Kolagén pre zdravie žien

Obsah:

  • Čo je kolagén a je pre vás dobrý?
  • Typy kolagénových doplnkov na zlepšenie zdravia žien
  • Kolagén a telesná produkcia
  • Prínosy kolagénu pre zdravie žien
  • Výhody kolagénu pre ženy

 kolagen pre zeny


Kolagén si často spájame so ženským zdravím vďaka jeho prínosu pre krásnu pleť a silné, zdravé vlasy a nechty; kolagén však dokáže oveľa viac a ponúka mnoho výhod pre ženské zdravie, ktoré sú viac než len kožné.

Tento článok sa zaoberá tým, čo je kolagén, ako zvýšiť príjem kolagénu a aké výhody má kolagén pre ženské zdravie.

Čo je kolagén a je pre vás dobrý?

Slovo "kolagén" je odvodené z gréckeho slova "kolla", čo doslova znamená lepidlo. Kolagén nás drží pohromade a tvorí veľkú časť obsahu bielkovín v tele.

Tvorí výstelku nášho tráviaceho traktu, pokožku a spojivové tkanivá vrátane kĺbov a kostí. Kolagén je nevyhnutný pre štruktúru a udržiavanie celého tela, ale bohužiaľ, s pribúdajúcim vekom sa jeho produkcia začína znižovať. Približne od polovice dvadsiatky strácame kolagén rýchlosťou približne 1 % ročne a s pribúdajúcim vekom jeho produkcia naďalej klesá, preto si s pribúdajúcim vekom môžeme všimnúť rozdiel v pokožke alebo kĺboch.

Naši pravekí predkovia konzumovali stravu bohatú na kolagén tak, že používali všetky časti ulovených zvierat a pripravovali vývary z kostí bohaté na živiny. Bohužiaľ, v našej modernej strave tento kľúčový zdroj výživy chýba, ale riešenie môže poskytnúť doplnenie kvalitného zdroja kolagénových peptidov.

Typy kolagénových doplnkov na zlepšenie zdravia žien

Hlavné kolagénové produkty, ktoré nájdete na trhu, sú hovädzí (väčšinou typ 1 s malým množstvom typu 3) a morský (typ 1).

Medzi nimi je veľmi malý rozdiel, takže výber býva založený na preferenciách v oblasti stravovania a životného štýlu. V skutočnosti existuje viac ako 30 rôznych typov kolagénu.

V celom tele vrátane kože však nájdeme najmä typ 1, ktorý v hojnej miere poskytuje hovädzí a morský kolagén. Kolagén sa môže užívať vo forme kapsúl/tablet, ale aby ste získali dobrú dávku, museli by ste ich užívať po hrsti a bývajú zväčša obohatené o pridané zložky. Náš rad kolagénových práškov predstavuje jednoduchý a pohodlný spôsob konzumácie vysokej dávky vysoko vstrebateľného hydrolyzovaného kolagénu.

Kolagén a telesná produkcia

Potraviny bohaté na kolagén boli hojne zastúpené v strave našich predkov, ktorí používali všetky časti zvieraťa na výrobu vývarov z kostí bohatých na živiny. Mnohí z nás dnes jednoducho nemajú čas na prípravu vývaru z kostí, preto môžu byť užitočné kolagénové doplnky. Odporúčame pridať do stravy 1-2 porcie kolagénového prášku denne, aby ste videli a pocítili prínos kolagénu pre ženské zdravie.

Ak ste s kolagénom nováčik, najlepšie je začať pomaly a dávku postupne zvyšovať. Dávku si môžete rozdeliť na celý deň alebo ju užiť naraz. Kolagén je ľahké zaradiť do každodenného režimu. Môžete si ho pridať do rannej kávy/čaju alebo smoothie, aby ste mali štart dňa plný bielkovín, podporujúci rovnováhu cukru v krvi a pocit sýtosti.

Jeho užívanie po tréningu by malo pomôcť regenerácii a užívanie pred spaním podporí regeneráciu a obnovu počas noci. Kolagén v prášku kedykoľvek počas dňa bude prospešný, pokiaľ budete pri jeho užívaní dôslední.

Prínosy kolagénu pre zdravie žien

Kolagén podporuje zdravú pokožku

Kolagén je hlavnou zložkou pokožky; je nevyhnutný pre pevnosť a pružnosť pokožky, ako aj pre jej hydratáciu. S pribúdajúcim vekom a nižšou tvorbou kolagénu môžeme trpieť suchou pokožkou a môžu sa nám začať tvoriť vrásky. Štúdie preukázali priaznivé účinky kolagénu proti starnutiu u žien, pričom sa zvýšila hydratácia a pružnosť pokožky.

