Účinky kolagénu na zuby a d'asná

Obsah:

  • Čo je kolagén
  • Účinky kolagénu na zuby
  • Záver

kolagen a zuby
Kolagén je materiál, ktorý sa prirodzene nachádza v tele a pomáha držať tkanivá pohromade.

Jedným z najkritickejších tkanív, ktoré drží pohromade kolagén, sú zuby. Zdravé telo produkuje dostatok kolagénu pre všetky svoje potreby. Napriek tomu fajčenie, zlá dentálna hygiena alebo chronické ochorenia môžu ovplyvniť túto produkciu a viesť k ústupu ďasien a strate zubov.

Našťastie existuje mnoho spôsobov, ako s týmto problémom bojovať prostredníctvom doplnkov stravy, napríklad konzumáciou potravín bohatých na kolagén alebo užívaním doplnkov s pridaným kolagénom.

Čo je kolagén

Kolagén je vo svete starostlivosti o pleť veľmi populárny, pretože ste sa mohli stretnúť s krémami, ktoré tvrdia, že zvyšujú produkciu kolagénu.

Ale čo presne je kolagén?

Kolagén je bielkovina, ktorá sa prirodzene vyskytuje v tele a je základom "štruktúry a podpory" pokožky. Tvrdenia, že kolagénové doplnky zvyšujú produkciu kolagénu v tele, sú trochu nejasné, ale estetička povedala: "Vitamín A je osvedčenou zložkou pre syntézu kolagénu, takže do svojej nočnej rutiny zaraďte sérum s retinolom." Je dobré vedieť, že existujú spôsoby, ako zvýšiť produkciu kolagénu v pokožke, keďže s vekom má tendenciu klesať.

Bohužiaľ, aj naše kosti vekom slabnú a kolagén pomáha telu vytvárať "nové kosti" a rýchlejšie sa hojiť. Podľa WebMD máme kolagén aj v kostiach, vďaka čomu sú silnejšie, preto je dôležité jesť stravu bohatú na bielkoviny, aby sme si zachovali zdravú štruktúru kostí.

Niektorí ľudia si myslia, že naše zuby sú "zložené z kostí", ale nie je to pravda. Kolagén však zohráva kľúčovú úlohu pri udržiavaní vášho krásneho úsmevu tým, že pôsobí podprahovo.

Účinky kolagénu na zuby

1. Podporuje zdravie zubnej drene

Ako väčšina ľudí, aj vy sa možno domnievate, že vaše zuby sa skladajú z kostí. Ak by to bola pravda, vysvetľovalo by to, prečo je kolagén prospešný pre zdravie zubov; kolagén (presnejšie kolagén typu 1) totiž predstavuje viac ako 90 % organickej matrice v kostiach. Ale toto je šokujúce. Zuby nie sú kosti. Pochopte tieto rozdiely:

  • Kosti: Kosti: živé tkanivo, ktoré sa neustále pretvára a regeneruje. Pozostáva z kolagénu a fosforečnanu vápenatého.
  • Zuby: Zuby: Nie sú živým tkanivom, takže sa nedokážu regenerovať ani opravovať, ak dôjde k ich výraznému poškodeniu. Pozostáva zo štyroch rôznych typov tkanív: dentín, sklovina, cement a zubná dreň.

Tak čo toľko rečí o tom, že kolagén je kľúčový pre zdravie vašich zubov? Zatiaľ čo vonkajšie vrstvy vašich zubov (t. j. sklovina, dentín a cement) nemajú žiadne zloženie kolagénu, to sa zmení, keď sa ponoríte hlbšie do vnútra zuba - priamo do zubnej drene, ktorá v podstate tvorí stred zuba. V tkanivách pulpy sa nachádzajú všetky tri typy kolagénu.

Zubná dreň plní tri základné funkcie: 1) vytvára dentín, 2) poskytuje dentínovej vrstve vlhkosť a základné živiny a 3) vníma zmeny teploty alebo tlaku. Význam? Zásobovanie tela dostatočným množstvom kolagénu by mohlo podporiť zdravie zubnej drene, čo následne prispieva k optimálnej funkcii zubov.

Kolagén je zodpovedný za udržiavanie ďasien a podporu zubov. Strata kolagénu môže viesť k ústupu ďasien od zubov a ich vystaveniu baktériám a riziku vzniku zubného kazu. Ak sa zub stratí v dôsledku ústupu ďasien, bude náchylnejší na vznik zubného kazu.

2. Strata zubu

Keďže kolagén je potrebný na udržanie zubov v jednej línii, jeho nedostatok môže viesť k strate zubov alebo deformácii jedného alebo viacerých zubov; platí to najmä pre trvalé zuby.

