8 byliniek a prírodných doplnkov na infekcie močových ciest

Obsah:

  • 8 byliniek a prírodných doplnkov, ktoré môžu pomôcť pri prevencii a liečbe miernych zápalov močových ciest
  • Vždy si vyberajte vysokokvalitné výživové doplnky
  • Záver

Niektoré bylinky a vitamíny môžu pomôcť predchádzať infekciám močových ciest a riešiť nekomplikované infekcie. Ak však máte závažné príznaky, možno budete potrebovať lekársku pomoc.

Infekcie močových ciest(UTI) sú jedným z najčastejších typov bakteriálnych infekcií na celom svete. Odhaduje sa, že viac ako 150 miliónov ľudí každoročne ochorie na infekcie močových ciest.

Zápal močových ciest sa môže vyskytnúť u kohokoľvek, ale u žien je 30-krát vyššia pravdepodobnosť postihnutia ako u mužov. Približne 40 % žien niekedy v živote prekoná infekciu močových ciest.

Infekcia močových ciest môže postihnúť ktorúkoľvek časť močového systému vrátane močovej trubice, močového mechúra, močovodov a obličiek, ale zvyčajne sa začína v orgánoch dolných močových ciest, močovom mechúre a močovej trubici.

Medzi bežné príznaky spojené s infekciou močových ciest patria:

  • pocit pálenia pri močení
  • časté a intenzívne nutkanie na močenie
  • zakalený, tmavý alebo krvavý moč
  • horúčka alebo únava
  • bolesť v panve, podbrušku alebo chrbte

Zápal močových ciest sa dá liečiť antibiotikami, ale opakovanie infekcie je veľmi časté.

Navyše nadmerné užívanie antibiotík môže mať dlhodobé negatívne následky, ako je poškodenie normálnych, zdravých baktérií v močových cestách, a prípadne prispieť k rozvoju kmeňov baktérií odolných voči antibiotikám.

Ak máte podozrenie, že máte infekciu močových ciest, je dôležité, aby ste sa čo najskôr poradili so svojím lekárom. To, čo môže začať ako mierna infekcia, sa môže rýchlo stať vážnym a potenciálne smrteľným, ak sa nelieči príliš dlho.

Napriek tomu niektoré výskumy naznačujú, že až 42 % miernych a nekomplikovaných infekcií močových ciest sa dá vyriešiť bez použitia antibiotík.

Ak patríte k mnohým ľuďom na svete, u ktorých sa opakovane vyskytujú infekcie močových ciest, možno hľadáte prírodné a alternatívne riešenia, aby ste sa vyhli nadmernému vystaveniu antibiotikám.

 

mocove cesty

8 byliniek a prírodných doplnkov, ktoré môžu pomôcť pri prevencii a liečbe miernych zápalov močových ciest

1. D-manóza

D-manóza je druh jednoduchého cukru, ktorý sa často používa na prevenciu a liečbu miernych infekcií močových ciest.

Prirodzene sa vyskytuje v rôznych potravinách vrátane brusníc, jabĺk a pomarančov, ale pri liečbe UTI sa zvyčajne konzumuje vo forme prášku alebo tabliet.

O tom, ako D-manóza pôsobí, sa toho veľa nevie, ale mnohí odborníci sa domnievajú, že potláča schopnosť niektorých infekčných baktérií priľnúť k bunkám močových ciest, čo uľahčuje ich vyplavenie skôr, ako môžu spôsobiť ochorenie.

Na zistenie, či D-manóza dokáže spoľahlivo liečiť alebo preventívne pôsobiť proti infekciám močových ciest, je potrebný ďalší výskum. Niekoľko malých štúdií však prinieslo sľubné výsledky.

Jedna štúdia z roku 2016 hodnotila účinok D-manózy na 43 žien s aktívnou infekciou močových ciest a anamnézou opakovaných infekcií močových ciest.

