10 byliniek na spánok a problémy súvisiace so spánkom

Obsah:

  • Prečo používať bylinky na spánok
  • 10 bylín na spánok a problémy súvisiace so spánkom
  • Vytvorte si režim pred spánkom

aspanok1

Bylinky sa už po stáročia používajú na podporu a podporu celkového zdravia a wellness. Keď príde na tému, ako je spánok, všetci vieme, že na získanie dostatočného množstva Zzzs je potrebné viac ako dôsledný režim pred spaním.

Niekedy sa k prekážkam, ktoré vám bránia v pokojnom spánku, pridá aj stres z celého dňa alebo životné obdobie, v ktorom sa nachádzame.

Kvalitný spánok je dôležitý pre vaše celkové zdravie a prehadzovanie a otáčanie vám veľa spánku neprinesie. Približne 35,2 % dospelých spí v priemere menej ako sedem hodín za noc.

To je menej spánku, ako je odporúčaných 7 až 9 hodín, ktoré dospelí potrebujú pre optimálne zdravie. Ak máte problém s dostatkom spánku, nie ste sami.

Čítajte ďalej a dozviete sa, aké bylinky sa používajú na riešenie problémov súvisiacich so spánkom.

Prečo používať bylinky na spánok

Niektoré bylinky môžu pôsobiť ako prirodzené podporovatelia spánku. Na rozdiel od syntetických alebo vyrábaných liekov pochádzajú bylinky priamo z rastlín.

Niektorí ľudia vyhľadávajú ako zdravotné prostriedky viac produktov z prírodných zdrojov. Mnohé bylinky sú klasifikované ako potraviny alebo výživové doplnky, takže na rozdiel od voľnopredajných liekov alebo liekov na predpis sú regulované inak.

Bylinky sú prírodné, ale ako pri všetkých dobrých veciach, aj pri ich pridávaní do stravy prostredníctvom potravín alebo výživových doplnkov od dôveryhodnej značky je najlepšie užívať primerané množstvo, pri ktorom bol klinicky preukázaný ich prínos.

spanok1

10 bylín na spánok a problémy súvisiace so spánkom

Ak zažívate občasné bezsenné noci, možno je čas vyskúšať niečo iné.

1. Koreň valeriány lekárskej

Koreň valeriány lekárskej (Valeriana officinalis), známy aj ako valeriána lekárska, pochádza z koreňa rastliny valeriány lekárskej. Valeriána lekárska má celosvetovo viac ako 200 druhov, jej konzumácia sa považuje za bezpečnú a je regulovaná Úradom pre potraviny a liečivá ako doplnok stravy. V starovekom Grécku a Ríme ľudia používali koreň valeriány lekárskej z liečebných dôvodov. V súčasnosti sa koreň valeriány lekárskej pestuje v Európe, Severnej Amerike a Ázii.

2. Chmeľ

Chmeľ (Humulus lupulus) sú kvetné šištice trvácej rastliny patriacej do čeľade konopovitých. Chmeľ sa pestuje v mnohých regiónoch, najmä v strednej Európe v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko, ako aj v Spojených štátoch, Číne a Českej republike.

Hlavnou zložkou chmeľu je horká živica, ktorá je vďaka svojej chuti užitočná aj pri výrobe piva.

Keď sa chmeľ skombinuje s valeriánou, spoločne pôsobia na podporu spánku. Štúdie ukazujú, že konzumácia oboch bylín môže zvýšiť alfa vlny prítomné v ranom štádiu spánku.

3. Kvet mučenky

Mučenka (Passiflora incarnata) je drevnatá, popínavá liána. Vyskytuje sa v teplých oblastiach mierneho a tropického pásma, hoci zriedkavejšie v Ázii, Austrálii a tropickej Afrike.Mučenka bola objavená na archeologických náleziskách vo Virgínii a v niektorých častiach Severnej Ameriky, čo naznačuje, že bylinu používali pôvodní americkí Indiáni.

4. Čierny kosodrevina

Čierny cohosh (Actaea racemosa) patrí do čeľade motýľovité a pochádza z východnej časti Severnej Ameriky.

Niektorí ľudia ho nazývajú snakeroot, black bugbane, rattleweed, macrotys alebo rheumatism weed. Má kvety pripomínajúce prútiky a dorastá do výšky štyri až osem metrov.

5. Ashwagandha

Ashwagandha (Withania somnifera), nazývaná aj indický ženšen, sa v Indii bežne používa ako liečivá rastlina. V ajurvéde je ašvaganda známa ako rasajána, bylina, o ktorej sa predpokladá, že pomáha pri omladzovaní organizmu.

6. Ibištek

Ibišek (Hibiscus sabdariffa) je kríkovitá rastlina, ktorá má svetložlté kvety s červenofialovými stredmi. Vyskytuje sa v tropických oblastiach sveta. Ibišek pochádza z Indie, ale v súčasnosti sa pestuje v rôznych oblastiach vrátane Strednej Ameriky, Západnej Indie a Afriky.

