17 domácich masiek na vlasy pre suché vlasy

Obsah:

  • 17 domácich masiek na vlasy pre suché vlasy

maska na vlasy_1

Nie je nič zábavné na tom, keď sa musíte vysporiadať so suchými, lámavými vlasmi. Okrem toho, že vyzerajú nevýrazne, často vedú aj k lámavosti, ktorá bráni zdravému rastu vlasov. Hoci zvrátenie poškodenia a doplnenie úrovne vlhkosti si vyžaduje čas, našťastie existuje viac ako hŕba receptov na masky na vlasy typu "urob si sám", ktoré môžu pomôcť zlepšiť zdravie vašich vlasov v priebehu času - nie sú potrebné žiadne drahé produkty.

Všetko, čo potrebujete na to, aby ste svoje vlasy dostali späť do najlepšej formy, pravdepodobne nájdete v špajzi alebo chladničke.

Navyše, mnohé z našich obľúbených DIY masiek na vlasy vyžadujú len jednu zložku, takže sa nemusíte ani namáhať a hrať sa na domáceho chemika. Mnohé z obľúbených ingrediencií, ktoré sa používajú na DIY recepty na krásu, ako napríklad majonéza alebo aloe vera, totiž už obsahujú množstvo vitamínov, bielkovín a aminokyselín.

17 domácich masiek na vlasy pre suché vlasy

Kokosový olej

Kokosový olej je prírodná kozmetická sila a najlepšie funguje na zjemnenie a skrotenie hustých suchých vlasov.

Existuje niekoľko spôsobov, ako kokosový olej použiť v závislosti od potrieb vašich vlasov. Napríklad môžete vyskúšať aplikáciu pred šampónovaním na 10 minút, ak ho používate ako kúru na posilnenie vlasov. Alebo v prípade hĺbkového ošetrenia použite namiesto kondicionéru a naneste ho od polovice dĺžky vlasov ku končekom, aby ste ich hydratovali a zbavili krepovatenia.

Kokosový olej vtieraný priamo do pokožky hlavy má antimikrobiálny účinok, ktorý pomáha bojovať proti lupinám. Bez ohľadu na to, akú metódu si zvolíte, rozotrite kokosový olej tak, že malé množstvo rozotriete medzi rukami a pomocou hrebeňa so širokými zubami rovnomerne pokryjete pokožku hlavy a pramene vlasov. Kokosový olej je ťažký, preto použite primerané množstvo pre štruktúru vašich vlasov. Na jemné vlasy použite čajovú lyžičku a na husté vlasy použite polievkovú lyžicu.

Kokosový olej, známy aj ako kyselina laurová, sa získava z kokosových orechov. Kyselina laurová, ktorá sa nachádza v kokosovom oleji, môže mať antimikrobiálne vlastnosti, ktoré pomáhajú ničiť baktérie na pokožke a znižovať zápaly. Je tiež známe, že pomáha odstraňovať make-up, exfoliovať pokožku a uzamykať vlhkosť.

Mlieko a med

Ak máte jemné vlasy a hľadáte masku na vlasy typu "urob si sám" na ošetrenie poškodených vlasov, našli ste ju v zmesi mlieka a medu.

Med obsahuje keratín, ktorý pomáha posilňovať vlasy a zabraňuje lámavosti spôsobenej slabými a krehkými vlasmi. Podporuje tiež regeneráciu buniek pre zdravšiu pokožku hlavy a má protizápalové vlastnosti, ktoré môžu upokojiť podráždenie. V kombinácii s mliekom, ktoré je plné bielkovín, aminokyselín, vitamínu B12, železa a zinku, môže toto duo pomôcť zjemniť vlasy a podporiť ich štruktúru.

Keďže mlieko má riedku, tekutú konzistenciu, odporúča sa dať jednu šálku mlieka spolu s jednou polievkovou lyžicou medu do fľaše s rozprašovačom a rozprašovať na vlasy. Nechajte pôsobiť 10 až 20 minút po umytí šampónom (namiesto kondicionéru). Pre lesklé a hladké vlasy ich opláchnite teplou vodou.

