Vitamíny na bolesť kĺbov

Obsah:

  • Čo je bolesť kĺbov (osteoartróza)?
  • Najlepšie doplnky pri bolestiach kĺbov
  • Výhody užívania doplnkov pri bolesti kĺbov
  • Možné nevýhody užívania doplnkov proti bolesti kĺbov
  • Oplatí sa užívať kĺbové doplnky?
  • Ďalšie spôsoby podpory kĺbov

vitaminy na klby
Bolesť kĺbov alebo osteoartróza je najrozšírenejším typom artritídy, ktorá postihuje viac ako 32,5 milióna dospelých ľudí.

Medzi bežné spôsoby liečby patrí cvičenie, zníženie nadváhy, lieky a podporné pomôcky, ako sú palice alebo barle. Mnohí ľudia sa však zaujímajú aj o výživové doplnky.

V tomto článku sa venujeme niektorým doplnkom, ktoré sa často uvádzajú na trh ako prípravky na zmiernenie bolesti kĺbov, a na základe výskumu vám pomôžeme identifikovať sľubné možnosti účinnej liečby bolesti.

Čo je bolesť kĺbov (osteoartróza)?

Osteoartróza je chronické a progresívne ochorenie, ktoré je dôsledkom opotrebovania organizmu. Hlavnými dôsledkami osteoartrózy sú zúženie kĺbového priestoru, degenerácia chrupavky a nakoniec degenerácia kostí.

Medzi príznaky osteoartrózy patrí hlboká, bolestivá bolesť v určitých častiach tela (najmä pri pohybe), ranná stuhnutosť, krepitus (praskavý zvuk v kĺboch) a obmedzený rozsah pohybu.

Najlepšie doplnky pri bolestiach kĺbov

Vedci skúmali účinky nasledujúcich doplnkov u ľudí trpiacich osteoartrózou. Je však dôležité poznamenať, že hoci niektoré doplnky môžu pomôcť zmierniť príznaky, nemali by sa považovať za náhradu liečby predpísanej lekárom. Pred zaradením nového doplnku do svojho jedálnička sa vždy poraďte so svojím lekárom.

Kurkuma

Kurkuma je príbuzná zázvoru a často sa používa v tradičnej čínskej a indickej medicíne. Keď sa používa ako korenie, dodáva jedlám, ako je kari, zlatistý odtieň. Kurkuma, známa aj ako Curcuma longa, obsahuje kurkumín - protizápalovú zlúčeninu, ktorá môže pomôcť zmierniť zápal spôsobený artritídou.

Prehľad skúma podávanie kurkumínu a extraktu z Curcuma longa u viac ako 2 000 účastníkov s rôznymi typmi artritídy vrátane osteoartrózy. Kurkumín aj extrakt z Curcuma longa preukázali potenciál pri zlepšovaní symptómov artritídy a znižovaní zápalu. Špecificky pri osteoartritíde mali kurkumín a výťažky z Curcuma longa porovnateľné účinky ako nesteroidné protizápalové lieky (NSAID) pri znižovaní bolesti a stuhnutosti kĺbov a zlepšovaní funkcie. Navyše, v kombinácii s NSAID boli účinky kurkumínu výraznejšie ako pri samotných NSAID. Vedci však upozorňujú, že na vyvodenie záverov je potrebné vykonať ďalšie štúdie.

Rybí olej

Rybí olej obsahuje omega-3 mastné kyseliny, základné živiny, ktoré bojujú proti zápalu. Existuje len obmedzený počet štúdií, ktoré konzistentne preukázali prínos rybieho oleja na zdravie kĺbov a chrupaviek. Nadácia pre artritídu sa s ním stotožňuje, ale zároveň upozorňuje, že výskumy prinášajú zmiešané výsledky.

Pozitívne je, že randomizovaná kontrolná štúdia z roku 2016 ilustruje, že nízke aj vysoké dávky rybieho oleja môžu zlepšiť symptomatickú osteoartrózu kolena. Zaujímavé je, že v skupine, ktorej sa v štúdii podávali nízke dávky rybieho oleja, došlo po dvoch rokoch k väčšiemu zlepšeniu funkcie a skóre bolesti v porovnaní so skupinou, ktorej sa podávali vysoké dávky rybieho oleja.

