Kyselina hyalurónová

OBSAH:

  • Čo je kyselina hyalurónová?
  • Čo pre vás robí kyselina hyalurónová?
  • Je kyselina hyalurónová bezpečná?
  • Ako sa kyselina hyalurónová vzájomne ovplyvňuje s inými produktmi?
  • Ako môžem užívať kyselinu hyalurónovú?
  • Ako kyselina hyalurónová pôsobí?
  • Funguje kyselina hyalurónová?
  • Čo robí kyselina hyalurónová pre pokožku?
  • Je kyselina hyalurónová vhodná na akné?
  • Je kyselina hyalurónová bezpečná?
  • Kedy sa mám o kyseline hyalurónovej poradiť so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti?
  • Záver

kyselina hyaluronova
Čo je kyselina hyalurónová?

Kyselina hyalurónová známa aj ako hyalurónan alebo hyaluronát - je lepkavá, klzká látka, ktorú vaše telo prirodzene produkuje. Vedci našli kyselinu hyalurónovú v celom tele, najmä v očiach, kĺboch a koži.

Čo pre vás robí kyselina hyalurónová?

Kyselina hyalurónová je pozoruhodná látka vďaka všetkým výhodám a využitiu, ktoré má vo vašom tele. Tu sú len niektoré z výhod kyseliny hyalurónovej:

  • Pomáha hladkému pohybu. Kyselina hyalurónová pomáha vašim kĺbom fungovať ako dobre namazaný stroj.
  • Zabraňuje bolesti a zraneniam spôsobeným obrusovaním kostí o seba.
  • Pomáha udržiavať hydratáciu. Kyselina hyalurónová veľmi dobre zadržiava vodu. Štvrť čajovej lyžičky kyseliny hyalurónovej zadrží približne jeden a pol galónu vody. Preto sa kyselina hyalurónová často používa na liečbu suchých očí. Používa sa aj vo zvlhčujúcich krémoch, pleťových vodách, mastičkách a sérach.
  • Vďaka nej je vaša pokožka pružná. Kyselina hyalurónová pomáha pokožke napínať sa a ohýbať a redukuje vrásky a linky na pokožke. Je tiež dokázané, že kyselina hyalurónová pomáha rýchlejšiemu hojeniu rán a môže znižovať tvorbu jaziev.

Je kyselina hyalurónová bezpečná?

Áno. Výskum ukazuje, že používanie kyseliny hyalurónovej je bezpečné. Reakcie alebo nežiaduce účinky kyseliny hyalurónovej sú zriedkavé a je bezpečné ju používať, ak ste tehotná alebo dojčíte.

Ako sa kyselina hyalurónová vzájomne ovplyvňuje s inými produktmi?

Produkty, ktoré kombinujú kyselinu hyalurónovú s inými liekmi alebo zlúčeninami, môžu mať určité riziko vedľajších účinkov.

Je dôležité, aby ste informovali svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti o všetkých liekoch, ktoré užívate, vrátane doplnkov, vitamínov atď. Môže vám pomôcť lepšie pochopiť všetky potenciálne obavy.

 

kyselina hyaluronova1

Ako môžem užívať kyselinu hyalurónovú?

Existuje mnoho spôsobov, ako môžete užívať kyselinu hyalurónovú (buď samostatne, alebo v kombinovaných produktoch). Mnohé z nich sú dostupné bez lekárskeho predpisu. Niektoré potrebujú lekársky predpis. V prípade niektorých musíte navštíviť vyškoleného lekára.

Niekoľko rôznych spôsobov (dostupných bez lekárskeho predpisu), ako môžete užívať kyselinu hyalurónovú, zahŕňa:

  • Ústami: Kyselina hyalurónová sa dodáva v potravinových doplnkoch a tabletkách. Existuje dokonca aj tekutá forma, ktorú môžete zmiešať s vodou a vypiť.
    Užívanie kyseliny hyalurónovej ústami môže mať mnoho výhod. Patrí medzi ne zníženie bolesti pri artritíde, zlepšenie zdravia pokožky a ďalšie.
  • Na vašej pokožke: Prípravky s kyselinou hyalurónovou sa dodávajú v rôznych formách, ktoré si nanášate na pokožku. Patria medzi ne šampóny, pleťové vody, krémy, gély, masti, náplasti a séra. Môžete si tiež kúpiť prášok kyseliny hyalurónovej a zmiešaním s vodou vytvoriť sérum s kyselinou hyalurónovou, ktoré môžete aplikovať na pokožku.
    Kyselina hyalurónová má pri použití na pokožku blahodarné vlastnosti. Je obzvlášť užitočná na zníženie výskytu vrások a vekových liniek.
  • Očné kvapky: Široká škála očných kvapiek obsahuje kyselinu hyalurónovú.
  • Na intímny styk: Kyselina hyalurónová je bežnou zložkou gélov, krémov alebo osobných lubrikantov pri vaginálnej suchosti alebo bolesti, najmä u žien, ktoré prežívajú menopauzu.

