Zeaxantín

Obsah:

  • Čo je zeaxantín?
  • Antioxidačné a protizápalové vlastnosti v oku
  • Zníženie rizika očných ochorení
  • Môže zlepšiť zdravie mozgu a poznávacie schopnosti
  • Ochrana pred UV žiarením a zdravie pokožky
  • Ďalšie potenciálne prínosy pre zdravie
  • Najlepšie potravinové zdroje Zeaxantínu
  • Doplnky stravy so zeaxantínom
  • Záver

Zeaxantín
Zeaxantín je karotenoidová molekula, ktorá sa nachádza v očných bunkách .

Má silné antioxidačné vlastnosti a spája sa s viacerými zdraviu prospešnými účinkami, ako je zníženie rizika vekom podmienenej makulárnej degenerácie, glaukómu a katarakty .

Tento článok vysvetľuje, čo je zeaxantín a aké sú jeho výhody. Uvádza aj niektoré hlavné zdroje potravín a informácie o doplnkoch stravy so zeaxantínom.

Čo je zeaxantín?

Zeaxantín je karotenoid, ktorý sa nachádza v ľudskom oku. Ďalšie dva karotenoidy, ktoré vaše oči obsahujú, sú luteín a mezo-zeaxantín.

Predpokladá sa, že mezo-zeaxantín vzniká pri rozklade iných karotenoidov v tele a zvyčajne ho nezískavate zo stravy.

Karotenoidy sú antioxidačné molekuly rozpustné v tukoch, ktoré sú jasne červené, žlté alebo oranžové. Nachádzajú sa v niektorých riasach, baktériách, hubách, rastlinách, ovocí a zelenine .

Sú to základné živiny, ktoré musíte získať zo stravy .

Zo 700 karotenoidov, ktoré boli identifikované v prírode, sa v ľudskom organizme dôsledne zistilo len približne 20. Z nich zeaxantín a luteín sa nachádzajú predovšetkým v ľudskom oku .

Zeaxantín a luteín môžete nájsť v rôznych druhoch ovocia, zeleniny a živočíšnych produktov, napríklad vo vaječných žĺtkoch.

Patria do skupiny karotenoidných pigmentov nazývaných xantofyly a nachádzajú sa vo vysokých koncentráciách v štruktúrach vystavených svetlu v rastlinách aj v ľudskom oku.

Vo vedeckých štúdiách sa zeaxantín a luteín často opisujú spoločne kvôli ich prekrývajúcim sa funkciám v oku, ale aj preto, že ľudské telo dokáže luteín premeniť na zeaxantín.

Zeaxantín sa sústreďuje v strede sietnice, zatiaľ čo luteín sa nachádza v okrajových oblastiach sietnice. Spoločne tvoria makulárny pigment oka .

Oba majú antioxidačné účinky, hoci zeaxantín je účinnejší antioxidant.

U ľudí sú najviac preskúmané funkcie karotenoidov - vrátane zeaxantínu - zrak a ich úloha pri zdraví očí a znížení rizika očných ochorení .

ZHRNUTIE
Zeaxantín je v tukoch rozpustná antioxidačná zlúčenina zo skupiny karotenoidov xantofylov. Je jedným z dvoch karotenoidov, ktoré sa nachádzajú v ľudskom oku, kde zohráva kľúčovú úlohu pri videní a zdraví očí, ako aj pomáha znižovať riziko očných ochorení.

Antioxidačné a protizápalové vlastnosti v oku

Antioxidanty chránia telo pred oxidačným stresom spôsobeným vysoko reaktívnymi molekulami nazývanými voľné radikály alebo oxidanty. Znižujú hladinu voľných radikálov a zápalov v tele .

Nadprodukcia voľných radikálov a chronický zápal v tele sú spojené so vznikom ochorení, ako sú:

  • vekom podmienená makulárna degenerácia (AMD)
  • demencia
  • rakovina

Okrem toho sa ukázalo, že vystavenie modrým svetelným vlnám zvyšuje produkciu voľných radikálov a oxidačného stresu v očiach a predstavuje potenciálnu hrozbu pre zdravie očí .

Výskum ukázal, že zeaxantín znižuje oxidačný stres a poškodenie oka tým, že absorbuje modré svetlo, čo následne znižuje zápal a riziko očných ochorení .

Svetlu najviac vystavené vrstvy oka v skutočnosti obsahujú približne 75 % zeaxantínu, ktorý absorbuje až 90 % modrého svetla a chráni sietnicu pred poškodením spôsobeným svetlom.

ZHRNUTIE
Zeaxantín chráni oči tým, že absorbuje škodlivé modré svetlo, ktoré by inak mohlo spôsobiť poškodenie. Má antioxidačné a protizápalové účinky, ktoré znižujú riziko očných ochorení.

Zníženie rizika očných ochorení

Mnohé štúdie dokazujú, že zeaxantín zohráva dôležitú úlohu v zdraví očí počas celého života. Najmä sa spája s nižším rizikom očných ochorení súvisiacich s vekom vrátane AMD, šedého zákalu a glaukómu.

