Škorica a jej účinky na zdravie

Obsah:

  • Prehľad
  • Zdravotné účinky
  • Ako používať
  • Záver

Prehľad

Škorica je silné korenie, ktoré sa v medicíne používa na celom svete už tisícky rokov. V mnohých kultúrach sa stále používa denne, pretože škorica je všeobecne prospešná, nehovoriac o jej výrazne sladkej, hrejivej chuti a jednoduchom použití v receptoch.

Zaujímavé je, že vedci zistili, že toto korenie sa z hľadiska obsahu ochranných antioxidantov radí na prvé miesto spomedzi 26 najobľúbenejších byliniek a korenín na svete. Môže sa pochváliť aj širokou škálou ďalších zdravotných výhod vrátane antibakteriálnych, protiplesňových a antidiabetických vlastností.

Škorica sa v skutočnosti vyrába z kôry stromu Cinnamomum verum (alebo Cinnamomum zeylanicum). Táto kôra obsahuje niekoľko špeciálnych zlúčenín, ktoré sú zodpovedné za jej mnohé zdraviu prospešné vlastnosti, vrátane cinnamaldehydu, kyseliny škoricovej a cinnamátu.

Prečo je pre vás dobrá a ako ju môžete pridať do svojho jedálnička? Pozrime sa bližšie na to, čo by ste mali vedieť o tomto účinnom korení.

Zdravotné účinky

Ako jedno z najstarších korenín na svete sa škorica už dlho používa pre svoje liečivé vlastnosti ako základný prvok v mnohých formách celostnej a tradičnej medicíny. Tu sú niektoré z hlavných výhod tohto korenia.

1. Vysoký obsah antioxidantov

Škorica je plná rôznych ochranných antioxidantov, ktoré znižujú poškodenie voľnými radikálmi a spomaľujú proces starnutia. V skutočnosti vedci doteraz identifikovali najmenej 41 rôznych ochranných zlúčenín, ktoré sa v tomto korení nachádzajú.

Podľa stupnice ORAC, ktorá sa používa na meranie koncentrácie antioxidantov v rôznych potravinách, je škorica na 7. mieste spomedzi všetkých potravín, bylín a korenín. Ukázalo sa, že má väčšiu antioxidačnú silu ako bežne konzumované bylinky, ako sú tymián, cesnak a rozmarín.

Zdravotné účinky škorice sa pripisujú obsahu niekoľkých špecifických druhov antioxidantov vrátane polyfenolov, kyseliny fenolovej a flavonoidov. Tieto zlúčeniny pôsobia proti oxidačnému stresu v tele a pomáhajú pri prevencii chronických ochorení.

Rôzne antioxidanty prítomné v korení pomáhajú neutralizovať škodlivé voľné radikály v tele a predchádzať oxidačnému stresu. Pomáha tiež obmedziť hromadenie oxidu dusnatého v krvi a zabraňuje peroxidácii tukov, ktoré môžu zvyšovať riziko porúch mozgu, rakoviny, srdcových ochorení a iných chronických ochorení.

2. Zmierňuje zápal

Antioxidanty v škorici môžu pomôcť zmierniť zápal, čo môže pomôcť znížiť riziko srdcových ochorení, rakoviny, poklesu kognitívnych funkcií a ďalších. Vedci identifikovali v korení mnoho rôznych druhov flavonoidov, z ktorých všetky sú veľmi účinné v boji proti nebezpečnej hladine zápalu v celom tele.

Keďže toto silné korenie znižuje opuchy a zabraňuje zápalom, môže byť prospešné aj pri liečbe bolesti. Štúdie totiž ukazujú, že pomáha znižovať bolesť svalov, zmierňovať menštruačné bolesti, zmierňovať závažnosť alergických reakcií a zmierňovať aj iné príznaky bolesti súvisiace s vekom.

3. Chráni zdravie srdca

Štúdie ukazujú, že jedným z hlavných zdravotných prínosov škorice je jej schopnosť zlepšovať zdravie srdca. V skutočnosti sa preukázalo, že znižuje niekoľko najčastejších rizikových faktorov srdcových ochorení vrátane vysokej hladiny cholesterolu, vysokej hladiny triglyceridov a vysokého krvného tlaku, aby vaše srdce bolo zdravé a silné.

