Inkontinencia moču

Obsah:

  • Čo je inkontinencia?
  • Aké sú rôzne typy inkontinencie?
  • Kto trpí inkontinenciou?
  • Čo spôsobuje inkontinenciu?
  • Prečo tehotenstvo spôsobuje inkontinenciu?
  • Aké sú príznaky inkontinencie?
  • Ako sa diagnostikuje inkontinencia?
  • Ako sa inkontinencia lieči?
  • Dá sa inkontinencii predísť?
  • Budem mať inkontinenciu po celý život?

Nekontrolovateľný únik moču môže byť pre mnohých ľudí nepríjemným problémom.

Močová inkontinencia je strata kontroly nad močovým mechúrom, ktorá sa bežne vyskytuje u starších ľudí a žien po pôrode alebo menopauze.

Ďalšími príčinami sú infekcie močových ciest (UTI), poruchy panvového dna a zväčšená prostata.

Inkontinencia

Čo je inkontinencia?

Inkontinencia moču je stav, ktorý ovplyvňuje život mnohých ľudí. Pri inkontinencii môžete mať problémy s ovládaním močového mechúra a únikom moču. Tento únik je často nekontrolovateľný a môže negatívne ovplyvniť váš život.

Váš močový systém sa skladá z obličiek, močovodov, močového mechúra a močovej trubice. Tieto časti vykonávajú niekoľko úloh. Filtrujú, ukladajú a odstraňujú odpad z vášho tela. Vaše obličky sú filtrami vášho tela.

Odpadové produkty sa z vašej krvi odstraňujú pomocou obličiek, pričom vzniká moč. Moč sa potom pohybuje dole dvoma tenkými trubicami nazývanými močovody. Močovody sa spájajú s močovým mechúrom, kde sa moč zhromažďuje, kým nie je čas opustiť telo. Váš močový mechúr je ako akumulačná nádrž - akonáhle je močový mechúr plný, mozog vyšle signál, že je čas na močenie. Moč potom opustí močový mechúr, keď sa otvorí sval (zvierač), ktorý umožní, aby moč voľne vytekal z tela cez močovú trubicu.

Keď tento systém funguje bez problémov, zvyčajne máte čas dostať sa na toaletu skôr, ako potrebujete močiť, a nedochádza k úniku moču. K inkontinencii moču môže dôjsť, keď tieto časti nefungujú tak, ako by mali. Môže sa to stať z mnohých rôznych dôvodov počas vášho života.

Mnoho ľudí si myslí, že inkontinencia je normálnou súčasťou starnutia, s ktorou sa nedá nič robiť. Je síce pravda, že riziko inkontinencie sa s pribúdajúcim vekom zvyšuje, ale existujú aj liečebné postupy, ktoré vám pomôžu tento stav zvládnuť. Inkontinencia nemusí narúšať váš život a brániť vám v aktivite.

Aké sú rôzne typy inkontinencie?

Existuje niekoľko rôznych typov inkontinencie. Tieto typy majú rôzne príčiny, charakteristiky a spúšťače úniku moču. Poznanie typu inkontinencie je často dôležitou súčasťou diagnostiky a plánu liečby inkontinencie.

Medzi typy inkontinencie patria:

