Chondroitín sulfát

Obsah:

  • Čo je to chondroitín sulfát?
  • Hlavné výhody chondroitín sulfátu
  • Potenciálne nevýhody chondroitín sulfátu
  • Odporúčané dávkovanie
  • Testovanie treťou stranou
  • Často sa kombinuje s glukozamínom
  •  Záver

Chondroitín sulfát
Chondroitín sulfát je populárny doplnok, ktorý ľudia často používajú na pomoc pri zvládaní bolesti kĺbov.

Hoci sa prirodzene vytvára v tele, niektorí ľudia sa rozhodnú užívať ho ako doplnok pre jeho potenciálne vlastnosti na budovanie kĺbov. Mnohí z týchto ľudí ho užívajú pri osteoartróze (OA).

V tomto článku je vysvetlené všetko, čo potrebujete vedieť o chondroitínsulfáte, vrátane jeho výhod, odporúčaného dávkovania a niektorých potenciálnych nevýhod.

Čo je to chondroitín sulfát?

Chondroitín sulfát je zlúčenina prirodzene prítomná v tele ako nevyhnutná súčasť hyalinnej chrupavky, tkaniva, ktoré odpružuje vaše kĺby.

Nájdete ju aj ako doplnok stravy, často v kombinácii s glukozamínom, ďalšou štrukturálnou zložkou chrupavky.

Okrem toho ho môžete nájsť aj v niektorých potravinách živočíšneho pôvodu vrátane vývarov z kostí, duseného mäsa, polievok a iných jedál, ktoré obsahujú kúsky mäsa s väzivovým tkanivom.

Ľudia ho bežne používajú na pomoc proti príznakom osteoartrózy (OA), degeneratívneho ochorenia kĺbov, pri ktorom sa opotrebúva chrupavka na koncoch kostí, čo spôsobuje bolesť a zvyšuje riziko zlomenín .

Údaje o účinnosti chondroitínsulfátu sú však zmiešané. Vedci musia vykonať viac kvalitných štúdií, aby preskúmali jeho účinky.

ZHRNUTIE
Chondroitín sulfát je zlúčenina, ktorá v tele pomáha tvoriť hyalinnú chrupavku, spojivové tkanivo, ktoré odpružuje kĺby. Ľudia ho bežne užívajú vo forme doplnkov na pomoc pri príznakoch osteoartrózy.

Hlavné výhody chondroitín sulfátu

Hoci výskum užívania chondroitín sulfátu má zmiešané výsledky, niektoré štúdie ukazujú, že môže mať určité potenciálne zdravotné výhody.

Môže znížiť bolesť kĺbov

Ľudia najčastejšie užívajú doplnky stravy s obsahom chondroitínsulfátu, aby pomohli zvládnuť osteoartrózu, bežnú poruchu kostí, ktorá postihuje chrupavky obklopujúce vaše kĺby.

Zástancovia tvrdia, že keď sa užíva ako doplnok, zvyšuje syntézu rôznych zložiek chrupavky a zároveň zabraňuje jej rozpadu .

Prehľad 26 štúdií z roku 2018 ukázal, že užívanie doplnkov s chondroitínom môže zlepšiť príznaky bolesti a funkciu kĺbov v porovnaní s užívaním placeba.

Prehľad z roku 2020 naznačuje, že môže spomaliť progresiu OA a zároveň znížiť potrebu užívania nesteroidných protizápalových liekov, ako je napríklad ibuprofén, ktoré majú svoje vedľajšie účinky.

Na druhej strane, viaceré štúdie nenašli dostatok dôkazov, ktoré by naznačovali, že chondroitín môže pomôcť zmierniť príznaky OA vrátane stuhnutosti kĺbov alebo bolesti .

Hoci chondroitínové doplnky môžu riešiť príznaky OA, neposkytujú trvalé vyliečenie.