Čím hustejšie máte vlasy, tým vyšší obsah tuku v mlieku by ste mali použiť; napríklad ak máte hrubé vlasy, použite smotanu, a ak máte tenké vlasy, použite odstredené mlieko.

Banán a olivový olej

V kuchyni vám pravdepodobne ležia dve ingrediencie, ktoré dokážu zázraky pri obnove vlasov, a to banány a olivový olej. Banán hydratuje a zvlhčuje matné, poškodené a suché vlasy, pretože je bohatý na vitamíny a minerály (napríklad draslík), ktoré dokážu posilniť vlasy a vyrovnať pH pokožky hlavy. Olivový olej je bohatý na zdravé tuky a vitamín E, vďaka ktorým môžu vlasy vyzerať lesklejšie a hladšie. Môže tiež hydratovať vlasy a zaceliť poškodenia, ktoré môžu spôsobiť lámanie a štiepenie končekov.

Na prípravu domácej masky na vlasy použite jeden zrelý banán a jednu polievkovú lyžicu olivového oleja. Banán rozmixujte alebo roztlačte, kým nevznikne pyré bez hrudiek. Pridajte olivový olej a pokračujte v mixovaní. Výsledkom by mala byť krémová, spenená maska na vlasy. Počas sprchovania naneste masku prstami na celé vlasy a pokožku hlavy. Pred opláchnutím nechajte pôsobiť 10 až 15 minút.

Avokádo a olivový olej

Rozštiepené končeky sú spôsobené oslabením štruktúry kutikuly, čo má za následok poškodenie vlasov. Poškodenie je spôsobené najmä tepelným stylingom, drsnými chemikáliami z melírovania alebo narovnávania a voľnými radikálmi v našom prostredí, ako je znečistenie a vystavenie slnku. A hoci rozštiepené končeky nič nedokáže opraviť dokopy (aby ste sa ich úplne zbavili, budete musieť podstúpiť zastrihávanie), maska na vlasy ich môže medzitým ozdraviť.

Avokádo má minerály, ktoré zapečatia vlasovú kutikulu, ako aj proteíny a vitamíny, ktoré vlasy vyživujú a zjemňujú. Vrstva olivového oleja dodá poškodeným vlasom extra lesk a hladkosť, aby sa mohli lesknúť." Na prípravu použite polovicu avokáda a pol šálky olivového oleja. Roztlačte ich spolu v miske vidličkou a naneste len na rozštiepené končeky. Tento je najlepší, keď ho necháte pôsobiť pol hodiny.

Vaječný žĺtok

Vaše nedeľné ranné raňajky sa práve stali o niečo viacúčelovými. Vaječný žĺtok je bohatý na vitamíny, vďaka ktorým môžu byť vlasy odolnejšie voči poškodeniu. Vitamíny A a E, biotín a foláty sú niektoré zo živín, ktoré sú spojené s rastom vlasov a zdravými vlasmi - ak si na pokožku hlavy nanesiete vaječný žĺtok, môžete týmito vitamínmi zásobiť korienky vlasov.

Ak chcete urobiť túto masku, začnite s čistými a suchými vlasmi. Rozmiešajte vaječný žĺtok a naneste masku pomocou prstov, pričom dbajte na to, aby ste pokryli vrchnú časť pokožky hlavy a končeky vlasov. Nechajte pôsobiť jednu hodinu a opláchnite studenou vodou (horúca voda môže spôsobiť zrazenie vajíčka).

