Čaga sibírska

Obsah:

  • Čo je čaga sibírska?
  • Potenciálne účinky na zdravie čágy sibírskej
  • Bezpečnosť a vedľajšie účinky čágy sibírskej
  • Záver

Čaga sibírska môže byť dobrá na posilnenie imunitného systému, boj proti rakovine a zníženie hladiny cholesterolu.

Túto hubu plnú antioxidantov môžete konzumovať ako čaj alebo doplnok stravy.

Čaga sibírska sa na Sibíri a v iných častiach Ázie už po stáročia používajú ako liek na posilnenie imunity a zlepšenie celkového zdravotného stavu.

Aj keď má huba čaga škaredý vzhľad, v západnom svete získava na popularite pre svoje potenciálne zdravotné prínosy.

Navyše, šálka čaju z čagy je plná antioxidantov.

Konzumácia tejto špeciálnej huby však môže prinášať určité riziká.

Tento článok sa zaoberá použitím, výhodami a možnými vedľajšími účinkami huby čaga.

 caga sibirska


Čo je čaga sibírska?

Čaga sibírska je druh huby, ktorá rastie najmä na kôre brezových stromov v chladnom podnebí, ako je severná Európa, Sibír, Rusko, Kórea, severná Kanada a Aljaška.

Čaga vytvára drevnatý porast alebo konk, ktorý vyzerá podobne ako zhluk spáleného dreveného uhlia - veľký približne  25 - 38 cm. Vnútri sa však odhaľuje mäkké jadro oranžovej farby.

Čaga sa v Rusku a ďalších severoeurópskych krajinách už stáročia používa ako tradičný liek, najmä na posilnenie imunity a celkového zdravia.

Používala sa aj na liečbu cukrovky, niektorých druhov rakoviny a srdcových ochorení .

Tradične sa čaga strúhala na jemný prášok a varila sa ako bylinný čaj.

V súčasnosti je dostupná nielen ako čaj, ale aj ako prášok alebo doplnok stravy v kapsuliach. Čaj môže obsahovať čagu samotnú alebo v kombinácii s inými hubami, napríklad s kordycepsom.

Predpokladá sa, že užívanie čagy s teplou alebo studenou vodou uvoľňuje jej liečivé vlastnosti.

Majte na pamäti, že spoľahlivé informácie o nutričnom obsahu čagy sú veľmi obmedzené.

Napriek tomu majú nízky obsah kalórií, veľmi vysoký obsah vlákniny a sú nabité antioxidantmi.

ZHRNUTIE
Čaga je huba, ktorá rastie najmä na brezách v chladnom podnebí. Vzhľadovo pripomína pálené drevené uhlie a už po stáročia sa zbiera ako tradičný liek.

 

Potenciálne účinky na zdravie čágy sibírskej

Hoci výskumy stále prebiehajú, niektoré vedecké štúdie naznačujú, že výťažok z čagy môže poskytovať určité zdravotné výhody.

Posilňuje imunitný systém a bojuje proti zápalom

Zápal je prirodzená reakcia imunitného systému, ktorá môže chrániť pred chorobami. Dlhodobý zápal je však spojený s ochoreniami, ako sú srdcové choroby a reumatoidná artritída.

Štúdie na zvieratách a v skúmavkách naznačujú, že extrakt z čagy môže pozitívne ovplyvniť imunitu tým, že znižuje dlhodobý zápal a bojuje proti škodlivým baktériám a vírusom.

Podporou tvorby prospešných cytokínov - špecializovaných proteínov, ktoré regulujú imunitný systém - čaga stimuluje biele krvinky, ktoré sú nevyhnutné na boj proti škodlivým baktériám alebo vírusom.

V dôsledku toho by táto huba mohla pomôcť v boji proti infekciám - od drobných prechladnutí až po vážne ochorenia.

Okrem toho ďalšie štúdie na zvieratách a v skúmavkách dokazujú, že čaga môže zabrániť produkcii škodlivých cytokínov, ktoré vyvolávajú zápaly a sú spojené s chorobami.

Napríklad v štúdii na myšiach extrakt z čagy znížil zápal a poškodenie čriev tým, že inhiboval zápalové cytokíny.

Prevencia a boj proti rakovine

Viaceré štúdie na zvieratách a v skúmavkách ukazujú, že čaga dokáže predchádzať a spomaľovať rast rakoviny.

V štúdii na myšiach s rakovinou viedli doplnky čagy k 60 % zníženiu veľkosti nádoru.

V štúdii na skúmavkách zabránil extrakt z čagy rastu rakoviny v ľudských pečeňových bunkách. Podobné výsledky boli pozorované aj pri rakovinových bunkách pľúc, prsníka, prostaty a hrubého čreva .

Predpokladá sa, že protirakovinový účinok čagy je čiastočne spôsobený vysokým obsahom antioxidantov, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi.

