Vitamínové doplnky

Obsah:

  • Poznajte príznaky nedostatku vitamínov
  • Aké sú vaše zdravotné problémy?
  • Naučte sa vyberať správne vitamíny a výživové doplnky
  • Ako si vybrať kvalitný výživový doplnok?
  • Ako užívať vitamíny: prečo je dôležité dodržiavať dávkovanie?
  • Doplnky stravy a kombinácia s liekmi

vitaminy_1
Pre užívanie vitamínov a výživových doplnkov sa môžete rozhodnúť z mnohých dôvodov, vrátane získania odporúčaného denného príjmu živín alebo riešenia konkrétneho zdravotného problému.

Vitamíny a doplnky ponúkajú celý rad potenciálnych výhod, od podpory imunity až po pomoc pri zvládaní stresu.

Na čo by ste sa však mali zamerať pri výbere vitamínov alebo doplnkov pre vaše potreby, keď je na výber toľko možností?

Poznajte príznaky nedostatku vitamínov

Potrebujete užívať vitamíny a výživové doplnky? Ak ich máte nedostatok, môžu vám byť prospešné. Podľa výskumu 2021Trusted Source medzi časté nedostatky v Spojených štátoch patria vitamín D a B12. Tieto základné vitamíny zohrávajú úlohu pri zdraví kostí a mozgu.

Ako zistíte, či máte nedostatok? Medzi niektoré príznaky a symptómy môžu patriť:

Ak si myslíte, že vám chýba dôležitý vitamín alebo minerál, poraďte sa s lekárom o možnostiach testovania jeho nedostatku. Testovanie môže pomôcť identifikovať potenciálne nedostatky a určiť, prečo máte nedostatok konkrétnej živiny, či už z dôvodu stravy alebo základného zdravotného stavu.

Aké sú vaše zdravotné problémy?

Pri nákupe vitamínov a doplnkov si môžete vybrať zo širokej ponuky. Druh, ktorý si vyberiete, závisí od zdravotného problému, na ktorý sa chcete zamerať.

Tu sú niektoré bežne predávané doplnky a na čo ich ľudia často používajú:

  • biotín na vypadávanie vlasov
  • vápnik a vitamín D na zdravie kostí
  • rybí olej na zdravie kĺbov, očí, srdca, kostí, depresiu a zápaly
  • ashwagandha na zmiernenie stresu
  • železo na anémiu a nízku hladinu železa
  • horčík na depresiu, zdravie srdca, zdravie kostí, migrénu a zápaly
  • niacín (vitamín B3) na zdravie pokožky a tráviaceho traktu
  • omega-3 mastné kyseliny na zdravie srdca, očí, zápaly a depresiu
  • vitamín B12 pre ľudí, ktorí ho nemajú dostatok v strave, ako napríklad vegáni a vegetariáni
  • vitamín C pre antioxidanty, zdravie pokožky, kostí a posilnenie imunity
  • vitamín E pre zdravie srdca, očí a zápaly

Naučte sa vyberať správne vitamíny a výživové doplnky

Vzhľadom na rady vitamínov a doplnkov stravy, ktoré sú k dispozícii v obchodoch, a ešte viac možností na internete, ako môžete vedieť, ktoré možnosti sú účinné a dôveryhodné? Tu je niekoľko kľúčových faktorov, ktoré treba zvážiť.

Bezpečnosť

Je dôležité poradiť sa so zdravotníckym pracovníkom, aby ste zistili, ktoré vitamíny a doplnky stravy sú vhodné pre vaše potreby a bezpečné pre vás. Niektoré vitamíny a výživové doplnky sa môžu vzájomne ovplyvňovať s liekmi.

Zdravotnícky pracovník vám tiež môže pomôcť vybrať správne dávky vitamínov a doplnkov pre vaše potreby. Užívanie nevhodných množstiev môže byť nebezpečné.

Povesť značky

Kľúčový význam má nákup výživových doplnkov od renomovanej značky, ktorá ponúka vysokokvalitný výrobok.

Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) zvyčajne neschvaľuje tvrdenia a označenia skôr, ako sa vitamín alebo doplnok dostane na trh. To znamená, že je na výrobcovi, aby poskytol presné informácie. Žiaľ, nie každá značka je transparentná, pokiaľ ide o označovanie.

V jednej štúdii z roku 2019 skúmal presnosť označovania bylinných a výživových doplnkov. Výskumníci zistili, že viac ako polovica testovaných výrobkov bola nesprávne označená.

Pri nákupe doplnkov stravy a vitamínov sa rozhodujte pre značky, ktoré používajú renomované testovanie tretích strán. Hľadanie certifikátu o analýze (COA) je jedným zo spôsobov, ako sa uistiť, že značka berie kvalitu svojich výrobkov vážne.

Etikety

Etiketa výrobku môže poskytovať množstvo informácií vrátane:

  • Zloženie a účinnosť: Dôležitý je prehľadný zoznam zložiek a informácie o obsahu živín. Ak tieto údaje chýbajú, je to varovný signál.
  • Plnidlá a prídavné látky: Dávajte si pozor na doplnky stravy, ktoré obsahujú veľké množstvo plnidiel, sladidiel a prídavných látok.
  • Porcie a veľkosť porcie: Pozrite sa na počet porcií v balení a spôsob merania veľkosti porcie.
  • Certifikáty: Certifikáty môžu uvádzať informácie o doplnku vrátane toho, či je vegánsky, USDA organický, bezlepkový, kóšer a ďalšie.