  • Urgentná inkontinencia: Tento typ inkontinencie je charakterizovaný intenzívnou potrebou okamžitého močenia. Často sa to deje príliš rýchlo na to, aby ste sa dostali na toaletu, a nakoniec dôjde k úniku moču. Urgentná inkontinencia môže byť spôsobená ochorením nazývaným hyperaktívny močový mechúr (OAB). OAB môžete mať z rôznych dôvodov, ako napríklad slabé panvové svaly, poškodenie nervov, infekcia, nízka hladina estrogénu po menopauze alebo vyššia telesná hmotnosť. Niektoré lieky a nápoje, ako napríklad alkohol a kofeín, môžu tiež spôsobiť OAB.
  • Stresová inkontinencia: Keď vám počas aktivít uniká moč, často ide o stresovú inkontinenciu. Pri tomto type inkontinencie sú svaly panvového dna slabé a už nepodporujú panvové orgány tak, ako by mali. Táto svalová slabosť znamená, že je pravdepodobnejšie, že vám pri pohybe náhodne unikne moč. U mnohých ľudí dochádza k problémom s únikom moču, keď sa smejú, kašlú, kýchajú, bežia, skáču alebo zdvíhajú veci. Všetky tieto činnosti vyvíjajú tlak na váš močový mechúr. Bez podpory silných panvových svalov je pravdepodobnosť úniku moču vyššia. U žien, ktoré rodili, je vyššie riziko vzniku stresovej inkontinencie. U mužov, ktorí podstúpili operáciu prostaty, sa môže vyvinúť stresová inkontinencia.
  • Prepadová inkontinencia: Ak sa váš močový mechúr pri každom močení úplne nevyprázdni, môžete mať inkontinenciu pretečenia. Predstavte si močový mechúr ako džbán na džús. Ak zo džbánu vylejete len časť šťavy, ale nie všetku, stále existuje riziko, že sa pri pohybe môže vyliať. Ľudia s inkontinenciou pri pretečení nikdy úplne nevyprázdnia močový mechúr - čím sa vystavujú riziku vyliatia. Zvyčajne to má za následok, že namiesto jedného veľkého výtoku moču časom vytečie malé množstvo moču. Tento typ inkontinencie je častejší u ľudí s chronickými ochoreniami, ako je skleróza multiplex (SM), mozgová príhoda alebo cukrovka. Môže sa vyskytnúť aj u mužov s veľkou prostatou.
  • Zmiešaná inkontinencia: Tento typ inkontinencie je kombináciou viacerých problémov, ktoré vedú k úniku moču. Pri zmiešanej inkontinencii sa môžete stretnúť so stresovou inkontinenciou a hyperaktívnym močovým mechúrom. Pri tomto type inkontinencie je často dôležité venovať pozornosť tomu, čo robíte, keď máte problémy s únikom. Zistiť, čo zmiešanú inkontinenciu spúšťa, je zvyčajne najlepší spôsob, ako ju zvládnuť.

Kto trpí inkontinenciou?

Inkontinencia sa môže stať komukoľvek. Je však častejšia v určitých skupinách a v určitých obdobiach života. Inkontinencia je oveľa častejšia u žien ako u mužov. Často to súvisí s tehotenstvom, pôrodom a menopauzou. Každá z týchto skúseností môže časom spôsobiť oslabenie podporných svalov panvy ženy.

S pribúdajúcim vekom je tiež pravdepodobnejšie, že sa u vás inkontinencia vyskytne. Svaly, ktoré podporujú panvové orgány, môžu časom zoslabnúť, čo spôsobí, že budete mať problémy s únikom.

Hrozí mi vo vyššom veku vyššie riziko inkontinencie?

Vaše telo sa počas života neustále mení. S pribúdajúcim vekom môžu svaly, ktoré podporujú vaše panvové orgány, slabnúť. To znamená, že váš močový mechúr a močová trubica majú menšiu oporu - čo často vedie k úniku moču. Riziko vzniku inkontinencie vo vyššom veku môže byť vyššie, ak máte chronické zdravotné ťažkosti, porodili ste deti, prešli ste menopauzou, máte zväčšenú prostatu alebo ste podstúpili operáciu rakoviny prostaty. Je dôležité, aby ste sa časom porozprávali so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti o rizikách inkontinencie a o spôsoboch, ako ju môžete zvládnuť bez toho, aby ste narušili svoj každodenný život.

Je inkontinencia častejšia u žien?

Inkontinencia sa oveľa častejšie vyskytuje u žien ako u mužov. Z veľkej časti je to spôsobené tehotenstvom, pôrodom a menopauzou. Každá z týchto udalostí v živote ženy môže viesť k problémom s ovládaním močového mechúra. Tehotenstvo môže byť krátkodobou príčinou inkontinencie a problémy s ovládaním močového mechúra sa zvyčajne zlepšia po narodení dieťaťa. Niektoré ženy pociťujú inkontinenciu po pôrode, pretože pôrod zaťažuje svaly panvového dna. Keď sú tieto svaly oslabené, je pravdepodobnejšie, že budete mať problémy s únikom moču. Menopauza spôsobuje, že vaše telo prechádza mnohými zmenami. Vaše hormóny (najmä estrogén) sa počas menopauzy menia a to môže zmeniť kontrolu vášho močového mechúra.

