10 výhod medovky a ako ju používať

Obsah:

  • Výhody medovky
  • Vedľajšie účinky a riziká medovky
  •  Záver

Medovka sa tradične používa na zlepšenie nálady a kognitívnych funkcií, ale potenciálne výhody sa tým nekončia.

Medovka lekárska je citrónovo voňajúca bylina, ktorá pochádza z rovnakej čeľade ako mäta. Bylina pochádza z Európy, severnej Afriky a západnej Ázie, ale pestuje sa po celom svete.

medovka

Výhody medovky

1. Môže pomôcť zmierniť stres

O medovke sa hovorí, že zmierňuje príznaky stresu, pomáha vám uvoľniť sa a zlepšuje náladu.

Štúdia z roku 2004 zistila, že užívanie medovky zmiernilo negatívne účinky na náladu pri psychickom strese vyvolanom laboratórnymi podmienkami. Účastníci, ktorí užívali medovku, sami uvádzali zvýšený pocit pokoja a znížený pocit ostražitosti.

Hoci išlo o dvojito zaslepenú, placebom kontrolovanú štúdiu, mala malú vzorku 18 ľudí. Na spresnenie týchto zistení je potrebný ďalší výskum.

2. Môže pomôcť znížiť úzkosť

Medovka lekárska sa môže používať aj na zníženie príznakov úzkosti, ako je nervozita a vzrušivosť.

Výskum uverejnený v roku 2014 skúmal náladové a kognitívne účinky potravín obsahujúcich medovku. Výživový doplnok bol primiešaný do nápoja a do jogurtu spolu s prírodnými alebo umelými sladidlami. Účastníci v oboch skupinách uvádzali pozitívne účinky na rôzne aspekty nálady vrátane zníženej úrovne úzkosti.

Hoci je to sľubné, na skutočné určenie jej účinnosti je potrebný ďalší výskum.

3. Môže posilniť kognitívne funkcie

Tá istá štúdia z roku 2014 sa zaoberala aj účinkami medovky lekárskej na zlepšenie kognitívnych funkcií.

Účastníci boli požiadaní, aby plnili kognitívne úlohy zahŕňajúce pamäť, matematiku a koncentráciu. Výsledky týchto počítačových úloh naznačujú, že účastníci, ktorí požili medovku, dosiahli lepšie výsledky ako tí, ktorí ju nepozreli.

Hoci sa u týchto účastníkov zvýšila úroveň bdelosti a výkonnosti, stále je možné, že sa časom dostaví únava. Kombinácia medovky s jedlom ovplyvňuje aj rýchlosť jej vstrebávania, čo mohlo mať vplyv na jej účinnosť. Je potrebný ďalší výskum.

4. Môže pomôcť zmierniť nespavosť a iné poruchy spánku

Kombinácia medovky lekárskej s valeriánou lekárskou môže pomôcť zmierniť nepokoj a poruchy spánku, ako je nespavosť.

Vedci v jednej štúdii z roku 2006 zistili, že u detí, ktoré užívali kombinovanú dávku, došlo k 70- až 80-percentnému zlepšeniu príznakov. Výskumníci aj rodičia považovali medovku za dobrú alebo veľmi dobrú liečbu. Napriek tomu je potrebný ďalší výskum na potvrdenie týchto zistení.

Ako používať: Pred spaním vypite šálku čaju uvareného z valeriány a medovky. Sypaný čaj alebo čaj vo vrecúšku nájdete v miestnom obchode s potravinami alebo na internete.

medovka_1

5. Môže pomôcť pri liečbe oparu

Medovku môžete aplikovať aj lokálne pri prvých príznakoch oparu.

Účastníci štúdie z roku 1999 si na postihnuté miesto aplikovali štyrikrát denne počas piatich dní buď krém s medovkou, alebo placebo. Vedci zistili, že účastníci, ktorí používali krém s medovkou, mali menej príznakov a rýchlejšie sa vyliečili ako tí, ktorí krém nepoužívali.

Vedci tiež naznačili, že používanie medovkového krému môže pomôcť predĺžiť intervaly medzi prepuknutím oparu. Na rozšírenie týchto zistení sú potrebné ďalšie štúdie.

Ako používať: Niekoľkokrát denne naneste krém z medovky na postihnuté miesto. Pred nanesením krému na opary si nezabudnite urobiť náplasťový test na vnútornej strane predlaktia. Ak do 24 hodín nezaznamenáte žiadne podráždenie alebo zápal, malo by byť jeho používanie bezpečné.

6. Môže pomôcť zmierniť tráviace ťažkosti

Ak pociťujete časté bolesti brucha a nepríjemné pocity, medovka lekárska môže mať pozitívny vplyv na vaše trávenie.

