Glukozamín

Obsah:

  • Čo je glukozamín?
  • Glukozamín môže znížiť zápal
  • Glukozamín podporuje zdravé kĺby
  • Glukozamín sa často používa na liečbu porúch kostí a kĺbov
  • Ďalšie použitia glukozamínu
  • Je glukozamín skutočne účinný?
  • Záver

Glukozamín
Glukozamín podporuje zdravie kĺbov. Doplnky môžu pomôcť pri liečbe osteoartrózy a iných zápalových ochorení. Jeho konzumácia je pre väčšinu ľudí bezpečná, ale môže mať mierne vedľajšie účinky, ako je nevoľnosť, pálenie záhy alebo hnačka.

Čo je glukozamín?

Glukozamín je zlúčenina, ktorá sa prirodzene vyskytuje vo vašom tele. Z chemického hľadiska sa klasifikuje ako aminocukor.

Slúži ako stavebný prvok pre rôzne funkčné molekuly vo vašom tele. Je známy predovšetkým pre svoju úlohu pri vývoji a udržiavaní chrupavky vo vašich kĺboch.

Glukozamín sa nachádza aj v niektorých živočíšnych a iných neľudských tkanivách vrátane schránok mäkkýšov, zvieracích kostí a húb. Doplnkové formy glukozamínu sa často vyrábajú z týchto prírodných zdrojov.

Tento doplnok sa často používa na liečbu a prevenciu kĺbových ochorení, ako je osteoartróza. Môžete ho užívať perorálne alebo ho aplikovať lokálne prostredníctvom krému alebo masti 

ZHRNUTIE
Glukozamín je chemická zlúčenina, ktorá sa prirodzene vyskytuje v ľudských aj zvieracích tkanivách. U ľudí pomáha tvoriť chrupavky a bežne sa používa ako doplnok stravy na liečbu kĺbových ochorení, ako je osteoartróza.

Glukozamín môže znížiť zápal

Glukozamín sa často používa ako doplnok na liečbu príznakov rôznych zápalových ochorení.

Hoci mechanizmy glukozamínu nie sú ešte dostatočne známe, zdá sa, že ľahko znižuje zápal.

V malej štúdii na 18 dospelých osobách s nadváhou sa pri užívaní 1 500 mg glukozamínhydrochloridu a 1 200 mg chondroitínsulfátu denne počas 28 dní znížil C-reaktívny proteín (CRP) - biomarker systematického zápalu - o 23 % v porovnaní s placebom .

Podobne ako väčšina ostatných výskumov glukozamínu, aj táto štúdia súčasne dopĺňala chondroitín, zlúčeninu podobnú glukozamínu. Taktiež sa podieľa na produkcii a udržiavaní zdravých chrupaviek vo vašom tele.

Hoci sa preukázalo, že glukozamín a chondroitín znižujú systematický zápal, nie je známe, či majú nejaké lokálne protizápalové účinky.

Pritom sa ukázalo, že glukozamín a chondroitín inhibujú aktiváciu zápalových dráh v ľudských synoviálnych bunkách. Tieto bunky sú zodpovedné za produkciu zložiek synoviálnej tekutiny alebo kĺbovej tekutiny.

Je zaujímavé, že protizápalové účinky glukozamínu sa spájajú aj s nižším rizikom vzniku zápalových ochorení, ako je napríklad cukrovka 2. typu .

Napriek tomu je potrebný ďalší výskum, aby sme lepšie pochopili, ako môže glukozamín pomôcť znížiť zápal v tele.

ZHRNUTIE
Niektoré výskumy naznačujú, že glukozamín môže znižovať zápal, najmä ak sa používa spolu s chondroitínovými doplnkami. Napriek tomu je potrebný ďalší výskum tejto témy.

Glukozamín podporuje zdravé kĺby

Glukozamín sa prirodzene vyskytuje vo vašom tele.

Jednou z jeho hlavných úloh je podporovať zdravý vývoj kĺbovej chrupavky, čo je typ hladkého bieleho tkaniva, ktoré pokrýva konce kostí v miestach, kde sa stretávajú a vytvárajú kĺby.

Spolu s mazacou tekutinou nazývanou synoviálna tekutina kĺbová chrupavka minimalizuje trenie a umožňuje voľný a bezbolestný pohyb kostí medzi sebou.