Počas prvých 3 dní účastníčky štúdie užívali 1,5-gramovú dávku D-manózy dvakrát denne, po ktorej nasledovala jedna 1,5-gramová dávka denne počas ďalších 10 dní. Po 15 dňoch približne 90 % ich infekcií ustúpilo.

Hoci sú tieto výsledky povzbudivé, dizajn štúdie bol trochu chybný kvôli malej vzorke a chýbajúcej kontrolnej skupine.

Štúdia z roku 2013 na 308 ženách porovnávala účinnosť dennej 2-gramovej dávky D-manózy a bežného antibiotika používaného na prevenciu recidívy infekcie močových ciest.

Po 6 mesiacoch výsledky odhalili, že D-manóza bola rovnako účinná ako antibiotikum pri prevencii recidívy UTI a bola spojená s menším počtom vedľajších účinkov.

Pre väčšinu ľudí nepredstavuje užívanie D-manózy žiadne väčšie zdravotné riziko. Najčastejšie hláseným vedľajším účinkom je mierna hnačka.

Keďže však D-manóza je druh cukru, nemusí byť vhodná pre ľudí, ktorí majú problémy s reguláciou hladiny cukru v krvi.

V súčasnosti nie je dostatok dôkazov na stanovenie ideálnej dávky D-manózy, ale väčšina dostupných výskumov bezpečne testovala dávky 1,5-2 gramy až 3-krát denne.

ZHRNUTIE
D-manóza je druh prirodzene sa vyskytujúceho cukru, ktorý môže liečiť infekčné ochorenia močových ciest tým, že zabraňuje infekčným baktériám priľnúť k bunkám v močových cestách. Prvé výskumy naznačujú, že môže liečiť a predchádzať infekciám močových ciest, ale sú potrebné ďalšie štúdie.

 2. Uva ursi (medvedí list)

Uva ursi - inak známa ako Arctostaphylos uva ursi alebo medvedí list - je rastlinný liek na UTI, ktorý sa v tradičnej a ľudovej medicíne používa už stáročia.

Pochádza z druhu divo rastúceho kvitnúceho kríka, ktorý rastie v rôznych častiach Európy, Ázie a Severnej Ameriky.

Bobule rastliny sú obľúbenou pochúťkou medveďov - odtiaľ prezývka medvedí list -, zatiaľ čo jej listy sa používajú na výrobu bylinných liekov.

Po zbere listov sa môžu sušiť a lúhovať na prípravu čaju alebo sa môžu konzumovať výťažky z listov vo forme kapsúl alebo tabliet.

Moderný výskum podporujúci použitie uva ursi na liečbu infekcie močových ciest je obmedzený, hoci niekoľko zlúčenín prítomných v rastline vykázalo silné antimikrobiálne schopnosti v štúdiách v skúmavkách.

Arbutín je hlavnou zlúčeninou, ktorej sa pripisuje liečebný potenciál uva ursi, a to vďaka jej antibakteriálnemu účinku na E. coli - jednu z najčastejších príčin zápalov močových ciest.

Jedna staršia štúdia na 57 ženách zistila, že doplnkové užívanie uva ursi s koreňom púpavy výrazne znížilo recidívu UTI v porovnaní s placebom.

Avšak novšia štúdia na viac ako 300 ženách nepozorovala žiadny rozdiel medzi uva ursi a placebom, keď sa používali ako liečba aktívnej UTI.

Dostupný výskum naznačuje, že uva ursi je relatívne bezpečná pri denných dávkach 200-840 mg derivátov hydrochinónu vypočítaných ako bezvodý arbutín.

Jej dlhodobá bezpečnosť však nebola stanovená a nemala by sa užívať dlhšie ako 1 - 2 týždne v kuse z dôvodu možného rizika poškodenia pečene a obličiek.

ZHRNUTIE
Uva ursi je rastlinný liek proti zápalu močových ciest vyrobený z listov kríka s názvom Arctostaphylos uva ursi. Štúdie na skúmavkách ukázali, že má silné antimikrobiálne účinky, ale štúdie na ľuďoch preukázali zmiešané výsledky.