Čaga obsahuje najmä antioxidant triterpén. Štúdie na skúmavkách odhalili, že veľmi koncentrovaný extrakt z triterpénu môže pomôcť zničiť rakovinové bunky .

Majte na pamäti, že na to, aby sme mohli vyvodiť jednoznačné závery o protirakovinovom potenciáli čagy, sú potrebné štúdie na ľuďoch.

Znižuje hladinu cukru v krvi

Viaceré štúdie na zvieratách spájajú čagu so znižovaním hladiny cukru v krvi. Preto môže pomôcť pri liečbe cukrovky.

Nedávna štúdia na obéznych, diabetických myšiach pozorovala, že extrakt z čagy znižuje hladinu cukru v krvi a inzulínovú rezistenciu v porovnaní s diabetickými myšami, ktoré doplnok nedostávali.

V inej štúdii na diabetických myšiach viedli doplnky čagy k 31 % zníženiu hladiny cukru v krvi počas troch týždňov.

Podobné výsledky boli zaznamenané aj v ďalších štúdiách.

Keďže však výskum na ľuďoch nie je k dispozícii, nie je jasné, či čaga môže pomôcť pri zvládaní cukrovky u ľudí.

Znižuje hladinu cholesterolu

Extrakt z čagy môže priaznivo ovplyvniť aj hladinu cholesterolu, čím sa znižuje riziko srdcových ochorení.

V osemtýždňovej štúdii na potkanoch s vysokou hladinou cholesterolu extrakt z čagy znížil "zlý" LDL cholesterol, celkový cholesterol a triglyceridy a zároveň zvýšil hladinu antioxidantov.

Podobné štúdie priniesli rovnaké výsledky a pozorovali, že - okrem zníženia "zlého" LDL cholesterolu - čaga zvyšuje aj "dobrý" HDL cholesterol.

Vedci sa domnievajú, že za účinky čagy na cholesterol sú zodpovedné antioxidanty, ktoré sa v nej nachádzajú.

Aj v tomto prípade je potrebný ďalší výskum na ľuďoch, aby sme jasne pochopili vplyv čagy na cholesterol.

ZHRNUTIE
Štúdie na zvieratách a v skúmavkách ukázali, že extrakt z čagy môže posilňovať imunitu, predchádzať chronickým zápalom, bojovať proti rakovine, znižovať hladinu cukru v krvi a znižovať cholesterol. Je však potrebné vykonať ďalšie štúdie na ľuďoch.

Bezpečnosť a vedľajšie účinky čágy sibírskej

Čaga je vo všeobecnosti dobre znášaná. Neboli však vykonané žiadne štúdie na ľuďoch, ktoré by určili jej bezpečnosť alebo vhodné dávkovanie.

Čaga sa totiž môže vzájomne ovplyvňovať s niektorými bežnými liekmi, čo môže mať škodlivé účinky.

Čaga by napríklad mohla predstavovať riziko pre ľudí užívajúcich inzulín alebo diabetikov, pretože ovplyvňuje hladinu cukru v krvi.

Čaga obsahuje aj bielkovinu, ktorá môže zabrániť zrážaniu krvi. Preto ak užívate lieky na zriedenie krvi, máte poruchu krvácania alebo sa pripravujete na operáciu, pred užívaním čagy sa poraďte so svojím lekárom.

Hoci niektoré výskumy ukazujú, že čaga môže pomôcť znížiť zápal, môže tiež spôsobiť, že váš imunitný systém bude aktívnejší. Preto by sa ľudia s autoimunitnými ochoreniami mali pred užívaním čagy poradiť s lekárom.

Neexistuje žiadny výskum o bezpečnosti čagy pre tehotné alebo dojčiace ženy. Najbezpečnejšou možnosťou je preto vyhnúť sa užívaniu.

Na záver nezabudnite kupovať výživové doplnky z renomovaných zdrojov, pretože čaga nie je monitorovaná Úradom pre kontrolu potravín a liečiv.

ZHRNUTIE
Žiadne štúdie neanalyzovali bezpečnosť alebo vhodné dávkovanie čagy. Nežiaduce vedľajšie účinky by sa mohli vyskytnúť, ak máte poruchu krvácania alebo autoimunitné ochorenie, užívate lieky na riedenie krvi alebo ste tehotná či dojčíte.

Záver

Ľudia už po stáročia používajú huby čaga na liečebné účely.

Čaga je plná antioxidantov a je dostupná vo forme čaju alebo doplnkov stravy.

Jej extrakt môže bojovať proti rakovine a zlepšovať imunitu, chronické zápaly, hladinu cukru a cholesterolu v krvi.

Na potvrdenie týchto účinkov a určenie bezpečnosti, vedľajších účinkov a optimálneho dávkovania sú potrebné štúdie na ľuďoch.

Ak máte záujem vyskúšať čaj alebo doplnok z huby čaga, ale máte obavy z vedľajších účinkov alebo možných interakcií s liekmi, ktoré užívate, poraďte sa najprv so svojím lekárom.

Späť do obchodu