Bolesť ramena, prečo ma bolí?

V tomto článku sa dozviete:

  • Bolesť ramena, prečo ma bolí rameno?
  • Čo spôsobuje bolesť ramena?
  • Bolesť ramena a diagnostika jej príčíny.
  • Bolesť ramena a kedy mám vyhľadať lekársku pomoc?
  • Bolesť ramena, aké sú možnosti liečby?
  • Bolesť ramena ako jej môžem predísť?

 

Bolesť ramena, prečo ma bolí rameno?

Rameno má široký a všestranný rozsah pohybu. Keď sa s ramenom niečo pokazí, bráni to voľnému pohybu a môže spôsobiť veľkú bolesť a nepohodlie.

Rameno je guľovitý kĺb, ktorý má tri hlavné kosti: ramennú kosť (dlhá ramenná kosť), kľúčnu kosť (kľúčna kosť) a lopatku (známu aj ako lopatka).

Tieto kosti sú odpružené vrstvou chrupavky. Existujú dva hlavné kĺby. Akromioklavikulárny kĺb je medzi najvyššou časťou lopatky a kľúčnou kosťou.

Glenohumerálny kĺb sa skladá z hornej, guľovitej časti ramennej kosti a vonkajšieho okraja lopatky. Tento kĺb je známy aj ako ramenný kĺb.

Ramenný kĺb je najpohyblivejší kĺb v tele. Rameno sa ním pohybuje dopredu a dozadu. Umožňuje tiež krúživý pohyb ramena a pohyb nahor a preč od tela.

Rameno získava svoj rozsah pohybu z rotátorovej manžety.

Rotátorová manžeta sa skladá zo štyroch šliach. Šľachy sú tkanivá, ktoré spájajú svaly s kosťou. Ak sú šľachy alebo kosti okolo rotátorovej manžety poškodené alebo opuchnuté, môže byť bolestivé alebo ťažké zdvihnúť ruku nad hlavu.

Rameno si môžete poraniť pri manuálnej práci, športe alebo aj opakovaným pohybom. Niektoré ochorenia môžu spôsobiť bolesť, ktorá prechádza do ramena. Patria k nim ochorenia krčnej chrbtice (šije), ako aj ochorenia pečene, srdca alebo žlčníka.

S pribúdajúcim vekom, najmä po 60. roku života, je pravdepodobnejšie, že budete mať problémy s ramenom. Je to preto, že mäkké tkanivá obklopujúce rameno majú tendenciu s vekom degenerovať.

V mnohých prípadoch môžete bolesť ramena liečiť doma. Môže však byť potrebná aj fyzikálna terapia, lieky alebo operácia.

Na výživu kĺbov poznáme aj výborny výživový doplnok Coloxio Complex, ktorý obsahuje glukozamín, chondroitín a MSM.

acoloxio

 

Čo spôsobuje bolesť ramena?


K bolesti ramena môže prispieť niekoľko faktorov a stavov. Najčastejšou príčinou je zápal šľachy rotátorovej manžety.

Ide o stav charakterizovaný opuchom šliach. Ďalšou častou príčinou bolesti ramena je impingementový syndróm, pri ktorom sa manžeta rotátorov zachytí medzi akromiom (časť lopatky, ktorá pokrýva guľu) a hlavicou humeru (guľovitá časť ramennej kosti).

Niekedy je bolesť ramena dôsledkom poranenia iného miesta v tele, zvyčajne krku alebo bicepsu. Táto bolesť sa označuje ako prenesená bolesť. Referovaná bolesť sa zvyčajne nezhoršuje, keď ramenom hýbete.

Bolesť ramena 1

Medzi ďalšie príčiny bolesti ramena patria:

- artritída
- roztrhnutá chrupavka
- roztrhnutá rotátorová manžeta
- opuch burzových vakov alebo šliach
- kostné ostrohy (kostné výčnelky, ktoré vznikajú na okrajoch kostí)
- stlačený nerv v krku alebo ramene
- zlomená ramenná kosť alebo kosť ramena
- zamrznuté rameno
- vykĺbené rameno
- zranenie spôsobené nadmerným alebo opakovaným používaním
- poranenie chrbtice
- srdcový infarkt

Získajte svoj produkt na kĺby, šľachy a chrupavky Coloxio Complex ešte dnes a začnite cítiť úľavu! Máme pre vás aj zľavový kód "klby10" na zľavu 10%.  Kliknite a nakúpte teraz.