3. Cesnak

Cesnak je obľúbená bylina, ktorá sa v histórii široko používala v kulinárskej praxi aj v tradičnej medicíne.

Často sa medicínsky používa na liečbu širokého spektra telesných ochorení vrátane plesňových, vírusových a bakteriálnych infekcií.

Liečivý potenciál cesnaku sa zvyčajne pripisuje prítomnosti zlúčeniny obsahujúcej síru, známej ako alicín.

V štúdiách na skúmavkáchDôveryhodný zdroj, alicín vykazuje silné antibakteriálne účinky proti rôznym infekčným baktériám spôsobujúcim infekciu močových ciest - vrátane E. coli.

Ďalšie dôkazy z jednotlivých kazuistík naznačujú, že cesnak môže byť alternatívnou terapiou pri liečbe infekcií močových ciest u ľudí, ale chýba silný výskum, ktorý by tieto výsledky potvrdil.

V konečnom dôsledku je potrebné vykonať viac dobre navrhnutých štúdií, aby sa lepšie pochopila úloha, ktorú môže cesnak zohrávať pri liečbe a prevencii opakovaných infekcií močových ciest, kým bude možné vyvodiť definitívne závery týkajúce sa jeho účinnosti alebo ideálneho dávkovania.

Cesnak sa môže konzumovať v celej surovej forme, ale doplnkové dávky sa zvyčajne predávajú ako extrakty a konzumujú sa vo forme kapsúl.

Doplnky cesnaku sú pre väčšinu ľudí pravdepodobne bezpečné, ale medzi vedľajšie účinky môže patriť pálenie záhy, zápach z úst a telesný zápach.

U niektorých ľudí sa môžu vyskytnúť alergické reakcie na cesnakové doplnky a mali by ste sa im vyhnúť, ak ste v minulosti mali alergiu na cesnak alebo iné príbuzné rastliny, ako je cibuľa alebo pór.

Tieto doplnky môžu zvýšiť riziko krvácania a môžu sa vzájomne ovplyvňovať s niektorými liekmi, ako sú lieky na riedenie krvi a niektoré lieky proti HIV. Ak užívate takéto lieky, pred použitím cesnaku na liečbu infekcie močových ciest sa poraďte so svojím lekárom.

ZHRNUTIE
Cesnak sa používa na rôzne kulinárske a lekárske účely. Štúdie na skúmavkách a prípadové správy naznačujú, že antibakteriálne účinky cesnaku môžu pomôcť pri liečbe infekcie močových ciest, ale na potvrdenie týchto tvrdení je potrebných viac dobre navrhnutých štúdií na ľuďoch.

 

aaaaaaaaaaaa

4. Brusnice

Produkty z brusníc, vrátane štiav a extraktov, patria medzi najobľúbenejšie voľby prírodnej a alternatívnej liečby infekcie močových ciest.

Brusnice obsahujú širokú škálu chemických zlúčenín, ako je D-manóza, kyselina hippurová a antokyány, ktoré môžu zohrávať úlohu pri obmedzovaní schopnosti infekčných baktérií priľnúť k močovým cestám, a tým brániť ich rastu a schopnosti spôsobiť infekciu.

Štúdie na skúmavkách a zvieratách preukázal, že brusnice zabraňujú vzniku infekcie močových ciest, ale výskum na ľuďoch priniesol podstatne menej presvedčivé výsledky.

Prehľad štúdií na ľuďoch o schopnosti brusnicových výrobkov liečiť a predchádzať infekciám močových ciest z roku 2012 dospel k záveru, že neexistuje dostatok dôkazov na to, aby sa dalo určiť, že brusnice majú tieto účinky.

Autori štúdie však poznamenali, že vyvodenie konečných záverov je ťažké, pretože mnohé štúdie boli zle navrhnuté, chýbalo v nich štandardné dávkovanie a používali sa rôzne brusnicové výrobky.

