Šalvia lekárska

Obsah:

  • Čo je šalvia?
  • Výhody šalvie a šalviového čaju
  • Použitie šalvie
  • Možné účinky šalvie
  • Aké sú vedľajšie účinky šalvie?
  • Dávkovanie: Koľko šalvie mám užívať?
  • Výživové údaje šalvie
  • Čo sa stane, ak užijem príliš veľa šalvie?
  • Zdroje šalvie a na čo sa zamerať
  • Záver

Môže táto bežná bylina zlepšiť pamäť a znížiť riziko rakoviny?

salvia

Čo je šalvia?

Šalvia lekárska (Salvia officinalis) je aromatická rastlina, ktorá sa zvyčajne suší a používa ako kulinárska rastlina. Po stáročia sa šalvia používala vo východných aj západných kultúrach aj ako liečivá rastlina.

V posledných rokoch vedci skúmali využitie šalvie, šalviového čaju alebo šalviových extraktov pri prevencii alebo liečbe niektorých bežných zdravotných ťažkostí, ako sú vysoký cholesterol, zápalové stavy a návaly horúčavy.

Tento článok vysvetľuje, z čoho sa šalvia skladá a ako ju ľudia používajú, ako aj výskum jej potenciálnych zdravotných prínosov. Vysvetľuje tiež viaceré spôsoby, ako sa šalvia môže užívať, a ako ju možno užívať bezpečne.

Výhody šalvie a šalviového čaju

Šalvia obsahuje silné antioxidanty a ďalšie živiny s vlastnosťami bojujúcimi proti chorobám. Medzi potenciálne prínosy šalvie, šalviového extraktu a šalviového čaju patria:

  • Zlepšuje pamäť
  • Zmierňuje návaly tepla a nočné potenie v období menopauzy
  • Bojuje proti zápalom
  • Zlepšuje kontrolu hladiny cukru v krvi
  • Znižuje hladinu cholesterolu
  • Predchádza rakovine
  • Podporuje hojenie pokožky
  • Zmierňuje bolesť hrdla a angínu
  • Lieči opary

Použitie šalvie

Existuje mnoho druhov šalvie, ktoré sa používajú na kulinárske a lekárske účely. Najbežnejšia je šalvia lekárska (Salvia officinalis) (známa aj ako šalvia obyčajná). Medzi ďalšie jedlé odrody patria Salvia lavandulaefolia a Salvia plebeia.

Šalvia obsahuje niekoľko rôznych zložiek, o ktorých sa predpokladá, že sú zdraviu prospešné. Patria medzi ne:

  • Táto olejovitá látka dodáva šalvii ostrú vôňu. Obľúbená je v krémoch a mastičkách na lokálne použitie, pretože aktívne stimuluje nervové zakončenia. Pri intenzívnej aplikácii vyvoláva pocit tepla, pri jemnej aplikácii pocit chladu.
  • Kyselina karnozová a karnozol: Tieto látky majú antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Priamo aktivujú molekulu známu ako peroxizomeproliferátorom aktivovaný receptor gama (PPAR-gama). PPAR-gamma okrem iného pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, lipidy a zápaly.
  • Fenolové kyseliny: Ide o chemické látky rastlinného pôvodu, ktoré majú antioxidačné vlastnosti a chránia bunky pred oxidačným poškodením spôsobeným voľnými radikálmi.

balicky

Možné účinky šalvie

Prevencia rakoviny

Vedci dokázali, že zložky S. officinalis alebo S. lavandulaefolia môžu v skúmavkách potlačiť rast rakovinových buniek. Medzi tieto zložky patria karnozol, kyselina rozmarínová a kyselina ursolová. Ukázalo sa, že majú aktivitu proti nasledujúcim typom rakovinových buniek:

  • rakovina prsníka
  • rakovina hrubého čreva
  • Chronická myeloidná leukémia
  • rakovina prostaty
  • rakovina pečene

Hoci štúdie na zvieratách sa nie vždy premietajú na ľudí, v prehľade štúdií z roku 2017 sa uvádza, že kyselina rozmarínová podávaná denne myšiam zabránila vzniku rakoviny kože a kostných metastáz pri rakovine prsníka.