Jogurt

Zloženie jogurtu môže pomôcť udržať krepovatenie na uzde. Kyselina mliečna v jogurte hydratuje vlasy, čo pomôže zvlhčiť poškodené vlasy a zabrániť ich krepovateniu. Keď sa jogurt opláchne, pomôže tiež odstrániť odumreté kožné bunky, ktoré sa môžu nahromadiť na vlasových folikuloch. Jogurt možno zmiešať s mnohými ďalšími zložkami v závislosti od požadovaného výsledku. (Kombinujte ho s kokosovým olejom, ktorý pomáha pri vypadávaní vlasov, s medom, ktorý pomáha vlasom udržať vlhkosť, s avokádom, ktoré posilňuje vlasy a dodáva im lesk, alebo s citrónom, ktorý pomáha vyrovnávať pH pokožky hlavy.)

Odporúča sa zmiešať jednu šálku jogurtu s polievkovou lyžicou olivového oleja, aby ste dodali prameňom viac lesku a hebkosti. Zmes naneste na vlasy na 10 minút a opláchnite teplou vodou.

Aloe Vera

Hoci je aloe vera všeobecne známa pre svoje chladivé účinky, ktoré pomáhajú zmierniť popáleniny od slnka, jej liečivé vlastnosti môžu prospieť aj vlasom a pokožke hlavy.

Aloe je bohatá na vitamíny E a C, čo sú antioxidanty, ktoré pôsobia ako štít proti voľným radikálom, a preto je skvelou zložkou na posilnenie a obnovu prameňov. Okrem toho má neuveriteľné hydratačné schopnosti, ktoré pomáhajú priťahovať a udržiavať vlhkosť - zbohom suché vlasy! Akoby to nestačilo, má aj protizápalové vlastnosti, ktoré pomáhajú upokojiť podráždenú pokožku hlavy. Najlepšie výsledky dosiahnete, ak zmiešate čistú aloe vera s vodou a nastriekate ju na vlasy na povzbudenie alebo použijete polievkovú lyžicu aloe vera a zmiešate ju s obľúbeným kondicionérom alebo maskou na vlasy v deň umývania.

Jablčný ocot

Môže mať jablčný ocot prínos pre mnohé typy vlasov. Môže byť skvelým rozčesávačom dlhých jemných vlasov. Môže pomôcť uzavrieť kutikulu farbených vlasov, čím sa zníži ich strapatenie. Môže tiež pomôcť kontrolovať krepovatenie, vďaka čomu je obľúbený medzi osobami s kučeravými a prírodnými vlasmi. Dokonca dokáže vyčistiť vlasový folikul od nečistôt a pomôcť znížiť vypadávanie vlasov. Ak máte suché vlasy, buďte opatrní, pretože nadmerné používanie môže spôsobiť ďalšie vysušenie tým, že odstráni príliš veľa olejov.

Ak chcete získať ľahkú masku, zmiešajte jednu šálku jablčného octu s polievkovou lyžicou medu (ten sa používa ako spojivo, aby sa z vlasov a pokožky hlavy neodstránila vlhkosť). Zmes dajte do fľaše s rozprašovačom a rozprašujte na vlasy. Nechajte pôsobiť 10 minút a potom opláchnite teplou vodou.

Dobrým návodom na oplachovanie jablčným octom je polovica až štyri polievkové lyžice jablčného octu na každých osem uncí vody. Môžete však experimentovať a nájsť také riedenie, ktoré vám bude najlepšie vyhovovať - vedzte, že suché vlasy potrebujú menej jablčného octu a mastné vlasy môžu potrebovať viac.

Hnedý cukor a kokosový olej

Znie to takmer ako základ pre sušienky, ale maska na vlasy z hnedého cukru a kokosového oleja môže ponúknuť úľavu, ak trpíte suchou a svrbiacou pokožkou hlavy. Granule v hnedom cukre pomôžu exfoliovať pokožku hlavy bez toho, aby boli príliš drsné pre vašu pokožku - to vyčistí pokožku hlavy od akýchkoľvek šupiniek a môže pomôcť znížiť lupiny a svrbenie.

