12 tipov na zimnú starostlivosť o vlasy pre zdravé vlasy a vlasovú pokožku

OBSAH:

  • Prečo sú lupiny a zima takými dobrými partnermi v boji?
  • Tipy a triky pre zimnú starostlivosť o vlasy

vlasy_1


Zimné mesiace môžu vaše vlasy a pokožku hlavy vystaviť veľkému stresu. Tu je niekoľko kľúčových tipov a trikov, ako si počas zimy udržať zdravé vlasy a pokožku hlavy

Existuje pomerne veľa vecí, ktoré nás počas zimy veľmi dráždia, a jednou z nich sú lupiny. Lupiny v zime sú pre mnohých nočnou morou. Čo to teda presne je? Nuž, je to stav, ktorý spôsobuje odlupovanie pokožky na hlave.

Nebojte sa, nie je to nič veľmi vážne, čo by vás malo trápiť, ale určite je dôležité, aby ste ho mali pod kontrolou. Aj keď nejde o nákazlivý alebo veľmi vážny stav, môže vás dostať do nepríjemných situácií, ktorým sa dá ľahko vyhnúť.

Pohodlne sa teda usaďte, pretože naším cieľom je priblížiť vám príčiny vzniku lupín spolu s niekoľkými tipmi na zimnú starostlivosť o vlasy, ako im predchádzať.

Prečo sú lupiny a zima takými dobrými partnermi v boji?

Počas zimy je vo vzduchu nedostatok vlhkosti, čo spôsobuje jeho vysušenie. A to nakoniec vedie k vysušeniu pokožky a tiež pokožky hlavy. Keď sa pokožka hlavy vysuší, na hlave sa začne tvoriť šupinatá látka, čo nie je nič iné ako lupiny.
Teraz sa podrobne pozrime na niektoré ďalšie príčiny, ktoré spôsobujú lupiny:

1) Nasadzovanie čiapky/klobúka:

Mikróby, ktoré sú zodpovedné za vznik lupín, sú silnejšie pri vysokých teplotách, takže keď si nasadíte čiapku alebo klobúk, najmä ten, ktorý je vyrobený z vlny, zvyšujete teplotu na hlave, čím sa stávate náchylnejšími na vznik lupín.

2) Žiadne umývanie vlasov:

Akceptujeme skutočnosť, že počas mrazivej zimy je mimoriadne náročné kúpať sa. Ale bez umývania vlasov sa na vašej hlave množia plesne nazývané Malassezia, ktoré podporujú tvorbu lupín, a ak je neskoro, môžu sa vymknúť spod kontroly.

3) Pitie menšieho množstva vody:

V porovnaní s ostatnými ročnými obdobiami počas zimy nespotrebujeme toľko vody. Je to pravdepodobne kvôli chladnému počasiu. Pitie menšieho množstva vody však vedie k dehydratácii a dehydratácia je jednou z hlavných príčin vzniku lupín v zime.

4) Používanie nástrojov na tepelnú úpravu vlasov:

Fény na vlasy, žehličky na vlasy, žehliace tyčinky, na čo si len spomeniete. To sú najbežnejšie nástroje, ktoré môžete používať na úpravu vlasov počas zimy. Zároveň však buďte opatrní, pretože vám zanechávajú suchú pokožku hlavy a robia ju náchylnejšou na tvorbu lupín.

5) Horúci a suchý vzduch:

Každý si počas zimy rád posedí pri ohni. Ak ste však doma alebo v kancelárii neustále vystavení teplu z krbu alebo ústredného kúrenia, ktoré vysušuje vzduch okolo vás, stávate sa práve náchylnejší na tvorbu lupín.

Tipy a triky pre zimnú starostlivosť o vlasy

Teraz, keď poznáte dôvody vzniku lupín, je čas vedieť, aké postupy starostlivosti o vlasy dodržiavať, aby ste im predišli.

1. Chráňte svoje vlasy pred nepriaznivými vplyvmi

Chladné a vlhké zimné počasie si môže na vašich vlasoch vybrať svoju daň. Najúčinnejším a najpraktickejším spôsobom ochrany vlasov pred nepriaznivými vplyvmi je zakryť si hlavu čiapkou alebo šatkou, ale uistite sa, že nie je príliš tesná, pretože by obmedzovala cirkuláciu v pokožke hlavy.
Nosenie zimnej čiapky síce chráni vlasy, ale zároveň môže viesť k hromadeniu potu, ktorý by mohol podráždiť pokožku hlavy.
Preto nezabudnite používať šampón proti lupinám, aby ste ich zastavili skôr, ako sa začnú objavovať šupinky.

