Ako používať kolagén v prášku: 13 spôsobov

Obsah:

  • Ako zmiešať kolagénový prášok
  • Najlepšie spôsoby použitia kolagénového prášku
  • Ako zabrániť zhlukovaniu kolagénového prášku
  • Kedy je najlepší čas na užívanie kolagénového prášku?

kolagen55_1

Kolagén ako najrozšírenejšia bielkovina v našom tele má zásadný význam pre rôzne funkcie.

Okrem toho, že sa používa na tvorbu spojivového tkaniva, tento štrukturálny proteín poskytuje aj kozmetické výhody pre našu pokožku, vlasy a nechty.

Keďže však stresom a časom začínate strácať zásoby kolagénu, je dobré užívať doplnok kolagénu, ktorý vám pomôže chrániť zásoby.

Ak vás zaujíma, ako užívať kolagén v prášku na zlepšenie pružnosti pokožky alebo minimalizovanie vzhľadu jemných vrások, pokračujte v čítaní, kde nájdete niekoľko spôsobov, ako jesť a piť kolagén v strave.

Hoci ste pravdepodobne počuli o hydrolyzovanom kolagéne alebo kolagénových peptidoch z kostného vývaru, hovädzom kolagéne a morskom kolagéne, je dôležité vedieť, že nie všetok kolagén je živočíšneho pôvodu.

Funguje vegánsky kolagén? Pre tých, ktorí hľadajú produkt na rastlinnej báze, sú vegánske doplnky podporujúce kolagén dobrou možnosťou, ktorú treba zvážiť. Či už ste vegán alebo nie, možno budete chcieť alternatívu ku kolagénu pochádzajúcemu z hovädzej kože a rybích šupín.

Nakoniec, váš kolagén je najlepší kolagén, takže by ste mali urobiť všetko, čo je vo vašich silách, aby ste ho podporili.

Ako zmiešať kolagénový prášok

Na dosiahnutie najlepších výsledkov si denne dajte 1 zaokrúhlenú polievkovú lyžicu kolagénu. Všetko, čo potrebujete, je lyžica, mixér, šejkerová fľaša alebo mixér, aby ste krém zapracovali do svojho nápoja.

Najlepšie spôsoby použitia kolagénového prášku

Neexistuje jeden najlepší spôsob, ako piť kolagénový doplnok. Je to univerzálna zložka, ktorá sa dobre mieša do nápojov, kokteilov a dokonca aj do pečiva. Teplý alebo studený, kolagénový doplnok poskytuje pridanú funkčnosť čomukoľvek, čo je vo vašom jedálnom lístku. Prečítajte si 13 spôsobov, ako si ho môžete vychutnať.

1. Káva

Prečo si kolagén nevyškrtnúť zo zoznamu hneď ráno? Toľko ľudí začína deň kávou, takže kolagénový prášok je bezproblémový spôsob, ako pridať kolagén do svojho každodenného jedálnička. Kolagénový prášok sa hodí aj do ľadovej kávy alebo espresso nápojov. Jednoducho pridajte 1 zaokrúhlenú polievkovú lyžicu do kávového nápoja a zmiešajte pomocou napeňovača. Vyskúšajte tento recept na kolagénovú duchovnú kávu pre pridanú dávku blahodarných adaptogénov a bylín.

2. Čaj

Začnite alebo ukončite deň upokojujúcim kolagénovým čajom. Keďže horúce tekutiny sú skvelým spôsobom rozpúšťania kolagénového prášku, čaj je jednoduchou možnosťou konzumácie vášho denného doplnku. Ak chcete, aby váš mliečny Early Grey, chai alebo iný obľúbený čajový nápoj získal extra krémovú chuť, zalejte vriacou vodou kolagénový prášok a premiešajte alebo rozmixujte.

3. Matcha Latte

Matcha je plná prospešných látok, ako sú antioxidanty, a kolagén je ideálny na pridávanie do matcha latte, pretože na začiatku už trochu miešate. Pridajte kolagénovúý prášok buď do suchého prášku matcha (½ čajovej lyžičky) pred šľahaním s ¼ šálky horúcej vody, alebo ju pridajte do speneného mlieka pred spojením oboch tekutín.