Inkontinencia sa môže vyskytnúť aj u mužov, ale nie je taká častá ako u žien.

Čo spôsobuje inkontinenciu?

Existuje mnoho rôznych dôvodov, prečo sa u vás inkontinencia môže vyskytnúť.

Tieto príčiny sa môžu líšiť v závislosti od toho, či ste žena alebo muž. Niektoré príčiny sú dočasné zdravotné ťažkosti, ktoré po liečbe zvyčajne zmiznú. V týchto prípadoch vaša inkontinencia tiež zvyčajne prestane, keď sa stav lieči.

Inkontinencia môže byť spôsobená dlhodobými (chronickými) zdravotnými stavmi. Ak máte problémy s únikom kvôli chronickému ochoreniu, zvyčajne ide o niečo, čo budete musieť zvládnuť počas dlhšieho obdobia. Chronické stavy zvyčajne nezmiznú ani po liečbe. Inkontinenciu možno budete musieť časom zvládnuť ako príznak vášho chronického ochorenia.

Medzi dočasné alebo krátkodobé príčiny inkontinencie môžu patriť:

  • Infekcie močových ciest (UTI): Infekcia vo vnútri močových ciest (močová trubica, močovody, močový mechúr a obličky) môže spôsobiť bolesť a zvýšiť potrebu častejšieho močenia. Po vyliečení nutkanie na časté močenie zvyčajne vymizne.
  • Tehotenstvo: Počas tehotenstva vaša maternica vyvíja zvýšený tlak na močový mechúr, pretože sa rozširuje. Väčšina žien, ktoré počas tehotenstva pociťujú inkontinenciu, si všimne, že v týždňoch po pôrode vymizne.
  • Lieky: Inkontinencia môže byť vedľajším účinkom niektorých liekov vrátane diuretík a antidepresív.
  • Nápoje: Niektoré nápoje - ako napríklad káva a alkohol - môžu spôsobiť, že budete potrebovať močiť oveľa častejšie. Ak prestanete piť tieto nápoje, vaša potreba častého močenia sa zvyčajne zníži.
  • Zápcha: Chronická zápcha (tvrdá a suchá stolica) môže spôsobiť problémy s ovládaním močového mechúra.

Chronické alebo dlhodobé príčiny inkontinencie môžu zahŕňať:

  • Poruchy panvového dna: Keď máte problém so svalmi panvového dna, môže to ovplyvniť fungovanie vašich orgánov vrátane močového mechúra.
  • Cievna mozgová príhoda: Mŕtvica môže spôsobiť problémy s ovládaním svalov. To sa môže týkať aj svalov, ktoré regulujú váš močový systém.
  • Cukrovka: Keď máte cukrovku, vaše telo produkuje viac moču. Toto zvýšené množstvo moču môže spôsobiť problémy s únikom moču. Okrem toho môže periférna neuropatia ovplyvniť funkciu močového mechúra.
  • Menopauza: Menopauza je ďalším obdobím zmien v ženskom tele, keď sa rýchlo mení hladina hormónov a svaly panvového dna môžu byť slabšie - čo sa tiež môže stať s pribúdajúcim vekom.
  • Skleróza multiplex (SM): Ak máte SM, môže dôjsť k strate kontroly nad močovým mechúrom, čo vedie k problémom s únikom.
  • Zväčšená prostata: Ak je prostata väčšia ako normálne, môže to spôsobiť viaceré problémy s ovládaním močového mechúra. Tento stav môžete počuť aj pod názvom benígna hyperplázia prostaty alebo BPH.
  • Po operácii rakoviny prostaty: Pri operácii rakoviny prostaty môže niekedy dôjsť k poškodeniu zvierača, čo vedie k stresovej inkontinencii.