Tieto očné ochorenia vedú k deštrukcii makuly oka - oblasti zodpovednej za jemné videnie. V makule sú uložené aj karotenoidy zeaxantín a luteín.

Katarakta, glaukóm a diabetická retinopatia sú očné ochorenia spôsobené poškodením nervov v očiach v dôsledku dlhodobo vysokej hladiny cukru v krvi, čo sa môže stať ľuďom s cukrovkou.

AMD je hlavnou príčinou slepoty u ľudí nad 40 rokov .

Zeaxantín svojimi antioxidačnými vlastnosťami pomáha predchádzať oxidačnému stresu, znižuje zápal v oku a chráni makulu pred poškodením.

Zeaxantín tiež zohráva dôležitú úlohu pri vývoji očí u vyvíjajúcich sa plodov, ako aj pri optimálnom videní v mladom dospelom veku .

Strava bohatá na zeaxantín a ďalšie antioxidanty môže zvýšiť hustotu makulárneho pigmentu a je spojená s nižším rizikom očných ochorení.

ZHRNUTIE
Zeaxantín zohráva dôležitú úlohu v zdraví očí počas celého života a je spojený so zníženým výskytom očných ochorení súvisiacich s vekom, ako je vekom podmienená makulárna degenerácia, katarakta, glaukóm a diabetická retinopatia.

Môže zlepšiť zdravie mozgu a poznávacie schopnosti

Okrem úlohy, ktorú zeaxantín zohráva v oblasti zraku, sa nachádza aj v oblastiach mozgu, ktoré súvisia s poznávaním, koordináciou pohybov a rozhodovaním .

O prínosoch zeaxantínu pre mozog sa uskutočnilo menej výskumov v porovnaní s jeho prínosmi pre oči.

Napriek tomu štúdie ukázali, že ľudia s Alzheimerovou chorobou, ktorí majú vyššie hladiny zeaxantínu, majú nižšiu úmrtnosť na toto ochorenie.

Iné štúdie naznačujú, že užívanie 2 mg zeaxantínu denne nemusí zlepšiť kognitívne funkcie u ľudí s Alzheimerovou chorobou.

Nie je jasné, ako toto zistenie súvisí s príjmom zeaxantínu z potravín. Vedci odhadujú, že priemerný denný príjem zeaxantínu je 1,3 mg, ale v niektorých populáciách južného Tichomoria môže dosahovať až 25 mg.

Je potrebný ďalší výskum vzťahu medzi zeaxantínom, poznávaním a Alzheimerovou chorobou.

ZHRNUTIE
Zeaxantín sa nachádza v oblastiach mozgu spojených s rozhodovaním, kontrolou pohybu a poznávaním a môže byť spojený so zlepšením príznakov Alzheimerovej choroby. Výskum je sľubný, ale sú potrebné ďalšie štúdie.

Ochrana pred UV žiarením a zdravie pokožky

Zeaxantín sa vo významnom množstve nachádza v ľudskej pokožke.

Zeaxantín v očiach aj v koži absorbuje škodlivé modré svetelné vlny a zabraňuje oxidačnému stresu spôsobenému voľnými radikálmi.

Na starnutie a citlivosť pokožky vplýva mnoho faktorov vrátane nedostatkov vo výžive a ultrafialového (UV) žiarenia zo slnečného svetla.

Medzi príznaky starnutia pokožky patria:

  • suchosť alebo drsnosť
  • vrásky
  • strata pružnosti
  • zmena farby

Štúdie naznačujú, že UV ochrana zeaxantínu môže zlepšiť príznaky starnutia pokožky. Ľudia tieto výhody získali tak z konzumácie stravy bohatej na zeaxantín, ako aj z používania pleťového krému, ktorý obsahoval zeaxantín a ďalšie antioxidanty.

ZHRNUTIE
Zeaxantín sa nachádza aj v ľudskej pokožke, kde poskytuje ochranu pred UV žiarením, ktorá môže zlepšiť príznaky starnutia pokožky, ako je suchosť, vrásky, zmena farby a strata pružnosti.

Ďalšie potenciálne prínosy pre zdravie

Zeaxantín môže mať aj celý rad ďalších zdravotných prínosov vrátane:

  • Môže chrániť zdravie obličiek. Nízke hladiny xantofylových karotenoidov vrátane zeaxantínu sú spojené so zvýšeným rizikom ochorenia obličiek. Konzumácia zeaxantínu z vaječných žĺtkov môže mať antioxidačný prínos aj pre ľudí s chronickým ochorením obličiek.
  • Môže liečiť ochorenia pečene. Zdá sa, že zeaxantín dipalmitát získaný z plodov goji chráni pečeň tým, že znižuje zápal a pomáha predchádzať jazvám na pečeni, ktoré sú základom ochorení pečene. Vedci ho skúmajú ako potenciálny terapeutický liek.
  • Zlepšenie komunikácie v bunkách. Zeaxantín a karotenoidy môžu zohrávať úlohu pri komunikácii medzi bunkami a homeostáze v tele - vyrovnaných fyzikálnych a chemických stavoch, ktoré potrebujete pre dobré zdravie. V tejto oblasti je potrebný ďalší výskum.