Zistilo sa tiež, že znižuje vysoký krvný tlak, ktorý je ďalším rizikovým faktorom srdcových ochorení alebo mŕtvice.

Výskum ukazuje, že je užitočným prostriedkom na zrážanie krvi a môže zastaviť nadmerné krvácanie tým, že pomáha telu vytvárať krvné zrazeniny. Škorica tiež zvyšuje krvný obeh a zlepšuje obnovu tkanív, čo môže byť obzvlášť užitočné pri regenerácii srdcového tkaniva, aby sa pomohlo v boji proti infarktu, srdcovým chorobám a mŕtvici.

4. Stabilizuje hladinu cukru v krvi

Škorica je známa svojimi antidiabetickými účinkami, preto sa považuje za jednu z najlepších potravín pre diabetikov. Výskum naznačuje, že dokáže znížiť hladinu cukru v krvi a zlepšiť citlivosť na hormón inzulín, ktorý pomáha transportovať cukor z krvného obehu do tkanív a udržiavať tak rovnováhu hladiny cukru v krvi.

 

Mohli by vás zaujímať naše produkty, pripravili sme si pre vás aj zľavový kód "Zdravie10" zadajte kód v košíku a využite zľavu na prvý nákup!

Štúdie naznačujú, že škorica pri cukrovke môže pomôcť blokovať aktivitu viacerých tráviacich enzýmov a spomaliť tak vstrebávanie cukru v krvnom obehu po jedle s vysokým obsahom uhľohydrátov. Z tohto dôvodu sa vedci domnievajú, že u ľudí s cukrovkou 2. typu môže mať doplnenie škoricového extraktu významný pozitívny vplyv na ukazovatele cukru v krvi.

5. Zachováva funkciu mozgu

Keďže je škorica bohatá na antioxidanty, výskumy ukazujú, že toto korenie môže podporiť funkciu mozgu a môže pomôcť brániť sa pred vznikom neurologických porúch, ako je Parkinsonova a Alzheimerova choroba.

Hoci štúdie na ľuďoch chýbajú, štúdie in vitro ukazujú, že škorica pomáha blokovať hromadenie špecifického proteínu v mozgu, čím znižuje riziko Alzheimerovej choroby. Ukázalo sa tiež, že na zvieracích modeloch chráni neuróny pred oxidačným stresom, aby sa znížilo riziko zápalu a poškodenia buniek, čo môže pomôcť zachovať funkciu mozgu a zabrániť úbytku kognitívnych funkcií.

6. Môže pomôcť znížiť riziko rakoviny

Vďaka svojim antioxidačným schopnostiam môže škorica chrániť pred poškodením DNA, mutáciou buniek a rastom rakovinových nádorov. Štúdie odhalili, že zdraviu prospešné účinky škorice pochádzajú zo zlúčeniny nazývanej cinnamaldehyd, ktorá môže inhibovať rast nádorov a chrániť DNA pred poškodením a zároveň zabíjať rakovinové bunky.

Platí to najmä pre hrubé črevo. Štúdie ukazujú, že môže zlepšiť zdravie hrubého čreva, čo by mohlo znížiť riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.

Škorica sa v súčasnosti skúma ako prírodná potravina bojujúca proti rakovine, pretože má silné antioxidačné schopnosti a môže byť užitočným doplnkom pre osoby s vyšším rizikom rakoviny.

7. Bojuje proti infekciám a vírusom

Existuje mnoho potenciálnych výhod škorice, pokiaľ ide o obranu organizmu pred chorobami. Obsahuje prirodzené antimikrobiálne, antibiotické, protiplesňové a antivírusové vlastnosti a jej éterické oleje obsahujú aj silné zlúčeniny na posilnenie imunity.

Z tohto dôvodu sa v mnohých kultúrach používa na prirodzenú pomoc v boji proti škodlivým infekciám a vírusom. Najmä škoricový olej dokáže chrániť aj pred bakteriálnymi infekciami, ktoré môžu spôsobovať ochorenia, ako je bežné prechladnutie, angína a zápal pľúc.

