7 spôsobov použitia nechtíkového oleja pre vašu pokožku+recept

Obsah:

  • Prehľad
  • Výrobky z nechtíka lekárskeho
  • Výhody nechtíkového oleja pre pokožku
  • KOŽNÝ NÁPLASŤOVÝ TEST
  • Existujú nejaké riziká?
  • Iné spôsoby ošetrenia pokožky
  • Čo z toho vyťažíte
  • Ako si vyrobiť nechtíkový olej

Prehľad

Nechtíkový olej je prírodný olej získavaný z kvetov nechtíka lekárskeho (Calendula officinalis). Často sa používa ako doplnková alebo alternatívna liečba.

Nechtíkový olej má protiplesňové, protizápalové a antibakteriálne vlastnosti, vďaka ktorým môže byť užitočný pri hojení rán, upokojovaní ekzémov a zmierňovaní zaparenín. Používa sa aj ako antiseptikum.

Čítajte ďalej a dozviete sa viac o potenciálnych výhodách nechtíkového oleja pre vašu pokožku.

Výrobky z nechtíka lekárskeho

Nechtíkový olej sa vyrába vylúhovaním kvetov nechtíka lekárskeho v nosnom oleji. Tento olej sa môže používať samostatne alebo na výrobu mastí, krémov alebo masiel. Z nechtíka lekárskeho sa dá vyrobiť aj tinktúra, čaj a kapsule.

Výhody nechtíkového oleja pre pokožku

Nechtíkový olej môže byť alternatívnym prostriedkom na liečbu rôznych kožných ochorení, ako aj na zlepšenie kvality a vzhľadu pokožky. Tu je sedem spôsobov, ako možno nechtíkový olej použiť na pleť.

Nechtíkový krém ako ochrana pred slnečným žiarením

Nechtíkový olej môže byť alternatívou na ochranu pred slnkom. V laboratórnej štúdii z roku 2012 sa zistilo, že nechtíkový olej má ako krémová zmes vlastnosti SPF. Na podporu nechtíkového krému ako možnej ochrany pred slnečným žiarením je však potrebných viac dôkazov.

Zatiaľ sa držte opaľovacieho krému, ktorý preukázateľne funguje a znižuje pravdepodobnosť vzniku rakoviny kože u vás a vašej rodiny.

Nechtíkový olej na rany

Nechtíkový olej môže urýchliť hojenie rán. Výskum z roku 2013 naznačuje, že používanie masti z aloe vera alebo nechtíka lekárskeho spolu so štandardnou starostlivosťou urýchlilo čas zotavenia po epiziotómii.

V štúdii sa u žien, ktoré každých osem hodín počas piatich dní používali aloe vera alebo nechtíkovú masť, prejavilo zlepšenie príznakov, ako je začervenanie, opuch a modriny. Zistilo sa, že pridanie masti z aloe alebo nechtíka lekárskeho k štandardnej starostlivosti bolo účinnejšie ako použitie samotnej štandardnej starostlivosti.

Nechtíkový olej na akné

Niektorí ľudia používajú nechtíkový olej na liečbu akné. V jednej laboratórnej štúdii sa zistilo, že výťažok z nechtíka lekárskeho môže byť užitočný pri liečbe a prevencii akné, ale na potvrdenie týchto zistení je potrebný ďalší výskum, najmä štúdie na ľuďoch.

Môžete si skúsiť umývať tvár pomocou nechtíkového čistiaceho prípravku. Nechtíkový krém, olej alebo bodové ošetrenie môžete aplikovať na celú tvár alebo ho použiť na cielené ošetrenie oblastí náchylných na akné. Môžete dokonca vyskúšať ošetrenie tváre maskou raz týždenne.

Nechtíkový olej na ekzémy

Hoci to nepotvrdzujú žiadne výskumy, niektorí ľudia používajú nechtíkový olej na liečbu ekzémov. V jednej štúdii sa však zistilo, že môže pomôcť zmierniť bolesť z dermatitídy u ľudí ožarovaných kvôli rakovine prsníka.

Nechtíkový olej na vyrážky z plienok

Nechtíkový olej môže pomôcť upokojiť vyrážky z plienok. Malá štúdia z roku 2012 zistila, že hoci krém s aloe vera bol účinný pri liečbe vyrážok z plienok, nechtíková masť bola výrazne prospešnejšia. Tento výskum je však predbežný.

Na zmiernenie opruzenín môžete skúsiť niekoľkokrát denne naniesť na postihnuté miesto malé množstvo nechtíkového oleja samostatne alebo zmiešaného s aloe vera.

