10 osvedčených spôsobov liečby bolesti zubov na rýchle zmiernenie bolesti

Obsah:

  • Čo robiť pri bolesti zubov
  • Úľava od bolesti zubov
  • Ako zmierniť bolesť zubov
  • Domáce prostriedky proti bolesti zubov
  • Ako rýchlo zastaviť bolesť zubov
  • Čo môžete očakávať u zubára
  • Ako zastaviť bolesť zubov skôr, ako sa začne

Jasným riešením akéhokoľvek typu bolesti zubov je čo najskôr navštíviť zubára. Keď sa však k zubárovi nemôžete dostať hneď, možno budete musieť medzitým znášať určité nepohodlie. Nasledujúce tipy vám môžu pomôcť minimalizovať bolesť zubov počas čakania na návštevu zubára.

Čo robiť pri bolesti zubov

Hoci vaším cieľom číslo jeden môže byť čo najrýchlejšie odstránenie bolesti zubov, musíte najprv zvážiť možnú príčinu. Keď naše telo pociťuje bolesť, vysiela do mozgu varovné signály, ktoré mu oznamujú, že niečo nie je v poriadku. Ak máte bolesť v ústnej dutine, je to spravidla znamenie, že máte problém, ktorý treba čo najskôr riešiť.

Bolesť ústnej dutiny môže byť spôsobená rôznymi vážnymi problémami vrátane zubného kazu, poškodenej výplne, zlomeniny zuba, infikovaných ďasien alebo abscesu. Ak sa vyskytol posledný z uvedených prípadov, bez rýchleho ošetrenia by ste mohli utrpieť vážne komplikácie. Tieto komplikácie by mohli zahŕňať stratu zuba a podpornej kosti. V niektorých prípadoch sa bakteriálne infekcie môžu rozšíriť aj do iných častí tela, čo môže viesť k hospitalizácii alebo k horším situáciám. Z týchto dôvodov je dôležité vyhľadať urgentné ošetrenie, ak sa u vás prejaví niektorý z nasledujúcich príznakov abscesu zuba:

  • Červené, opuchnuté ďasná
  • Horúčka
  • Opuchnutá, červená hrčka v ústach
  • Krv alebo hnis
  • pulzujúca bolesť
  • nepríjemná alebo slaná chuť v ústach
  • opuchnutá tvár alebo čeľusť
  • Zlomený alebo silno vylomený zub

Ak pociťujete niektorý z uvedených príznakov, okamžite zavolajte niektorého z našich zubných lekárov.

Úľava od bolesti zubov

Bez ohľadu na príčinu bolesti zubov je dôležité navštíviť miestneho zubného lekára, ktorý vás vyšetrí. Napriek tomu, ak máte podozrenie, že vaša bolesť zubov je spôsobená zubným kazom alebo menšou zlomeninou, môžete použiť nasledujúce stratégie na minimalizáciu bolesti, kým nebudete môcť navštíviť odborníka.

Ako zmierniť bolesť zubov

Zúfalo hľadáte dočasný liek proti bolesti zubov? Ak bolesť zubov nie je spôsobená vážnym základným problémom alebo čakáte na blížiacu sa návštevu zubára, môžete si bolesť zubov zmierniť pomocou voľnopredajných liekov, studených obkladov a iných domácich postupov. Prečítajte si ďalšie domáce prostriedky proti bolesti zubov.

acoloxio

Domáce prostriedky proti bolesti zubov

1. Priložte studený obklad.
Vo všeobecnosti existujú dva spôsoby, ako zastaviť alebo otupiť bolesť zubov. Prvý zahŕňa zníženie zápalu, zatiaľ čo druhý sa zameriava na prerušenie signálov z poranenia do mozgu. Prvý cieľ môžete dosiahnuť priložením studeného obkladu alebo vrecúška so zmrazenou zeleninou na stranu tváre na 20 minút v kuse. Len nezabudnite použiť kus látky ako nárazník, aby ste si náhodou nepoškodili pokožku. To môže pomôcť zmierniť nepríjemné pocity tým, že otupí bolesť a zníži opuch.

