7 pôsobivých spôsobov, ako vitamín C prospieva vášmu telu

Obsah:

  • 7 vedecky preukázaných výhod užívania doplnkov vitamínu C.
  • Nepotvrdené tvrdenia o vitamíne C
  • Záver

Vitamín C má mnoho zdravotných výhod. Pomáha napríklad posilňovať náš imunitný systém a môže pomáhať znižovať krvný tlak. Nachádza sa v mnohých druhoch ovocia a zeleniny.

Vitamín C je esenciálny vitamín, čo znamená, že vaše telo si ho nedokáže vyrobiť. Napriek tomu má mnoho úloh a je spojený s pôsobivými zdravotnými účinkami.

Je rozpustný vo vode a nachádza sa v mnohých druhoch ovocia a zeleniny vrátane pomarančov, jahôd, kivi, papriky, brokolice, kapusty a špenátu.

Odporúčaná denná dávka vitamínu C je 75 mg pre ženy a 90 mg pre mužov.

Aj keď sa bežne odporúča prijímať vitamín C z potravín, mnohí ľudia sa na uspokojenie svojich potrieb obracajú na výživové doplnky.

 7 vedecky preukázaných výhod užívania doplnkov vitamínu C.

1. Môže znížiť riziko chronických ochorení

Vitamín C je silný antioxidant, ktorý môže posilniť prirodzenú obranyschopnosť vášho tela.

Antioxidanty sú molekuly, ktoré posilňujú imunitný systém. Robia to tak, že chránia bunky pred škodlivými molekulami nazývanými voľné radikály.

Keď sa voľné radikály hromadia, môžu podporovať stav známy ako oxidačný stres, ktorý je spojený s mnohými chronickými ochoreniami.

Štúdie ukazujú, že konzumácia väčšieho množstva vitamínu C môže zvýšiť hladinu antioxidantov v krvi až o 30 %. To pomáha prirodzenej obranyschopnosti organizmu bojovať proti zápalom.

ZHRNUTIE
Vitamín C je silný antioxidant, ktorý dokáže zvýšiť hladinu antioxidantov v krvi. To môže pomôcť znížiť riziko chronických ochorení, ako sú srdcové choroby.

2. Môže pomôcť zvládnuť vysoký krvný tlak
Približne tretina dospelých Američanov má vysoký krvný tlak.

Vysoký krvný tlak vás vystavuje riziku srdcových ochorení, ktoré sú celosvetovo hlavnou príčinou úmrtí.

Štúdie ukázali, že vitamín C môže pomôcť znížiť krvný tlak u ľudí s vysokým krvným tlakom aj bez neho.

Štúdia na zvieratách zistila, že užívanie doplnku vitamínu C pomáha uvoľniť cievy, ktoré odvádzajú krv zo srdca, čo pomáha znižovať hladinu krvného tlaku.

Okrem toho sa analýzou 29 štúdií na ľuďoch zistilo, že užívanie doplnku vitamínu C znížilo systolický krvný tlak (horná hodnota) v priemere o 3,8 mmHg a diastolický krvný tlak (dolná hodnota) o 1,5 mmHg u zdravých dospelých osôb.

U dospelých s vysokým krvným tlakom znížili doplnky vitamínu C systolický krvný tlak v priemere o 4,9 mmHg a diastolický krvný tlak o 1,7 mmHg.

Hoci sú tieto výsledky sľubné, nie je jasné, či sú účinky na krvný tlak dlhodobé. Navyše, ľudia s vysokým krvným tlakom by sa pri liečbe nemali spoliehať len na vitamín C.

ZHRNUTIE
Zistilo sa, že doplnky vitamínu C znižujú krvný tlak u zdravých dospelých aj u osôb s vysokým krvným tlakom.

3. Môžu znížiť riziko srdcových ochorení
Ochorenia srdca sú celosvetovo najčastejšou príčinou úmrtí.

Riziko srdcových ochorení zvyšuje mnoho faktorov vrátane vysokého krvného tlaku, vysokej hladiny triglyceridov alebo LDL (zlého) cholesterolu a nízkej hladiny HDL (dobrého) cholesterolu.

Vitamín C môže pomôcť znížiť tieto rizikové faktory, čo môže znížiť riziko srdcových ochorení.

Napríklad analýza 9 štúdií s celkovým počtom 293 172 účastníkov ukázala, že po 10 rokoch mali ľudia, ktorí užívali aspoň 700 mg vitamínu C denne, o 25 % nižšie riziko srdcových ochorení ako tí, ktorí doplnok vitamínu C neužívali.

Zaujímavé je, že ďalšia analýza 15 štúdií zistila, že konzumácia vitamínu C z potravín - nie z doplnkov - bola spojená s nižším rizikom srdcových ochorení.