Ďalší prehľad z roku 2019 naznačil, že hoci liečba brusnicami môže v niektorých prípadoch pomôcť znížiť výskyt UTI a príznaky UTI, nie je taká účinná ako iné metódy liečby, napríklad D-manóza a antibiotikum fosfomycín.

Brusnicové šťavy a výživové doplnky sú pre väčšinu ľudí bezpečné, ale môžu spôsobiť žalúdočné ťažkosti. Navyše dlhodobé užívanie môže zvýšiť riziko vzniku obličkových kameňov.

Okrem toho nadmerná konzumácia kalórií z brusnicovej šťavy môže podporiť zbytočné priberanie na váhe a veľké dávky brusnicových doplnkov môžu ovplyvniť niektoré typy liekov na riedenie krvi.

ZHRNUTIE
Brusnicové šťavy a doplnky stravy sa často používajú na liečbu a prevenciu infekcie močových ciest, ale štúdie nezistili ich osobitnú účinnosť. Na pochopenie úlohy, ktorú môžu brusnicové výrobky zohrávať pri liečbe infekcie močových ciest, je potrebných viac štúdií na ľuďoch.

5. Zelený čaj

Zelený čaj sa získava z listov rastliny známej ako Camellia sinensis. Pre svoj široký farmakologický potenciál sa už po stáročia používa v rôznych postupoch tradičnej medicíny.

Zelený čaj obsahuje bohatú zásobu rastlinných zlúčenín nazývaných polyfenoly, ktoré sú známe silnými antimikrobiálnymi a protizápalovými účinkami.

Epigalokatechín (EGC), zlúčenina obsiahnutá v zelenom čaji, preukázal vo výskume v skúmavkách silné antibakteriálne účinky proti kmeňom E. coli spôsobujúcim infekciu močových ciest.

Niekoľko štúdií na zvieratách tiež zistilo, že výťažky zo zeleného čaju obsahujúce EGC môžu zlepšiť účinnosť niektorých typov antibiotík, ktoré sa často používajú na liečbu infekcie močových ciest.

Napriek tomu chýbajú štúdie na ľuďoch, ktoré by hodnotili schopnosť zeleného čaju liečiť a predchádzať infekciám močových ciest.

Jedna šálka (240 ml) uvareného zeleného čaju obsahuje približne 150 mg EGC. Súčasné výskumy naznačujú, že už 3 - 5 mg EGC môže stačiť na to, aby pomohlo potlačiť rast baktérií v močových cestách, ale táto teória zatiaľ nebola potvrdená u ľudí.

Mierny príjem zeleného čaju je pre väčšinu ľudí bezpečný. Prirodzene však obsahuje kofeín, ktorý môže prispieť k zhoršeniu spánku a k nekľudu.

Navyše konzumácia kofeínu počas aktívnej infekcie močových ciest môže zhoršiť vaše fyzické príznaky. Preto si radšej vyberte výrobky zo zeleného čaju bez kofeínu.

Vysoké dávky doplnkov s extraktom zo zeleného čaju boli spojené s problémami s pečeňou, ale nie je jasné, či tieto problémy spôsobili doplnky.

Ak máte záujem o užívanie doplnkov zeleného čaju a v minulosti ste mali poruchu funkcie pečene, poraďte sa so svojím lekárom.

ZHRNUTIE
Štúdie na skúmavkách a zvieratách preukázali, že niektoré zlúčeniny v zelenom čaji majú silnú antibakteriálnu aktivitu proti E. coli. Neboli však vykonané žiadne štúdie na ľuďoch, ktoré by tieto výsledky potvrdili.

 6. Petržlenový čaj

Petržlenová vňať má mierny močopudný účinok, ktorý má pomôcť odplavovať baktérie spôsobujúce UTI z močových ciest.

V dvoch kazuistikách zdrojaTrusted Source sa zistilo, že kombinácia petržlenového čaju, cesnaku a brusnicového extraktu zabránila opakovanému výskytu UTI u žien s chronickou UTI. Je však potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, či sa tieto výsledky dajú zopakovať vo väčších skupinách.

