Slnko a jeho vplyv na zdravie

OBSAH:

  • ZDRAVOTNÉ VÝHODY VYSTAVENIA SA SLNKU
  • AKO ZVÝŠIŤ SVOJ POBYT NA SLNKU
  • ZHRNUTIE

slnko a zdravie


Už vieme, že slnečné svetlo je pre život nevyhnutné. Podporuje rast rastlín a plodín a udržuje nás v teple. Samozrejme, naučili nás aj to, že prílišné vystavovanie sa slnku môže spôsobiť rakovinu kože, preto sme si začali dávať pozor na to, koľko času na ňom trávime.

Vedeli ste však, že slnečné žiarenie má aj mnoho zdravotných výhod? Preto, hoci je nevyhnutné chrániť sa pred prílišným vystavovaním sa slnečnému žiareniu, je tiež dobré uistiť sa, že získavate zdravotné výhody.

ZDRAVOTNÉ VÝHODY VYSTAVENIA SA SLNKU

Mnoho ľudí si kladie otázku: koľko je "dosť"? Odpoveď závisí od rôznych faktorov, ale vo všeobecnosti odborníci tvrdia, že 5 minút až 30 minút denne stačí na to, aby ste získali určité výhody slnečného žiarenia bez rizika poškodenia. Ak používate opaľovací krém, môžete zostať vonku dlhšie. O tom, čo je pre vás najlepšie, sa poraďte so svojím zdravotníckym pracovníkom.

Poďme preskúmať niektoré hlavné výhody pobytu na slnku.

1. ZLEPŠUJE SPÁNOK

Výskum dokázal, že hodina strávená na rannom svetle zlepší váš spánok, pretože slnečné svetlo hovorí vášmu telu, kedy má zvýšiť alebo znížiť hladinu melatonínu. Preto čím viac sa môžete vystaviť slnku, tým viac melatonínu sa vyprodukuje, keď je čas ísť spať.

2. ZNIŽUJE STRES

Okrem toho, že vám melatonín pomáha spať, pomáha znižovať hladinu stresu. Navyše, keďže počas pobytu vonku zvyčajne robíte niečo fyzické, dodatočný pohyb vám môže pomôcť spáliť stres.

3. POSILŇUJE KOSTI

Vitamín D pomáha udržiavať hladinu vápnika, čo vedie k silným kostiam. Najlepší spôsob, ako získať vitamín D, je tráviť čas vonku, pretože naše telo ho produkuje, keď sme na slnku. Ak máte svetlú pleť, postačí vám 15 minút denne.

4. POMÁHA UDRŽAŤ SI VÁHU

Podľa odborníkov pomáha pri chudnutí pobyt na slnku približne 30 minút medzi 8. a 12. hodinou ráno. Samozrejme, v hre môžu byť aj iné faktory, ale zdá sa, že medzi ranným slnením a úbytkom hmotnosti existuje súvislosť.

5. POSILŇUJE IMUNITU

Ďalšia vec, na ktorú je vitamín D potrebný, je posilnenie imunitného systému. Ak je váš imunitný systém zdravý, môžete prirodzene bojovať proti chorobám a infekciám, niektorým formám rakoviny a dokonca vám pomôže zotaviť sa po operácii.

6. ZLEPŠUJE DUŠEVNÉ ZDRAVIE

Duševné zdravie je veľmi dôležité pre vaše celkové zdravie a existujú vedecké dôkazy, že pobyt na slnku zlepšuje vaše duševné zdravie. Vystavenie prirodzenému svetlu totiž zvyšuje produkciu serotonínu vo vašom tele, ktorý vás udržiava pokojných, sústredených a šťastných.

7. ZLEPŠUJE HLADINU ENERGIE

Vieme, že pobyt na slnku zlepšuje hladinu serotonínu, ktorý zvyšuje náladu a sústredenie. Ak máte dobrú náladu, vaša hladina energie je vyššia, čo znamená, že ste produktívnejší. Keď sa slnečnému žiareniu nevystavujete, hladina serotonínu klesá, čo znamená, že vaša energia a nálada sa znižuje.

8. ZLEPŠUJE FUNKCIU MOZGU

Vitamín D je tiež spojený s fungovaním mozgu. Jedna štúdia odhalila, že pacienti, ktorí mali slabé fungovanie mozgu, mali aj nízku hladinu vitamínu D. Pri vystavení slnečnému žiareniu sa však zvyšuje rast nervových buniek v hipokampe, čo je oblasť mozgu zodpovedná za vytváranie, organizovanie a ukladanie spomienok.