 

Stručne povedané, zdá sa, že užívanie alebo konzumácia aspoň 500 mg vitamínu C denne môže znížiť riziko srdcových ochorení. Ak však už konzumujete stravu bohatú na vitamín C, doplnky stravy nemusia poskytovať ďalšie výhody pre zdravie srdca.

ZHRNUTIE
Doplnky vitamínu C sa spájajú so zníženým rizikom srdcových ochorení. Tieto doplnky môžu znížiť rizikové faktory srdcových ochorení vrátane vysokej hladiny LDL (zlého) cholesterolu a triglyceridov v krvi.

4. Môžu znížiť hladinu kyseliny močovej v krvi a pomôcť predchádzať záchvatom dny

Dna je typ artritídy, ktorý postihuje približne 4 % dospelých ľudí.

Je neuveriteľne bolestivá a zahŕňa zápal kĺbov, najmä veľkých prstov na nohách. Ľudia s dnou pociťujú opuchy a náhle, silné záchvaty bolesti.

Príznaky dny sa objavujú, keď je v krvi príliš veľa kyseliny močovej. Kyselina močová je odpadový produkt, ktorý produkuje telo. Pri vysokých hladinách môže kryštalizovať a ukladať sa v kĺboch.

Je zaujímavé, že viaceré štúdie preukázali, že vitamín C môže pomôcť znížiť obsah kyseliny močovej v krvi, a tým chrániť pred záchvatmi dny.

Napríklad štúdia zahŕňajúca 1 387 mužov zistila, že tí, ktorí konzumovali najviac vitamínu C, mali výrazne nižšiu hladinu kyseliny močovej v krvi ako tí, ktorí jej konzumovali najmenej.

Iná štúdia sledovala 46 994 zdravých mužov počas 20 rokov s cieľom zistiť, či príjem vitamínu C súvisí s rozvojom dny. Zistilo sa, že ľudia, ktorí užívali doplnok vitamínu C, mali o 44 % nižšie riziko vzniku dny.

Okrem toho sa analýzou 13 štúdií zistilo, že užívanie doplnku vitamínu C počas 30 dní významne znížilo obsah kyseliny močovej v krvi v porovnaní s placebom .

Aj keď sa zdá, že existuje silná súvislosť medzi príjmom vitamínu C a hladinou kyseliny močovej, je potrebné vykonať ďalšie štúdie o účinkoch vitamínu C na dnu.

ZHRNUTIE
Potraviny a doplnky stravy bohaté na vitamín C sú spojené so znížením hladiny kyseliny močovej v krvi a nižším rizikom vzniku dny.

5. Pomáha predchádzať nedostatku železa

Železo je dôležitá živina, ktorá má v tele rôzne funkcie. Je nevyhnutné na tvorbu červených krviniek a prenos kyslíka v celom tele.

Doplnky stravy s vitamínom C môžu pomôcť zlepšiť vstrebávanie železa zo stravy. Vitamín C pomáha pri premene železa, ktoré sa zle vstrebáva, napríklad z rastlinných zdrojov železa, na formu, ktorá sa ľahšie vstrebáva.

To je užitočné najmä pre ľudí na bezmäsitej diéte, keďže mäso je hlavným zdrojom železa.

V skutočnosti môže jednoduchá konzumácia 100 mg vitamínu C zlepšiť vstrebávanie železa o 67 %.

V dôsledku toho môže vitamín C pomôcť znížiť riziko anémie u ľudí náchylných na nedostatok železa.

V jednej štúdii dostávalo 65 detí s miernou anémiou z nedostatku železa doplnok vitamínu C. Výskumníci zistili, že samotný doplnok pomohol kontrolovať ich anémiu.

Ak máte nízku hladinu železa, konzumácia väčšieho množstva potravín bohatých na vitamín C alebo užívanie doplnku stravy s vitamínom C vám môže pomôcť zlepšiť hladinu železa v krvi.

ZHRNUTIE
Vitamín C môže zlepšiť vstrebávanie železa, ktoré sa zle vstrebáva, napríklad železa z bezmäsitých zdrojov. Môže tiež znížiť riziko nedostatku železa.

6. Posilňuje imunitu

Jedným z hlavných dôvodov, prečo ľudia užívajú doplnky stravy s vitamínom C, je posilnenie imunity, pretože vitamín C sa podieľa na mnohých častiach imunitného systému.

Po prvé, vitamín C pomáha podporovať tvorbu bielych krviniek známych ako lymfocyty a fagocyty, ktoré pomáhajú chrániť telo pred infekciami.

Po druhé, vitamín C pomáha týmto bielym krvinkám fungovať efektívnejšie a zároveň ich chráni pred poškodením potenciálne škodlivými molekulami, ako sú voľné radikály.

