5 príznakov neznášanlivosti laktózy

Obsah:

  • 5 najčastejších príznakov a symptómov intolerancie laktózy
  • Čo robiť, ak máte príznaky intolerancie laktózy
  • Záver

laktoza

Ak trpíte intoleranciou laktózy, zvyčajne po konzumácii laktózy pociťujete tráviace príznaky vrátane nadúvania, hnačky a iných príznakov.

Laktóza je typ cukru, ktorý sa prirodzene nachádza v mlieku väčšiny cicavcov.

Intolerancia laktózy je stav charakterizovaný príznakmi, ako sú bolesť žalúdka, nadúvanie, plynatosť a hnačka, ktoré sú spôsobené malabsorpciou laktózy.

U ľudí je za rozklad laktózy na trávenie zodpovedný enzým známy ako laktáza. To je dôležité najmä u dojčiat, ktoré potrebujú laktázu na trávenie materského mlieka.

S pribúdajúcim vekom však deti vo všeobecnosti produkujú čoraz menej laktázy.

V dospelosti už takmer 70 % ľudí na celom svete neprodukuje dostatok laktázy na správne trávenie laktózy v mlieku, čo vedie k príznakom pri konzumácii mliečnych výrobkov. Intolerancia laktózy je menej častá u ľudí európskeho a severozápadného indického pôvodu.

U niektorých ľudí sa intolerancia laktózy môže vyvinúť aj po operácii alebo v dôsledku gastrointestinálnych ochorení, ako sú vírusové alebo bakteriálne infekcie.

5 najčastejších príznakov a symptómov intolerancie laktózy

1. Bolesť žalúdka a nadúvanie

Bolesť žalúdka a nadúvanie sú bežnými príznakmi intolerancie laktózy u detí aj dospelých.

Keď telo nie je schopné rozložiť laktózu, prechádza cez črevá, až kým sa nedostane do hrubého čreva.

Sacharidy, ako je laktóza, nemôžu byť absorbované bunkami vystieľajúcimi hrubé črevo, ale môžu byť fermentované a rozložené prirodzene sa vyskytujúcimi baktériami, ktoré tam žijú, známymi ako mikroflóra.

Pri tomto kvasení sa uvoľňujú mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ako aj plyny vodík, metán a oxid uhličitý.

Výsledný nárast kyselín a plynov môže viesť k bolestiam žalúdka a kŕčom. Bolesť sa zvyčajne nachádza okolo pupka a v dolnej polovici brucha.

Pocit nadúvania je spôsobený zvýšením množstva vody a plynov v hrubom čreve, čo spôsobuje roztiahnutie črevnej steny, známe aj ako distenzia .

Zaujímavé je, že miera nadúvania a bolesti nesúvisí s množstvom prijatej laktózy, ale s citlivosťou jedinca na pocity distenzie. Preto sa frekvencia a závažnosť príznakov môže u jednotlivých osôb výrazne líšiť.

Je dôležité poznamenať, že bolesť žalúdka a nadúvanie sú bežné príznaky, ktoré môžu byť dôsledkom iných príčin, napríklad prejedania, iných druhov malabsorpcie, infekcií, liekov a iných ochorení.

ZHRNUTIE
Bolesť žalúdka a nadúvanie sú pri intolerancii laktózy bežné. Sú spôsobené tým, že baktérie v hrubom čreve fermentujú laktózu, ktorú telo nestrávilo, čo vedie k nadmernému množstvu plynu a vody. Bolesti sa najčastejšie vyskytujú v oblasti pupka a podbruška.

2. Hnačka

Oficiálne sa hnačka diagnostikuje, keď má niekto 3 alebo viac vodnatých alebo riedkych stolíc v priebehu 24 hodín.

Neznášanlivosť laktózy spôsobuje hnačku tým, že zvyšuje objem vody v hrubom čreve, čo zvyšuje objem a obsah tekutiny v stolici.

V hrubom čreve mikroflóra fermentuje laktózu na mastné kyseliny s krátkym reťazcom a plyny. Väčšina týchto kyselín, ale nie všetky, sa vstrebáva späť do hrubého čreva. Zvyšky kyselín a laktózy zvyšujú množstvo vody, ktorú telo uvoľňuje do hrubého čreva.

U niektorých ľudí s intoleranciou laktózy môže na vyvolanie príznakov stačiť konzumácia už 3 gramov laktózy. Mnohí ľudia však tolerujú 12 gramov laktózy, čo je množstvo, ktoré sa nachádza v 1 šálke (240 ml) mlieka.

