Je mrkva dobrá pre vaše oči?

Obsah:

  • Mrkva a zdravie očí
  • Mrkva má vysoký obsah antioxidantov, ktoré prospievajú zdraviu očí
  • Ďalšie zdravotné výhody mrkvy
  • Ďalšie spôsoby, ako zlepšiť zdravie očí
  • Záver

mrkva


Mrkva je obľúbená po celom svete, je to chrumkavá a veľmi výživná koreňová zelenina.

Všeobecne sa tvrdí, že udržiava oči zdravé a zlepšuje nočné videnie.

Možno vás však zaujíma pôvod tejto myšlienky a to, či je podložená vedeckými poznatkami.

V tomto článku sa dozviete, či mrkva prospieva vašim očiam, a získate ďalšie tipy, ako si udržať zdravý zrak.

Mrkva a zdravie očí

Už dlho sa verí, že konzumácia mrkvy podporuje zdravie očí a zlepšuje zrak, najmä v noci.

Hoci je na tom niečo pravdy, spojenie medzi mrkvou a zrakom vzniklo z mýtu.

Počas druhej svetovej vojny začali piloti britského kráľovského letectva prvýkrát používať radar na zameranie a zostrelenie nepriateľských lietadiel. V snahe udržať túto novú technológiu v tajnosti sa presnosť videnia pilotov - najmä v noci - pripisovala konzumácii mrkvy.

To viedlo k dlhodobej propagandistickej kampani, ktorá propagovala mrkvu na zlepšenie zraku. Toto prikrášlené spojenie medzi konzumáciou mrkvy a lepším nočným videním pretrváva dodnes.

Napriek tomu, že mrkva nie je taká zázračná potravina pre oči, ako sa propagovala počas druhej svetovej vojny, obsahuje určité zlúčeniny, ktoré sú pre oči prospešné.

Mrkva má vysoký obsah antioxidantov, ktoré prospievajú zdraviu očí

Mrkva je bohatým zdrojom betakaroténu a luteínu, čo sú antioxidanty, ktoré pomáhajú predchádzať poškodeniu očí spôsobenému voľnými radikálmi.

Voľné radikály sú zlúčeniny, ktoré môžu viesť k poškodeniu buniek, starnutiu a chronickým ochoreniam vrátane očných chorôb, ak je ich počet príliš vysoký.

Betakarotén dodáva mnohým červeným, oranžovým a žltým rastlinám ich sfarbenie. Oranžová mrkva má obzvlášť vysoký obsah beta karoténu, ktorý vaše telo premieňa na vitamín A. Nedostatok vitamínu A môže viesť k šeroslepote, ktorá je často zvrátiteľná jeho doplnením .

Vitamín A je potrebný na tvorbu rodopsínu, čo je červenofialový pigment citlivý na svetlo v očných bunkách, ktorý vám pomáha vidieť v noci.

Vaše telo absorbuje a využíva beta-karotén efektívnejšie, keď jete varenú mrkvu než surovú. Okrem toho sú vitamín A a jeho prekurzory rozpustné v tukoch, takže konzumácia mrkvy so zdrojom tuku zlepšuje vstrebávanie.

Žltá mrkva obsahuje najviac luteínu, ktorý môže pomôcť predchádzať vekom podmienenej makulárnej degenerácii (VPMD), stavu, pri ktorom sa vám postupne rozmazáva alebo stráca zrak.

Strava bohatá na luteín môže byť obzvlášť ochrannou proti AMD.

ZHRNUTIE
Mrkva je dobrým zdrojom luteínu a betakaroténu, čo sú antioxidanty, ktoré prospievajú zdraviu očí a chránia pred degeneratívnymi ochoreniami očí súvisiacimi s vekom. Vaše telo premieňa betakarotén na vitamín A, živinu, ktorá pomáha vidieť v tme.

 

Ďalšie zdravotné výhody mrkvy

Mrkva podporuje zdravé oči, ale existuje mnoho ďalších dôvodov, prečo ju jesť. Väčšina výskumov sa zameriava na obsah karotenoidov vrátane luteínu, lykopénu a beta karoténu.

