Ashwagandha a jej použitie

Ashwagandha je vždyzelený ker, ktorý rastie v Ázii a Afrike. Bežne sa používa pri strese. Existuje len málo dôkazov o jej používaní ako "adaptogénu".

Ašvaganda obsahuje chemické látky, ktoré by mohli pomôcť upokojiť mozog, znížiť opuchy, znížiť krvný tlak a zmeniť imunitný systém.

 

Obsah článku:

  • Použitie a účinnosť
  • Vedľajšie účinky
  • Osobitné bezpečnostné opatrenia a upozornenia
  • Interakcie 

 

Keďže sa ašvaganda tradične používa ako adaptogén, používa sa pri mnohých stavoch súvisiacich so stresom. Predpokladá sa, že adaptogény pomáhajú telu odolávať fyzickému a psychickému stresu. Medzi stavy, na ktoré sa používa, patrí nespavosť, starnutie, úzkosť a mnohé ďalšie, ale na podporu väčšiny týchto použití neexistujú žiadne dobré vedecké dôkazy. Neexistujú ani žiadne dobré dôkazy, ktoré by podporovali používanie ashwagandhy pri COVID-19.

Nezamieňajte si ashwagandhu s Physalis alkekengi. Obe sú známe ako zimná čerešňa. Takisto si nezamieňajte ashwagandhu s americkým ženšenom, Panax ginsengom alebo eleutherom.

 

Ashwagandha 1

Ashwagandha použitie a účinnosť

Prípadne účinný na:

  • Typ pretrvávajúcej úzkosti, ktorá sa vyznačuje prehnanými obavami a napätím (generalizovaná úzkostná porucha alebo GAD). Zdá sa, že užívanie ashwagandhy ústami zlepšuje úzkosť u ľudí s pretrvávajúcou úzkosťou.
  • Nespavosť. Zdá sa, že užívanie ašvagandy ústami zlepšuje celkový spánok a kvalitu spánku u niektorých ľudí.
  • Stres. Zdá sa, že užívanie ashwagandhy ústami pomáha u niektorých ľudí znižovať stres. Môže tiež pomôcť znížiť prírastok hmotnosti súvisiaci so stresom.


Existuje záujem o používanie ashwagandhy na rôzne iné účely, ale nie je dostatok spoľahlivých informácií, aby sa dalo povedať, či by mohla byť užitočná.

Ashwagandha vedľajšie účinky

  • Pri užívaní ústami: Ashwagandha je pravdepodobne bezpečná, ak sa užíva do 3 mesiacov. Dlhodobá bezpečnosť ašvagandy nie je známa. Veľké dávky ašvagandy môžu spôsobiť žalúdočné ťažkosti, hnačku a vracanie. Zriedkavo sa môžu vyskytnúť problémy s pečeňou, vrátane ťažkého zlyhania pečene a potreby jej transplantácie.
  • Pri aplikácii na pokožku: Pri používaní do 2 mesiacov je krém s obsahom ashwagandhy pravdepodobne bezpečný.

aaprobiotika

 