To však nemusí nevyhnutne znamenať, že šalvia môže zabrániť rakovine u ľudí. Určiť to si bude vyžadovať skúšky na ľuďoch. Ako uviedla jedna skupina výskumníkov: "... rozsiahle farmakologické a chemické experimenty spolu s metabolickými štúdiami na ľuďoch by mali byť hlavným cieľom našich budúcich štúdií. 

Zníženie hladiny cholesterolu

Jedna štúdia, publikovaná v časopise Phytotherapeutic Research, dospela k záveru, že šalvia má účinky na znižovanie cholesterolu. Podľa výskumu ľudia, ktorým sa denne podávalo od 400 miligramov (mg) do 1500 mg šalvie (buď vo forme prášku, čaju, alebo doplnku), dosiahli po troch mesiacoch celkové zlepšenie stavu krvných lipidov (tukov).

Medzi zisteniami:

  • Hladina celkového cholesterolu sa znížila o 16 % až 20 %.
  • Hladina cholesterolu v lipoproteínoch s nízkou hustotou (LDL) (známy ako "zlý cholesterol") sa znížila najmenej o 12 %.
  • Hladina lipoproteínov s vysokou hustotou (HDL) (tzv. dobrý cholesterol) sa zvýšila až o 20 %.
  • Triglyceridy (ďalší typ tuku v krvi) sa znížili najmenej o 18 %.

Iné štúdie však podobné výsledky nepreukázali.

Zlepšenie pamäte

Existujú dôkazy, hoci obmedzené, ktoré naznačujú, že šalvia môže zlepšiť pamäť a spracovanie informácií.

Prehľad z roku 2017 naznačuje, že dva typy fenolových kyselín, ktoré sa nachádzajú v šalvii - kyselina rosmarínová a kyselina kávová - zlepšujú bdelosť a kognitívne schopnosti u myší.

V ďalších štúdiách zahrnutých do prehľadu sa zistilo, že šalvia a jej účinné zložky sa spájajú so zlepšením:

  • krátkodobej pamäti
  • bdelosti
  • rýchlosti zapamätania
  • nálady

Protizápalové účinky

Šalvia môže byť prospešná pri zmierňovaní zápalových stavov, ako je bolesť hrdla a spálenie od slnka.

Štúdia zo Švajčiarska ukázala, že ústny sprej vyrobený z extraktu šalvie a echinacey bol rovnako účinný pri liečbe akútnej bolesti hrdla ako kombinácia chlórhexidínu a lidokaínu. Chlórhexidín a lidokaín sú farmaceutické liečivá, ktoré sa bežne používajú v ústnych anestetikách. Táto kombinácia môže tiež pomôcť zmierniť bolesť pri angíne a urýchliť hojenie oparov, ak sa aplikuje ako masť alebo masť.

V inej štúdii sa medzitým uvádza, že šalviový olej poskytuje úľavu pri miernych zápalových stavoch kože, ako sú spáleniny od slnka a folikulitída. Výskumníci poznamenali, že šalvia má protizápalové aj antibakteriálne účinky.

Návaly horúčavy

Návaly horúčavy a nočné potenie sú bežnými príznakmi menopauzy.

V štúdii uverejnenej v časopise  sa uvádza, že užívanie 100 mg šalvie denne počas ôsmich týždňov znížilo výskyt návalov horúčavy a ďalších príznakov menopauzy. Navyše sa zdá, že sa tak stalo bez ovplyvnenia hladiny hormónov.

Aké sú vedľajšie účinky šalvie?

Pri konzumácii šalvie ako korenia v potravinách sa šalvia považuje za bezpečnú pre dospelých a deti. Ako doplnok stravy šalvia pri odporúčaných dávkach zvyčajne nespôsobuje vedľajšie účinky.

Zdravotnícki pracovníci sa vo všeobecnosti zhodujú, že:

  • Šalvia by mala byť bezpečná, ak sa užíva v liečivých množstvách najviac dva mesiace.
  • Šalvia aplikovaná na pokožku je pravdepodobne bezpečná, ak sa používa maximálne jeden týždeň.
  • Šalviový esenciálny olej inhalovaný ako aromaterapia by mal byť bezpečný.

Bezpečnostné opatrenia

Podobne ako niektoré iné éterické oleje, aj šalviový olej môže byť toxický a nikdy by sa nemal užívať perorálne. Aj pri lokálnej aplikácii sa musí olej riediť, inak by mohol spôsobiť vyrážku alebo podráždenie.