Vedci doteraz skúmali väčšinu prínosov zeaxantínu, pokiaľ ide o zrak a zdravie očí.

Výskum skúmajúci jeho úlohu v iných častiach tela je v súčasnosti nedostatočný.

ZHRNUTIE
Zeaxantín môže chrániť zdravie obličiek, udržiavať homeostázu v tele a dokonca sa môže stať liečivom pri ochoreniach pečene. Je potrebný ďalší výskum zameraný na tieto rôzne úlohy zeaxantínu.

Najlepšie potravinové zdroje Zeaxantínu

Zeaxantín sa prirodzene nachádza v širokej škále ovocia a zeleniny. Tmavozelená listová zelenina je na zeaxantín obzvlášť bohatá .

Vedecké zdroje zvyčajne uvádzajú potraviny obsahujúce zeaxantín a luteín v jednej kategórii, nie samostatne. Dôvodom môže byť skutočnosť, že luteín sa môže v oku premeniť na karotenoid mezo-zeaxantín, ale aj to, že ľudská strava je chudobná na zeaxantín .

Zeaxantín je prevládajúcim karotenoidom v bobuliach goji. Plody a semená sú jeho bohatým zdrojom.

Kukurica, vaječné žĺtky a ľudské mlieko sú ďalšími biologicky dostupnými zdrojmi - čo znamená, že vaše telo môže zeaxantín z týchto potravín ľahko absorbovať.

Tu je zoznam ďalších potravín bohatých na zeaxantín a luteín vrátane množstva oboch na 100 gramov:

  • špenát, surový: 12,2 mg
  • pistácie, surové: 2,9 mg
  • zelený hrášok, surový: 2,5 mg
  • rímsky šalát, surový: 2,3 mg
  • letná tekvica, varená: 2,3 mg
  • ružičkový kel, varený: 1,2 mg
  • brokolica, surová: 1,4 mg
  • varená tekvica: 1,0 mg
  • špargľa, varená: 0,8 mg
  • mrkva, surová: 0,3 mg

V súčasnosti nie je stanovená žiadna odporúčaná denná dávka zeaxantínu. Zdá sa však, že príjem aspoň 2 mg je zdraviu prospešný.

Výskum ukázal, že ľudia mali najnižšie riziko vzniku AMD a spomalil sa u nich rast šedého zákalu, keď konzumovali 5 - 6 mg zeaxantínu denne.

5 - 10 mg zeaxantínu a luteínu v kombinácii môžete prijímať len prostredníctvom stravy, a to konzumáciou rôznych celých potravín vrátane oranžovej papriky, kukurice a vajec.

ZHRNUTIE
Bobule goji, vajcia, ľudské mlieko a kukurica patria spolu s listovou zeleninou, mrkvou a tekvicou medzi najbohatšie zdroje zeaxantínu.

Doplnky stravy so zeaxantínom

Popularita doplnkov stravy s obsahom zeaxantínu a doplnkov pre zdravie očí rastie.

Štúdie preukázali, že užívanie zeaxantínu zvyšuje hustotu makulárneho pigmentu v oku.

V jednej štúdii ľudia užívali doplnky zeaxantínu počas 6 až 24 mesiacov. Zistilo sa, že u 36 - 95 % ľudí sa zvýšila hustota makulárneho pigmentu. Zaujímavé je, že táto reakcia sa u jednotlivých osôb veľmi líšila.

Vyššia hustota makulárneho pigmentu sa spája s nižším rizikom vzniku AMD.

ZHRNUTIE
Štúdie ukázali, že užívanie doplnkov stravy so zeaxantínom môže zvýšiť hustotu makulárneho pigmentu v oku, čo súvisí so zníženým rizikom vzniku AMD. Na určenie bezpečných a prospešných hladín je však potrebný ďalší výskum.

Záver

Zeaxantín je dôležitá molekula vo vašich očiach, ktorá je nevyhnutná na ich ochranu pred poškodením počas celého života. Je rozpustný v tukoch a patrí do skupiny karotenoidov.

Je jedným z troch karotenoidov, ktoré sa nachádzajú v ľudskom oku a ktoré absorbujú škodlivé modré svetlo, a má antioxidačné a protizápalové účinky, ktoré znižujú riziko vekom podmienenej makulárnej degenerácie, glaukómu, katarakty a diabetickej retinopatie.

Môžete ho získať zo stravy konzumáciou rôznych celých potravín, ako aj užívaním doplnkov stravy.

Pre zeaxantín nie je stanovená žiadna odporúčaná denná dávka. Vedci musia vykonať ďalší výskum, aby zistili bezpečné a prospešné dávky pre ľudí.

Späť do obchodu