9. ZLEPŠUJE STAV POKOŽKY

Uvádza sa, že vystavenie slnečnému žiareniu pomáha liečiť kožné ochorenia, ako sú ekzémy, akné, psoriáza a žltačka. Je to preto, že slnečné svetlo spúšťa uvoľňovanie zlúčeniny, ktorá zbavuje zápalu. Zvýšenie hladiny vitamínu D tiež pomáha zlepšiť imunitný systém, čo pomáha spomaliť postup kožných ochorení.

10. ZLEPŠUJE ZDRAVIE OČÍ

Niektoré štúdie ukázali, že mierne vystavovanie sa slnečnému žiareniu, najmä v období dospievania a mladosti, môže pomôcť znížiť pravdepodobnosť krátkozrakosti.

11. ZNIŽUJE KRVNÝ TLAK

Jedna štúdia odhalila, že pri vystavení slnečnému žiareniu vaše telo prirodzene uvoľňuje oxid dusnatý, prírodnú zlúčeninu, ktorá pomáha znižovať krvný tlak. To bolo dôležité, pretože v tom čase sa verilo, že jediným zdravotným prínosom vystavenia sa slnečnému žiareniu je zvýšenie produkcie vitamínu D.

12. ZNIŽUJE ZÁPAL

Ako sme už opakovane uviedli, slnečné žiarenie zvyšuje tvorbu vitamínu D, ktorý je nevyhnutný pre mnohé funkcie v našom tele vrátane imunitného systému. Imunitný systém môže byť silným protizápalovým prostriedkom. Preto strávte nejaký čas na slnečnom svetle, aby ste si prirodzene zvýšili množstvo vitamínu D.

13. ZNIŽUJE RIZIKO RAKOVINY

Opäť vitamín D na záchranu. Vedci skúmali výskyt rôznych druhov rakoviny a porovnávali ich podľa toho, či sa ľudia v danej oblasti vystavujú slnečnému žiareniu alebo nie. Štúdia odhalila, že tí, ktorí žili v južnej zemepisnej šírke a boli viac vystavení slnku, mali menšiu pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu ako tí, ktorí žili v severnej zemepisnej šírke a boli menej vystavení slnku.

14. DLHŠÍ ŽIVOT

Jedna štúdia odhalila, že tí, ktorí trávili viac času na slnku, žili v priemere o 6 mesiacov až 2 roky dlhšie ako tí, ktorí vonku veľa času netrávili. Na potvrdenie tejto myšlienky je však potrebný ďalší výskum v tejto oblasti.

AKO ZVÝŠIŤ SVOJ POBYT NA SLNKU

Existuje niekoľko spôsobov, ako zvýšiť množstvo slnečného žiarenia, ktorému ste denne vystavení.

Ako zvýšiť vystavenie slnečnému žiareniu: Raňajkujte na slnku

RAŇAJKUJTE NA SLNKU
Štúdie ukázali, že ranné slnenie je najlepšie, pretože signalizuje vášmu telu, aby prestalo produkovať melatonín. Hoci UVB lúče nemôžu preniknúť cez okno, aby stimulovali tvorbu vitamínu D, aj tak by ste mali počas raňajok sedieť aspoň pri okne.

Ako zvýšiť množstvo slnečných lúčov: Urobte si prestávku na slnku

UROBTE SI PRESTÁVKU NA SLNKU
Ak chcete zvýšiť hladinu vitamínu D, snažte sa vyjsť von aspoň na 15 minút denne. Najlepší čas na to je uprostred dňa, keď je slnko najsilnejšie, pričom nezabúdajte, že ruky, nohy a trup absorbujú najviac slnka a ruky a tvár najmenej.

Ako zvýšiť vystavenie sa slnečnému žiareniu: Vyberte sa na dovolenku

VEZMITE SI DOVOLENKU
Ak pracujete v interiéri a málo chodíte von, zvážte možnosť vziať si dovolenku. Je to dobrý nápad najmä vtedy, ak žijete v severnom podnebí, kde v zime nie je veľa slnka. Vyberte sa na nejaké tropické miesto, kde je dostatok slnka, na ktoré sa môžete vyhrievať.

ZHRNUTIE

Slnko je pre naše zdravie absolútne nevyhnutné. Slnečné lúče potrebujeme pre dostatočný prísun vitamínu D, dobrú náladu, pravidelný denný biorytmus a pre správne fungovanie našej imunity. Slnko nám dodáva pozitívnu energiu a niet divu, že na ňom chceme tráviť čo najviac času. Ale všetkého veľa škodí. V primeraných dávkach je slnečné žiarenie prospešné, ale vo vysokých dávkach môže byť škodlivé. Hovoríme o príliš dlhom a nechránenom pobyte na slnku.

Späť do obchodu