Čo je kolagén a prečo sa bez neho nezaobídeme

Kolagén je, keď...


Ak sa opýtate chemika, čo je kolagén, dozviete sa, že je to vo vode nerozpustná bielkovina. Molekula kolagénu obsahuje 19 aminokyselín, ktoré tvoria reťazce pevne prepletené do špirály dlhej približne 256 nm.

A práve vďaka tejto pevnej molekulárnej štruktúre je kolagén v tele taký užitočný.

 

1. Aké sú účinky kolagénu?


Názov kolagén obsahuje grécke slovo kólla, čo znamená lepidlo alebo spojivo. Kolagén je vlastne spojivom buniek. Účinky kolagénu sa prejavujú najmä v chrupavkách, šľachách, kĺboch a koži, ale aj vo vlasoch, cievach, očnej rohovke a dokonca aj v zuboch a nechtoch.

V tele máme približne tridsať rôznych typov kolagénu. Najčastejší (90 %) je kolagén typu I, ktorý sa nachádza v kostiach (kĺboch), zuboch, šľachách a koži. Kolagén typu II sa nachádza v chrupavke. Kolagén typu III sa nachádza v koži, svaloch a kostiach. Kolagén typu V sa nachádza v cievnej výstelke.

 

2. Čo obsahuje kolagén? V akých potravinách sa nachádza?


Hladinu kolagénu v tele možno ovplyvniť stravou. Tí, ktorí majú radi mäso, konzumujú kolagén v hovädzom, bravčovom a kuracom mäse a v mäsových výrobkoch, ako sú bravčové klobásy alebo mäsové vývary. Kolagén sa nachádza aj vo vaječných bielkoch. Vegetariáni a vegáni by mali do svojho jedálnička zaradiť ovocie a zeleninu, ktoré aspoň podporujú tvorbu kolagénu, ako sú čučoriedky, višne, maliny, orechy, kapusta, sója a avokádo.

 

3. Prečo a kedy dopĺňať kolagén výživovými doplnkami?


Ľudské telo je schopné samo vytvárať kolagén, ale táto schopnosť sa v priebehu života postupne znižuje, približne o 1,5 percenta ročne. To znamená, že väčšinu kolagénu si vytvárame v detstve, ale po 20. roku života túto schopnosť výrazne strácame. Po tridsiatke sa produkcia kolagénu znižuje. Poznáme to podľa prvých vrások, neskôr nás začnú bolieť kĺby, sme viac unavení a rany sa nám hoja pomalšie.

 

4. Ako si vybrať doplnok stravy s kolagénom?


Športujete? Pracujete manuálne? Alebo už máte štyridsať? Potom vyhľadajte vhodný kolagénový doplnok stravy. Účinky kolagénu čoskoro pocítite: zlepší sa vaša výkonnosť, mladistvý vzhľad a duševná pohoda.

234628699_2909781535901246_6555576382509496454_n

"Na nasom trhu je slusne mnozstvo kolagenov, ze sa niekedy nevieme zorientovat, ako si vybrat ten naj?zalezi, co od kolagenu ocakavate, napriklad povedzme “omladnutie” (zlepsenie stavu pokozky, ale aj vlasov, nechtov, rozjasnenie, predchadzanie znakom starnutia,...) vtedy je najlepsie uzivat kolagen spolu s kyselinou hyaluronovou a teda, najlepsie je ak uz kolagen obsahuje kyselinu hyaluronovu, ako COLOXIO Gold.

Odkázala Silvia Cisariková svojím sledujúcim. 

 

Hydrolyzovaný kolagén vs. natívny kolagén

Pri výbere doplnku sa v prvom rade zamerajte na formu kolagénu, ktorú obsahuje. Určite si vyberte kolagénový doplnok, ktorý obsahuje hydrolyzovaný kolagén alebo kolagénové peptidy. Kolagén je vo svojej prirodzenej forme ťažšie stráviteľný. Kolagénové peptidy vznikajú hydrolýzou, pri ktorej sa rozkladajú reťazce aminokyselín. Vďaka tomu sa hydrolyzovaný kolagén oveľa ľahšie vstrebáva a je účinnejší.

 

Koľko kolagénu v dennej dávke?