Správny typ vitamínov a doplnkov závisí od vašich preferencií a potrieb.

Neznášate prehĺtanie hrubých kapsúl? Dávate prednosť pohodlným tabletkám s jednou dávkou? Alebo možno hľadáte vitamín vhodný pre deti.

Medzi bežné formy vitamínov patria:

  • Softgély a tekuté gély: Softgély a liqui-gély môžu maskovať nepríjemné chute, ale môžu obsahovať želatínu, takže sú nevhodné, ak ste vegán.
  • Tablety alebo kapsuly: Vegánske tablety: Kapsuly a tablety sú bežné a dostupné vo vegánskom aj nevegánskom zložení.
  • Tekutiny a hmly: Tieto vitamíny a výživové doplnky sú skvelou voľbou, ak máte problémy s prehĺtaním tabliet alebo kapsúl.
  • Žuvačky a žuvačky: Žuvacie vitamíny a doplnky sú skvelou voľbou pre deti a ľudí, ktorí neradi prehĺtajú celé kapsuly.

Vitamíny a doplnky stravy môžu mať prínos, ktorý môže pomôcť pri rôznych zdravotných problémoch. Pri výbere správnych výživových doplnkov pre vaše potreby je potrebné zvážiť faktory ako dôveryhodnosť značky, bezpečnosť a vaše preferencie.

Skôr ako začnete užívať vitamín alebo výživový doplnok, poraďte sa s lekárom. Môže vám pomôcť určiť, či máte nedostatok, a poskytnúť rady o bezpečnom dopĺňaní.

Ako si vybrať kvalitný výživový doplnok?

Najskôr sa poraďte so svojím lekárom alebo lekárnikom, či je pre vás výživový doplnok vhodný a potrebný. Zvyčajne vám môžu priamo odporučiť značku alebo typ, ktorý je pre vás najvhodnejší.

V každom prípade je na trhu neuveriteľne široká ponuka výživových doplnkov, v ktorej musí mať laik chaos. Pri nákupe vitamínov a iných doplnkov výživy hľadajte výrobky, ktoré boli testované treťou stranou a obsahujú bezpečné množstvo vitamínov a minerálov (viac neznamená lepšie).

Nakupujte teda výrobky od overených a certifikovaných výrobcov. Pozorne si prečítajte zloženie, najmä v prípade alergikov. Rovnako aj alergie u detí sú občasnou príčinou problémov na túto tému.

Všímajte si dátum spotreby a požiadavky na skladovanie. Niektoré doplnky potrebujú chlad a tmu, mnohé aj sucho. Doplnky výživy neskladujte v skrinke nad sporákom alebo v chladničke.

Ako užívať vitamíny: prečo je dôležité dodržiavať dávkovanie?

Ak vám lekár povedal, že potrebujete doplniť určité živiny inak ako zo stravy, dodržiavajte odporúčané dávkovanie. Správne dávkovanie nájdete na samotnom výživovom doplnku.

Nebojte sa prediskutovať akékoľvek otázky so svojím lekárnikom. Rozhodne sa vyhnite užívaniu väčšieho množstva doplnku, ako je potrebné a odporúčané. Neplatí, že viac je lepšie. Práve naopak.

Nadmerné užívanie výživových doplnkov vedie k hromadeniu toxických hladín niektorých živín a vy ohrozujete svoje zdravie.

Výživové doplnky užívajte s jedlom

Možno ste počuli alebo čítali, že výživové doplnky by sa mali pre väčšiu účinnosť užívať nalačno. Vo väčšine prípadov, špeciálne ak máte citlivejšie trávenie, si týmto spôsobom nepomôžete, ale skôr uškodíte.

Vitamíny a minerály užívajte s jedlom, aby ste sa vyhli nevoľnosti a bolesti žalúdka. Keď sa tablety dostanú do prázdneho žalúdka, uvoľnia sa tráviace kyseliny a žalúdok začne pracovať. Nie je v nich nič iné ako výživový doplnok, a preto ľahko pocítite podráždenie. Keď doplnok prehltnete s jedlom, žalúdočné kyseliny majú menej práce, a preto majú menšiu možnosť podráždiť vaše tráviace orgány.

Vedeli ste, že ak chcete z doplnkov s vitamínmi A, D, E a K vyťažiť čo najviac, musíte ich zapiť jedlom s vysokým obsahom tuku? Zdravé tuky pomáhajú telu vstrebávať vitamíny.

Doplnky stravy a kombinácia s liekmi

Niektoré výživové doplnky vytvárajú nepríjemnú a nebezpečnú kombináciu s inými doplnkami a liekmi. Tu je niekoľko príkladov:

  • Neužívajte doplnky s vitamínom E alebo K, ak užívate aj bylinky alebo lieky na riedenie krvi.
  • Doplnky stravy s vitamínom D vytvárajú zlú kombináciu s diuretikami a antacidami (lieky proti žalúdočným kyselinám).
  • Tablety s vitamínom A spôsobujú problémy, ak ich užívate s antibiotikami alebo liekmi na zníženie cholesterolu.
  • Nadmerná konzumácia vitamínov A, D a E môže byť toxická. Vedie k vedľajším účinkom, ako je nepravidelný srdcový rytmus, poškodenie orgánov, krvácanie, hemoragická mŕtvica a v extrémnych prípadoch dokonca kóma a smrť.

 

Späť do obchodu