Preto je dôležité vytvoriť si spolu s tímom zdravotníkov vyvážený režim liečby OA. Ten môže zahŕňať nasledujúce opatrenia:

  • Pravidelné cvičenie. Cvičenie buduje svalovú a kostnú hmotu, aby sa zabránilo progresii OA .
  • Zníženie telesnej hmotnosti. Zníženie nadváhy znižuje zaťaženie kĺbov.
  • Farmaceutické prípravky. Niektoré lieky môžu pomôcť zabrániť úbytku kostí a chrupaviek, zatiaľ čo iné môžu znížiť bolesť.
  • Iné doplnky stravy. Iné doplnky, ako napríklad glukozamín, rybí olej, vitamín D, kurkumín a kolagén, môžu mať protizápalové alebo kosti budujúce vlastnosti, ktoré pomáhajú zmierniť príznaky OA.

Chráni oči počas operácie

Zdravotnícki pracovníci často používajú chondroitín sulfát vo forme roztoku aj počas operácie sivého zákalu a iných operácií očí.

V kombinácii s inými zlúčeninami v roztoku môže chondroitín pomôcť chrániť časti oka počas operácie a pomôcť predchádzať komplikáciám .

Chondroitín je tiež zložkou niekoľkých druhov očných kvapiek na predpis, ktoré oční lekári často používajú na zmiernenie suchých a podráždených očí .

ZHRNUTIE
Ľudia najčastejšie používajú doplnky stravy s obsahom chondroitínsulfátu na zmiernenie príznakov osteoartrózy, hoci údaje o ich účinnosti sa rôznia. Vedci musia v tejto oblasti vykonať ďalší výskum.

Potenciálne nevýhody chondroitín sulfátu

Hoci vám užívanie chondroitín sulfátu môže pomôcť kontrolovať príznaky OA, prináša so sebou niekoľko potenciálnych nevýhod, o ktorých by ste mali vedieť.

Môže spôsobiť žalúdočné ťažkosti

Zistilo sa, že užívanie chondroitínu je bezpečné. Jedným z hlavných potenciálnych vedľajších účinkov, ktoré môžu používatelia pociťovať, sú však žalúdočné ťažkosti.

Konkrétne sa u niektorých ľudí vyskytuje:

  • nevoľnosť
  • nadúvanie
  • hnačka
  • zápcha

Žalúdočným ťažkostiam sa možno vyhnete tak, že si rozdelíte dennú dávku chondroitínu na dve rôzne dávky, ktoré budete užívať v rôznych časoch dňa.

Liekové interakcie

Niektoré údaje naznačujú, že chondroitín sulfát môže interagovať s warfarínom (Coumadin), bežným liekom na riedenie krvi.

Presnejšie, ak užívate chondroitín spolu s warfarínom, môže sa zvýšiť riziko krvácania.

Preto je mimoriadne dôležité prediskutovať užívanie chondroitínu so zdravotníckym pracovníkom, najmä ak užívate lieky na riedenie krvi, ako je warfarín.

Vyhýbajte sa počas tehotenstva alebo dojčenia

Tak ako pri väčšine výživových doplnkov, aj pri užívaní chondroitínu by sa mali vyhnúť ľudia, ktorí sú tehotní alebo dojčia.

O jeho bezpečnosti pre tieto skupiny obyvateľstva nemáme dostatok informácií .

ZHRNUTIE
Hoci chondroitínsulfát môže poskytnúť niekoľko výhod pre zdravie kĺbov, treba si uvedomiť aj niektoré nevýhody. Tak ako pri mnohých doplnkoch stravy, ani chondroitín by nemali užívať tehotné alebo dojčiace osoby.

Odporúčané dávkovanie

Pokiaľ ide o dávkovanie chondroitín sulfátu, väčšina výskumov naznačuje, že 800 až 1 200 mg denne ústami je najúčinnejšie pre jeho prínosy v oblasti kĺbov .

Niektorí ľudia si rozdeľujú dennú dávku na dve polovičné dávky, aby znížili prípadné vedľajšie účinky na trávenie.