Malá štúdia z roku 2010 hodnotila účinky studeného dezertu s obsahom medovky na funkčnú dyspepsiu. Účastníci po jedle jedli sorbet s bylinou alebo bez nej. Hoci oba typy dezertov zmiernili príznaky a ich intenzitu, dezert s obsahom medovky tento účinok zintenzívnil. Je potrebný ďalší výskum.

7. Môže pomôcť pri liečbe nevoľnosti

Vzhľadom na svoj potenciálny vplyv na tráviaci systém môže medovka pomôcť zmierniť aj pocity nevoľnosti.

V prehľade z roku 2005, v ktorom sa hodnotili výsledky viacerých štúdií o medovke, sa zistilo, že táto bylina je užitočná pri liečbe takýchto gastrointestinálnych príznakov. Hoci ide o sľubný vývoj, je dôležité uvedomiť si obmedzenia štúdie.

Mnohé zo štúdií sa zaoberali medovkou používanou v kombinácii s inými bylinami. Na určenie účinnosti medovky lekárskej pri jej samostatnom používaní je potrebný ďalší výskum.

Ako používať: Pri prvých príznakoch nevoľnosti vypite šálku medovkového čaju. Sypaný čaj alebo čaj vo vrecúšku nájdete v miestnom obchode s potravinami alebo na internete.

8. Môže pomôcť minimalizovať menštruačné kŕče

Existuje aj výskum, ktorý naznačuje, že medovka lekárska sa môže používať na zmiernenie menštruačných kŕčov a predmenštruačného syndrómu (PMS).

Štúdia z roku 2015 skúmala účinok medovky pri znižovaní intenzity kŕčov u 100 stredoškoláčok. Dievčatá užívali buď medovkovú esenciu, alebo placebo počas troch po sebe nasledujúcich menštruačných cyklov. Intenzita príznakov PMS sa analyzovala pred začiatkom a jeden, dva a tri mesiace po ukončení pokusu. Skupina, ktorá užívala medovku, zaznamenala výrazné zníženie príznakov. Na potvrdenie týchto zistení je potrebný ďalší výskum.

9. Môže pomôcť zmierniť bolesť hlavy

Medovka môže byť užitočná aj pri liečbe bolestí hlavy, najmä ak k nim dochádza v dôsledku stresu. Jej relaxačné vlastnosti vám môžu pomôcť uvoľniť sa, uvoľniť napätie a uvoľniť svaly. Tiež sa však predpokladá, že požitie bylinky môže pomôcť otvoriť a uvoľniť napäté cievy, ktoré môžu prispievať k bolestiam hlavy.

10. Môže pomôcť zmierniť bolesť zubov

Vďaka vlastnostiam medovky zmierňujúcim bolesť môže byť ideálnou voľbou na zmiernenie bolesti zubov. Okrem toho, že tento domáci liek čerpá zo svojich relaxačných vlastností, predpokladá sa, že sa zameriava na zápaly v tele. Na potvrdenie týchto zistení je potrebný ďalší výskum.

Vedľajšie účinky a riziká medovky

Medovka lekárska môže spôsobiť nasledujúce vedľajšie účinky:

  • bolesť hlavy
  • bolestivé močenie
  • zvýšená telesná teplota
  • nevoľnosť
  • vracanie
  • bolesť žalúdka
  • závraty
  • sipot
  • podráždenie kože
  • alergická reakcia

Vedľajšie účinky, ako napríklad žalúdočné ťažkosti, môžete minimalizovať tým, že budete medovku prijímať spolu s jedlom. Riziko vedľajších účinkov môžete znížiť aj konzumáciou menej ako 2 gramov medovky denne.

Medovka lekárska by sa mala používať len krátkodobo. Všeobecným pravidlom je, že po každých troch týždňoch užívania treba jeden týždeň vysadiť. Bez prestávky by ste nemali medovku užívať dlhšie ako štyri mesiace v kuse.

Záver

Medovka lekárska nemôže nahradiť žiadny lekársky schválený liečebný plán, ktorý práve dodržiavate, ale môže byť účinným doplnkovým liekom. Poraďte sa so svojím lekárom o svojom individuálnom prípade a o možných prínosoch a rizikách.

Ak si pestujete vlastnú medovku alebo používate sušené listy na čaj, riziko je malé. Ak však užívate kapsule, prášok alebo iné komerčne pripravené doplnky alebo bylinky, vyberte si renomovanú spoločnosť. Bylinky a doplnky stravy nie sú monitorované Úradom pre kontrolu potravín a liečiv a môžu sa vyskytnúť problémy s čistotou, kvalitou alebo bezpečnosťou.

Ak začnete medovku užívať, môže byť pre vás prínosné viesť si denník o svojich skúsenostiach. Mali by ste si zaznamenať všetky zlepšenia, ktoré ste zaznamenali, alebo vedľajšie účinky. Takisto môže byť užitočné sledovať, v akom čase medovku užívate, aké množstvo ste užili a akým spôsobom ste ju požili.

Späť do obchodu