Osobitné bezpečnostné opatrenia a upozornenia pre Ashwagandhu

  • Pri užívaní ústami: Ashwagandha je pravdepodobne bezpečná pri používaní do 3 mesiacov. Dlhodobá bezpečnosť ashwagandhy nie je známa. Veľké dávky ašvagandy môžu spôsobiť žalúdočné ťažkosti, hnačku a vracanie. Zriedkavo sa môžu vyskytnúť problémy s pečeňou, vrátane ťažkého zlyhania pečene a potreby jej transplantácie.
  • Pri aplikácii na pokožku: Pri používaní do 2 mesiacov je krém s obsahom ashwagandhy pravdepodobne bezpečný.
  • Tehotenstvo: Je pravdepodobné, že používanie ashwagandhy v tehotenstve nie je bezpečné. Existujú určité dôkazy, že ashwagandha môže spôsobiť potraty.
  • Dojčenie: Nie je dostatok spoľahlivých informácií, aby sme vedeli, či je používanie ashwagandhy pri dojčení bezpečné. Zostaňte na bezpečnej strane a užívaniu sa vyhnite.
  • "Autoimunitné ochorenia", ako sú skleróza multiplex (SM), lupus (systémový lupus erythematosus, SLE), reumatoidná artritída (RA) alebo iné ochorenia: Ashwagandha môže spôsobiť, že imunitný systém bude aktívnejší, čo môže zvýšiť príznaky autoimunitných ochorení. Ak máte jedno z týchto ochorení, užívaniu ašvagandy sa radšej vyhnite.
  • Chirurgický zákrok: Ašvaganda môže spomaliť centrálny nervový systém. Zdravotníci sa obávajú, že anestézia a iné lieky počas operácie a po nej by mohli tento účinok zvýšiť. Prestaňte užívať ashwagandhu aspoň 2 týždne pred plánovanou operáciou.
  • Poruchy štítnej žľazy: Ashwagandha môže zvýšiť hladinu hormónov štítnej žľazy. Ashwagandhu by ste mali užívať opatrne alebo sa jej vyhnúť, ak máte ochorenie štítnej žľazy alebo užívate lieky na hormóny štítnej žľazy.

Ashwagandha 3

Ashwagandha interakcie 

Mierne interakcie


Pri tejto kombinácii buďte opatrní:

  • Lieky, ktoré znižujú imunitný systém (imunosupresíva), interagujú s ASHWAGANDHA
    Ashwagandha môže zvýšiť aktivitu imunitného systému. Niektoré lieky, napríklad lieky používané po transplantácii, znižujú aktivitu imunitného systému. Užívanie ašvagandy spolu s týmito liekmi môže znížiť účinok týchto liekov.
  • Sedatívne lieky (benzodiazepíny) interagujú s liekom ASHWAGANDHA
    Ashwagandha môže spôsobiť ospalosť a spomalené dýchanie. Niektoré lieky, nazývané sedatíva, môžu tiež spôsobiť ospalosť a spomalené dýchanie. Užívanie ašvagandy so sedatívnymi liekmi môže spôsobiť problémy s dýchaním a/alebo prílišnú ospalosť.
  • Sedatívne lieky (lieky tlmiace CNS) interagujú s liekom ASHWAGANDHA
    Ashwagandha môže spôsobiť ospalosť a spomalené dýchanie. Niektoré lieky, nazývané sedatíva, môžu tiež spôsobiť ospalosť a spomalené dýchanie. Užívanie ašvagandy so sedatívnymi liekmi môže spôsobiť problémy s dýchaním a/alebo prílišnú ospalosť.
  • Vzájomné pôsobenie hormónov štítnej žľazy s ASHWAGANDHA
    Telo prirodzene produkuje hormóny štítnej žľazy. Ashwagandha môže zvýšiť množstvo hormónov štítnej žľazy, ktoré telo produkuje. Užívanie ašvagandy s tabletkami s hormónmi štítnej žľazy by mohlo spôsobiť príliš veľa hormónov štítnej žľazy v tele a zvýšiť účinky a vedľajšie účinky hormónov štítnej žľazy.
  • Lieky na cukrovku (Antidiabetiká) vzájomne pôsobia s ASHWAGANDHOU
    Ashwagandha môže znižovať hladinu cukru v krvi. Užívanie ašvagandy spolu s liekmi na cukrovku môže spôsobiť príliš nízky pokles cukru v krvi. Pozorne si sledujte hladinu cukru v krvi.
  • Lieky na vysoký krvný tlak (antihypertenzíva) interagujú s ASHWAGANDHA
    Ashwagandha môže znižovať krvný tlak. Užívanie ašvagandy spolu s liekmi, ktoré znižujú krvný tlak, by mohlo spôsobiť príliš nízke hodnoty krvného tlaku. Dôkladne si sledujte svoj krvný tlak.
Späť do obchodu