8. Optimalizuje ústnu hygienu

Výskum ukazuje, že škorica prospieva ústnej hygiene a mohla by chrániť pred niektorými kmeňmi baktérií, ktoré spôsobujú zápach z úst, zubný kaz, zubné kazy a infekcie v ústach. Éterické oleje zo škorice majú silné antibakteriálne vlastnosti a môžu sa používať na prirodzený boj proti baktériám v ústach, pričom pôsobia ako prírodná ústna voda.

Podobne ako mäta pieporná, jedným zo zdravotných prínosov škorice je, že sa vďaka svojej osviežujúcej chuti môže používať aj ako prírodná aromatická látka v žuvačkách. Keďže odstraňuje baktérie z ústnej dutiny, má toto korenie schopnosť bojovať proti zápachu z úst bez toho, aby do tela pridávalo akékoľvek chemické látky.

Z tohto dôvodu sa tradične používa aj ako zubný prášok a prírodný liek proti bolestiam zubov, zubným problémom a vredom v ústach.

abalicky

9. Zabraňuje vzniku kandidy

Výskum naznačuje, že silné antimykotické vlastnosti škorice by mohli byť účinné pri liečbe a prevencii premnoženia kandidy v tráviacom trakte. Ukázalo sa, že znižuje množstvo nebezpečnej kandidy albicans, čo je kvasinka, ktorá spôsobuje premnoženie kandidy a môže spôsobiť množstvo tráviacich a autoimunitných problémov.

Ďalším skúmaným zdravotným prínosom škorice je, že pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi. Strava s vysokým obsahom rafinovaných sacharidov môže zvýšiť množstvo cukru v tráviacom trakte a môže byť spojená so zvýšeným rizikom vzniku kandidy.

10. Prínosy pre zdravie pokožky

Potenciálne prínosy škorice pre pokožku majú korene v jej antibiotických a antimikrobiálnych vlastnostiach, ktoré môžu pomôcť chrániť pokožku pred podráždením, vyrážkami, alergickými reakciami a infekciami. Jedna štúdia naznačuje, že aplikácia škoricového esenciálneho oleja priamo na pokožku môže byť nápomocná pri znižovaní zápalu, opuchu, bolesti a začervenania.

Jednou z výhod škorice a medu, ďalšej antimikrobiálnej zložky, je, že ich spoločné používanie môže ešte viac podporiť zdravie pokožky a môže byť prospešné pri akné, rosacei a kožných alergiách. Na dodatočnú úľavu pokožky môžete použiť pridanie surového medu alebo manukového medu.

11. Znižuje príznaky alergie

Tí, ktorí trpia alergiami, môžu nájsť úľavu vďaka množstvu prospešných látok obsiahnutých v tomto korení. V skutočnosti môže pomôcť v boji proti bežným príznakom alergie, pretože na mnohých zvieracích modeloch sa preukázalo, že znižuje zápal a bojuje proti histamínovým reakciám.

12. Sladí recepty bez cukru

Vďaka svojej prirodzene sladkej chuti vám pridanie škorice do jedál a receptov pomôže znížiť množstvo bežne používaného cukru, čím účinne zníži glykemickú záťaž vášho jedla. Už teraz má antidiabetické účinky, ktoré spomaľujú vstrebávanie cukru a môžu pomôcť obmedziť chuť na jedlo tým, že stabilizujú hladinu cukru v krvi, ale použitie tohto korenia pre jeho prirodzene sladkú chuť je ďalšou pridanou výhodou, ktorá môže zvýšiť kontrolu hladiny cukru v krvi. Je to skvelé sladidlo pre ľudí s citlivosťou na inzulín.

Neobsahuje žiadny pridaný cukor a minimum kalórií, napriek tomu má vysoký obsah mnohých živín, čo z neho robí mimoriadne zdravý doplnok mnohých jedál.

Skúste namiesto pridávania ďalšieho cukru používať škoricu do kávy, čaju, pečiva, jogurtu, na ovocie alebo do ovsenej kaše. Pomôže vám to znížiť príjem cukru a znížiť množstvo kalórií navyše, čo pomôže pri chudnutí a v boji proti kandide, cukrovke a nízkej energii.