Nechtíkový olej na psoriázu

Vďaka vlastnostiam nechtíkového oleja pri hojení rán by mohol byť dobrou voľbou pri liečbe psoriázy, ale zatiaľ o tom nie sú žiadne výskumy. Môžete skúsiť niekoľkokrát denne naniesť nechtíkový olej alebo balzam na postihnuté miesto.

Nechtíkový olej pre lepšiu pokožku

Nechtíkový olej môže zlepšiť celkový vzhľad vašej pokožky. Jedna štúdia zistila, že krém obsahujúci výťažok z nechtíka lekárskeho môže podporiť hydratáciu a pevnosť pokožky, ale je potrebný ďalší výskum.

Predpokladá sa tiež, že nechtík lekársky by mohol pomôcť pri liečbe kontaktnej dermatitídy, ktorá zahŕňa reakcie na jedovatý brečtan.

Môžete skúsiť aplikovať nechtíkový olej alebo krém na pokožku dvakrát denne.

acoloxio

KOŽNÝ NÁPLASŤOVÝ TEST

Urobte si kožný náplasťový test, aby ste sa uistili, že nie ste alergickí na nový výrobok starostlivosti o pleť, ako je tento. Naneste malé množstvo výrobku na malý kúsok pokožky, napríklad na vnútornú stranu zápästia. Počkajte 24 až 48 hodín. Ak po uplynutí tejto doby spozorujete alebo pocítite podráždenie v danej oblasti, prestaňte prípravok používať.

Existujú nejaké riziká?

Používanie nechtíka lekárskeho je vo všeobecnosti bezpečné, ale je potrebné mať na pamäti niekoľko skutočností. Vyhnite sa nechtíku, ak ste alergickí na rastliny z čeľade. Nepoužívajte nechtík lekársky, ak ste tehotná alebo dojčíte - nie je dostatočne známy, aby sme si mohli byť istí, že je bezpečný.

Vyhnite sa perorálnemu užívaniu nechtíka aspoň dva týždne pred akýmkoľvek plánovaným chirurgickým zákrokom, pretože môže spôsobiť ospalosť. Neužívajte ho perorálne v kombinácii s akýmkoľvek typom sedatívneho lieku.

Iné spôsoby ošetrenia pokožky

Existuje niekoľko ďalších prírodných prípravkov na starostlivosť o pleť, ktoré môžete použiť na zlepšenie pocitu a vzhľadu vašej pleti. Môžete nájsť hotové výrobky, ktoré obsahujú tieto zložky, alebo preskúmať recepty na výrobu vlastných výtvorov.

Tu je niekoľko možností:

  • čajovníkový olej
  • kokosový olej
  • aloe vera
  • arganový olej
  • ricínový olej
  • jojobový olej
  • jablčný ocot
  • bambucké maslo
  • mandľový olej
  • avokádový olej

Hľadajte výrobky, ktoré sú uvedené ako nekomedogénne. To znamená, že vám nebudú upchávať póry.

Čo z toho vyťažíte

Nechtíkový olej možno mnohí používajú a na niektorých funguje, ale za jeho použitím nie je veľa výskumov. Ak máte záujem vyskúšať ho, uistite sa, že kupujete výrobok, ktorý obsahuje prírodné zložky a je bez chemikálií a konzervačných látok.

Pred použitím tohto oleja na liečbu akéhokoľvek stavu, ktorý si môže vyžadovať lekársku starostlivosť, sa vždy poraďte so svojím lekárom. Pred použitím si nezabudnite urobiť aj náplasťový test na koži. Pozorne si všímajte, ako vaše telo reaguje na akúkoľvek formu nechtíkového oleja.

Ako si vyrobiť nechtíkový olej

Potrebné ingrediencie
Sušené kvety nechtíka lekárskeho - ak nepestujete kvety nechtíka lekárskeho, odporúčam zakúpiť si sušené kvety nechtíka lekárskeho a ďalšie sušené bylinky z Farmhouse Teas.
Nosný olej - Na výrobu bylinkového oleja používam olivový olej, ale obľúbenou voľbou je aj mandľový, jojobový a slnečnicový olej.

  • Naplňte nádobu do polovice sušenými kvetmi nechtíka lekárskeho.
  • Kvety zalejte nosným olejom, aby sa nádoba naplnila.
  • Uzavrite nádobu a uistite sa, že je tesne uzavretá.
  • Raz denne pretrepte nádobu počas 4 až 6 týždňov, aby kvety zostali zakryté a nemohla sa vytvoriť pleseň.
  • Po 4 až 6 týždňoch bude olej naplnený nechtíkovým olejom.
  • Otvorte nádobu a preceďte kvety pomocou plátna alebo sitka.
  • Nalievaný nechtíkový olej skladujte vo vzduchotesnej nádobe na chladnom a tmavom mieste, kým nebude pripravený na použitie.

Späť do obchodu