémy.

V jednej štúdii bol doplnok obsahujúci rastlinný extrakt z baklažánu a echinacey účinný pri zlepšovaní mierneho až stredne závažného akné v porovnaní s placebom. Nie je však jasné, do akej miery to možno pripísať práve echinacei.

V inej štúdii z roku 2010 na 10 osobách sa zistilo, že prípravky na starostlivosť o pleť obsahujúce výťažok z echinacey zlepšujú hydratáciu pleti a redukujú vrásky.

Podobne sa ukázalo, že krém obsahujúci výťažok z echinacey purpurovej zlepšuje príznaky ekzému a pomáha obnovovať tenkú ochrannú vonkajšiu vrstvu pokožky.

Zdá sa však, že výťažok z echinacey má krátku trvanlivosť, čo sťažuje jeho začlenenie do komerčných výrobkov starostlivosti o pleť.

Môže poskytovať ochranu pred rakovinou

Rakovina je ochorenie, ktoré zahŕňa nekontrolovaný rast buniek.

Štúdie na skúmavkách ukázali, že výťažky z echinacey môžu potlačiť rast rakovinových buniek a dokonca vyvolať ich smrť.

V jednej štúdii z roku 2012 sa ukázalo, že extrakt z echinacey purpurovej a kyseliny čakanovej - zlúčeniny, ktorá sa prirodzene nachádza v rastlinách echinacey - vyvoláva smrť rakovinových buniek.

V inej staršej štúdii na skúmavkách výťažky z rastlín echinacea (Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia a Echinacea pallida) usmrtili ľudské rakovinové bunky pankreasu a hrubého čreva stimuláciou procesu nazývaného apoptóza alebo riadená bunková smrť.

Predpokladá sa, že k tomuto účinku dochádza vďaka vlastnostiam echinacey, ktoré posilňujú imunitný systém.

Existovali určité obavy, že echinacea by mohla interagovať s konvenčnou liečbou rakoviny, napríklad s doxorubicínom, ale staršie štúdie nezistili žiadne interakcie.

Vzhľadom na to sú pred vydaním akýchkoľvek odporúčaní potrebné novšie štúdie na ľuďoch.

ZHRNUTIE
Bolo preukázané, že echinacea zlepšuje imunitu, hladinu cukru v krvi, úzkosť, zápaly a zdravie pokožky. Môže mať dokonca protirakovinové účinky. Výskum týchto účinkov na ľuďoch je však často obmedzený.

Potenciálne vedľajšie účinky

Zdá sa, že produkty z echinacey sú pri krátkodobom užívaní bezpečné a dobre znášané.

Hoci sa však echinacea bežne používa krátkodobo, niektoré výskumy naznačujú, že je bezpečná aj pri dlhodobom používaní.

Medzi najčastejšie hlásené vedľajšie účinky patria drobné tráviace problémy a kožné vyrážky.

Hoci je to zriedkavé, niektorí ľudia môžu byť na echinaceu alergickí, čo môže spôsobiť vedľajšie účinky, ako je žihľavka, opuch a anafylaxia, závažná alergická reakcia.

Keďže sa zdá, že echinacea stimuluje imunitný systém, ľudia s autoimunitnými poruchami alebo ľudia užívajúci imunosupresívne lieky by sa jej mali vyhnúť alebo sa najprv poradiť s lekárom.

ZHRNUTIE
Echinacea sa zdá byť bezpečná a dobre znášaná pri krátkodobom a dlhodobom užívaní. Nemusí byť bezpečná pre ľudí s určitými zdravotnými ťažkosťami alebo užívajúcich určité lieky.

 

Odporúčania týkajúce sa dávkovania

V súčasnosti neexistuje žiadne oficiálne odporúčanie na dávkovanie echinacey.

Jedným z dôvodov je, že výsledky výskumu echinacey sú veľmi rozdielne.

Okrem toho výrobky s echinaceou často nemusia obsahovať to, čo je uvedené na etikete. Jedna staršia štúdia zistila, že 10 % vzoriek echinaceových výrobkov neobsahovalo žiadnu echinaceu.

Preto by ste si mali kupovať echinaceové výrobky od dôveryhodných značiek.

Starší výskum však zistil, že na podporu imunity sú účinné nasledujúce dávky:

  • Suchý práškový extrakt: 300-500 mg Echinacea purpurea, trikrát denne
  • Tekuté tinktúry s extraktom: 2,5 mililitra (ml) trikrát denne alebo až 10 ml denne

Majte na pamäti, že tieto odporúčania sú určené na krátkodobé užívanie.

Okrem toho si uvedomte, že najlepšie je riadiť sa pokynmi, ktoré sa dodávajú s konkrétnym doplnkom.

ZHRNUTIE
Produkty s echinaceou sú veľmi variabilné, preto je ťažké stanoviť štandardné odporúčané dávkovanie. Dávky sa líšia v závislosti od formy echinacey, ktorú používate.

Záver

Echinacea preukázateľne zlepšuje imunitu, hladinu cukru v krvi, úzkosť, zápaly a zdravie pokožky. Môže mať dokonca protirakovinové vlastnosti. Výskum na ľuďoch je však často obmedzený.

Považuje sa za bezpečnú a dobre znášanú pri krátkodobom a dlhodobom užívaní.

Odporúčané dávky sa líšia v závislosti od formy echinacey, ktorú používate.

Hoci sa bežne používa na liečbu bežného prechladnutia, výsledky v tejto oblasti sú nejednoznačné. Hoci výskumy ukázali, že môže pomôcť predchádzať infekciám dýchacích ciest alebo poskytnúť úľavu od príznakov, mnohé štúdie boli zle navrhnuté alebo nepreukázali žiadny skutočný prínos.

Napriek tomu nie je veľa produktov ako echinacea s podobnými potenciálnymi účinkami na posilnenie imunity, takže by stálo za to ju vyskúšať.

Späť do obchodu