Prečo tehotenstvo spôsobuje inkontinenciu?

Počas tehotenstva prechádza vaše telo mnohými fyzickými zmenami. Ako sa vaša maternica rozťahuje, aby udržala rastúce dieťa, stane sa niekoľko vecí. Váš močový mechúr môže byť rozpínajúcim sa dieťaťom stláčaný, takže močový mechúr pojme menej ako predtým. Počas tehotenstva môžete pociťovať zvýšené nutkanie na močenie, pretože váš močový mechúr nedokáže udržať toľko ako predtým. Ku koncu tehotenstva, keď je dieťa najväčšie, to môže byť ešte náročnejšie.

Ďalším dôvodom inkontinencie počas tehotenstva je oslabenie svalov panvového dna. Tieto svaly sú podpornými štruktúrami pre všetky orgány vo vašej panve. Počas tehotenstva môžu byť natiahnuté a oslabené, pretože vaša maternica sa rozširuje.

Aké sú príznaky inkontinencie?

Hlavným príznakom inkontinencie je únik moču. Môže ísť o neustále kvapkanie moču alebo o príležitostný zážitok úniku moču. Ak máte inkontinenciu, môže sa vyskytovať veľké množstvo alebo malé množstvo uniknutého moču. Únik moču môžete pociťovať z rôznych dôvodov - často v závislosti od typu inkontinencie, ktorú máte.

Môže vám uniknúť moč, keď:

  • Cvičíte.
  • Kašlete.
  • Smiech.
  • Kýchnete.
  • Máte nutkanie na močenie, ale nemôžete sa dostať na toaletu včas.
  • Musíte vstávať uprostred noci, aby ste sa vymočili (noktúria).

Ako sa diagnostikuje inkontinencia?

Proces diagnostikovania inkontinencie sa často začína rozhovorom s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti o vašej anamnéze a problémoch s ovládaním močového mechúra. Poskytovateľ vám môže položiť otázky, ako napr:

Ako často močíte?
Uniká vám moč medzi návštevami toalety, ako často sa to stáva a koľko moču vám zakaždým unikne?
Ako dlho sa u vás vyskytuje inkontinencia?

Tieto otázky môžu pomôcť poskytovateľovi zistiť vzorec vášho úniku, ktorý často poukazuje na konkrétny typ inkontinencie. Keď sa vás poskytovateľ pýta na vašu anamnézu, je dôležité uviesť všetky vaše lieky, pretože niektoré lieky môžu spôsobiť inkontinenciu. Poskytovateľ sa vás bude pýtať aj na všetky predchádzajúce tehotenstvá a podrobnosti okolo každého pôrodu.

Existuje aj niekoľko špecifických testov, ktoré môže váš poskytovateľ urobiť na diagnostiku inkontinencie, vrátane:

  • Fyzikálne vyšetrenie: Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti zvyčajne vykoná fyzikálne vyšetrenie na začiatku diagnostického procesu. Počas tohto vyšetrenia bude váš poskytovateľ pátrať po akejkoľvek fyzickej príčine, ktorá by mohla byť príčinou vašej inkontinencie. To môže zahŕňať vyšetrenie panvy, ak ste žena, alebo kontrolu veľkosti mužskej prostaty.
  • Vzorky moču: Váš poskytovateľ vám môže odobrať vzorky moču na vyšetrenie na prítomnosť infekcií alebo krvi. Vyšetrenie vášho moču sa nazýva aj analýza moču.
  • Ultrazvuk vášho močového mechúra: Ultrazvuk je bezbolestné vyšetrenie, ktoré využíva zvukové vlny na vytvorenie obrazu vašich vnútorných orgánov. Toto zobrazovacie vyšetrenie umožní vášmu poskytovateľovi neinvazívnym spôsobom pozrieť sa na obsah vášho močového mechúra a posúdiť schopnosť vyprázdňovania močového mechúra.
  • Záťažový test: Počas tohto testu vás poskytovateľ požiada, aby ste zakašľali, aby zistil, či pri tejto činnosti nedochádza k úniku moču. Ak ste zaznamenali únik moču počas iných činností, ako je beh alebo skákanie, poskytovateľ vás môže požiadať, aby ste tieto činnosti zopakovali, aby zistil, či máte problém s únikom moču.
  • Cystoskopia: Cystoskop je tenká ohybná trubica s kamerou na konci, ktorá sa dá zaviesť do močovej trubice a močového mechúra, aby ste si mohli zblízka pozrieť vnútro močových ciest. Tento nástroj umožňuje vášmu poskytovateľovi vidieť veľa detailov vo vnútri vášho tela.
  • Urodynamické vyšetrenie: Toto vyšetrenie zahŕňa niekoľko testov, ktoré overujú, koľko váš močový mechúr dokáže udržať a ako dobre funguje váš uretrálny zvierač (sval, ktorý drží močovú trubicu uzavretú). Jedna časť tohto testovania môže zahŕňať zavedenie hadičky do vášho močového mechúra, ktorá naplní močový mechúr tekutinou. Tým sa overí, koľko toho váš močový mechúr skutočne pojme.
  • Test s podložkou: Váš poskytovateľ vám môže dať na nosenie vložku, ktorá zachytí prípadný uniknutý moč. Na konci testu sa táto podložka skontroluje, aby sa zistilo, koľko moču ste stratili.
    Doma vám môže poskytovateľ odporučiť, aby ste si niekoľko dní zaznamenávali únik moču do denníka. Zapisovaním toho, ako často sa u vás v priebehu niekoľkých dní vyskytli problémy s inkontinenciou, by váš poskytovateľ mohol identifikovať vzorec. To môže skutočne pomôcť v procese diagnostiky. Nezabudnite si zapísať, ako často potrebujete močiť, koľko ste schopní zakaždým vymočiť, či vám uniká moč medzi návštevami toalety a všetky činnosti, ktoré môžete vykonávať, keď vám uniká moč. Tento denník si potom vezmite so sebou na stretnutie a porozprávajte sa o ňom so svojím poskytovateľom.

Ako sa inkontinencia lieči?

Existuje mnoho rôznych faktorov, ktoré váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti zváži pri vytváraní plánu liečby vašej inkontinencie. Veľký význam má typ inkontinencie a spôsob, akým ovplyvňuje váš život. Váš poskytovateľ sa s vami tiež porozpráva o type liečby, ktorý vám najviac vyhovuje. Existujú tri hlavné typy liečby inkontinencie, ktoré môžete preskúmať - lieky, zmena životného štýlu a chirurgický zákrok. Každá možnosť má svoje výhody a nevýhody, ktoré s vami váš poskytovateľ prediskutuje.

Lieky na liečbu inkontinencie

Existuje pomerne veľa liekov, ktoré môžu znížiť únik. Niektoré z týchto liekov stabilizujú svalové kontrakcie, ktoré spôsobujú problémy s hyperaktívnym močovým mechúrom. Iné lieky v skutočnosti robia opačnú vec - uvoľňujú svaly, aby sa váš močový mechúr mohol úplne vyprázdniť. Hormonálna substitučná liečba - často zahŕňajúca náhradu estrogénu, ktorého množstvo sa znížilo počas menopauzy - môže tiež pomôcť obnoviť normálnu funkciu močového mechúra.

V mnohých prípadoch môžu lieky veľmi dobre fungovať na obnovenie normálnej funkcie močového mechúra. Váš poskytovateľ vám starostlivo vyberie liek, ktorý zodpovedá vašim špecifickým potrebám. Často vám poskytovateľ začne podávať nízku dávku lieku a potom ju bude pomaly zvyšovať. Robí sa to preto, aby sa pokúsil znížiť riziko vedľajších účinkov a aby sledoval, ako dobre lieky fungujú pri liečbe vašej inkontinencie.

Zmeny životného štýlu na zvládnutie inkontinencie

Niekedy existujú zmeny vo vašom každodennom živote, ktoré môžu skutočne pomôcť vašej inkontinencii. Tieto zmeny často zahŕňajú cvičenia, ktoré môžete robiť na posilnenie svalov panvového dna, zmeny vašich bežných návykov a zlepšenie stravy. Niektorí ľudia si všimnú zlepšenie vďaka týmto domácim zmenám a nepotrebujú ďalšiu liečbu.