2. Užívajte protizápalový liek.
Opuch a otupenie signálov bolesti môžete znížiť aj užitím protizápalového lieku, napríklad ibuprofénu. Ak užijete ibuprofén, snažte sa v užívaní lieku pokračovať každých niekoľko hodín podľa etikety výrobku. Vyhnite sa tomu, aby ste liek užili raz a potom ho prestali užívať, keď pocítite úľavu, inak sa bolesť a zápal pravdepodobne vrátia. Ak nemáte ibuprofén, môžete namiesto neho užiť paracetamol; ten však síce pomôže pri bolesti, ale nie je to protizápalový liek.

3. Oplachujte slanou vodou.
Okrem studených obkladov a voľnopredajných liekov existujú aj niektoré prirodzené spôsoby, ako zastaviť bolesť zubov. Infekcie môžete vyčistiť a podporiť dočasnú úľavu od bolesti vyplachovaním úst slanou teplou vodou. Ošetrenie bolesti zubov slanou vodou môže tiež pomôcť zahojiť akékoľvek rany v ústnej dutine a znížiť zápal. Dbajte len na to, aby ste počas výplachu neprehltli žiadnu slanú vodu.

4. Používajte horúci zábal.
Nepríjemné pocity môžete znížiť priložením horúceho obkladu na stranu čeľuste. Ak nemáte horúci zábal, môžete si ho vyrobiť tak, že naplníte čistú ponožku ryžou a jeden koniec zaviažete. Potom vložte ryžou naplnenú ponožku do mikrovlnnej rúry a niekoľko minút ju zohrievajte. Teplo zo zábalu pomôže prerušiť signály bolesti z úst do mozgu.

5. Vyskúšajte akupresúru.
Niektoré výskumy naznačujú, že akupresúra môže byť schopná znížiť bolesť zubov tým, že spôsobí, že telo uvoľní endorfíny. Existujú špecifické kľúčové body na tele, o ktorých sa predpokladá, že sú spojené s nepríjemnými pocitmi v ústnej dutine. Ak by ste chceli vyskúšať akupresúru, zvážte prieskum renomovaných internetových zdrojov, kde nájdete viac informácií o týchto oblastiach.

6. Používajte mätové čajové vrecúška.
Vo všeobecnosti sa mätové čajové vrecúška považujú za bezpečné, majú mierne znecitlivujúce vlastnosti, ktoré môžu na krátky čas zmierniť bolesť v ústnej dutine. Väčšina ľudí dáva pred použitím prednosť ochladeniu čajových vrecúšok v mrazničke na niekoľko minút. Čajové vrecúško môžete tiež použiť ešte teplé a potom počkať, kým vychladne. To môže vytvoriť príjemný pocit, ktorý vám pomôže odpútať pozornosť od bolesti zubov.

7. Vyskúšajte cesnak.
Cesnak sa už tisíce rokov používa pre svoje liečivé vlastnosti. Okrem toho, že ničí potenciálne škodlivé baktérie, môže pôsobiť aj ako liek proti bolesti. Ak chcete použiť cesnak pri bolestiach zubov, rozdrvte strúčik, aby ste vytvorili lepkavú pastu, a naneste ju na postihnuté miesto. Prípadne môžete strúčik čerstvého cesnaku rozžuť a potom ho vypľuť.

8. Vypláchnite si ústa ústnou vodou z guajaka.
Listy guavy, známe svojimi protizápalovými vlastnosťami, majú aj antimikrobiálne vlastnosti, ktoré dokážu otupiť bolesť a sterilizovať rany v ústnej dutine. Čerstvé listy guavy môžete buď žuť, alebo si z rozdrvených listov vo vode uvariť ústnu vodu.