Neužívajte šalviové doplnky počas tehotenstva alebo dojčenia. Ak máte alergiu, šalvii sa vyhnite. Šalvia je príbuzná ambrózii a u ľudí, ktorí sú na ňu precitlivení, môže spôsobiť kožné reakcie, sennú nádchu alebo potravinové alergie.

Dávkovanie: Koľko šalvie mám užívať?

Pred užívaním výživového doplnku sa vždy poraďte s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, aby ste sa uistili, že výživový doplnok a dávkovanie sú vhodné pre vaše individuálne potreby.

Odporúčané dávkovanie doplnkovej šalvie sa vo všeobecnosti pohybuje od 280 mg do 1 500 mg ústami denne počas 12 týždňov. Ak používate šalviové kapsuly alebo výťažky, nikdy nekonzumujte viac, ako je odporúčaná dávka na etikete výrobku.

Šalvia sa môže používať aj ako čerstvá alebo sušená bylina a predáva sa ako čaj. Čaj má mierne mätovú, aromatickú chuť, ktorá môže byť horká. Niektorí ľudia si do šalviového čaju radšej pridávajú sladidlo.

Výživové údaje šalvie

Jedna čajová lyžička mletej šalvie obsahuje:

  • Kalórie: 2
  • Bielkoviny: 0,1 gramu
  • Sacharidy: 0,4 gramov
  • Tuk: 0,1 gramu
  • Vitamín K: 10 % referenčného denného príjmu (RDI)
  • Železo: 1,1 % dennej dávky
  • Vitamín B6: 1,1 % dennej dávky
  • Vápnik: 1 % dennej dávky
  • Mangán: 1 % denného príjmu

Čo sa stane, ak užijem príliš veľa šalvie?

Šalvia môže byť nebezpečná, ak sa užíva vo vysokých dávkach alebo dlhodobo. Niektoré druhy šalvie vrátane šalvie lekárskej (Salvia officinalis) obsahujú chemickú látku nazývanú thujón. Príliš veľké množstvo tujónu môže spôsobiť záchvaty a poškodiť pečeň a nervový systém.

Zdroje šalvie a na čo sa zamerať

Doplnky stravy so šalviou sa zvyčajne dodávajú vo forme tabliet, gélových kapsúl alebo kapsúl.

Ľudia užívajú aj šalviu:

  • "Organicky", čo znamená, že žujú určité množstvo listov zo šalvie.
  • prostredníctvom tinktúry, kombináciou sušenej verzie byliny s alkoholom
  • varením čaju s práškovými šalviovými listami
  • prostredníctvom lokálnych krémov a mastí, hoci tieto výrobky sa zvyčajne používajú pri podráždení pokožky
  • vdychovaním esenciálneho oleja ako aromaterapie

Sušenú a čerstvú šalviu nájdete vo väčšine obchodov s potravinami. Šalviový prášok, kapsule, výťažky, čaje, esenciálne oleje a homeopatické lieky nájdete online alebo v drogériách a predajniach zdravej výživy.

Pri hľadaní doplnku stravy so šalviou sa snažte nájsť taký, ktorý je vyrobený podľa najvyšších štandardov kvality a bezpečnosti.

Záver

Môže byť ľahké nadchnúť sa pre bylinu, akou je šalvia, najmä keď počujete o všetkých nepríjemnostiach a neduhoch, ktoré niektorí ľudia prisahajú, že dokáže zmierniť alebo vyliečiť.

Výskumníkom bude trvať roky, kým sa vyrovnajú so všetkými neoficiálnymi tvrdeniami. Dovtedy je rozumné riadiť sa radami Národného inštitútu zdravia, ktorý uvádza, že "bylinné lieky sú typom výživového doplnku. Nie sú to lieky."

Národné ústavy zdravia tiež upozorňujú, že bylinné lieky nemusia fungovať tak, ako sa tvrdí, a môžu obsahovať zložky alebo kontaminanty, ktoré nie sú uvedené na etikete. Skôr ako vstúpite na toto neprebádané územie, dohodnite si stretnutie so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, aby ste prediskutovali možné prínosy a riziká pre vás.

Späť do obchodu