17 potravín a nápojov pri žalúdočnej chrípke

OBSAH:

  • 17 potravín a nápojov pre prípad žalúdočnej chrípky
  • Potraviny a nápoje, ktorým sa treba vyhnúť
  • Záver

zaludocna chripka
Keď máte vírusovú gastroenteritídu, niektoré potraviny a nápoje vám môžu pomôcť udržať si výživu a upokojiť žalúdok. Patrí medzi ne ľadová drť, číre vývary a nevýrazné potraviny, ako sú banány.

Vedecky sa žalúdočná chrípka nazýva vírusová gastroenteritída. Je to vysoko nákazlivá infekcia, ktorá postihuje žalúdok a črevá.

Norovírus má  ročne za následok približne 21 miliónov prípadov. Medzi bežné príznaky patrí nevoľnosť, vracanie, hnačka, žalúdočné kŕče a bolesť brucha.

Ak máte žalúdočnú chrípku, určité potraviny a nápoje môžu pomôcť upokojiť váš žalúdok, zabrániť ďalším komplikáciám a pomôcť vám rýchlejšie sa zotaviť.

17 potravín a nápojov pre prípad žalúdočnej chrípky

1. Ľadová drť
Najčastejšou komplikáciou žalúdočnej chrípky je dehydratácia.

Keď máte žalúdočnú chrípku, môže byť ťažké udržať v sebe čokoľvek vrátane vody a iných tekutín. Hoci je hydratácia pri tomto víruse kľúčová, príliš veľa pitia naraz môže zhoršiť nevoľnosť a vracanie.

Cucanie ľadovej triešte je skvelým začiatkom, pretože vám zabráni príliš rýchlo konzumovať tekutiny. Môže vám to pomôcť udržať tekutiny a zostať lepšie hydratovaný v počiatočných štádiách žalúdočnej chrípky.

2. Číre tekutiny
Hnačka a vracanie sú bežnými príznak žalúdočnej chrípky. Môžu rýchlo viesť k dehydratácii, ak nenahradíte stratené tekutiny.

Číre tekutiny obsahujú najmä vodu, pričom niektoré obsahujú aj cukor. Zvyčajne sú ľahšie stráviteľné ako nápoje ako pomarančový džús a mlieko, ktoré sa nepovažujú za číre tekutiny.

Medzi číre tekutiny patria napr:

  • voda
  • vývar
  • orálne rehydratačné roztoky
  • bylinkové čaje alebo čaje bez kofeínu
  • číre ovocné šťavy, napríklad jablkový, brusnicový a hroznový džús
  • športové nápoje
  • kokosová voda

Nezabudnite, že ovocné šťavy a športové nápoje môžu mať veľmi vysoký obsah cukru, preto je dôležité vyhnúť sa pitiu príliš veľkého množstva týchto nápojov naraz. Taktiež sa vyhnite ich podávaniu dojčatám a malým deťom bez odborného usmernenia, pretože môžu zhoršiť hnačku.

3. Elektrolytové nápoje
Elektrolyty sú skupinou elektricky nabitých minerálov, ktoré napomáhajú kritickým telesným funkciám, ako je regulácia krvného tlaku a svalové kontrakcie.

Nahradenie stratených tekutín a elektrolytov je základom liečby žalúdočnej chrípky.

Pri prvom výskyte hnačky a vracania zdravotnícki pracovníci často odporúčajú orálne rehydratačné roztoky, najmä pre dojčatá a deti. Tie obsahujú vodu, cukor a elektrolyty v špecifických pomeroch, ktoré sú ľahko stráviteľné.

Športové nápoje sú ďalšou možnosťou, ktorá pomáha dopĺňať tekutiny a elektrolyty, ale zvyčajne obsahujú viac cukru. Výskumníci naznačujú, že pri liečbe dehydratácie dospelých môžu byť rovnako účinné ako perorálne rehydratačné roztoky.

4. Mätový čaj
Mätový čaj môže pomôcť zmierniť príznaky žalúdočnej chrípky. Už len vôňa mäty piepornej môže znížiťTruststed Source nevoľnosť.

V jednej štúdii z roku 2014 zahŕňajúcej 26 ľudí, ktorí po operácii pociťovali nevoľnosť, pomáhalo čuchanie mätového oleja pri vykonávaní hlbokých dýchacích cvičení zmierniť nevoľnosť.

