Ako zvýšiť tvorbu kolagénu

Obsah:

  • Čo je kolagén?
  • Prečo potrebujeme kolagén?
  • Výhody kolagénu
  • Čo ovplyvňuje hladinu kolagénu?
  • Fungujú kolagénové doplnky?
  • Ako si zvýšiť obsah kolagénu
  • Látky podporujúce tvorbu kolagénu
  • Záver

kolagenII
Kolagén, označovaný za "prameň mladosti", je horúcou témou v oblasti krásy. A keďže trh s doplnkami stravy ovládol wellness, vynára sa otázka: môžete zvýšiť obsah kolagénu, a ak áno, ako?

Rozprávali sme sa s tromi odborníkmi o tom, čo je kolagén, ako ho môžete získať viac a či pridaný kolagén môže pomôcť napríklad pri hojení pokožky a posilňovaní vlasov a nechtov.

Či už máte za cieľ zvýšiť pružnosť pokožky alebo si udržať lesklé vlasy, čítajte ďalej a získajte prvotriedne rady od odborníkov, ako zvýšiť produkciu kolagénu vo vašom tele.

Čo je kolagén?

Kolagén ako najvláknitejšia bielkovina, ktorá sa nachádza v kostiach, svaloch, šľachách a koži, je hlavnou zložkou spojivového tkaniva, ktoré zabezpečuje štruktúru, ktorá drží naše telo pohromade a odoláva rozťahovaniu tkanív.

Existujú štyri hlavné typy kolagénu, pričom typ 1 je najbežnejší, ale v skutočnosti existuje najmenej šestnásť rôznych typov.Zjednodušene povedané, predstavte si ho ako "lepidlo", ktoré pomáha vytvárať pevné štruktúry v našich tkanivách a je dôležité aj pre štruktúru a zdravie ciev.

Najčastejšie sa kolagén prejavuje pozitívnymi konotáciami pre jeho úlohu pri udržiavaní pevnosti našej pokožky. Kolagén má veľkú pevnosť v ťahu a spolu s mäkkým keratínom (ďalšou bielkovinou) je zodpovedný za pevnosť a pružnosť pokožky. To čiastočne vysvetľuje úlohu kolagénu pri zmierňovaní vzhľadu vrások a ochabnutej pokožky.

Prečo potrebujeme kolagén?

Kolagén potrebujeme na udržanie štruktúry pokožky, nechtov, vlasov a kĺbov.

Vzhľadom na prospešné zložky kolagénu pre štruktúru kože, vlasov, nechtov a kĺbov je dôležité, aby sme si udržiavali jeho dostatočné množstvo, a výživa podporujúca kolagén pomôže zachovať zdravú štruktúru.Najmä u žien je suplementácia kolagénom spojená s výskytom zdravšej pokožky, vlasov a nechtov a môže mať prínos aj pre črevá, napríklad pomáha pri hojení zapálených čriev.

Výhody kolagénu

Luther poukazuje na účinky kolagénu v boji proti viditeľnému a fyziologickému starnutiu. Konzumácia kolagénu môže pomôcť v boji proti účinku degradácie kolagénu v našej pokožke, pričom klinické štúdie zistili, že jeho konzumácia môže mať za následok menej plytkých vrások a jemných liniek, hladšiu hydratovanú pokožku a lepšiu elasticitu pokožky.

Okrem toho je menej známym prínosom kolagénu jeho použitie pri popáleninách. Môže sa vstrekovať do pokožky, aby pomohol upraviť jazvy a/alebo priehlbiny spôsobené týmito typmi nehôd," hovorí Luther.

Čo ovplyvňuje hladinu kolagénu?

Hlavnou vecou, ktorá ovplyvňuje hladinu kolagénu, je starnutie, ale svoju úlohu zohráva aj životný štýl. Náš kolagén dosahuje najvyššiu úroveň okolo 25. až 34. roku života, potom začne prirodzene klesať, čo má za následok vyššiu pravdepodobnosť stenčenia pokožky, straty pružnosti a tvorby vrások. Postupom času sa kvalita kolagénu, ktorý produkujeme, znižuje a prejavuje sa zníženou pružnosťou štruktúry našej pokožky, ako aj vplyvom na naše kĺby, pretože chrupavky slabnú.

Medzi ďalšie dôvody úbytku kolagénu patrí fajčenie, "ktoré je spojené s nižšou produkciou kolagénu", ako aj nadbytok cukru a rafinovaných sacharidov, keďže cukor podľa DeCesarisovej narúša schopnosť kolagénu obnovovať sa.

K mnohým zmenám dochádza aj počas tehotenstva: počas tehotenstva hormóny ženy menia metabolizmus kolagénu, aby sa pokožka stala pružnejšou a mohla sa zväčšovať spolu s rastúcim plodom. Počas týchto mesiacov je preto nevyhnutné podporovať zdravie a pružnosť pokožky. Pred užívaním akýchkoľvek doplnkov však odporúčame poradiť sa s lekárom, ak ste tehotná alebo plánujete otehotnieť.