Ďalšia randomizovaná kontrolovaná štúdia z roku 2020 ukazuje, že suplementácia rybím olejom významne znížila osteoartritickú bolesť u účastníkov žijúcich s nadváhou a obezitou v porovnaní so žiadnou suplementáciou rybím olejom.

Hoci sú tieto štúdie sľubné, optimálne liečebné protokoly okolo suplementácie rybím olejom ešte neboli stanovené, preto je potrebné vykonať ďalší výskum.

Chondroitín a glukozamín

Chondroitín a glukozamín sú štrukturálne zložky chrupavky, tlmiaceho tkaniva okolo kĺbov. Chondroitínové doplnky sa zvyčajne získavajú zo živočíšnych chrupaviek, zatiaľ čo glukozamínové doplnky sa vyrábajú z mäkkýšov alebo rastlinného pôvodu. Predpokladá sa, že chondroitín a glukozamín môžu potenciálne zmierniť bolesť kĺbov a brániť progresii zhoršovania stavu kĺbov a úbytku chrupavky. Chondroitín a glukozamín sa môžu užívať samostatne alebo v kombinácii.

Metaanalýza z roku 2018 zistila, že chondroitín bol lepší ako placebo pri zmierňovaní bolesti a zlepšovaní fyzickej funkcie u účastníkov s osteoartrózou. Okrem toho glukozamín vykazoval významný účinok na zníženie stuhnutosti v porovnaní s placebom.

Ďalšia metaanalýza z roku 2018, ktorá skúmala rôzne doplnky stravy na osteoartrózu, však dospela k záveru, že chondroitín a glukozamín ako jednotlivé doplnky stravy boli buď neúčinné, alebo vykazovali malý prínos.

Najnovší výskum chondroitínu a glukozamínu pri osteoartróze sa zameriava skôr na kombináciu týchto dvoch doplnkov než na ich samostatné užívanie. Systematický prehľad a metaanalýza z roku 2022 naznačujú, že kombinácia chondroitínu a glukozamínu je pri liečbe osteoartrózy kolena účinnejšia ako ich samostatné používanie.

Kolagén

Kolagén je bielkovina, ktorá sa nachádza v kostiach, chrupavkách, svaloch, koži a šľachách. Pomáha udržiavať tieto tkanivá silné, aby vydržali natiahnutie. Väčšina kolagénových výrobkov na trhu sa získava zo živočíšnych zdrojov, ako sú kože, šľachy, kosti a kože. Rôzne typy kolagénových výrobkov boli skúmané v súvislosti so zdravím kĺbov, pričom kolagén typu II a hydrolyzovaný kolagén boli najviac skúmané pri osteoartróze.

Kolagén môže pomôcť znížiť bolesť kostí súvisiacu s aktivitou a posilniť šľachy a väzy, uvádza doktor Johansen, ktorý cituje, metaanalýzu z roku 2019 v International Orthopaedics, ktorá ukazuje, že kolagén je účinný pri zlepšovaní príznakov osteoartrózy.

Avšak v prehľade Nutrients z roku 2023 o suplementácii kolagénu na zdravie kĺbov sa vysvetľuje, že hoci sa väčšina skúmaných kolagénových zložiek zdá byť účinná, existuje veľa rozdielov v tom, ako boli skúmané, aké množstvo treba užívať a aké je obdobie liečby.

Výhody užívania doplnkov pri bolesti kĺbov

Užívanie doplnkov stravy proti bolesti kĺbov môže priniesť rôzne výhody v závislosti od doplnku, ktorý si vyberiete. Zvážte nasledujúce:

  • Glukozamín a chondroitín môžu pomôcť zlepšiť príznaky osteoartrózy, ako je bolesť a funkčnosť kĺbov.
  • Rybí olej môže znížiť zápal, bolesť kĺbov, stuhnutosť a opuch u osôb s reumatoidnou artritídou.
  • Kurkumín (účinná látka v kurkume) môže zmierniť zápal a znížiť opuch a citlivosť kĺbov.
  • Kolagén môže znížiť bolesť kostí, posilniť šľachy a väzy a zlepšiť príznaky osteoartrózy.