2. Udržujte vlasy a pokožku hlavy hydratované

Ak ste dehydratovaní zvnútra, prejaví sa to aj navonok, preto sa uistite, že pijete veľa vody, aby ste si udržali hydratáciu vlasov a pokožky hlavy.

3. Vyhnite sa nadmernej úprave vlasov

Obmedzte používanie nástrojov, ako sú sušiče vlasov a kulmy, pretože teplo môže vysušiť vlasy a pokožku hlavy, čím sa zvyšuje riziko ich poškodenia.
Bojujete s vlasmi poškodenými teplom? Vyskúšajte šampón proti padaniu vlasov.

4. Pravidelne si nechajte vlasy zastrihávať

Či už máte dlhé alebo krátke vlasy, zimné počasie môže spôsobiť, že končeky vlasov budú suché a lámavé. Pravidelné zastrihávanie udrží vaše vlasy v dobrom stave a zníži pravdepodobnosť štiepenia končekov.

5. Umývajte si vlasy v teplej alebo studenej vode

V chladných mesiacoch môže byť lákavé zvýšiť teplotu vody, ale snažte sa vyhnúť umývaniu vlasov vo veľmi horúcej vode - používajte teplú alebo studenú vodu, aby ste predišli ich poškodeniu.
Horúca voda môže vysušiť vlasy a poškodiť jemnú pokožku hlavy, ktorá môže byť v zime mimoriadne citlivá.

6. Neodchádzajte z domu s mokrými vlasmi

Pred odchodom von si vyhraďte viac času na vysušenie vlasov alebo ich nechajte prirodzene uschnúť. V chladnom počasí vám budú vlasy dlho schnúť - a ak vám vlasy zmrznú, hrozí, že sa budú lámať a štiepiť.

7. Nikdy si nezabudnite rozčesať vlasy:

Aby ste dosiahli dobre vyživenú pokožku hlavy bez šupiniek, musíte si vlasy vždy rozčesávať. Kefovanie vlasov tiež zvyšuje prekrvenie pokožky hlavy, čo podporuje vylučovanie olejov, ktoré udržujú vlasy a pokožku hlavy silné a zdravé.

8. Používajte uterák z čistej bavlny:

Aj keď sú turecké uteráky oveľa pohodlnejšie a chlpatejšie ako ostatné, na utieranie vlasov sú najvhodnejšie normálne bavlnené uteráky. Problémom tureckého uteráka je, že jeho drsná štruktúra spôsobuje krepatenie vlasov.

9. Olejujte si vlasy:

Vlasy si treba naolejovať, najmä pred kúpaním hlavy. Ak hľadáte ideálny olej na čisté vlasy, kokosový olej je ten, ktorý potrebujete, spolu s olivovým, neemovým, mandľovým a ricínovým olejom.
Jediné, čo musíte urobiť, je olej zohriať a naniesť ho od pokožky hlavy až po jej končeky. Nakoniec ho zmyte pomocou jemného šampónu a všetko je pripravené! Rozlúčte sa s lupinami!

10. Znížte spotrebu cukru:

Cukor je niečo, čo nie je dobré ani pre vašu pokožku, ani pre vaše vlasy. Vysoká hladina cukru v krvi spôsobuje mastné šupinky a zvyšuje výskyt lupín na hlave. Preto by bolo lepšie držať sa od cukru ďalej, z lásky k vašim vlasom.

11. Skúste zmeniť stravu:

Zmena stravy je ďalším spôsobom, ako sa zbaviť lupín.

Do svojho jedálnička zaraďte vitamín B, zinok a omega 3, pretože majú vysoký obsah výživných látok, hlavne pre vaše vlasy a pokožku hlavy.
Doprajte si aj ovocie, vajcia, ryby, surové šaláty, banány a špenát - sú to najlepšie zdroje týchto živín.

12. Nestresujte sa:

Hovorili sme o fyzických spôsoboch, ako sa zbaviť lupín. Teraz je čas zamerať sa na duševný aspekt.

Je pomerne málo známe, že aj stres zohráva významnú úlohu pri zhoršovaní stavu lupín na hlave. Kľúčom k úspechu je znížiť stres a tlak prostredníctvom rôznych iných aktivít, ako je cvičenie, hranie, zdravá strava atď.

Čím menej stresu, tým menej lupín.

Vyššie uvedené boli teda príčiny vzniku lupín spolu s niekoľkými tipmi na zimnú starostlivosť o vlasy, ako im predchádzať. Pripravte sa zaškrtnúť každý tip zo zoznamu a zbaviť sa tejto hroznej látky z vlasov. 

Späť do obchodu