Kokosový olej môže stimulovať rast vlasov a spomaliť ich vypadávanie, pretože preniká hlboko do folikulov. Podobne ako hnedý cukor podporuje aj zdravie pokožky hlavy, bojuje proti všiam a lupinám. Navyše kokosový olej vlasy hydratuje, dodáva im lesk a pomáha predchádzať lámaniu vlasov a štiepeniu končekov, čo môže nevyhnutne pomôcť dlhšiemu rastu vlasov.

Zmiešajte dve polievkové lyžice hnedého cukru a jednu polievkovú lyžicu kokosového oleja. Po umytí vlasov šampónom ho zapracujte do vlasov a zamerajte sa na pokožku hlavy. Opláchnite a pokračujte kondicionérom.

Olivový a kokosový olej

Kombinácia olivového a kokosového oleja môže prispieť k komerčnému lesku s vysokým leskom. Oba oleje sú prírodné zmäkčovadlá, ktoré udržiavajú hydratáciu vo vlasoch, aby zostali hladké, jemné a lesklé. A ak máte suché končeky, najmä olivový olej ich obalí, vďaka čomu budú hladké a budú vyzerať lesklejšie. Abramite odporúča zmiešať štvrtinu šálky olivového oleja s jednou polievkovou lyžicou zohriateho kokosového oleja.  Teplo oleja otvorí vlasovú kutikulu a umožní jej hlbšie preniknutie. Nechajte pôsobiť na vlasoch 10 minút v sprchovej čiapke a potom opláchnite teplou vodou.

Citrón a vajce

Ak vaša vlasová rutina pozostáva z množstva suchých šampónov, lakov na vlasy a iných stylingových produktov, pravdepodobne sa vám na pokožke hlavy tvoria nánosy. Pomôcť by vám mohol čistiaci šampón, ale jednoduchšie môže byť pripraviť si masku na vlasy DIY z vajec a citróna. Bielka vajec majú vysoký obsah bielkovín a vitamínov, ktoré môžu posilniť poškodené vlasy. Môžu tiež odstrániť usadeniny, takže sú skvelé pre mastné vlasy a zdravie pokožky hlavy.

Citrón dokáže vyrovnať pH pokožky hlavy, podporiť rast vlasov a pomôcť znížiť ich vypadávanie. Môže tiež dodať lesk a pomôcť znížiť "vaječný zápach", ktorý môže vo vlasoch pretrvávať. Zmiešajte jeden vaječný bielok a šťavu z jedného citróna a naneste na čisté, suché vlasy a pokožku hlavy. Pred opláchnutím nechajte pôsobiť jednu hodinu.

Škorica a jogurt

Tí, ktorí majú rednúce a oslabené vlasy a potrebujú očistiť pokožku hlavy, môžu využiť škoricovú masku. Táto zložka je stimulant, ktorý môže zvýšiť prietok krvi do pokožky hlavy, čo môže urýchliť proces rastu vlasov.

Na ošetrenie pokožky hlavy a vlasov zmiešajte čajovú lyžičku škorice s tromi lyžicami jogurtu. Jogurt zmes zahustí, pomôže vyčistiť pokožku hlavy a dodá jej silu v podobe bielkovín. Aplikujte prstami a masírujte od pokožky hlavy ku končekom, aby sa úplne pokryla. Nechajte pôsobiť 10 minút a potom umyte šampónom.

Ryžová voda

Hoci ryžová voda sa na TikToku určite ujala pre svoje takmer zázračné účinky na pleť a vlasy, v kozmetických receptoch DIY sa používa už od obdobia Heian v Japonsku - a má na to dobrý dôvod.

Ryžová voda posilňuje vlasové folikuly, zvyšuje lesk, upokojuje podráždenie pokožky hlavy a verí sa, že podporuje aj rast vlasov. Jedinou výhradou je, že je bohatá na škrob, ktorý môže byť vysušujúci. To sa však dá ľahko prekonať kombináciou ryžovej vody s hĺbkovo ošetrujúcou maskou. Najlepšie výsledky dosiahnete, ak ju budete používať ako oplachovací prípravok raz alebo dvakrát týždenne, pričom ryžovú vodu necháte pôsobiť na vlhkých, umytých vlasoch až 10 minút, a potom do nich vrátite vlhkosť prostredníctvom kondicionéra alebo bezoplachovej kúry.