Ak máte hnačku, nemusí to vždy znamenať, že máte intoleranciu laktózy. Existuje mnoho iných príčin hnačky vrátane stravy, iných druhov malabsorpcie, liekov, infekcií a zápalových ochorení čriev.

ZHRNUTIE
Neznášanlivosť laktózy môže spôsobiť hnačku alebo častú, vodnatú stolicu. Dochádza k nej vtedy, keď nestrávená laktóza kvasí v hrubom čreve a vytvára mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré zvyšujú množstvo vody v čreve.

3. Zvýšená plynatosť

Fermentácia laktózy v hrubom čreve zvyšuje produkciu plynov vodíka, metánu a oxidu uhličitého.

U ľudí s intoleranciou laktózy sa totiž mikroflóra hrubého čreva stáva veľmi dobrou vo fermentácii laktózy na kyseliny a plyny. To má za následok, že v hrubom čreve sa fermentuje viac laktózy, čo ďalej zvyšuje plynatosť.

Množstvo produkovaných plynov sa môže u jednotlivých ľudí veľmi líšiť v dôsledku rozdielov v účinnosti mikroflóry, ako aj v rýchlosti reabsorpcie plynov v hrubom čreve.

Je zaujímavé, že plyny vznikajúce pri fermentácii laktózy nemajú žiadny zápach. V skutočnosti zápach plynatosti pochádza z rozkladu bielkovín v čreve, nie zo sacharidov.

ZHRNUTIE
Fermentácia laktózy v hrubom čreve môže viesť k zvýšenej plynatosti a miera, v akej k nej dochádza, sa môže u jednotlivých ľudí výrazne líšiť. Plyn vznikajúci pri fermentácii laktózy je bez zápachu.

4. Nevoľnosť

Neznášanlivosť laktózy môže u niektorých ľudí, vrátane detí, vyústiť do nevoľnosti alebo dokonca vracania. V jednej štúdii bola nevoľnosť druhým najčastejším príznakom spojeným s intoleranciou laktózy u detí, hneď po bolesti brucha.

Keď laktóza kvasí v črevách, vznikajúce plyny a prchavé mastné kyseliny môžu spôsobiť, že vám bude zle od žalúdka. Príznaky sa zvyčajne objavujú približne 30 minút až 2 hodiny po konzumácii mliečnych výrobkov .

Nevoľnosť a vracanie však môžu mať mnoho rôznych príčin. Patrí medzi ne gastroenteritída (žalúdočná chrípka), lieky, nevoľnosť z pohybu, tehotenstvo a zdravotné ťažkosti ovplyvňujúce črevá, nervový systém alebo hormóny.

ZHRNUTIE
Nevoľnosť a vracanie môžu byť príznakmi neznášanlivosti laktózy u dospelých a detí. Podobne ako ostatné príznaky sa zvyknú objaviť približne 30 minút alebo až 2 hodiny po konzumácii mliečnych výrobkov.

5. Ďalšie príznaky

Hoci pre tieto príznaky existuje menej vedeckých dôkazov, v niektorých prípadových štúdiách sa uvádzajú aj iné príznaky:

  • Zápcha
  • bolesti hlavy
  • únava
  • strata koncentrácie
  • bolesti svalov a kĺbov
  • vredy v ústach
  • problémy s močením
  • ekzém

Tieto príznaky však neboli stanovené ako skutočné príznaky intolerancie laktózy a môžu mať iné príčiny.

Okrem toho niektorí ľudia s alergiou na mlieko môžu svoje príznaky mylne pripisovať intolerancii laktózy.

Alergia na kravské mlieko je u dojčiat bežná, postihuje až 2 % až 3 % malých detí. Približne v 90 % prípadov táto alergia vymizne do 6 rokov veku dieťaťa.

Zatiaľ čo alergia na kravské mlieko je častejšia u malých detí ako u dospelých, v prípade intolerancie laktózy je to naopak. Neznášanlivosť laktózy sa u detí mladších ako 5 rokov považuje za zriedkavú.

Alergia na mlieko a intolerancia laktózy spolu nesúvisia, hoci môžu mať spoločné príznaky, ako sú bolesti brucha, hnačka a vracanie.

Medzi ďalšie príznaky alergie na mlieko môžu patriť:

  • žihľavka
  • svrbenie
  • sipot
  • dýchavičnosť
  • krv v stolici
  • kolika
  • opuch v ústach alebo v okolí úst alebo hrdla
  • anafylaxiu, ktorá predstavuje lekársku pohotovosť

Na rozdiel od intolerancie laktózy môže byť alergia na mlieko život ohrozujúca, preto je dôležité, aby sa príznaky presne diagnostikovali, najmä u detí.