Hoci štúdie o prínosoch mätového čaju konkrétne pri žalúdočnej chrípke chýbajú, jeho vyskúšaním môžete len málo stratiť. Mätový čaj je prinajmenšom potenciálnym zdrojom veľmi potrebných tekutín pri žalúdočnej chrípke.

5. Zázvor
Zázvor sa bežne používa na zmiernenie nevoľnosti, ktorá je hlavným príznakom žalúdočnej chrípky.

Hoci výskumy týkajúce sa zázvoru konkrétne pri nevoľnosti spôsobenej žalúdočnou chrípkou chýbajú, štúdie zistili, že zázvor pomohol zmierniť nevoľnosť spôsobenú tehotenstvom, liečbou rakoviny a nevoľnosťou z pohybu.

Zázvor je k dispozícii čerstvý, ako korenie alebo ako prísada do čajov, zázvorového piva a cukríkov.

Koncentrované množstvo zázvoru nájdete v sirupoch, kapsuliach a tinktúrach. Koncentrovaným zdrojom sa však radšej vyhnite, pretože zázvor môže vo vysokých dávkach spôsobiť hnačku.

Namiesto toho skúste nastrúhať čerstvý koreň zázvoru do polievky alebo si ho uvarte ako čaj na zmiernenie nevoľnosti, ak máte žalúdočnú chrípku.

6. Polievky na báze vývaru
Gastroenterology odporúča vývar a polievky na báze vývaru ako prvú voľbu, ak máte hnačku a prechádzate späť na stravovanie.

Polievky na báze vývaru majú veľmi vysoký obsah vody, čo môže pomôcť pri hydratácii počas žalúdočnej chrípky.

Sú tiež výborným zdrojom sodíka, elektrolytu, ktorý sa môže pri častom vracaní a hnačke rýchlo vyčerpať.

Napríklad 1 šálka (240 ml) typickej kuracej polievky s rezancami obsahuje približne 90 % vody a poskytuje približne 32 % priemernej dennej hodnoty (DV) sodíka.

7-10. Banány, ryža, jablková omáčka a toasty
Banány, ryža, jablková omáčka a toasty sú základom BRAT diéty. Zdravotníci odporúčajú tieto nevýrazné potraviny pri žalúdočných ťažkostiach, pretože sú pomerne šetrné.

Nezabudnite, že samotná BRAT diéta nedodá vášmu telu všetky živiny, ktoré potrebuje.

Pediatrická akadémia odporúča, aby sa deti vrátili k bežnej strave zodpovedajúcej ich veku hneď, ako sa rehydratujú.

Napriek tomu sú banány, ryža, jablková omáčka a toasty bezpečnou voľbou pri žalúdočnej chrípke.

11-13. Suché cereálie, krekry a praclíky
Suché potraviny, ako sú cereálie, obyčajné krekry a praclíky, sú tiež možnosťou. Keďže neobsahujú koreniny, majú nízky obsah tuku a vlákniny, sú šetrné k žalúdku.

Tvoria ich tiež jednoduché sacharidy, ktoré vaše telo rýchlo a ľahko strávi.

Okrem toho sú tieto rafinované obilniny často obohatené o dôležité vitamíny a minerály, čo vám môže pomôcť priblížiť sa k splneniu dennej potreby živín počas žalúdočnej chrípky.

14. Obyčajné zemiaky
Nevýrazné potraviny, ako sú obyčajné varené zemiaky, sú skvelou voľbou, keď máte žalúdočnú chrípku.

Obyčajné zemiaky sú mäkké, majú nízky obsah tuku a pozostávajú z ľahko stráviteľných škrobov. Sú tiež plné draslíka, jedného z hlavných elektrolytov, ktoré sa strácajú pri zvracaní a hnačke.

Len 1 stredne veľký zemiak, teda 167 gramov (g), dodáva približne 12 % DV draslíka.

Vyhnite sa pridávaniu vysokotučných príloh, ako sú maslo, syr a kyslá smotana. Tie môžu zhoršiť hnačku. Namiesto toho zvážte ochutenie zemiakov štipkou soli, pretože počas žalúdočnej chrípky môže dôjsť k úbytku sodíka.