13. Pôsobí ako prírodný konzervant

Jednou z menej známych výhod škorice v prášku je, že sa dá použiť na konzervovanie potravín. Keďže má antibakteriálne schopnosti a pôsobí ako antioxidant, výskumy zdôrazňujú, že sa môže používať ako konzervačný prostriedok v mnohých potravinách bez potreby použitia chemických látok alebo umelých prísad.

V nedávnej štúdii sa uvádza, že keď sa pektín z ovocia obalil extraktom z listov škorice, priniesol vysokú antioxidačnú a antibakteriálnu aktivitu a vydržal dlhšie čerstvý. Má tiež antityrozinázové účinky, ktoré môžu byť užitočné pri zastavení zmeny farby ovocia a zeleniny, keď oxidujú a začínajú hniť.

Ako používať

Vedci dospeli k záveru, že zdraviu prospešné látky zo škorice možno získať vo forme jej čistej kôry, éterických olejov, vo forme mletého korenia (čo je prášok z kôry) alebo vo forme extraktu, keď sa izolovali jej špeciálne fenolové zlúčeniny, flavonoidy a antioxidanty. Tieto zlúčeniny z neho robia jedno z najprospešnejších korenín na Zemi, ktoré mu dodávajú antioxidačné, protizápalové, antidiabetické, antimikrobiálne, imunitu posilňujúce a potenciálne protirakovinové a srdcové ochorenia chrániace schopnosti.

Škoricu cassia nájdete vo väčšine obchodov s potravinami v uličke s korením. Ak však chcete zo škorice vyťažiť čo najviac, hľadajte v obchodoch so zdravou výživou alebo na etnických trhoch organickú cejlónsku škoricu v prášku a škoricový esenciálny olej.

Skontrolujte etiketu, aby ste zistili, ktorý druh kupujete, a majte na pamäti, že ak nie je uvedený druh, s najväčšou pravdepodobnosťou ide o odrodu cassia, ktorá je lacnejšia a častejšie používaná.

Môžete si tiež kúpiť škoricové tyčinky a čerstvú škoricu si nastrúhať sami pomocou malého strúhadla. Okrem toho môžete skúsiť použiť celé tyčinky (označované aj ako pierka) na napustenie tekutín, napríklad vareného vína, a dodať im výraznú chuť.

Korenie môžete tiež vylúhovať do horúcej vody a využiť tak mnohé výhody škoricového čaju.

Ak chcete určiť, ktorý typ tyčinky kupujete, pozrite sa na jej štruktúru. Cejlónska má vo všeobecnosti tenšiu a krehkejšiu škoricovú kôru ako kasiová.

Mletá škorica sa dobre hodí aj na sladenie jedál, ako sú ovsené vločky, jogurt alebo pečivo. Môže dodať trochu hĺbky a tepla aj slaným jedlám, takže ju vyskúšajte v najbližšej miske polievky alebo duseného mäsa.

Okrem používania čerstvej alebo mletej škorice vo vašich obľúbených receptoch je k dispozícii mnoho ďalších spôsobov použitia škorice a jej doplnkov. K dispozícii sú napríklad aj škoricové tabletky, škoricový esenciálny olej alebo kapsuly, ktoré vám pomôžu získať rýchlu a koncentrovanú dávku tohto korenia.

 

Záver

Škorica je korenie pochádzajúce z kôry škoricovníka, ktoré je plné živín vrátane vlákniny, mangánu a vápnika.
Jej pridanie do vášho jedálnička môže priniesť dlhý zoznam výhod, medzi ktoré patrí okrem iného lepšia kontrola hladiny cukru v krvi, zlepšenie ústnej hygieny, zlepšenie zdravia srdca a zníženie zápalov.
K dispozícii je mnoho druhov, ale primárne sa vyskytuje v dvoch hlavných typoch: cassia a cejlón. Predpokladá sa, že cejlónska je silnejšia a obsahuje rozsiahlejšie zdravotné výhody, zatiaľ čo kasia je lacnejšia na výrobu a dostupnejšia.

Späť do obchodu