ZHRNUTIE
Medzi ďalšie hlásené príznaky patria bolesti hlavy, únava, ekzémy a bolesti svalov a kĺbov, ktoré však neboli potvrdené ako skutočné príznaky. Je dôležité nezamieňať si intoleranciu laktózy s alergiou na mlieko, ktorá môže byť smrteľná.

Čo robiť, ak máte príznaky intolerancie laktózy

Keďže príznaky intolerancie laktózy sú pomerne všeobecné, pred obmedzením mliečnych výrobkov v strave je dôležité získať presnú diagnózu.

V skutočnosti sa ukázalo, že mnoho ľudí, ktorí si myslia, že majú intoleranciu laktózy, pretože sa u nich vyskytli príznaky, vstrebáva laktózu normálne.

Na diagnostikovanie intolerancie laktózy sa vás lekár opýta na vaše príznaky a anamnézu. Zvyčajne tiež vykoná fyzikálne vyšetrenie a požiada o diagnostické testy.

Lekári často používajú na diagnostiku intolerancie laktózy vodíkový dychový test. Tento test zahŕňa požitie štandardnej dávky laktózy a testovanie na zvýšenú hladinu vodíka v dychu, ktorú spôsobujú baktérie fermentujúce laktózu v hrubom čreve.

Keďže vodíkový dychový test je okrem laktózy citlivý aj na iné faktory, je možný falošne pozitívny alebo falošne negatívny výsledok. To znamená, že test môže ukázať pozitívny výsledok, keď nemáte intoleranciu laktózy, alebo negatívny výsledok, keď ju máte.

Podľa niektorých odhadov sa falošne negatívne výsledky vyskytujú až v 20 % prípadov. Napriek tomu sa vodíkový dychový test stále považuje za užitočný nástroj na diagnostiku intolerancie laktózy. Na zabezpečenie presného výsledku je dôležité, aby ste pri príprave na test starostlivo dodržiavali pokyny lekára .

Pri interpretácii výsledkov testu lekár zváži vašu anamnézu a príznaky a v prípade potreby môže požiadať o ďalšie testy na potvrdenie diagnózy alebo vylúčenie iných ochorení.

Intolerancia laktózy je definovaná prítomnosťou hlásených príznakov, a to v závislosti od toho, ako je človek citlivý na účinky malabsorpcie, ako aj od množstva laktózy v jeho strave.

Liečba intolerancie laktózy zvyčajne zahŕňa obmedzenie alebo vyhýbanie sa potravinám s vysokým obsahom laktózy, ako sú mlieko, mäkké a tavené syry, smotana a zmrzlina .

Ľudia s intoleranciou laktózy však často tolerujú až 1 šálku (240 ml) mlieka, najmä ak je rozložená počas dňa. To zodpovedá 0,4-0,5 unce (12-15 g) laktózy.

Okrem toho ľudia často lepšie znášajú fermentované mliečne výrobky, ako sú jogurty a niektoré syry, takže tieto potraviny môžu ľuďom pomôcť pokryť ich potrebu vápnika bez toho, aby spôsobovali príznaky .

ZHRNUTIE
Ak máte príznaky intolerancie laktózy, lekár môže určiť vašu diagnózu tak, že vám urobí vodíkový dychový test. Liečba zvyčajne zahŕňa vyhýbanie sa potravinám s vysokým obsahom laktózy, ako je mlieko, hoci malé množstvá môžete stále tolerovať.

Záver

Neznášanlivosť laktózy je veľmi častá a postihuje až 70 % ľudí na celom svete.

Medzi najčastejšie príznaky patrí bolesť žalúdka, nadúvanie, hnačka, plynatosť, nevoľnosť a vracanie.

Boli zaznamenané aj ďalšie príznaky, ako sú bolesti hlavy, únava a ekzémy, ale tie sú zriedkavejšie a nie sú dostatočne potvrdené. Niekedy ľudia mylne pripisujú príznaky alergie na mlieko, ako je svrbenie a vyrážky, neznášanlivosti laktózy.

Ak máte príznaky intolerancie laktózy, vodíkový dychový test môže pomôcť určiť, či máte malabsorpciu laktózy alebo sú vaše príznaky spôsobené niečím iným.

Liečba zahŕňa zníženie alebo odstránenie zdrojov laktózy z vašej stravy vrátane mlieka, smotany a zmrzliny. Mnohí ľudia s intoleranciou laktózy však môžu vypiť až 1 šálku (240 ml) mlieka bez toho, aby pociťovali príznaky.

Závažnosť príznakov sa u jednotlivých ľudí líši, preto je dôležité zistiť, aké množstvo mliečnych výrobkov vám vyhovuje.

Späť do obchodu