7. Harmančekový čaj

Harmančekový čaj sa v bylinnej medicíne používa na liečbu širokej škály telesných ochorení vrátane UTI.

Podobne ako petržlen, aj harmanček má slabý močopudný účinok a obsahuje rastlinné zlúčeniny s protizápalovými a antibakteriálnymi vlastnosťami.

Predpokladá sa, že tieto vlastnosti pomáhajú zmierňovať zápaly, brzdiť rast baktérií a odplavovať močové cesty od infekčných baktérií, ale je potrebný ďalší výskum.

8. Mätový čaj

Čaje z mäty piepornej a iných druhov divej mäty sa niekedy používajú aj ako prírodný liek na infekciu močových ciest.

Niektoré výskumy v skúmavkáchTruststed Source zistili, že lístky mäty majú antibakteriálne účinky proti rôznym baktériám spôsobujúcim UTI, ako je napríklad E. coli. Niektoré zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú v listoch mäty, môžu tiež pomôcť znížiť odolnosť baktérií voči antibiotickým liekom.

V súčasnosti však nie sú k dispozícii žiadne štúdie, ktoré by potvrdzovali používanie mätového čaju v boji proti zápalom močových ciest u ľudí.

ZHRNUTIE
Niektoré bylinné čaje, ako napríklad petržlenový, harmančekový alebo mätový, sa môžu používať na liečbu a prevenciu infekcie močových ciest. Napriek tomu sú vedecké dôkazy o týchto prostriedkoch slabé.

Vždy si vyberajte vysokokvalitné výživové doplnky

O bylinných doplnkoch a liekoch sa často predpokladá, že sú bezpečné, pretože sú prírodné, ale nie vždy to tak je.

Podobne ako moderné lieky, aj rastlinné doplnky majú svoj vlastný súbor potenciálnych rizík a vedľajších účinkov.

Napríklad cesnak a brusnicové doplnky môžu negatívne interagovať s niektorými typmi liekov na predpis, zatiaľ čo dlhodobé užívanie uva ursi môže prispieť k poškodeniu pečene alebo obličiek.

Navyše v niektorých krajinách, napríklad v Spojených štátoch, nie sú bylinné a výživové doplnky regulované rovnako ako konvenčné lieky.

Výrobcovia výživových doplnkov nie sú povinní preukazovať čistotu svojich výrobkov. Tak sa môže stať, že budete konzumovať nesprávne dávky alebo zložky a kontaminanty, ktoré nie sú uvedené na etikete výrobku.

Ak chcete mať istotu, že vami vybrané výživové doplnky sú tej najvyššej kvality, vždy si vyberajte značky, ktoré boli testované na čistotu treťou stranou, napríklad organizáciou NSF International.

ZHRNUTIE
Vzhľadom na to, že bylinné a výživové doplnky nie sú v mnohých krajinách vo všeobecnosti regulované, vždy si vyberajte značky, ktoré boli nezávisle testované treťou stranou, napríklad NSF International.

Záver

Zápal močových ciest je jedným z najčastejších typov bakteriálnych infekcií na celom svete.

Často sa účinne liečia antibiotikami, ale opakovanie infekcie je bežné. Navyše nadmerné užívanie antibiotík môže viesť k negatívnym zdravotným následkom.

Mnohí ľudia si na liečbu infekcií močových ciest vyberajú prírodné a bylinné doplnky, aby sa vyhli nadmernému užívaniu antibiotík.

Hoci výskum ich účinnosti je obmedzený, D-manóza, uva ursi, brusnice, cesnak a zelený čaj sú obľúbenou voľbou na prírodnú liečbu a prevenciu UTI. Pomôcť môžu aj niektoré bylinné čaje.

Ak máte podozrenie, že sa u vás objavil zápal močových ciest, pred začatím akejkoľvek bylinnej liečby na vlastnú päsť sa poraďte s kvalifikovaným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Späť do obchodu