Bolesť kĺbov: Príčiny, diagnostika a prevencia

Obsah článku:

  • Bolesť kĺbov a jej príčina
  • Bolesť kĺbov a jej liečba
  • Lieky na bolesť kĺbov
  • Injekcie na bolesť kĺbov
  • Fyzikálna terapia na bolesť kĺbov
  • Domáca starostlivosť pri bolesti kĺbov

 

 

Kĺby tvoria spojenie medzi kosťami. Poskytujú oporu a pomáhajú pri pohybe. Akékoľvek poškodenie kĺbov v dôsledku choroby alebo úrazu môže narušiť váš pohyb a spôsobiť veľkú bolesť.

Niektoré výskumy ukazujú, že doplnky glukozamínu a chondroitínu môžu pomôcť pri bolesti kĺbov a zlepšiť ich funkciu. Obe tieto látky sú súčasťou normálnej chrupavky, ktorá pomáha odpružovať kosti a chrániť kĺby.

 

 

Bolesť kĺbov a jej príčina

 

Bolesť kĺbov je veľmi častá, najmä s pribúdajúcim vekom. V jednom národnom prieskume približne tretina dospelých uviedla, že v posledných 30 dňoch mala bolesti kĺbov. Najčastejšou sťažnosťou bola bolesť kolien, nasledovaná bolesťou ramien a bedier. Bolesť kĺbov však môže postihnúť ktorúkoľvek časť tela, od členkov a chodidiel až po ramená a ruky.

 

Bolesť kĺbov. Môže k nej viesť široká škála ochorení:

 

  • Najčastejším typom artritídy je osteoartritída, ktorá je "opotrebovaním".
  • Reumatoidná artritída je autoimunitné ochorenie, ku ktorému dochádza, keď vaše telo napáda vlastné tkanivá.
  • Burzitída vzniká vtedy, keď sa zapália vačky s tekutinou, ktoré pomáhajú chrániť kĺby.
  • Dna je forma artritídy, ktorá najčastejšie postihuje kĺb palca nohy.
  • Natiahnutia, vyvrtnutia a iné zranenia.

 

Bolesť kĺbov a jej liečba

 

Bolesť kĺbov môže byť od mierne dráždivej až po vyčerpávajúcu. Môže zmiznúť po niekoľkých týždňoch (akútna) alebo pretrvávať niekoľko týždňov či mesiacov (chronická). Aj krátkodobá bolesť a opuch kĺbov môžu ovplyvniť kvalitu vášho života. Bez ohľadu na príčinu bolesti kĺbov ju zvyčajne môžete zvládnuť pomocou liekov, fyzikálnej terapie alebo alternatívnej liečby.

 

Váš lekár sa najprv pokúsi diagnostikovať a liečiť ochorenie, ktoré spôsobuje bolesť kĺbov. Cieľom je znížiť bolesť a zápal a zachovať funkciu kĺbov. Možnosti liečby zahŕňajú:

 

 

Lieky na bolesť kĺbov

 

Pri stredne silnej až silnej bolesti kĺbov s opuchom môže úľavu priniesť voľnopredajný nesteroidný protizápalový liek (NSAID) alebo liek na predpis, napríklad aspirín, celekoxib, ibuprofén alebo naproxén. NSAID môžu mať vedľajšie účinky a potenciálne zvyšujú riziko krvácania z tráviaceho traktu.

 

Ak máte miernu bolesť bez opuchu, účinný môže byť paracetamol. Pri užívaní tohto lieku však buďte opatrní, najmä ak pijete alkohol, pretože vysoké dávky môžu spôsobiť poškodenie pečene. Vzhľadom na riziká by ste mali užívať všetky tieto lieky proti bolesti s opatrnosťou.

 

 

Ak je vaša bolesť taká silná, že NSAID nie sú dostatočne účinné, lekár vám môže predpísať silnejší opioidný liek. Keďže opioidné lieky môžu spôsobovať ospalosť, mali by ste ich používať len pod dohľadom lekára. Môžu tiež spôsobiť zápchu, ktorú môžete zmierniť užívaním preháňadiel.

bolest klbov 14

 

Medzi ďalšie lieky, ktoré môžu pomôcť zmierniť bolesť, patria napr:

 

  • Svalové relaxanciá na liečbu svalových kŕčov (môžu sa používať spolu s NSAID na zvýšenie účinku)
  • Niektoré antidepresíva a antiepileptiká (ktoré zasahujú do signálov bolesti)
  • Lokálne látky

 

Kapsaicín - látka, ktorá sa nachádza v čili papričkách - môže zmierniť bolesť kĺbov pri artritíde a iných ochoreniach. Kapsaicín blokuje látku P, ktorá pomáha prenášať signály bolesti, a spúšťa uvoľňovanie chemických látok v tele nazývaných endorfíny, ktoré blokujú bolesť. Medzi vedľajšie účinky kapsaicínového krému patrí pálenie alebo pichanie v oblasti, kde sa aplikuje. Ďalšou lokálnou možnosťou je krém na artritídu obsahujúci zložku metylsalicylát.

