Ako si doma urobiť kúpeľný deň pre citlivú pokožku

Obsah:

  • 1. Pripravte si prestieradlá, uteráky a župan
  • 2. Nastavte náladu
  • 3. Základy kúpeľa
  • 4. Hydratačná maska na tvár
  • 5. Hydratujte tvár a telo
  • 6. Zdravé jedlo
  • 7. Nápoj upokojujúci pokožku
  • Záver

Kto by sa občas nechcel nechať rozmaznávať ošetrením tváre alebo tela? Keď však máte citlivú pokožku, nie všetky kúpeľné zážitky sú rovnaké.

Ľudia s citlivou pokožkou môžu zistiť, že ich pokožka je podráždená pri aplikácii kozmetických, toaletných a osobných výrobkov. Je to bežné: Podľa prieskumu približne 50 percent žien a 40 percent mužov tvrdí, že sa u nich vyskytuje citlivá pokožka.

Aj keď nemáte viditeľné príznaky podráždenia, ako je napríklad začervenanie, môžete pociťovať príznaky, ako je pálenie, pichanie, svrbenie alebo pnutie.

Citlivá pokožka sama o sebe nie je zdravotný stav, ale napriek tomu si zaslúži osobitnú starostlivosť.

1. Pripravte si prestieradlá, uteráky a župan

Posteľnú bielizeň a uteráky perte jemným, zmäkčujúcim pracím prostriedkom, ktorý neobsahuje vonné látky a farbivá.

Vyhnite sa striekaniu posteľnej bielizne voňavými sprejmi. Niektoré zložky, ktoré obsahujú, ako napríklad esenciálne oleje, môžu podráždiť vašu pokožku.

Zahrievanie prestieradiel, uterákov a županov je mimoriadne luxusný doplnok, vďaka ktorému sa budete v kúpeľni cítiť ako v kúpeľoch. Ak ich chcete bezpečne zohriať, môžete ich pred spustením kúpeľov hodiť na 10 minút do sušičky na prádlo.

2. Nastavte náladu

O strese a prepojení mysle a tela sa toho napísalo veľa. Dlhodobý psychický stres spolu so stresom z prostredia môže spôsobiť spúšť aj na vašej pokožke.

Preto okrem konkrétnych kúpeľných procedúr, ktoré budete vykonávať, tu nájdete niekoľko vecí, ktoré vám pomôžu uvoľniť sa a užiť si kúpeľný zážitok.

Pustite si tichú hudbu. Nie je náhoda, že v kúpeľoch často hrá v liečebných miestnostiach tichá hudba. Štúdie zistili, že meditácia a meditačná hudba môžu výrazne znížiť hladinu stresu.

Urobte si bylinkový čaj. Mnohé kúpele ponúkajú čaj pre návštevníkov kúpeľov pred alebo po liečbe. Výskum naznačuje, že pitie bylinkového čaju môže zlepšiť kvalitu vášho života a znížiť stres a dokonca môže zmierniť príznaky nespavosti.

Vyskúšajte aromaterapiu. Štúdie ukázali, že používanie aromaterapie, napríklad s levanduľovým alebo pomarančovým olejom, môže pomôcť znížiť stres, hoci je potrebný ďalší výskum. Na trhu nájdete množstvo rôznych aromaterapeutických výrobkov vrátane vonných difuzérov a vonných sviečok. Samozrejme, ak zistíte, že vám aromaterapeutické výrobky vadia alebo dráždia pokožku, nepoužívajte ich.

3. Základy kúpeľa

Pred upokojujúcim kúpeľom sa uistite, že voda je príjemne teplá, ale nikdy nie horúca.

Ak zistíte, že túžite po veľmi horúcom kúpeli, pretože vám je zima, zvážte, či namiesto toho nezvýšiť teplotu v kúpeľni. Pobyt v teplom prostredí vám pomôže uvoľniť napätie vo vani aj mimo nej.

Pridávanie éterických olejov do kúpeľa sa môže zdať ako upokojujúca vyhliadka, ale výskumy ukázali, že mnohé druhy éterických olejov môžu spôsobiť alergickú reakciu.

V jednej štúdii sa zistilo, že 79 rôznych esenciálnych olejov spôsobilo u malej skupiny účastníkov kontaktnú alergiu alebo alergickú kontaktnú dermatitídu.

Majte na pamäti, že kontaktné alergie a dermatitídy sa zvyčajne vyskytujú najmä u ľudí, ktorí už majú alergie alebo citlivosť, a mierne množstvo esenciálnych olejov v osobných výrobkoch sa považuje za bezpečné pre väčšinu ľudí.