Aby účinky kolagénu naozaj stáli za to, nemá zmysel na kolagéne šetriť. Vyberte si doplnok, ktorý obsahuje 3 000 mg až 6000 mg kolagénu denne.

Môžete si vybrať kolagénové doplnky s dostatočným množstvom hydrolyzovaného kolagénu z rady Coloxio od spoločnosti Tozax - Coloxio 3000mg, Coloxio Complex 5000mg, Coloxio Gold 6000mg hydrolyzovaných peptidov v jednej dávke.

 

 

Vyberte si kompletnú kolagénovú výživu

Kvalitné kolagénové doplnky obsahujú ďalšie minerály a látky - tie sú určené na ďalšie posilnenie účinkov samotného kolagénu.

      • Glukosamín a chondroitín ako základné stavebné prvky kĺbovej chrupavky, kostí, väzov a šliach zvyšujú odolnosť voči záťaži. Preto kolagénové doplnky obsahujú:
      • Glukosamín sulfát, ktorý na seba účinne viaže vodu a pomáha zlepšovať pružnosť a pohyblivosť chrupaviek.
        Chondroitín sulfát, ktorý má v kombinácii s glukozamínom priaznivé účinky na pohyblivosť kĺbov a zmierňuje bolesť. Chondroitín tiež účinne zadržiava vodu v chrupavke a zvyšuje jej pružnosť.
        Metylsulfonylmetán (MSM) priaznivo pôsobí na väzy a chrupavky a odstraňuje prípadné zápaly v nich. Ak už trpíte nejakým ochorením kĺbov, MSM vám pomôže zmierniť bolesť a regenerovať chrupavky.
      • Vitamín C je nielen účinný antioxidant, ale zlepšuje aj imunitu a celkovú kondíciu.
      • Selén je prvok dôležitý pre zdravý rast vlasov a nechtov a prospieva pokožke, zatiaľ čo zinok má pozitívny vplyv na množenie buniek, rast tkanív a obnovu poškodených tkanív.
      • Kyselina hyalurónová je pomocníkom v boji proti dehydratácii a starnutiu pokožky.

 

5. Účinky kolagénu


Ako kolagén pôsobí na kĺby?

Z celkového množstva kolagénu v ľudskom tele sa až 70 % nachádza v kĺbovej chrupavke. Kĺby musia počas celej životnosti odolávať obrovskému zaťaženiu. Pevné, ale pružné tkanivo chrupavky musí byť dobre vyživované, a preto musí mať neporušenú štruktúru, ktorá zabezpečuje dostatok kolagénu. Ak chrupavke chýba kolagén, môžu sa v nej vytvoriť trhliny, ktoré spôsobujú bolesť a obmedzujú pohyb v kĺbe. To môže viesť k poruchám kĺbového mechanizmu, ako je napríklad osteoartróza.

Hydrolyzovaný kolagén v doplnkoch stravy Tozax pomáha udržiavať zdravé kĺby po celý život.

 

Aké účinky má kolagén na pokožku?

Kolagén spolu s elastínom tvoria akúsi podpornú štruktúru pokožky. Ak je táto štruktúra neporušená, naša pokožka je pevná a pružná S pribúdajúcim vekom sa kolagénové vlákna tejto štruktúry stenčujú a lámu a prirodzená pružnosť pokožky sa vytráca. Pokožka sa vysušuje, ochabuje a objavujú sa vrásky.

 

Užívaním kolagénových doplnkov môžeme výrazne spomaliť starnutie pokožky. Siahnite napríklad po kolagénovej výžive Tozax. Okrem hydrolyzovaného kolagénu obsahuje aj ďalšie účinné látky, ktoré majú priaznivý vplyv na pokožku: kyselinu hyalurónovú, selén, zinok a vitamín B2.

 

Ako pôsobí kyselina hyalurónová na pokožku?

Jeho kúzlo spočíva v tom, že na seba dokáže viazať veľké množstvo vody, čím zabraňuje vysúšaniu a starnutiu pokožky. Použitím hydrolyzovaného kolagénu a kyseliny hyalurónovej sa pokožke vracia pružnosť a pevnosť.