Ďalšou kľúčovou zložkou na podporu prirodzenej tvorby kolagénu je vitamín C. Bez neho telo nie je schopné produkovať kolagén. Preto by nemalo byť prekvapením, že skorbut [spôsobený nedostatkom vitamínu C] je ochorenie spojené s degradáciou kolagénu, pričom prvými príznakmi sú vizuálne škvrny na pokožke.

Fungujú kolagénové doplnky?

Ako poznamenáva dermatológ Papri Sarkar, "výživové doplnky nie sú regulované tak prísne ako lieky na predpis, takže je ťažké s istotou zistiť, či to, čo sa uvádza na fľaštičke, tam naozaj je... a či to funguje."

Slepá štúdia z roku 2019 na 72 ženách vo veku 35 rokov a viac, ktoré konzumovali zmes kolagénových peptidov na pitie, potvrdila, že po troch mesiacoch užívania možno skutočne bojovať proti starnutiu pokožky pomocou živín, ktoré obnovujú hydratáciu, pružnosť, hustotu a drsnosť pokožky. Štúdia tiež zdôraznila bezpečnosť kolagénového nápoja.

Napriek tomu je dôležité poznamenať, že dlhodobé údaje o kolagénových doplnkoch stále chýbajú a vzhľadom na voľné schvaľovanie FDA nemusia byť bezpečnostné normy jednotné.

Ako si zvýšiť obsah kolagénu

Na tvorbu kolagénu si naše telo vytvára prokolagén, prekurzor, z ktorého vychádza všetok kolagén. Kombinuje aminokyseliny glycín a prolín spolu s vitamínom C. Tým, že zabezpečíme konzumáciu potravín bohatých na tieto živiny, môžeme pomôcť budovať prirodzené kolagénové produkty.

Medzi ne patrí napr:

  • Prolín: vaječné bielka, pšeničné klíčky, mliečne výrobky, huby, špargľa
  • Glycín: kuracia koža, želatína, bravčová koža, vývar z kostí
  • Vitamín C: Citrusy, paprika, bobuľovité ovocie

Zdôrazňuje tiež výhody zamerania sa na stravu bohatú na bielkoviny, pretože poskytuje pevný profil aminokyselín na tvorbu nových štrukturálnych bielkovín.

Ďalšou metódou potenciálneho zvýšenia celkového množstva kolagénu je konzumácia doplnkov stravy, je však potrebné vykonať ďalší výskum o vstrebávaní a účinnosti mnohých voľne predajných kolagénových doplnkov. Z lekárskeho hľadiska DeCasaris odporúča kolagénové kožné výplne ako alternatívu na stimuláciu prirodzenej produkcie kolagénu vo vašom tele.

DeCesaris vysvetľuje: "To môže znížiť výskyt jemných liniek a vrások a vyhladiť pokožku. Alebo ako alternatíva sa používa terapia červeným svetlom (fotobiomodulácia), ktorá tiež súvisí so zlepšením tvorby kolagénu v pokožke."

Látky podporujúce tvorbu kolagénu

Predstavíme vám látky, ktoré sú nevyhnutné pre tvorbu kolagénu. Podľa toho môžete spestriť svoj jedálniček o potraviny, ktoré tieto látky obsahujú.

Vitamín C
Príjem zvýšeného množstva vitamínu C v tele podporuje premenu prolínu a lyzínu, čo sú aminokyseliny, na kolagén. Nemusíte sa však spoliehať len na doplnky stravy s vitamínom C, ideálna je aj konzumácia zeleniny, citrusových plodov alebo exotického ovocia s vysokým obsahom vitamínu C a ďalších telu prospešných látok.

Bielkoviny
Ďalším skvelým zdrojom prolínu a lyzínu, ktoré sú kľúčové pri tvorbe kolagénu, sú kvalitné bielkoviny, ako napríklad mäso, ryby alebo fazuľa.

Cesnak
Cesnak obsahuje látku nazývanú sulfid. Táto látka účinne bojuje proti rozpadu kolagénu v tele.

Zelený čaj
O výhodách zeleného čaju sme už asi všetci počuli. Šálky 2-3 denne majú protizápalové a tiež antioxidačné účinky. Čo však mnohí z vás možno nevedia, zelený čaj má schopnosť regenerovať kolagén v tele.

Kvalitná káva
Kvalitná káva má podobné účinky ako zelený čaj, tiež prináša telu mnoho výhod, napríklad regeneruje kolagén.

Záver

Naše telo je veľmi inteligentný nástroj, nedostatok akejkoľvek látky alebo vitamínu nám môže dať vedieť. Ak sme k svojmu telu pozorní, môžeme ľahko zistiť, čo od nás žiada. Takto nám môže povedať aj to, keď máme nedostatok kolagénu. Nedostatok kolagénu v tele sa odráža na mnohých procesoch v tele. Jeho nedostatok sa odráža napríklad na kvalite vlasov a nechtov, na zdraví kĺbov a šliach. Naše telo nemôže žiť bez bielkovín a jedným zo základných stavebných prvkov tela je bielkovina kolagén.

Späť do obchodu