9. Používajte klinčekový olej.
Klinčekový olej, ktorý sa používal na liečbu bolesti zubov počas celej histórie ľudstva, dokáže znížiť zápal a znecitlivieť bolesť v ústnej dutine. Obsahuje aj eugenol, prírodné antiseptikum, ktoré dokáže sterilizovať rany v ústnej dutine. Na liečbu bolesti zubov alebo citlivosti zubov naneste malé množstvo oleja na čistý vatový tampón a priložte ho na postihnuté miesto. Ak sa vám zdá klinčekový olej príliš silný, môžete ho zriediť niekoľkými kvapkami vody alebo pridať nosný olej.

10. Vyskúšajte domácu tymianovú ústnu vodu.
Tymián má silné antioxidačné a antibakteriálne vlastnosti. Na zmiernenie príznakov bolesti zubov môžete pridať niekoľko kvapiek tymianového esenciálneho oleja do vody a pripraviť si ústnu vodu. Tymianový éterický olej môžete tiež zriediť niekoľkými kvapkami čistej vody a pridať ho na vatový tampón. Potom ho priložte na postihnuté miesto.

Ako rýchlo zastaviť bolesť zubov

Niekedy na zastavenie bolesti zubov nestačia voľnopredajné lieky a domáce prostriedky. Keď si nie ste istí, čo robiť pri bolesti zubov, je čas navštíviť odborníka.

Vždy, keď je bolesť zubov príliš veľká na to, aby sa dala vydržať, je opodstatnená pohotovostná stomatologická starostlivosť. Ak je bolesť silná, využite linku pohotovostnej starostlivosti vášho zubára. V opačnom prípade si čo najskôr naplánujte vyšetrenie, aby ste mohli dostať úľavu od bolesti a vyhnúť sa ďalším komplikáciám.

Čo môžete očakávať u zubára

Na ošetrenie bolesti zubov zubný lekár najprv preskúma vašu anamnézu a vykoná vyšetrenie. Položí vám konkrétne otázky týkajúce sa bolesti zubov vrátane toho, kedy sa začala, kde sa nachádza, aká je silná, čo ju zhoršuje a čo ju zlepšuje. Zubný lekár potom vyšetrí vaše ďasná, zuby a všetky ostatné príslušné oblasti. Na určenie presnej príčiny problému môže byť potrebné vykonať röntgenové vyšetrenie a/alebo iné testy.

Keď zubný lekár určí príčinu, načrtne dostupné možnosti liečby. V prípade zubného kazu môže byť potrebná výplň. Ak je nerv zuba infikovaný, možno budete potrebovať liečbu koreňového kanálika. Ak sa oblasť infikovala, zubný lekár môže predpísať antibiotické lieky na zničenie baktérií. Príležitostne zubári použijú fototerapiu studeným laserom spolu s ďalšími zákrokmi na zníženie zápalu a bolesti.

V závislosti od závažnosti problému môžete liečbu podstúpiť okamžite alebo niekoľko dní po vyšetrení. V druhom prípade sa váš zubný lekár môže rozhodnúť predpísať vám lieky proti bolesti, ktoré vám pomôžu zvládnuť nepríjemné pocity počas čakania.

Ako zastaviť bolesť zubov skôr, ako sa začne

Najlepší spôsob, ako sa vyrovnať s bolesťou zubov, je v prvom rade jej predchádzať. Riziko vzniku zdravotných problémov v ústnej dutine môžete znížiť dôkladným čistením zubov dvakrát denne a aspoň jedným použitím zubnej nite. Mali by ste sa tiež zdravo stravovať a vyhýbať sa sladkým alebo lepkavým jedlám a nápojom. Mali by ste si dávať pozor, aby ste nežuli ľad alebo tvrdé predmety, ktoré by mohli spôsobiť zlomeninu zuba. Nakoniec si nezabudnite naplánovať pravidelné čistenie zubov a preventívne prehliadky, aby ste mohli ošetriť drobné problémy so zubami skôr, ako sa z nich stanú bolestivé problémy, ktoré si vyžadujú nákladné ošetrenie.

 

Späť do obchodu