3. Citlivosť zubov

Zuby, ktoré nedržia správne na svojom mieste, sú zraniteľnejšie voči stimulácii a môžu byť citlivejšie na teplo a chlad. Ak zuby nie sú v správnej polohe, môžu sa žutím opotrebovať, čo môže tiež spôsobiť citlivosť.

4. Proces starnutia

Zuby sú živé organizmy ovplyvnené chemickými reakciami v našich slinách, ktoré spôsobujú ich rozpad a oslabenie. Ide o prirodzený proces starnutia zubov, ale vystavovanie zubov tlaku alebo ich namáhanie (napríklad škrípanie zubami) tento proces urýchľuje, čo spôsobuje zhoršovanie stavu zubov.

5. Zubné kazy

Keďže ústup ďasien môže spôsobiť, že zuby sú vystavené pôsobeniu baktérií, a keďže ďasná už nechránia nervy, zuby, ktoré by zvyčajne neboli citlivé, sa stávajú veľmi citlivými, čo vedie k vzniku kazov a dokonca k strate zubov.

6. Zlý dych

Keďže ústup ďasien a strata zubov vedú k vystaveniu zubov a rastu baktérií, zápach z úst môže byť spôsobený nahromadením potravín a baktérií na zuboch aj ústupom ďasien.

7. Ďasná

Vaše ďasná sa skladajú z ďasnových vlákien - vlákien spojivového tkaniva, ktoré sú primárne zložené z kolagénu typu 1, hoci sa na nich podieľajú aj vlákna typu 3. A vzhľadom na to by vám mal byť význam suplementácie kolagénu pre zdravie ďasien okamžite jasný. Ale kde sú dôkazy? Ako všetci vieme, to, že niečo dáva logický zmysel, ešte nemusí znamenať, že je to správne.

No a práve v tomto prípade prichádza na rad táto štúdia z roku 2012. Výskumníci zistili, že hovädzí kolagén dokáže zlepšiť integritu ďasien - výsledkom boli silnejšie ďasná okolo zubov a u viac ako polovice účastníkov úplné pokrytie obnažených povrchov koreňov zubov. Vedci si nie sú istí, ako (a prečo) hovädzí kolagén presne funguje na obnovu a regeneráciu tkanív ďasien, ale rozhodujúce je, že funguje. A to je niekedy všetko, na čom záleží. Aspoň zatiaľ.

8. Podporuje pevné ukotvenie zubov

Áno, vaše zuby nie sú kosti - ani ich neobsahujú. To však neznamená, že zvyšok vašej ústnej dutiny neobsahuje kosti. Zamyslite sa nad tým: čo drží vaše zuby pevne na svojom mieste? Nuž, nie je to nič iné ako vaša čeľustná kosť (známa aj ako alveolárna kosť), kosť, ktorá obsahuje zubné jamky a obklopuje korene zubov. A vzhľadom na to, že kolagénové doplnky preukázateľne zvyšujú hustotu kosti (nezabudnite, že kolagén tvorí viac ako 90 % organickej matrice v kosti), môžeme bezpečne predpokladať, že podporia aj pevné ukotvenie zubov v čeľustnej kosti. Zbohom, trasúce sa zuby.

Záver

Kolagénové doplnky sú skvelým spôsobom, ako pomôcť telu udržať a zlepšiť zdravie ďasien a zubov. Predpokladajme, že pravidelne konzumujete potraviny alebo užívate tablety, ktoré obsahujú kolagén. V takom prípade vaše telo dostáva to, čo potrebuje v správnom čase na metabolizovanie kolagénu a jeho ľahkú dostupnosť na použitie.

Kolagén síce nie je prvá vec, ktorá vás napadne, keď sa zaoberáte zdravím ústnej dutiny, ale môže pomôcť spojiť naše zuby a udržať ich pevne uložené v ďasnách. To bolo navrhnuté z dôvodu, že nedostatok kolagénu je spojený so stratou zubov. V skutočnosti sa kolagén skladá z vlákien, ktoré sa nachádzajú v spojivových tkanivách tvoriacich zuby a kosti.

Kolagén skutočne môže zlepšiť zdravie zubov a ďasien. A hoci špecifické mechanizmy, prostredníctvom ktorých suplementácia kolagénom pomáha, môžu byť niekedy neznáme, výskum zostáva sľubný. Ešte stále ste na vážkach? Nezabúdajte, že existuje množstvo ďalších dobre zdokumentovaných dôvodov, prečo začať s pravidelnou konzumáciou kolagénu - od mladistvejšieho vzhľadu pleti až po kĺby bez bolesti

 

 

 

 

 

 

Späť do obchodu