Kyselina hyalurónová je dostupná aj na lekársky predpis v nasledujúcich formách:

  • Injekčne: Injekcie kyseliny hyalurónovej do kĺbov môžu zmierniť bolesť spôsobenú artritídou. Bežne sa používa aj s liekmi podávanými intravenózne. Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti ju môžu predpisovať off-label na liečbu bolesti močového mechúra (napríklad bolesti spôsobenej intersticiálnou cystitídou).
  • Pod kožu: Výplňové materiály obsahujúce kyselinu hyalurónovú a kolagén (prirodzený proteín, ktorý sa tiež nachádza vo vašom tele) sú schválené na injekčné podanie pod kožu. Tieto výplne pomáhajú obnoviť prirodzený tvar a vzhľad, napríklad na ošetrenie jaziev po akné alebo na zväčšenie objemu pier.
  • Do nosa: Niektoré lieky používajú kyselinu hyalurónovú, pretože pomáha vášmu telu absorbovať ich, najmä keď sa užívajú cez nos.
  • Inhalátorom/nebulizátorom: Kyselina hyalurónová môže liečiť respiračné (dýchacie) problémy, napríklad astmu alebo infekcie.

Nezabudnite, že injekcie by mali podávať len vyškolení a kvalifikovaní zdravotnícki pracovníci. Hoci odborníci tvrdia, že kyselina hyalurónová je bezpečná, jej nesprávne použitie - najmä pri injekčnom podávaní - môže viesť k závažným komplikáciám alebo dokonca k smrti.

Ako kyselina hyalurónová pôsobí?

Kyselina hyalurónová patrí k typu dlhých, komplikovaných reťazcovitých molekúl nazývaných polyméry. Reťazec má na sebe množstvo miest, na ktoré sa môžu prichytiť iné chemické zlúčeniny (ako napríklad voda). Preto štvrť čajovej lyžičky kyseliny hyalurónovej dokáže zadržať približne jeden a pol litra vody, čo z nej robí najlepší polymér - prírodný alebo umelý - na absorbovanie vody (a kľúčovú zložku hydratačných produktov).

Keďže má veľa priestoru na prichytenie ďalších molekúl, kyselina hyalurónová je skvelá na prenos ďalších molekúl v celom tele. Má tiež schopnosť pripojiť sa k bunkám, čo je dôvod, prečo je cielené podávanie liekov pomocou kyseliny hyalurónovej hlavnou témou štúdií.

Reťazovitá štruktúra kyseliny hyalurónovej tiež znamená, že môže fungovať ako lešenárska štruktúra, ktorá umožňuje rast tkanív. To je kľúčový krok pri hojení rán na tele. Vedci našli kyselinu hyalurónovú aj v ľudských embryách a skúmajú, akú úlohu zohráva kyselina hyalurónová pri reprodukcii a vývoji.

Funguje kyselina hyalurónová?

Áno, v závislosti od toho, ako sa používa. Je to univerzálna molekula a vedci stále nachádzajú nové a prospešné spôsoby jej využitia. Momentálne sa najčastejšie používa na zdravie pokožky, kĺbov a očí. Je tiež predmetom stoviek vedeckých štúdií a pokusov po celom svete.

Čo robí kyselina hyalurónová pre pokožku?

Dlhodobé používanie séra s kyselinou hyalurónovou na pokožku alebo v doplnku užívanom ústami môže zlepšiť celkové zdravie pokožky. Skvele tiež pomáha zlepšovať celkovú pružnosť a elasticitu pokožky (to znamená, že pokožka je vďaka nej pružnejšia a jemnejšia).

Je kyselina hyalurónová vhodná na akné?

Kyselina hyalurónová sa bežne používa ako zložka výplní, ktoré opravujú alebo zakrývajú jazvy po akné. V obmedzenom rozsahu sa skúmali kombinácie kyseliny hyalurónovej a iných liekov na liečbu akné, ale zatiaľ nie je veľa dôkazov o ich účinnosti.

Je kyselina hyalurónová bezpečná?

Áno, v závislosti od toho, ako sa používa. Voľnopredajné séra a produkty s kyselinou hyalurónovou aplikované na pokožku (krémy, pleťové vody atď.) alebo v prípravkoch na starostlivosť o oči sa považujú za bezpečné. Doplnky stravy s kyselinou hyalurónovou užívané ústami sa tiež považujú za bezpečné (ale aj tak by ste o nich mali informovať svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, rovnako ako v prípade iných liekov, vitamínov alebo doplnkov).

Prípravky s kyselinou hyalurónovou na lekársky predpis by sa mali užívať presne podľa pokynov vášho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Injekcie akéhokoľvek druhu obsahujúce kyselinu hyalurónovú by mal podávať len licencovaný, kvalifikovaný zdravotnícky pracovník.

Kedy sa mám o kyseline hyalurónovej poradiť so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti?

Ak máte záujem používať kyselinu hyalurónovú ako doplnok, môžete sa o nej poradiť so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Možno sa ho budete chcieť opýtať aj na možnosti liečby, pri ktorej sa kyselina hyalurónová používa na nasledujúce stavy alebo účely:

  • zdravie kože (najmä suchosť, zjazvenie, stuhnutosť a kožné ochorenia, ako je sklerodermia a aktinická keratóza).
  • Zdravie očí, najmä na liečbu suchých očí.
  • Zdravie kĺbov, najmä na liečbu artritídy a poranení mäkkých tkanív.
  • Pomaly sa hojace rany.
  • Ako možnosť liečby bolesti močového mechúra, najmä bolesti spôsobenej intersticiálnou cystitídou.
  • Respiračné ochorenia, ako je astma.

Záver

Kyselina hyalurónová má mnoho spôsobov použitia a výhod, od posilnenia zdravia pokožky, očí a kĺbov až po urýchlenie hojenia rán.

Tak ako pri každom lieku alebo doplnku je dôležité, aby ste sa pred zaradením kyseliny hyalurónovej do svojho zdravotného režimu poradili so svojím lekárom.

Späť do obchodu