Pred začatím akejkoľvek z týchto možností domácej liečby inkontinencie sa poraďte so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Je možné, že týmito zmenami životného štýlu nebudete môcť liečiť všetky typy inkontinencie. Váš poskytovateľ vám tiež môže podrobne navrhnúť najlepšie zmeny životného štýlu, ktoré môžete vyskúšať vzhľadom na vašu diagnózu inkontinencie.

Zmeny životného štýlu, ktoré pomáhajú zlepšiť inkontinenciu, môžu zahŕňať:

  • Pravidelné vyprázdňovanie močového mechúra. Nazýva sa to aj časované vyprázdňovanie - ide o praktizovanie pravidelného chodenia na záchod namiesto čakania na nutkanie ísť.
  • Vyprázdňovanie močového mechúra pred fyzickými aktivitami. Ak plánujete cvičiť alebo vykonávať fyzickú aktivitu, naplánujte si vyprázdnenie močového mechúra pred začiatkom aktivity, aby ste sa vyhli úniku.
  • Vyhýbanie sa zdvíhaniu ťažkých predmetov. Ak potrebujete premiestniť niečo veľké, vezmite si na pomoc ďalšiu osobu.
  • Pravidelné vykonávanie Kegelových cvikov, ktoré vám pomôžu posilniť svaly panvového dna.
  • Vyhýbanie sa pitiu kofeínu alebo veľkého množstva tekutín pred začiatkom aktivity. Ak sa u vás vyskytuje časté močenie a únik moču v noci, možno sa budete chcieť vyhnúť aj pitiu nápojov tesne pred spaním.
  • Nosenie vložiek a výrobkov, ktoré sú určené na zachytávanie uniknutého moču, môže byť tiež užitočným spôsobom zvládania inkontinencie. Tieto výrobky sa zvyčajne dajú nosiť pod oblečením bez toho, aby si to niekto všimol, a poskytujú istotu, že nedôjde k úniku moču cez oblečenie.
  • Cvičenie tréningu močového mechúra, ktoré pomáha predĺžiť čas medzi jednotlivými návštevami toalety.
  • Cieľom pri tréningu močového mechúra je pokúsiť sa medzi jednotlivými močeniami počkať o niečo dlhšie, aby ste si vybudovali silu.
  • Udržiavanie zdravej telesnej hmotnosti. Nadmerná telesná hmotnosť môže byť jednou z príčin inkontinencie.
  • Zdravou stravou a cvičením môžete znížiť riziko inkontinencie.

Existujú aj pomôcky, ktoré môžete používať doma a ktoré vám pomôžu pri inkontinencii. Jednou z voľne predajných pomôcok, ktorú môžete používať, je tzv:

  • Vaginálna vložka: Existujú voľne predajné pomôcky, ktoré možno umiestniť do pošvy a ktoré môžu stlačiť močovú trubicu a pomôcť znížiť stresovú inkontinenciu u žien.

Postupy a operácie na liečbu inkontinencie

Ak iné neinvazívne možnosti liečby zlyhali pri liečbe vašej inkontinencie, existuje niekoľko postupov, ktoré vám môže navrhnúť váš lekár. Tieto postupy siahajú od jednoduchých injekcií až po zložitejšie operácie. Váš poskytovateľ s vami prediskutuje najlepšiu možnosť procedúry na základe typu inkontinencie, ktorú máte, a vašich príznakov.