 

Injekcie na bolesť kĺbov

 

U ľudí, ktorí nenachádzajú úľavu od bolesti kĺbov pri perorálnom alebo lokálnom podávaní liekov, môže lekár vyskúšať injekcie.

 

Steroidy. Najčastejšie sa môže vstreknúť steroidný liek (ktorý môže byť kombinovaný s lokálnym anestetikom) priamo do kĺbu každé 3 až 4 mesiace. Steroidové injekcie sa najčastejšie používajú u pacientov s artritídou alebo zápalom šliach. Ak steroidné injekcie maskujú zranenie, mohli by ste kĺb preťažovať a ešte viac ho poškodiť. Zákroky sú účinné, ale v mnohých situáciách môže byť účinok dočasný.

Terapia plazmou bohatou na trombocyty. Plazma bohatá na trombocyty (PRP) sa vyrába z vašej vlastnej krvi, ktorá sa potom vstrekuje do bolestivého kĺbu. Váš kĺb obsahuje veľké množstvo krvných doštičiek a proteínov, ktoré majú protizápalové a imunomodulačné účinky.

Proloterapia. Zahŕňa sériu injekcií dráždivej látky (často roztoku cukru) do kĺbov, väzov a šliach. Teória spočíva v tom, že injekcie stimulujú lokálne hojenie poškodených tkanív. Liečebný program môže zahŕňať 15 - 20 injekcií podávaných mesačne počas 3 - 4 mesiacov.

Medzi ďalšie možnosti injekcií patria:

 

  • Odstránenie tekutiny z kĺbu (často sa vykonáva v spojení s injekciou steroidov)
  • Injekcie hyaluronanu, syntetickej verzie prirodzenej kĺbovej tekutiny. Ten sa používa na liečbu osteoartrózy.

 

Na bolesť kĺbov odporúčame aj produkt s najlepší zloženením na kĺby, šľachy a chrupavky na trhu Coloxio Complex.

 

acoloxio

 

 

Fyzikálna terapia na bolesť kĺbov

 

Môžete spolupracovať s fyzioterapeutom na posilnení svalov okolo kĺbu, stabilizácii kĺbu a zlepšení rozsahu pohybu. Terapeut použije techniky, ako je ultrazvuk, tepelná alebo studená terapia, elektrická nervová stimulácia a manipulácia.

 

Ak máte nadváhu, zníženie hmotnosti môže čiastočne zmierniť tlak na bolestivé kĺby. Cvičenie je jedným z účinných spôsobov, ako schudnúť (spolu s diétou), ale dávajte pozor, aby ste sa držali cvičení s nízkou záťažou, ktoré nebudú kĺb ďalej dráždiť. Plávanie a bicyklovanie patria k najlepším cvičeniam, pretože obe umožňujú precvičovať kĺby bez toho, aby ste na ne vyvíjali náraz. Keďže voda je vztlaková, plávanie tiež čiastočne zmierňuje tlak na kĺby.

 

Domáca starostlivosť pri bolesti kĺbov

 

Krátkodobú bolesť kĺbov môžete zmierniť pomocou niekoľkých jednoduchých domácich techník. Jedna z metód je známa pod skratkou PRICE:

 

Chráňte kĺb ortézou alebo zábalom.

Kĺb nechajte odpočívať a vyhýbajte sa všetkým činnostiam, ktoré vám spôsobujú bolesť.

Ľadujte kĺb približne 15 minút niekoľkokrát denne.

Stlačte kĺb pomocou elastického obväzu.

Kĺb vyzdvihnite nad úroveň srdca.

 

Prikladanie ľadu na bolestivé kĺby môže zmierniť bolesť a zápal. Pri svalových kŕčoch v okolí kĺbov skúste niekoľkokrát denne používať vyhrievaciu podložku alebo zábal. Lekár vám môže odporučiť, aby ste kĺb prelepili páskou alebo dlahou, aby ste minimalizovali pohyb alebo znížili bolesť, ale vyhnite sa tomu, aby ste kĺb držali v pokoji príliš dlho, pretože nakoniec môže stuhnúť a stratiť funkciu.

 

Bolesť kĺbov a jej alternatívne spôsoby liečby 

 

Niektoré výskumy ukazujú, že doplnky glukozamínu a chondroitínu môžu pomôcť pri bolesti kĺbov a zlepšiť ich funkciu. Obe tieto látky sú súčasťou normálnej chrupavky, ktorá pomáha odpružovať kosti a chrániť kĺby. Doplnky glukozamínu a chondroitínu sú k dispozícii vo forme kapsúl, tabliet, prášku alebo v tekutej forme. Hoci tieto doplnky nefungujú u každého, je bezpečné ich vyskúšať, pretože nemajú žiadne významné vedľajšie účinky.

 

bolest klbov 9_1

 

 

 

Späť do obchodu