Zelený čaj

Lístky zeleného čaju sú antioxidantom pre vlasy a pokožku hlavy, ktorý chráni pred voľnými radikálmi, ktoré sú škodlivými stresormi. Zelený čaj pomáha spomaľovať proces vypadávania, ku ktorému dochádza počas prirodzeného cyklu rastu a vypadávania vlasov, ktorý poznamenáva, že ďalšími výhodami je zníženie produkcie oleja a lupín. Masku zo zeleného čaju využijú aj tí, ktorí majú matné, jemné alebo rednúce vlasy alebo mastnú pokožku hlavy. Čajové lístky namočte na päť minút a nechajte vychladnúť. Pridajte niekoľko kvapiek medu pre hydratáciu a lesk," hovorí. Tekutinu nalejte do fľaše s rozprašovačom a rozprašujte na pokožku hlavy a vlasy. Masírujte od pokožky hlavy ku končekom, aby sa úplne nasýtili. Nechajte pôsobiť 10 minút a opláchnite.

Ryža a avokádo

Ak túžite po silnejších a dlhších vlasoch - najmä ak máte štruktúrované vlasy - môžete využiť ryžovú vodu a avokádo.

Ryža obsahuje foláty, ktoré pomáhajú pri raste vlasov, vitamíny C, B a E posilňujúce pramene a inozitol, ktorý pomáha vyhladzovať a opravovať poškodenia. V kombinácii s vyživujúcimi a proti krepovateniu bojujúcimi vlastnosťami avokáda je toto spojenie ideálne na navrátenie lesku a pružnosti suchým kučerám. Tí, ktorí majú vlasy s nízkou pórovitosťou, by však mali dbať na to, aby sa nemiešali s inými proteínovými prípravkami, pretože ryža obsahuje vlastné proteíny.

Namočte jednu šálku vopred opláchnutej ryže do dvoch šálok vody na 24 hodín a potom preceďte. (Môžete ju pridať do fľaše s rozprašovačom ako samostatnú kúru.) Pred aplikáciou na vlasy na 20 až 30 minút roztlačte avokádo a spojte ho s ryžovou vodou. Prírodné tuky z avokáda by mali pôsobiť proti škrobovému chrumkaniu z ryžových bielkovín, ale ak by pretrvávalo, môžete zmes nechať pôsobiť kratšiu dobu.

Majonéza

Zvýšte hydratáciu a znížte krepovatenie pomocou jedného z obľúbených korenín. Majonéza obsahuje hŕbu olejov, ktoré hydratujú pramene a obaľujú vlasy, vďaka čomu sú jemnejšie na dotyk a získavajú lesk. Majonézu môžete použiť samostatne ako masku na vlasy alebo v kombinácii s olivovým olejom pre väčšiu výživu či vaječným žĺtkom pre lesk.

Sóda bikarbóna

Šťastné vlasy sa začínajú šťastnou pokožkou hlavy a jedlá sóda je neopísaným hrdinom, ktorý to dokáže. Sóda bikarbóna, ktorá je technicky exfoliátorom, odstraňuje nánosy z pokožky hlavy, zbavuje ju prebytočných olejov a obnovuje pH rovnováhu pokožky. Aj keď nejde o masku na vlasy v tom najtradičnejšom zmysle slova, výsledky sú porovnateľné s akýmkoľvek krémovým odvarom: zníženie tvorby lupín, zmiernenie podráždenia, zjemnenie prameňov a zvýšenie lesku. Na použitie zmiešajte jedlú sódu s vodou alebo šampónom, kým nevznikne pasta. Pastu vmasírujte do korienkov a pokožky hlavy. Po niekoľkých minútach opláchnite.

Späť do obchodu