Konkrétne sa predpokladá, že glukozamín podporuje tvorbu určitých chemických zlúčenín vrátane kolagénu, ktoré sú dôležitými štrukturálnymi zložkami kĺbovej chrupavky a synoviálnej tekutiny.

Niektoré štúdie naznačujú, že užívanie glukozamínových doplnkov môže chrániť kĺbové tkanivo tým, že zabraňuje rozpadu chrupavky, najmä u športovcov.

Napríklad jedna štúdia preukázala, že užívanie 1,5 až 3 gramov glukozamínu denne počas 3 mesiacov výrazne znížilo rozpad chrupavky u vysokoškolských futbalistov a profesionálnych hráčov rugby .

Tieto výsledky naznačujú ochranný účinok glukozamínu na kĺby. Je však potrebný ďalší výskum.

ZHRNUTIE
Glukozamín pomáha rozvíjať tkanivá, ktoré sú kľúčové pre správnu funkciu kĺbov. Hoci je potrebné vykonať ďalšie štúdie, niektoré výskumy naznačujú, že doplnky glukozamínu môžu chrániť kĺby pred poškodením.

Glukozamín sa často používa na liečbu porúch kostí a kĺbov

Glukozamínové doplnky sa často užívajú na liečbu rôznych ochorení kostí a kĺbov. Väčšina vedeckého výskumu glukozamínu sa zamerala na používanie jednej špecifickej formy nazývanej glukozamín sulfát.

Táto molekula bola dobre preskúmaná z hľadiska jej potenciálu na liečbu príznakov a progresie ochorení spojených s osteoartritídou (OA), reumatoidnou artritídou (RA) a osteoporózou.

Viaceré štúdie naznačujú, že každodenné užívanie doplnkov stravy s obsahom glukozamín sulfátu môže ponúknuť účinnú a dlhodobú liečbu OA tým, že výrazne znižuje bolesť, pomáha udržiavať kĺbový priestor a spomaľuje progresiu ochorenia.

Zatiaľ iné štúdie nezistili, že by glukozamín významne zlepšoval bolesť kĺbov alebo funkciu u ľudí s osteoartrózou rúk, bedrového kĺbu alebo kolena .

Na základe protichodných dôkazov niektoré vedecké organizácie neodporúčajú používať glukozamín na liečbu osteoartrózy kolena .

Preto je potrebný ďalší výskum na ľuďoch, aby sa lepšie pochopili mechanizmy a najlepšie aplikácie glukozamínu pri ochoreniach kĺbov a kostí.

ZHRNUTIE
Hoci sa glukozamín často používa na liečbu rôznych ochorení kostí a kĺbov, je potrebný ďalší výskum jeho účinkov.

Ďalšie použitia glukozamínu

Ľudia často používajú glukozamín na liečbu rôznych chronických zápalových ochorení, hoci vedecké údaje, ktoré by to potvrdzovali, sú obmedzené.

Intersticiálna cystitída

Glukozamín je široko propagovaný ako liečba intersticiálnej cystitídy (IC), ochorenia charakterizovaného chronickým zápalom svalov močového mechúra a príznakmi, ako je časté močenie a bolesť močového mechúra.

IC sa spája s nedostatkom zlúčeniny nazývanej glykozaminoglykán. Keďže vaše telo premieňa glukozamín na glykozaminoglykán, predpokladá sa, že užívanie glukozamínových doplnkov by mohlo pomôcť zvládnuť IC..

Bohužiaľ, spoľahlivé vedecké údaje, ktoré by túto teóriu potvrdzovali, chýbajú.

Zápalové ochorenie čriev

Zápalové ochorenie čriev (IBD) je ochorenie, ktoré spôsobuje chronický zápal čriev, čo často vedie k príznakom, ako je nadúvanie, žalúdočné kŕče a hnačka. Podobne ako IC sa spája s nedostatkom glykozaminoglykánu.

Štúdia na myšiach s IBD ukázala, že doplnenie glukozamínu môže znížiť zápal.

V jednej malej štúdii 34 účastníkov s IBD, ktorí užívali N-acetylglukozamín - inú formu doplnkov s glukozamínom - počas 4 týždňov, zaznamenalo výrazné zlepšenie príznakov, ako sú bolesť a hnačka.

Štúdia však nebola zaslepená a neobsahovala kontrolnú skupinu. To bráni vyvodeniu akýchkoľvek záverov o účinnosti glukozamínu na zlepšenie symptómov súvisiacich s IBD.

