Prievan v oku. Ako môže prievan poškodiť oči.

 

Ide o hovorové označenie stavu, kedy je citlivý povrch očí podráždený prudkým prúdením vzduchu. K tomu môže dôjsť nielen v exteriéri, ale aj vo vnútri. Takzvaný prievan v oku môže vyvolať silný vietor, prúd vzduchu z ventilátora, klimatizácie, ale aj samotný prievan v interiéri.

Cesta autom so stiahnutým oknom, otvorené dvere v reštaurácii alebo klimatizácia v lietadle - prievan zaťažuje naše oči. Pálenie, svrbenie alebo bolesť očí sa potom môže rýchlo objaviť, oči môžu byť červené a podráždené. Často je výsledkom sicca syndróm alebo zápal spojiviek.

 

Obsah:

Prečo prievan poškodzuje oči?

Aké očné príznaky môže spôsobiť prievan?

Čo pomáha proti suchým očiam spôsobeným prievanom?

Čo by ste mali robiť pri zápale spojiviek?

 

prievan v oku

 

Prievan v oku a prečo prievan poškodzuje oči?

 


Keď sú oči vystavené prievanu, slzný film sa odparuje. Ochranná vrstva potom vyschne a povrch oka zostane suchý. Slzná tekutina je však mimoriadne dôležitá pre funkciu očí, pretože udržiava oko vlhké a mazané, obsahuje látky, ktoré ničia choroboplodné zárodky, a umožňuje plynulé žmurkanie.

Ak máte citlivé oči, mali by ste sa za každých okolností vyhýbať prievanu. Existujú však aj iné faktory, ktoré môžu spôsobiť podráždenie alebo suchosť očí:

  • klimatizácia
  • suchý vzduch z ústredného kúrenia
  • dlhodobá práca pred obrazovkou počítača
  • dym
  • prach
  • priame slnečné svetlo
  • niektoré kozmetické prípravky
  • kontaminované kontaktné šošovky
  • chlórovaná voda

Na výživu očí poznáme výživové doplnky s obsahom luteinu a dalších látok, ktoré podporujú výživu očí.

 

Chráňte a posilňujte svoje oči každý deň s naším vysoko účinným produktom Ocutix, ktorý obsahuje impozantných 25 mg luteínu. Investujte do zdravia svojich očí ešte dnes! Máme pre Vás zľavový kód "Oko10" na zľavu10%.  Kliknite a nakúpte teraz!"

 

 

 



Prievan v oku, aké očné príznaky môže spôsobiť prievan?


Prievan môže byť pre oči veľmi nepríjemný. Príznaky sa môžu objaviť už po krátkom čase, ako napr:

  • začervenanie očí
  • svrbenie, pálenie alebo bolesť očí
  • zvýšená tvorba sĺz
  • pocit cudzieho telesa


Okamžitou reakciou je potom zvyčajne trenie očí prstami. Ale práve to príznaky zhoršuje namiesto toho, aby ich zmiernilo. Ak si ruky neumyjete, choroboplodné zárodky sa môžu veľmi rýchlo dostať do už podráždeného oka a spôsobiť infekciu.

Vplyv prievanu môže viesť aj k nešpecifickému zápalu spojiviek, ktorý je spravidla spôsobený vonkajšími vplyvmi. Ochorenie sa často prejavuje pocitom, že máte v oku cudzie teleso, bolesťou a začervenaním, ako aj náhlym slzením očí alebo dokonca len jedného oka. Očný sekrét už nie je číry a tekutý, ale môže sa javiť ako zakalený a mútny. Postihnutí sa často budia s lepkavými viečkami.

Prievan v oku a čo pomáha proti suchým očiam spôsobeným prievanom?


Každý môže mať náhle suché oči z prievanu. Preto sa oplatí zistiť si informácie o domácich prostriedkoch a možnostiach liečby, aby ste boli pripravení, keď sa príznaky objavia:

  • Na pravidelné zvlhčovanie očí sú vhodné lubrikačné očné kvapky. Tým sa im dostane ochrany, ktorú slzný film už nedokáže dostatočne zabezpečiť.
  • Proti opuchnutým a preťaženým očiam pomáhajú očné obklady. Na tento účel namočte dva vatové tampóny do teplej vody a priložte ich na zatvorené viečka.

prievan v oku 1


Prievan v oku - čo by ste mali robiť pri zápale spojiviek?


Ak sú vaše oči v dôsledku prievanu veľmi červené a pália, môže sa už rozvíjať nešpecifický zápal spojiviek. V takom prípade by ste sa mali určite poradiť s očným špecialistom skôr, ako budete príznaky liečiť sami. Lekár môže posúdiť príčinu, ktorá stojí za zápalom citlivých spojiviek, pretože príznaky by mohli vyvolať aj vírusy alebo baktérie. Liečba neškodného podráždenia sa zásadne líši od liečby závažnej infekcie.

Ak však ide o zápal, ktorý vznikol čisto v dôsledku podráždenia prievanom, tu je uvedené, čo s tým môžete urobiť:

  • Protizápalové očné kvapky rýchlo zmierňujú príznaky. Okrem toho môžete použiť lubrikačné očné kvapky, ktoré podráždené oko rovnomerne zvlhčia a ochránia ho pred ďalším podráždením.
  • Pomôcť môžu aj špeciálne očné krémy alebo očné masti.
  • Očné kúpele majú regeneračný účinok na zápaly a zmierňujú bolesť oka. Na tento účel sú k dispozícii očné kúpele ako malé oválne nádoby zo skla alebo plastu. Naplnia sa tekutinou a umiestnia sa okolo očnej jamky. Ak sú oči veľmi suché od prievanu, je vhodný očný kúpeľ so špeciálnym fyziologickým roztokom z lekárne.


Okrem toho by ste sa mali vyhnúť akejkoľvek forme podráždenia oka. Vonku noste slnečné okuliare, nenoste kontaktné šošovky, zdržte sa používania kozmetických prípravkov a oči čo najviac odpočívajte, kým zápal neustúpi.

Späť do obchodu