Kolagén môže zlepšiť zdravie kostí

Vedeli ste, že vaše kosti sú z väčšej časti tvorené kolagénom? Ten im pomáha dodávať štruktúru a udržiavať ich pevné. Štúdie ukázali, že dopĺňanie kolagénu môže pomôcť potlačiť odbúravanie kostí, ktoré vedie k osteoporóze, a zlepšiť minerálnu hustotu kostí. Kolagén je dôležitý najmä po menopauze, keď ženy strácajú ochranný účinok estrogénu na zdravie kostí a je u nich väčšia pravdepodobnosť, že dôjde k zhoršeniu stavu kostí, čo vedie k osteoporóze a častým zlomeninám.

Kolagén môže pomôcť stabilizovať hladinu cukru v krvi

Kolagén je plný bielkovín, ktoré môžu pomôcť pri pocite sýtosti alebo pocite plnosti po jedle - a stabilizovať hladinu cukru v krvi, čo uľahčuje dodržiavanie zdravej stravy. Kolagén je bohatý na glycín, ktorého nízke hladiny sa podľa štúdií neustále vyskytujú u diabetikov 2. typu. Glycín je vysoko protizápalový, čo je veľmi dôležité, pretože chronický zápal je významným faktorom mnohých chronických ochorení, ktoré nás môžu postihnúť v neskoršom veku.

Využitie kolagénu na regeneráciu po tréningu

Kolagénové doplnky môžu pomôcť posilniť spojivové tkanivá a podporiť regeneráciu tkanív po tréningu. Kolagén pomáha podporovať elasticitu šliach a väzov, podporuje efektívnejšiu regeneráciu svalov po tréningu a pomáha pri prevencii zranení. Kolagén pôsobí aj protizápalovo, čo z neho robí ideálnu voľbu na regeneráciu a ochranu kĺbov a kostí počas a po cvičení s vysokou záťažou.

Kolagén môže zlepšiť zdravie čriev a trávenie

Kostné vývary a kolagén sa už dlho odporúčajú ako súčasť protokolov na podporu trávenia pre ich bohatý zdroj výživy, ako aj protizápalový obsah aminokyselín, ktoré pomáhajú upokojiť sliznicu tráviaceho traktu a podporiť jeho štruktúru a celkovú funkciu. Podobne ako naša vonkajšia pokožka, aj naše vnútorné tkanivá závisia od kolagénu ako hlavného štrukturálneho proteínu. Poškodenie črevnej sliznice sa podieľa na mnohých zápalových stavoch, preto je nevyhnutné dodať telu živiny, ktoré môžu podporiť zdravie čriev.

Podpora štítnej žľazy

Kolagén môže podporiť metabolické zdravie žien tým, že do stravy vnesie rovnováhu. Jeho protizápalový profil aminokyselín vyvažuje zápalovejšie aminokyseliny, ako sú cysteín a tryptofán, ktoré sa nachádzajú v našej bežnej strave a ktoré môžu brzdiť funkciu štítnej žľazy. Kolagén môže podporovať premenu hormónov štítnej žľazy na ich aktívnu formu a pomáha detoxikovať hormóny a chemické látky potláčajúce činnosť štítnej žľazy.

Výhody kolagénu pre ženy

Okrem zlepšenia stavu pokožky, vlasov a nechtov ponúka kolagén hlboké zdravotné výhody pre ženy. Dopĺňanie tohto štrukturálneho proteínu, ktorý sa prirodzene vyčerpáva vekom, posilňuje spojivové tkanivá v tele, podporuje trávenie, podporuje zdravú pokožku, zlepšuje zdravie kostí, vyrovnáva hladinu cukru v krvi, podporuje regeneráciu pri tréningu a podporuje zdravie štítnej žľazy.

Hoci moderná strava zvyčajne neobsahuje dostatok kolagénu, doplnky stravy, ako je náš čistý kolagén v prášku, sú dostupnou alternatívou. Dôslednosť v konzumácii je rozhodujúca bez ohľadu na formu alebo zdroj - hovädzí alebo morský. Zaradením kolagénových doplnkov do každodennej rutiny môžu ženy zlepšiť svoju celkovú pohodu a pocítiť mnohé zdravotné výhody, ktoré siahajú viac ako len na kožu.

Ak chcete využiť výhody kolagénu, pozrite si našu ponuku produktov vrátane vegánskeho kolagénu TU.

Späť do obchodu