V rôznych častiach sveta sa ibištek používa na liečebné účely. Táto rastlina obsahuje antioxidanty ako betakarotén, vitamín C a antokyán.

Ibištek si môžete dopriať na rôzne spôsoby. Môžete si pripraviť ibištekový čaj varením listov v hrnci alebo namáčaním ibištekových čajových vrecúšok v horúcej vode. Ibištek si môžete dopriať aj ako výživový doplnok v podobe tekutého extraktu alebo zapuzdreného prášku.

7. Baza čierna

Bez čierny (Sambucus nigra) je vysoký stromovitý ker pochádzajúci z Európy, Ázie a severnej Afriky. Ľudia už mnoho rokov používajú sušené kvety bazy na liečebné účely , pravdepodobne preto, že obsahujú flavonoidy.

8. Harmanček

Možno viete, že harmanček je obľúbenou zložkou bylinkových čajov. Harmanček, ktorý patrí do čeľade sedmokráskovitých, je jednou z najstarších liečivých bylín (myslí sa pred 5000 rokmi). Dôkazy o tom, že starovekí ľudia konzumovali harmanček, sa nachádzajú v historických lekárskych spisoch z Egypta, Grécka a Ríma.

Harmanček pochádza z južnej a východnej Európy.Pestujú ho aj poľnohospodári v Nemecku, Maďarsku, Francúzsku, Rusku, Juhoslávii a Brazílii.

9. Levanduľa

Levanduľa úzkolistá (Lavandula angustifolia) je ker, ktorý patrí do čeľade rastlín Lamiaceae. Listy tejto byliny sú bledo fialovej farby. Niektoré odrody však majú biele a ružové kvety. Táto bylina pochádza zo stredomorskej oblasti. Najdôležitejšou zložkou levandule je jej éterický olej. Levanduľa sa bežne používa ako aróma a vôňa.

10. Medovka lekárska

Medovka lekárska (Melissa officinalis) sa vyskytuje v Stredomorí, južnej Európe a západnej Ázii. Medovka lekárska obsahuje seskviterpény a je tiež prirodzene bohatá na antioxidanty.

Vytvorte si režim pred spánkom

S cieľom zlepšiť spánok by ste mali začali rutinu pred spaním 30 až 60 minút pred spánkovým oknom. Je dôležité, čo počas tohto časového úseku robíte. Je dobré zaradiť "príjemné a upokojujúce postupy pre myseľ, telo a ducha, ktoré aktivujú parasympatický nervový systém". Medzi tieto praktiky patrí meditácia, regeneračná joga, automasáž, počúvanie binaurálnych rytmov na spanie, bzučanie, modlitba, jemný strečing a používanie esenciálnych olejov.

HYDROTERAPIA

Ďalším prírodným prostriedkom na spánok, ktorý treba zvážiť, je hydroterapia, teda kúpeľ, sprchovanie alebo príjemné namáčanie nôh pred spaním. Tie dokážu uvoľniť myseľ a telo. A aby ste sa ešte viac uvoľnili, môžete do svojej hydroterapie zapojiť aj bylinky a aromaterapiu.

STLMTE SVETLÁ

"Keďže svetlo ovplyvňuje cirkadiánny rytmus, je dôležité, aby miestnosť, v ktorej spíte, bola čo najtmavšia a aby v ranných hodinách bolo svetlo prítomné.  Ak to chcete dosiahnuť, zhasnite počas spánku všetky svetlá. Ak to nie je možné alebo ak žijete v mestskom prostredí a svetlo vám v noci presvitá cez závesy, tieto snahy môže podporiť aj pohodlná maska na spanie.

Môžete si tiež zakúpiť budík na východ slnka, ktorý vám pomôže priniesť do izby ranné svetlo, ak vaša spálňa nemá dostatok slnečného svetla alebo ak vám váš rozvrh nedovoľuje prebúdzať sa so slnkom. Okrem zhasínania svetiel môže ich stlmenie počas spánku tiež pomôcť vyslať vášmu telu signál, že je čas oddýchnuť si a ísť spať.

VYSKÚŠAJTE MELATONÍN

Okrem bylinných prípravkov zvážte aj melatonín, ktorý má vlastné účinky na spánok a nachádza sa v doplnkoch stravy pred spaním, ako je napríkladSleep Trip s melatonínom. Melatonín je typ hormónu, ktorý podporuje spánok a celkovú relaxáciu.V tejto chvíli vieme o suplementácii melatonínom dosť na to, aby sme potvrdili, že je účinná na zníženie nespavosti.

UŽÍVAŤ DOPLNKY STRAVY S HORČÍKOM

Horčík je ďalším prírodným prostriedkom na spánok. Tento minerál má uvoľňujúci účinok na nervový systém a pôsobí v tandeme s vápnikom, aby nás udržal v rovnováhe. Výskum ukázal, že horčík je podporný pri nespavosti a celkovo kvalitnejšom spánku.

 

Späť do obchodu