 

6. Kolagén proti starnutiu


Je to neúprosné - vo veku okolo 40 rokov sa v ľudskom tele vytvára len veľmi málo kolagénu. Zlomené nechty, suchá pokožka a padajúce vlasy sú varovnými signálmi. Tieto vonkajšie prejavy sú znakom toho, že aj našim kĺbom, svalom, cievam a vnútorným orgánom chýba kolagén.

 

Účinky kolagénu na duševnú pohodu a spánok

Spomedzi aminokyselín, ktoré sa nachádzajú v kolagéne, je najrozšírenejší glycín, ktorý pomáha vytvárať zdravé reťazce DNA a RNA. Účinky kolagénu sa môžu prejaviť na miestach, kde by sme to nečakali - zlepšenie duševnej pohody, spánku a trávenia.

 

Kolagén pre fyzický výkon

Ďalšou dôležitou aminokyselinou v kolagéne je arginín. Spolu s glycínom pomáha arginín tvoriť kreatín. To zvyšuje fyzickú výkonnosť a zlepšuje fungovanie šliach a väzov počas cvičenia a pohybu. A kto by si nechcel zachovať svoju mobilitu po celý život.

 

7. Kolagén pre športovcov


Účinky kolagénu na svaly

Počas športu a cvičenia sa môžu vo svalových vláknach objaviť drobné trhlinky, ktoré spôsobujú únik bielkovín. Tento úbytok by sa mal doplniť kolagénom. Tým sa doplnia bielkoviny a svaly pohodlne rastú. Kolagén tiež prispieva k regenerácii unavených svalov a hojeniu prípadných zranení.

Účinky kolagénu na kĺby a väzy

Cvičíte intenzívne, aby ste zväčšili svoje svaly? Môže sa stať, že vaše svaly rastú rýchlejšie ako väzy, čo vedie k bolesti kĺbov a zraneniam. Užívaním kolagénu podporíte pružnosť väzov a pevnosť chrupaviek. Posilníte kĺby a väzy, aby ste sa vyrovnali so zväčšením svalov.

 

 

 

Recenzie   

 

image (27)

Renáta P.

“ Najprv som bola skeptická, pretože kým som si tento produkt kúpila, čítala som recenzie. Teraz som si kúpila druhé balenie. Naozaj mám krajšiu pleť, preto som sa po prvej dávke k tomuto kolagénu vrátila. Vyskúšala som totiž medzitým aj iné značky, iné prášky ale tento je pre mňa určite top. A cenovo je podľa mňa primeraný, nakoľko mesačne sa to dá :)  ”

 

 

 

image (29)

Dr. Milan P.
 

“Fakt rychlo ucinny kolagen, lahke uzivanie a citim ulavu v klboch po tyzdni uzivania. Doporucujem vsetkym”

 

image (26)

Mgr. Janka P.
 
“ Coloxio Complex používam už niekoľko rokov a prvotným dôvodom bol problém s kolenom, ktoré ma často pobolievalo a vŕzgalo. Po niekoľkých týždňoch (4-5 týždňov) sa stav zlepšil a doteraz nemám pocit, že by sa zhoršoval. Samozrejme je potrebné užívanie aj vitamínu C, aby to malo zmysel. Ja osobne som nepostrehla žiadne vedľajšie účinky, ak tak iba pozitívne a to lepšia pleť a pevnejšie nechty ”
 
image (33)
Doc. Ivana J.
 
“ Odporúčam všetkým, ktorý majú akékoľvek problémy s pohybovým ústrojenstvom. Tento prípravok je účinnejší ako iné tabletové formy liekov a doplnkov výživy ”
 
 
image (30)
Rasťo K.
 
“ Pred dvoma rokmi som si v záhrade poranil koleno pri kosení. Koleno napuchlo a pri chôdzi som cítil bolesť a kríval som. Začala som viac zaťažovať druhú nohu a tak ma začalo bolieť aj druhé koleno. Studenými obkladmi a dlhodobým užívaním Coloxia Complex som obe kolená dostal do stavu, že dnes behám ako srnka, aj keď budem mať 55 rokov :-) ”
 
image (31) 
 Adam V.
 
“ Pri jeho používaní sa cítim v poriadku, naopak bez neho pri prestávke po zhruba 2-3 týždňoch cítim kĺby a miernu bolesť. Potom keď ho nasadím príznaky odoznejú  ”
 
 
 
Späť do obchodu