Skleróza multiplex

Skleróza multiplex (SM) je chronické ochorenie, ktoré postihuje centrálny nervový systém. Príznaky sa líšia, ale môžu zahŕňať únavu, tras, problémy s chôdzou, rozprávaním a videním.

Niektorí ľudia tvrdia, že glukozamín by mohol byť účinnou liečbou SM, ale chýba podporný výskum.

Napríklad jeden prehľad nepreukázal významný vplyv glukozamínových doplnkov na mieru relapsu SM alebo progresiu ochorenia .

Glaukóm

Glaukóm je očné ochorenie, ktoré môže spôsobiť určitú stratu zraku a dokonca slepotu. Niektorí ľudia sa domnievajú, že sa dá liečiť glukozamínom.

Výskum na potkanoch sľubne naznačuje, že glukozamín sulfát môže podporovať zdravie očí tým, že znižuje zápal a poskytuje antioxidačné účinky v sietnici - zadnej časti oka, ktorá je zodpovedná za príjem svetla a posielanie informácií o videní do mozgu .

Jedna štúdia na ľuďoch však ukázala, že glukozamínové doplnky môžu naopak zvýšiť riziko glaukómu u starších ľudí, teda u skupiny, ktorá je už aj tak vystavená zvýšenému riziku vzniku glaukómu .

Poruchy temporomandibulárneho kĺbu

Niektoré zdroje tvrdia, že glukozamín je účinnou liečbou porúch temporomandibulárneho kĺbu (TMJ). Ide o zdravotné problémy súvisiace s čeľusťou - napríklad bolesť čeľuste a blokovanie čeľustného kĺbu. Výskum na podporu tohto tvrdenia však stále nie je dostatočný.

Jedna malá štúdia preukázala významné zníženie bolesti a zápalových markerov, ako aj zvýšenie pohyblivosti čeľuste u účastníkov, ktorí dostávali kombinovaný doplnok glukozamín sulfátu a chondroitínu.

Iná štúdia ukázala významné zlepšenie maximálneho otvorenia úst a zníženie bolesti - preukázané znížením zápalových markerov - po užívaní 1,5 gramu glukozamínu a 1,2 gramu chondroitín sulfátu denne počas 8 týždňov.

Hoci sú tieto výsledky štúdie sľubné, neposkytujú dostatok údajov na podporu akýchkoľvek definitívnych záverov. Preto je potrebný ďalší výskum tejto témy.

ZHRNUTIE
Hoci sa glukozamín často považuje za účinný liek na rôzne ochorenia, neexistujú žiadne presvedčivé údaje o jeho vplyve. V konečnom dôsledku je potrebný ďalší výskum.

Je glukozamín skutočne účinný?

Hoci sa o pozitívnych účinkoch glukozamínu na mnohé ochorenia uvádzajú široké tvrdenia, dostupný výskum podporuje jeho použitie len pri úzkom okruhu z nich.

V súčasnosti najsilnejšie dôkazy podporujú používanie glukozamín sulfátu na dlhodobú liečbu príznakov OA. Ale aj v tomto prípade zostávajú dôkazy nepresvedčivé.

Okrem toho je menej pravdepodobné, že glukozamín bude účinnou liečbou iných ochorení alebo zápalových stavov.

Ak stále uvažujete o používaní glukozamínu, zvážte kvalitu doplnku, ktorý si vyberiete.

Najlepšie je overiť si certifikáciu tretej strany, aby ste mali istotu, že dostávate presne to, za čo platíte. Výrobcovia, ktorí sú ochotní nechať svoje výrobky testovať na čistotu, majú zvyčajne vyššie štandardy.

ConsumerLab, NSF International a US Pharmacopeia (USP) je niekoľko nezávislých spoločností, ktoré poskytujú certifikačné služby. Ak na svojom doplnku vidíte jedno z ich log, je pravdepodobnejšie, že je kvalitný.

Záver

Glukozamín sa prirodzene vyskytuje vo vašom tele a zohráva dôležitú úlohu pri vývoji a udržiavaní zdravých kĺbov.

Glukozamínové doplnky sa bežne užívajú na liečbu rôznych kĺbových, kostných a zápalových ochorení, ako sú IBD, IC a TMJ.

Napriek tomu väčšina výskumov len nepresvedčivo podporuje jeho účinnosť pri dlhodobej liečbe príznakov osteoartrózy.

 

Späť do obchodu