Hoci je ľahko dostupný bez lekárskeho predpisu, na lekársky predpis sú k dispozícii aj jeho regulovanejšie verzie.

Chondroitín sa považuje za pomaly pôsobiaci doplnok, pretože trvá určitý čas, kým sa v kĺboch vytvorí. To znamená, že môže trvať určitý čas, kým sa dostaví účinok.

Dôležité je tiež poznamenať, že väčšina chondroitínových doplnkov pochádza zo zvierat. Ak teda dodržiavate vegetariánsku alebo vegánsku stravu, budete sa chcieť poobzerať po verzii vhodnej pre vegánov.

Ako vždy, najlepšie je poradiť sa so zdravotníckym pracovníkom, aby vám pomohol rozhodnúť sa o dávkovaní, ktoré je pre vás najlepšie.

ZHRNUTIE
Väčšina výskumov odporúča na podporu zdravia kĺbov dennú dávku chondroitínsulfátu 800 - 1 200 mg.

Testovanie treťou stranou

Pri kúpe chondroitínu máte k dispozícii množstvo možností. Ich cena a kvalita sa líšia.

Ak chcete určiť tie kvalitnejšie, budete chcieť hľadať tie, ktoré sú testované treťou stranou.

Testovanie treťou stranou znamená, že výrobca poslal výrobok nezávislej spoločnosti, ktorá sa špecializuje na testovanie kvality doplnku na základe viacerých faktorov.

Doplnky, ktoré prešli testovaním tretej strany, poskytnú najlepšiu kvalitu a je pravdepodobnejšie, že budú bez akýchkoľvek potenciálnych kontaminantov.

ZHRNUTIE
Najlepšie je nájsť si značku, ktorá je testovaná treťou stranou, aby sa zabezpečila kvalita a čistota.

Často sa kombinuje s glukozamínom

Chondroitín často nájdete v kombinácii s glukozamínom, ďalšou zlúčeninou na tvorbu chrupaviek, ktorú telo prirodzene produkuje.

Odborníci často odporúčajú užívať tieto dva doplnky spolu, aby sa maximalizoval ich potenciálny prínos pre zdravie kĺbov .

V jednej štúdii z roku 2015 sa totiž zistilo výrazné zlepšenie úrovne bolesti, keď ľudia užívali glukozamín a chondroitín spoločne. Štúdia však nezistila zlepšenie bolesti pri samostatnom užívaní.

Chondroitín a glukozamín sa často kombinujú v dávkach 1 500 mg glukozamínu a 1 200 mg chondroitínu denne .

Preto keď užívate chondroitín, môžete zvážiť súčasné užívanie glukozamínu, aby ste maximalizovali potenciálne prínosy.

Je dôležité poznamenať, že vedci musia vykonať ďalší výskum kombinovaných účinkov týchto zlúčenín.

ZHRNUTIE
Chondroitín sa často kombinuje s glukozamínom, ďalším kĺbovým doplnkom. To môže zvýšiť jeho účinok.

Záver

Chondroitín je bežný doplnok, ktorý ľudia používajú na zmiernenie príznakov osteoartrózy.

Hoci niekoľko štúdií naznačuje, že chondroitín môže byť účinným doplnkom na zmiernenie bolesti a stuhnutosti spojenej s OA, iné nezistili žiadne zlepšenie. Preto sú súčasné výsledky výskumu zmiešané a je potrebné vykonať ďalšie štúdie.

Ak sa užíva v dávke 800 - 1 200 mg denne, chondroitín sa považuje za bezpečný pre väčšinu populácie, s výnimkou osôb užívajúcich niektoré lieky na riedenie krvi a osôb, ktoré sú tehotné alebo dojčia.

Ak máte záujem užívať chondroitín sulfát, určite sa poraďte so zdravotníckym pracovníkom, aby ste zistili, či je to pre vás vhodné.

Späť do obchodu