Možné nevýhody užívania doplnkov proti bolesti kĺbov

Jednou z možných nevýhod používania doplnkov stravy je, že nemusia riešiť hlavnú príčinu bolesti kĺbov, ako je napríklad nastavenie pohybového aparátu alebo aspekty stravovania, hovorí doktor Johansen.

Doplnky stravy môžu tiež potenciálne interagovať s konkrétnymi liekmi a môžu predstavovať riziko pre osoby s určitými zdravotnými ťažkosťami. Ak užívate lieky na zrážanie krvi, odporúča sa vyhnúť kurkume/kurkumínu a rybiemu oleju. Okrem toho by sa kurkume/kurkumínu mali vyhýbať osoby pripravujúce sa na operáciu alebo osoby s ochorením žlčníka.

Dôležité je tiež poznamenať, že užívanie chondroitínu spolu s liekmi na riedenie krvi môže zvýšiť riziko krvácania. Okrem toho by jedinci s glaukómom mali byť pri glukozamíne opatrní, pretože by mohol potenciálne zhoršiť očný tlak.

Pred zaradením akéhokoľvek doplnku do svojho jedálnička sa vždy poraďte so svojím lekárom, najmä ak máte zdravotné ťažkosti, radí doktor Scott.

Nakoniec je dôležité si uvedomiť, že doplnky stravy nie sú regulované Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) rovnako ako lieky a normy sa môžu u jednotlivých výrobcov líšiť, hovorí Dr. Scott. Odporúča preskúmať a vybrať si značky, ktoré poznáte, alebo tie, ktoré vám odporučil lekár.

Oplatí sa užívať kĺbové doplnky?

To, či sa oplatí užívať doplnky stravy proti bolesti kĺbov, závisí od faktorov, ako je vaša osobná zdravotná anamnéza a všetky príznaky, ktoré pociťujete. Niektoré doplnky síce môžu priniesť výhody, ako je zníženie zápalu a zlepšenie bolesti kĺbov, ale niektoré sa môžu vzájomne ovplyvňovať s liekmi alebo spôsobovať nežiaduce vedľajšie účinky.

Poraďte sa so svojím lekárom, aby ste zistili, či by vám užívanie doplnkov proti bolesti kĺbov prospelo.

Ďalšie spôsoby podpory kĺbov

Zvážte nasledujúce tipy na podporu zdravia kĺbov:

  • Viac pohybu: Aby ste predišli stuhnutosti a bolesti kĺbov, snažte sa počas dňa striedať sedenie a státie a zaraďte prestávky na pretiahnutie. Pri cvičení si vyberajte cvičenia s nízkou záťažou, ktoré sú pre kĺby ľahšie, ako napríklad plávanie alebo bicyklovanie.
  • Znížte nadváhu: Ak trpíte nadváhou alebo obezitou, aj mierne zníženie hmotnosti môže pomôcť zmierniť záťaž na kolená. Každé zhodené kilo totiž znižuje tlak na kolená a iné kĺby nesúce váhu o štyri kilá.
  • Prestaňte fajčiť: Fajčenie môže znížiť kostnú hmotu, čo môže prispieť k rozvoju osteoartrózy.
  • Jedzte viac vápnika: Dostatok vápnika pomáha udržiavať kosti silné a znižuje riziko vzniku osteoporózy. Ak chcete zvýšiť spotrebu vápnika, jedzte viac potravín, ako sú jogurt, kapusta, brokolica a losos, alebo zvážte užívanie doplnku vápnika.
  • Zvýšte príjem vitamínu C: Vitamín C môže pomôcť spomaliť postup osteoartrózy. Ak chcete získať viac tejto živiny, snažte sa konzumovať potraviny, ako sú citrusové plody, jahody, paprika a brokolica, alebo si do svojho stravovacieho režimu zaraďte doplnok s vitamínom C.
  • Noste podpornú obuv: Nosenie topánok s vysokými podpätkami zvyšuje záťaž na kolená a môže prispieť k rozvoju osteoartrózy. Namiesto toho si vyberte flexibilnú obuv s gumovou podrážkou, ktorá lepšie odpružuje.

 

Späť do obchodu