Postupy na liečbu inkontinencie môžu zahŕňať:

  • Objemové látky: Táto možnosť liečby je injekcia, ktorá sa zvyčajne používa u žien so stresovou inkontinenciou. Do výstelky močovej trubice sa vstrekne trvalá látka, ktorá pomáha zväčšiť veľkosť výstelky močovej trubice.
  • Injekcie botulotoxínu (Botox®): Botox® si možno predstavujete ako kozmetický prípravok, ale môže sa použiť aj na uvoľnenie svalov vo vašom tele. Váš poskytovateľ vám môže do močového mechúra vstreknúť Botox®, aby pomohol uvoľniť svaly - pomáha tak pri urgentnej inkontinencii. Táto liečba nie je trvalá a bude ju potrebné časom opakovať.
  • Neuromodulačné zariadenia: Môžu sa implantovať kardiostimulátory, ktoré stimulujú nervy do močového mechúra s cieľom zlepšiť kontrolu. Okrem toho je možné stimulovať nerv v blízkosti členka, aby sa dosiahla lepšia kontrola močového mechúra.
  • Slingové procedúry: Na liečbu inkontinencie existujú slingové procedúry pre mužov aj ženy. U žien sa na podporu močového kanála zvyčajne používa buď syntetický materiál, alebo pás vášho vlastného tkaniva.
  • Umelý zvierač močovej trubice: Ide o zariadenie, ktoré sa používa u mužov so stresovou inkontinenciou a ktoré sa umiestni tak, aby uzavrelo močovú trubicu, keď nemočíte. Zvyčajne sa používa pri úniku po operácii rakoviny prostaty.

Ako mám robiť Kegelove cvičenia?

Kegelove cviky sú jednoduchým spôsobom, ako si vybudovať silu svalov panvového dna. Tieto cvičenia sa vykonávajú tak, že zdvihnete, podržíte a potom uvoľníte svaly panvového dna. Tieto svaly môžete nájsť tak, že zastavíte tok moču uprostred prúdu počas močenia. Robte to len dovtedy, kým sa nenaučíte nájsť svaly - zastavenie toku moču uprostred prúdu nie je dlhodobo zdravé.

Keď robíte Kegelove cviky, začnite v malom. Zadržte ho len na niekoľko sekúnd. Časom sa môžete pomaly prepracovať k dlhším a dlhším úsekom držania napnutých svalov.

Na rozdiel od iných typov cvičenia nikto nemôže zistiť, kedy robíte Kegelove cviky. Snažte sa robiť niekoľko sérií Kegelových cvikov (sériu tvorí 10 cvikov) dvakrát denne.

Dá sa inkontinencii predísť?

Rôzne udalosti počas vášho života môžu viesť k mnohým veciam, ktoré spôsobujú inkontinenciu.

Svaly, ktoré podporujú vaše panvové orgány, môžu časom zoslabnúť. U žien môžu tieto svaly oslabiť aj veľké životné udalosti, ako je tehotenstvo a pôrod. Avšak rovnakým spôsobom, ako cvičíte na posilnenie nôh alebo rúk, môžete vykonávať cviky na posilnenie svalov panvového dna.

Cvičenie na posilnenie svalov panvového dna síce nezabráni problémom s inkontinenciou, ale môže vám pomôcť získať kontrolu nad močovým mechúrom. Pri kontrole močového mechúra môže pomôcť aj udržiavanie zdravej telesnej hmotnosti.

O najlepších spôsoboch, ako si udržať silné svaly panvového dna počas celého života, sa poraďte so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Budem mať inkontinenciu po celý život?

Niekedy je inkontinencia krátkodobý problém, ktorý po skončení príčiny vymizne.

Často je to v prípade, keď máte ochorenie, ako je infekcia močových ciest (UTI).

Po vyliečení sa problémy s častým močením a únikom moču spôsobené infekciou močových ciest zvyčajne skončia.

Platí to aj pre niektoré ženy, ktoré majú počas tehotenstva problémy s ovládaním močového mechúra. U mnohých sa problémy skončia v týždňoch po pôrode. Iné príčiny inkontinencie sú však dlhodobé a súvisia so stavmi, ktoré sa dajú zvládnuť počas celého života.

Ak máte chronické ochorenie, ako je cukrovka alebo skleróza multiplex, môžete mať inkontinenciu dlhý čas. V týchto prípadoch je dôležité porozprávať sa so svojím poskytovateľom o najlepších spôsoboch zvládania inkontinencie, aby vám nezasahovala do života.

 

Späť do obchodu