15. Vajíčka
Vajíčka sú pri žalúdočnej chrípke výživnou voľbou.

Ak sú vajcia pripravené s minimálnym množstvom pridaného tuku, mliečnych výrobkov a korenia, sú pre žalúdok nenáročné.

Sú tiež vynikajúcim zdrojom bielkovín, 6 g na jedno veľké vajce, a poskytujú ďalšie živiny, ako sú vitamíny skupiny B a selén, čo je minerál dôležitý pre váš imunitný systém.

Vyhnite sa vyprážaniu vajec na oleji, masle alebo masti, pretože vysoký obsah tuku môže zhoršiť vašu hnačku.

16. Nízkotučná hydina a mäso
Vaše telo môže pri žalúdočnej chrípke lepšie znášať chudú hydinu a mäso ako možnosti s vysokým obsahom tuku. Medzi chudé možnosti patrí napr:

  • kuracie a morčacie mäso bez kože, s bielym mäsom
  • extra chudé mleté kuracie, morčacie a hovädzie mäso
  • údeniny s nízkym obsahom tuku (obedové mäso), ako je kuracie mäso, morčacie mäso a šunka
  • veľmi chudé kusy hovädzieho mäsa, ako je sviečková a steak z okrúhleho mäsa
  • bravčové kotlety s odrezaným tukom

Vyhnite sa vyprážaniu mäsa a radšej ho pečte, opekajte alebo grilujte, aby ste udržali nízky obsah tuku a predišli zhoršeniu žalúdočných ťažkostí.

17. Ovocie
Keď máte žalúdočnú chrípku, doplnenie tekutín je najvyššou prioritou.

Nápoje nie sú jedinou možnosťou hydratácie. Mnohé ovocie totiž obsahuje 80 až 90 % vody. Nižšie sú uvedené niektoré druhy ovocia s najvyšším obsahom vody:

  • vodný melón
  • jahody
  • melón
  • broskyne

Ovocie tiež poskytuje množstvo vitamínov a minerálov, ako je draslík a vitamíny A a C.

Mnohé celé ovocie však obsahuje veľa vlákniny, takže je ťažko stráviteľné. Varené ovocie, ako je napríklad jablkové pyré, môže byť ľahšie tolerované.

Potraviny a nápoje, ktorým sa treba vyhnúť

Niektoré potraviny a nápoje môžu zhoršiť nevoľnosť, vracanie, hnačku a iné príznaky žalúdočnej chrípky. Zvážte vyhýbanie sa nasledujúcim potravinám:

  • Nápoje s obsahom kofeínu: Kofeín môže zhoršiť kvalitu spánku, čo môže brániť zotaveniu. Káva stimuluje vaše trávenie a môže zhoršiťHodnota hnačku.
  • Potraviny s vysokým obsahom tuku a vyprážané jedlá: Potraviny s vysokým obsahom tuku sú ťažšie stráviteľné a môžu viesť k hnačke, nevoľnosti a vracaniu.
  • Korenisté jedlá: U niektorých ľudí môžu pikantné jedlá vyvolať nevoľnosť a vracanie.
  • Sladké potraviny a nápoje: Vysoký obsah cukru môže zhoršiť hnačku, najmä u detí.
  • Mlieko a mliečne výrobky: Pri ochorení na žalúdočnú chrípku majú niektorí ľudia problémy s trávením laktózy, cukru v mlieku a mliečnych výrobkoch. V niektorých prípadoch môže tento vedľajší účinok trvať až mesiac alebo dlhšie.

Záver

Keď máte žalúdočnú chrípku, môže byť ťažké udržať si jedlo a nápoje.

Ľadová drť, číre tekutiny a elektrolytové nápoje sú dobrým začiatkom. Môžu vám pomôcť doplniť tekutiny a elektrolyty.

Kým neznesiete svoju bežnú stravu, bezpečnejšou voľbou sú nevýrazné jedlá, ako sú polievky, rafinované obilniny a obyčajné zemiaky. Ľahšie stráviteľné môžu byť aj vajcia a nesladená jablková omáčka.

Ak necháte svoje telo odpočívať, budete hydratovaní a vyskúšate niektoré potraviny z tohto zoznamu, môže vám to pomôcť rýchlejšie sa zotaviť.

Späť do obchodu