Medzi ďalšie zdravotné prínosy mrkvy patria:

  • Podpora zdravia tráviaceho traktu. Mrkva má vysoký obsah vlákniny, ktorá pomáha predchádzať zápche. Jedna mrkva obsahuje približne 2 gramy vlákniny, čo predstavuje 8 % dennej hodnoty (DV). Konzumácia mrkvy môže tiež zlepšiť stav črevných baktérií.
  • Môže znížiť riziko vzniku rakoviny. Potraviny bohaté na vlákninu, ako je mrkva, môžu pomôcť chrániť pred rakovinou hrubého čreva tým, že podporujú pravidelnosť trávenia. Navyše sa ukázalo, že niektoré antioxidanty v mrkve majú protirakovinové účinky.
  • Stabilizuje hladinu cukru v krvi. Mrkva má nízky glykemický index (GI), čo znamená, že pri jej konzumácii nedochádza k veľkému nárastu hladiny cukru v krvi. Ich obsah vlákniny tiež pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi.
  • Dobré pre vaše srdce. Červená a oranžová mrkva má vysoký obsah lykopénu, antioxidantu, ktorý chráni srdce. Mrkva môže tiež znižovať rizikové faktory srdcových ochorení, ako je vysoký krvný tlak a hladina cholesterolu.
  • Chráňte svoju pokožku. Hoci nie sú také účinné ako opaľovacie krémy, antioxidanty betakarotén a lykopén môžu pomôcť chrániť vašu pokožku pred poškodením slnkom .
  • Môžu podporiť chudnutie. Mrkva má nízky obsah kalórií a vysoký obsah vlákniny. Jej konzumácia zvyšuje pocit sýtosti, čo môže zabrániť prejedaniu a pomôcť pri chudnutí.

ZHRNUTIE
Okrem prínosu pre zdravie očí existuje mnoho dôvodov, prečo jesť mrkvu. Môže byť prospešná pre váš tráviaci systém, ako aj pre srdce, pokožku a celkové zdravie.

Ďalšie spôsoby, ako zlepšiť zdravie očí

Konzumácia mrkvy nie je jediným spôsobom, ako si udržať zdravé oči a ostrý zrak. Medzi ďalšie stratégie na zlepšenie zdravia očí patria:

  • Používajte ochranu pred slnkom. Vyberte si slnečné okuliare, ktoré chránia vaše oči pred 99-100 % UVA a UVB žiarenia. Poškodenie slnkom môže viesť k šedému zákalu, makulárnej degenerácii a pterýgiu (rast tkaniva nad očným bielkom).
  • Obmedzte čas strávený pri obrazovke a modré svetlo. Dlhodobé sledovanie televízie, telefonovanie alebo používanie počítača môže spôsobiť namáhanie očí. V noci vypnite obrazovky alebo zapnite filter nočného svetla na telefóne, pretože modré svetlo môže spôsobiť poškodenie sietnice.
  • Cvičenie. Pravidelná fyzická aktivita je prospešná pre vaše oči a pás. Nedostatok pohybu zvyšuje riziko cukrovky 2. typu a diabetickej retinopatie, čo je stav, ktorý môže zhoršiť váš zrak.
  • Nefajčite. Tabakový dym je spojený so stratou zraku, sivým zákalom a makulárnou degeneráciou. Fajčenie môže tiež zvýšiť riziko suchého oka.
  • Snažte sa o vyváženú stravu. Očiam prospievajú aj tuky EPA a DHA omega-3 (napr. tučné ryby, ľan), vitamín C (napr. citrusové plody, brokolica), vitamín E (napr. orechové maslá) a zinok (napr. mäso, ustrice a tekvicové semená).
  • Jedzte tmavozelenú listovú zeleninu. Kapusta, špenát a zelený šalát majú vysoký obsah karotenoidov luteínu a zeaxantínu, ktoré podporujú zdravie očí.
  • Pravidelne absolvujte očné vyšetrenia. Najlepší spôsob, ako zistiť, ako sú na tom vaše oči, je pravidelne ich vyšetrovať u očného lekára. Návšteva optometristu alebo oftalmológa je dobrým preventívnym zdravotným návykom.

ZHRNUTIE
Výživná strava, cvičenie, obmedzenie času stráveného pri obrazovke, nefajčenie, nosenie slnečných okuliarov a pravidelná kontrola zraku očným lekárom sú dôležité návyky pre optimálne zdravie očí.

Záver

Predstava, že mrkva podporuje zdravé oči a dobrý zrak, pochádza z mýtu - to však neznamená, že je nepravdivá.

Má obzvlášť vysoký obsah antioxidantov luteínu a betakaroténu, ktoré preukázateľne chránia oči.

Mrkva môže byť prospešná aj pre vaše trávenie, srdce, pokožku a celkové zdravie.

Ak si chcete udržať zdravé oči, mali by ste si vytvoriť aj ďalšie zdravé návyky na ochranu zraku, ako je cvičenie, nosenie slnečných okuliarov, obmedzenie času stráveného pri obrazovke, vyvážená strava a nefajčenie.

Späť do obchodu