Po tretie, vitamín C je nevyhnutnou súčasťou obranného systému pokožky. Aktívne sa prenáša do pokožky, kde môže pôsobiť ako antioxidant a pomáha posilňovať kožné bariéry.

Štúdie tiež ukázali, že užívanie vitamínu C môže skrátiť čas hojenia rán.Navyše, nízka hladina vitamínu C súvisí so zlými zdravotnými výsledkami.

Napríklad ľudia, ktorí majú zápal pľúc, majú zvyčajne nižšiu hladinu vitamínu C a ukázalo sa, že doplnky stravy s vitamínom C skracujú čas zotavenia.

ZHRNUTIE
Vitamín C môže posilniť imunitu tým, že pomáha bielym krvinkám fungovať efektívnejšie, posilňuje obranný systém pokožky a pomáha rýchlejšie hojiť rany.

7. Chráni vašu pamäť a myslenie s pribúdajúcim vekom

Demencia je široký pojem, ktorý sa používa na označenie príznakov zhoršeného myslenia a pamäti.

Postihuje viac ako 35 miliónov ľudí na celom svete a zvyčajne sa vyskytuje u starších dospelých.

Štúdie naznačujú, že oxidačný stres a zápal v blízkosti mozgu, chrbtice a nervov (spolu nazývané centrálny nervový systém) môžu zvyšovať riziko demencie.

Vitamín C je silný antioxidant. Nízke hladiny tohto vitamínu sa spájajú so zhoršenou schopnosťou myslieť a pamätať si.

Okrem toho viaceré štúdie ukázali, že ľudia s demenciou môžu mať nižšiu hladinu vitamínu C v krvi.

Okrem toho sa ukázalo, že vysoký príjem vitamínu C z potravín alebo doplnkov stravy má ochranný účinok na myslenie a pamäť s pribúdajúcim vekom.

Doplnky stravy s vitamínom C môžu pomôcť proti ochoreniam, ako je demencia, ak nemáte dostatok vitamínu C zo stravy. Na pochopenie účinkov doplnkov vitamínu C na zdravie nervového systému sú však potrebné ďalšie štúdie na ľuďoch.

ZHRNUTIE
Nízka hladina vitamínu C sa spája so zvýšeným rizikom porúch pamäti a myslenia, ako je demencia, zatiaľ čo vysoký príjem vitamínu C z potravín a doplnkov stravy má ochranný účinok.

Nepotvrdené tvrdenia o vitamíne C

Hoci má vitamín C mnoho vedecky dokázaných prínosov, existuje aj mnoho nepodložených tvrdení podložených buď slabými dôkazmi, alebo žiadnymi dôkazmi.

Tu sú niektoré nedokázané tvrdenia o vitamíne C:

Zabraňuje prechladnutiu. Hoci sa zdá, že vitamín C znižuje závažnosť prechladnutia a čas rekonvalescencie o 8 % u dospelých a o 14 % u detí, nezabraňuje mu.
Znižuje riziko rakoviny. Niekoľko štúdií spája príjem vitamínu C s nižším rizikom viacerých druhov rakoviny. Väčšina štúdií však zistila, že vitamín C nemá vplyv na riziko vzniku rakoviny.
Chráni pred očnými chorobami. Vitamín C sa spája so zníženým rizikom očných ochorení, ako je šedý zákal a vekom podmienená makulárna degenerácia. Doplnky stravy s vitamínom C však nemajú žiadny účinok alebo môžu dokonca škodiť.
Môže liečiť toxicitu olova. Hoci sa zdá, že ľudia s toxicitou olova majú nízku hladinu vitamínu C, neexistujú žiadne presvedčivé dôkazy zo štúdií na ľuďoch, ktoré by dokazovali, že vitamín C môže liečiť toxicitu olova.

ZHRNUTIE
Hoci vitamín C má mnoho preukázaných výhod, nebolo preukázané, že by zabraňoval nachladnutiu, znižoval riziko rakoviny, chránil pred očnými chorobami alebo liečil toxicitu olova.

Záver

Vitamín C je vo vode rozpustný vitamín, ktorý sa musí získavať zo stravy alebo doplnkov.

Spája sa s mnohými pôsobivými zdravotnými účinkami, ako je zvýšenie hladiny antioxidantov, zníženie krvného tlaku, ochrana pred záchvatmi dny, zlepšenie vstrebávania železa, posilnenie imunity a zníženie rizika srdcových ochorení a demencie.

Celkovo sú doplnky stravy s vitamínom C skvelým a jednoduchým spôsobom, ako zvýšiť príjem vitamínu C, ak máte problém získať ho dostatok zo stravy.

Späť do obchodu