Ak zistíte, že konkrétny esenciálny olej na vás dobre pôsobí bez toho, aby spôsoboval podráždenie, môžete s radosťou začleniť jeho malé množstvo do svojej kúpeľnej rutiny. Skúste pridať niekoľko kvapiek do kúpeľa.

abalicky

4. Hydratačná maska na tvár

Mnohí ľudia považujú nosenie pleťovej masky za mimoriadne uvoľňujúce. Môže vás povzbudiť k tomu, aby ste si ľahli, zavreli oči a sústredili sa na uvoľnenie napätia v tvári a tele.

Ak máte citlivú pokožku, stále si môžete vychutnať túto kúpeľnú klasiku - len sa uistite, že používate hydratačnú masku, ktorá obsahuje upokojujúce, nedráždivé zložky.

Hľadajte masky so zložkami, ako sú:

  • aloe vera
  • uhorka
  • kokosové mlieko
  • vitamín E
  • surový med, prírodný exfoliátor

Vyhnite sa maskám s obsahom mentolu, mäty piepornej alebo eukalyptu, pretože môžu vysušovať alebo dráždiť citlivú pokožku.

5. Hydratujte tvár a telo

Najlepšie typy hydratačných krémov pre citlivú pokožku sú čiastočne zmäkčujúce, ktoré pomáhajú obnoviť kožnú bariéru, a čiastočne okluzívne, ktoré vytvárajú fyzickú bariéru. Emolienciá zadržiavajú vlhkosť, okluzívne látky zabraňujú prenikaniu dráždivých látok z prostredia.

Výrobky pre ľudí s citlivou pleťou by tiež nemali obsahovať parfumy a farbivá.

Hľadajte výrobky, ktoré obsahujú menej ako 10 zložiek a ktoré sú hypoalergénne a nekomedogénne.

Snažte sa používať výrobky od dôveryhodných a známych spoločností, pretože Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) nevyžaduje od výrobcov kozmetiky, aby poskytovali dôkazy o svojich tvrdeniach.

6. Zdravé jedlo

Jedlo bohaté na živiny z plnohodnotných potravín vám umožní cítiť sa skvele zvnútra aj zvonku. Vychutnajte si ho pred kúpeľnou procedúrou alebo po nej.

Strava bohatá na antioxidanty a protizápalové živiny je nevyhnutná aj pre zdravú pokožku. Celozrnné obilniny, fazuľa a strukoviny, ovocie a zelenina a potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny (najmä tučné ryby) pomáhajú udržiavať pokožku hydratovanú a zdravú.

Tu je jeden nápad: Pripravte si jedlo z pečeného lososa alebo hydiny so zelenou listovou zeleninou, mrkvou, paprikou, avokádom a pečenými sladkými zemiakmi, posypané orechmi a semienkami. Ako dezert alebo desiatu si dajte osviežujúci melón a bobuľové ovocie.

Snažte sa vyhýbať spracovaným potravinám a potravinám obsahujúcim rafinovaný cukor, ktoré môžu podráždiť všetky typy pokožky.

Ak si chcete dopriať zdravý pôžitok, môže vám poslúžiť niekoľko štvorčekov horkej čokolády. Tmavá čokoláda je bohatá na prospešné antioxidanty.

7. Nápoj upokojujúci pokožku

To, čo pijete, môže tiež pomôcť udržať vašu citlivú pokožku v čo najlepšej kondícii.

Pite vodu. Každodenné pitie dostatočného množstva vody pomáha udržiavať zdravú a hydratovanú pokožku. To, koľko by ste mali denne vypiť, závisí od mnohých faktorov vrátane vašej hmotnosti, veku a úrovne aktivity, ale odborníci vo všeobecnosti odporúčajú vypiť každý deň aspoň 1,8 litra vody.

Vyskúšajte zelený čaj. Obsahuje antioxidanty, ktoré môžu pomôcť chrániť vašu pokožku pred poškodením slnkom a zlepšiť jej vlhkosť a pružnosť.

Obmedzte alkohol a kofeín. Ich pitie môže pokožku zbaviť potrebnej vlhkosti.

Záver

Ak máte citlivú pokožku, môžete prijať niekoľko opatrení, aby ste si deň v kúpeľoch "urob si sám" užili bez podráždenia pokožky.

Pripravte si scénu s relaxačnými podnetmi, ako je tichá hudba a bylinkový čaj. Udržujte kúpeľné prostredie teplé, ale dbajte na to, aby váš kúpeľ nebol príliš horúci. Používajte kúpeľové výrobky so zložkami, ktoré nie sú známe ako dráždivé. A uistite sa, že svojmu telu dodávate správne živiny a dostatok vody.

Usporiadanie vlastného kúpeľného dňa môže byť presne to, čo potrebujete, aby ste sa cítili uvoľnene a sviežo. A ďalšia výhoda: Keďže zostanete doma, môžete si po procedúre zdriemnuť priamo v posteli.

Prečitajte si : Najlepšia domáca soľ do kúpeľa (do 10 minút!)

Späť do obchodu