Bolesť ramena a diagnostika jej príčíny.


Váš lekár bude chcieť zistiť príčinu vašej bolesti ramena. Vyžiada si vašu anamnézu a vykoná fyzikálne vyšetrenie.

Prehmatá citlivosť a opuch a posúdi aj váš rozsah pohybu a stabilitu kĺbu. Zobrazovacie vyšetrenia, ako napríklad röntgenové vyšetrenie alebo magnetická rezonancia, môžu poskytnúť podrobné snímky vášho ramena, ktoré pomôžu pri stanovení diagnózy.

Lekár vám môže klásť aj otázky na určenie príčiny. Otázky môžu zahŕňať:

- Je bolesť v jednom ramene alebo v oboch?
- Začala táto bolesť náhle? Ak áno, čo ste robili?
- Presúva sa bolesť do iných častí vášho tela?
- Môžete presne určiť oblasť bolesti?
- Bolí to, keď sa nehýbete?
- Bolí to viac, keď sa pohybujete určitým spôsobom?
- Je to ostrá bolesť alebo tupá bolesť?
- Je oblasť bolesti červená, horúca alebo opuchnutá?
- Nedáva vám bolesť v noci spať?
- Čo ju zhoršuje a čo ju zlepšuje?
- Museli ste kvôli bolesti ramena obmedziť svoje aktivity?

Bolesť ramena a kedy mám vyhľadať lekársku pomoc?


Lekára by ste mali kontaktovať, ak sa u vás objaví horúčka, neschopnosť hýbať ramenom, pretrvávajúce modriny, teplo a citlivosť v okolí kĺbu alebo bolesť, ktorá pretrváva dlhšie ako niekoľko týždňov domácej liečby.

Ak je vaša bolesť ramena náhla a nesúvisí so zranením, okamžite volajte záchrannú službu. Môže to byť príznak srdcového infarktu. Medzi ďalšie príznaky srdcového infarktu patria:

- problémy s dýchaním
- tlak na hrudníku
- závraty
- nadmerné potenie
- bolesť krku alebo čeľuste

Bolesť ramena, aké sú možnosti liečby?


Liečba závisí od príčiny a závažnosti bolesti ramena. Niektoré možnosti liečby zahŕňajú fyzikálnu alebo pracovnú terapiu, záves alebo imobilizér ramena alebo operáciu.

Lekár vám môže predpísať aj lieky, napríklad nesteroidné protizápalové lieky (NSAID) alebo kortikosteroidy. Kortikosteroidy sú silné protizápalové lieky, ktoré sa môžu užívať ústami alebo vám ich lekár môže vstreknúť do ramena.

Ak ste podstúpili operáciu ramena, starostlivo dodržiavajte pokyny pre následnú starostlivosť.

Niektoré menšie bolesti ramena sa dajú liečiť doma. Ľadovanie ramena po dobu 15 až 20 minút trikrát alebo štyrikrát denne počas niekoľkých dní môže pomôcť znížiť bolesť. Používajte vrecúško s ľadom alebo zabaľte ľad do uteráka, pretože prikladanie ľadu priamo na pokožku môže spôsobiť omrzliny a popálenie kože.

Pred návratom k bežnej aktivite môže pomôcť niekoľkodňový odpočinok ramena a vyhýbanie sa akýmkoľvek pohybom, ktoré by mohli spôsobiť bolesť. Obmedzte prácu alebo činnosti nad hlavou.

Medzi ďalšie domáce postupy patrí používanie voľnopredajných nesteroidných protizápalových liekov, ktoré pomáhajú zmierniť bolesť a zápal, a stláčanie oblasti elastickým obväzom na zníženie opuchu.

 

Bolesť ramena ako jej môžem predísť?


Jednoduché cvičenia na rameno môžu pomôcť natiahnuť a posilniť svaly a šľachy rotátorovej manžety. Fyzioterapeut alebo ergoterapeut vám môže ukázať, ako ich správne vykonávať.

Ak ste mali v minulosti problémy s ramenom, po cvičení používajte 15 minút ľad, aby ste predišli budúcim zraneniam.

Po prekonaní burzitídy alebo tendinitídy vás môže každodenné vykonávanie jednoduchých cvikov na rozsah pohybu ochrániť pred zamrznutím ramena.

Späť do obchodu