Luteín

 

Luteín je typ organického pigmentu nazývaného karotenoid. Je príbuzný betakaroténu a vitamínu A. Mnohí ľudia považujú luteín za "očný vitamín".

 

  • Luteín je jedným z dvoch hlavných karotenoidov, ktoré sa nachádzajú v ľudskom oku (makula a sietnica). Predpokladá sa, že funguje ako svetelný filter a chráni tkanivá oka pred poškodením slnečným žiarením. Medzi potraviny bohaté na luteín patria vaječné žĺtky, špenát, kapusta, kukurica, oranžová paprika, kivi, hrozno, cuketa a tekvica.

 

  • Luteín sa bežne užíva ústami na prevenciu očných ochorení vrátane sivého zákalu a ochorenia, ktoré vedie k strate zraku u starších ľudí (vekom podmienená makulárna degenerácia alebo AMD). Luteín sa používa aj pri mnohých iných ochoreniach, ale na podporu týchto ďalších použití neexistujú žiadne vedecké dôkazy.

V tomto článku sa dozvieme o Luteíne nasledovné:

  • Luteín použitie a účinnosť ?
  • Luteín a jeho vedľajšie účinky
  • Luteín osobitné bezpečnostné opatrenia a upozornenia
  • Luteín a interakcie ?
  • Dávkovanie

 

Lutein

 

Luteín použitie a účinnosť ?

 

Prevdepodobne účinný pre:

  • Očné ochorenie, ktoré vedie k strate zraku u starších dospelých (vekom podmienená makulárna degenerácia alebo AMD). Užívanie doplnkov s luteínom ústami až po dobu 36 mesiacov môže zlepšiť niektoré príznaky AMD. Väčší prínos sa môže prejaviť, ak sa užíva aspoň 3 mesiace v dávkach nad 5 mg a ak sa kombinuje s inými karotenoidnými vitamínmi. Zdá sa však, že luteín nezabraňuje zhoršovaniu AMD v priebehu času.
  • Sivý zákal. Konzumácia väčšieho množstva luteínu v strave je spojená s nižším rizikom vzniku katarakty. Nie je však jasné, či užívanie doplnkov s luteínom ústami pomáha ľuďom, ktorí už majú kataraktu.

Pravdepodobne neúčinné pre

  • Pľúcne ochorenie, ktoré postihuje novorodencov (bronchopulmonálna dysplázia). Podávanie luteínu a zeaxantínu predčasne narodeným deťom ústami neznižuje pravdepodobnosť vzniku bronchopulmonálnej dysplázie.
  • Závažné črevné ochorenie u predčasne narodených detí (nekrotizujúca enterokolitída alebo NEC). Podávanie luteínu a zeaxantínu predčasne narodeným deťom ústami nezabraňuje vzniku NEC.
  • Dedičné ochorenie očí, ktoré spôsobuje zlé nočné videnie a stratu bočného videnia (retinitis pigmentosa). Užívanie luteínu ústami nezlepšuje videnie ani iné príznaky u ľudí s retinitis pigmentosa.
  • Očná porucha u predčasne narodených detí, ktorá môže viesť k slepote (retinopatia nedonosených detí). Podávanie luteínu a zeaxantínu predčasne narodeným deťom ústami nezabraňuje retinopatii nedonosených detí.

Existuje záujem o používanie luteínu na rôzne iné účely, ale nie je dostatok spoľahlivých informácií, aby sa dalo povedať, či by mohol byť užitočný.

 

Luteín a jeho vedľajšie účinky

 

Pri užívaní ústami: Luteín je pravdepodobne bezpečný, ak sa užíva ústami. Konzumácia až 20 mg luteínu denne ako súčasť stravy alebo ako doplnok sa zdá byť bezpečná.

 

 

Luteín osobitné bezpečnostné opatrenia a upozornenia

 

Pri užívaní ústami: Luteín je pravdepodobne bezpečný, ak sa užíva ústami. Konzumácia až 20 mg luteínu denne ako súčasť stravy alebo ako doplnok sa zdá byť bezpečná. Tehotenstvo a dojčenie: Luteín je pravdepodobne bezpečný, ak sa užíva v množstve, ktoré sa nachádza v potravinách.

 

 

Luteín a interakcie ?

 

V súčasnosti nemáme žiadne informácie o interakciách s LUTEINOM.

 

 

Dávkovanie

 

  • Luteín sa nachádza v mnohých potravinách vrátane vaječných žĺtkov, špenátu, kapusty, kukurice, oranžovej papriky, kivi, hrozna, cukety a tekvice. V jednej šálke varenej kapusty je 44 mg luteínu, v šálke vareného špenátu 26 mg a v šálke brokolice 3 mg.

 

  • Luteín sa užíva aj v doplnkoch stravy. Najčastejšie ho užívajú dospelí v dávkach 10-20 mg ústami denne, a to až po dobu 3 rokov. Mnohé multivitamíny obsahujú luteín. Zvyčajne poskytujú relatívne malé množstvo, napríklad 0,25 mg v jednej tablete. Luteín sa najlepšie vstrebáva, keď sa užíva s jedlom s vysokým obsahom tuku. Poraďte sa s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, aby ste zistili, aký typ výrobku alebo dávka by mohli byť najlepšie pre konkrétny stav.

aoci

 

Späť do obchodu