4. Horúca čokoláda

Tu je funkčný dôvod na pitie horúcej čokolády. Kakao, bohaté na polyfenoly a flavanoly, ktoré zlepšujú náladu, sa spája so zdravotnými výhodami od zlepšenia krvného tlaku a prietoku až po lepšie kognitívne funkcie. Kakao má v skutočnosti najvyššiu koncentráciu flavanolov spomedzi všetkých potravín.

5. Smoothies

Pridanie vegánskeho kolagénového prášku do každodenného smoothie je jednoduchý spôsob, ako na cestách podporiť pružnosť a hydratáciu pokožky. Zvyšky ovocia a špenátu? Pošlite ho do mrazničky alebo rovno do mixéra. Smoothies sú skvelým spôsobom, ako využiť produkty, ktoré máte po ruke, a zároveň pridať benefity z proteínových práškov a iných doplnkov. Jednoducho pridajte 1 zaokrúhlenú polievkovú lyžicu kolagénu k ostatným zložkám smoothie, rozmixujte a vychutnajte si ho. Tento recept na broskyne a kolagénový krém je obľúbený.

6. Proteínové koktaily

Kolagénové doplnky sú skvelým doplnkom vašich proteínových kokteilov. Aký je rozdiel medzi proteínovým kokteilom a smoothie? Záleží na tom, koho sa opýtate, ale pri smoothies sa vo všeobecnosti používa ovocie a zelenina a šľahajú sa v mixéri. Proteínový kokteil je založený na práškovom proteíne a môže byť jednoduchý ako mlieko a proteín pridaný do fľaše ručného šejkra. Do vybraného proteínového prášku pridajte kolagén a dobre pretrepte s obľúbeným mliekom.

7. Jogurt

Vášmu rannému jogurtu by sa hodil kolagén! Pridajte 1 polievkovú lyžicu do svojho obľúbeného jogurtu a dobre premiešajte. Podávajte s bobuľovitým ovocím alebo nakrájaným ovocím, orieškami, semienkami, müsli alebo inou obľúbenou posýpkou.

8. Chia puding

Chia je nutričná pokladnica, ktorá sa po stáročia využíva ako silný zdroj omega-3 mastných kyselín, bielkovín, vlákniny, antioxidantov a minerálov. Tieto drobné semienka pomáhajú detoxikovať organizmus, prečisťujú tráviaci systém, stimulujú mozog a vyživujú pokožku, vlasy a vnútorné orgány.

Ak chcete do svojho chia pudingu na raňajky alebo dezert pridať ďalšie blahodárne účinky na pokožku, zmiešajte 1 polievkovú lyžicu kolagénu s 1 šálkou (alebo o niečo viac) mandľového mlieka alebo mlieka podľa vlastného výberu. Potom pridajte 3 polievkové lyžice organických chia semienok a surový med alebo sladidlo podľa vlastného výberu . Intenzívne vyšľahajte a nechajte vychladnúť cez noc (alebo aspoň 3 hodiny) v chladničke. Keď ste pripravení na konzumáciu, pridajte svoje obľúbené polevy, napríklad čerstvé ovocie alebo kakaové jadierka, a vychutnajte si ich.

9. Zmrzlina

Zmrzlina môže byť najlepším spôsobom užívania kolagénového prášku. Pridajte odmerku kolagénu do svojho receptu na domácu zmrzlinu predtým, ako ju zmiešate v zmrzlinovači alebo zmrazíte, ako to vyžaduje váš recept. 

10. Pečenie

Vedeli ste, že s kolagénovým práškom môžete piecť? Pridajte ho do koláčov, sušienok, koláčikov, bochníkov, palaciniek a vaflí. Stačí zašľahať niekoľko polievkových lyžíc kolagénového prášku do suchých prísad alebo základnej zmesi, ktorú používate, a pokračovať.

11. Vývar

Vývary a polievky poskytujú lahodný základ pre kolagénový prášok. Ak jete živočíšne produkty, môžete pridať kolagén do vývaru z kostí, aby ste zvýšili jeho prínos, alebo ho môžete pridať do vývaru z kombu alebo mineralizovanej zeleniny. Kolagénový prášok pridajte do hrnca s vývarom po zapracovaní tekutiny alebo 1-2 odmerky rozšľahajte do každej servírovanej misky a dobre premiešajte.

12. Mlieko

Ak ste minimalista, kolagénový prášok môžete jednoducho piť rovno s akýmkoľvek mliekom - mandľovým, kokosovým alebo vami preferovaným. Ak ste fanúšikom studeného mlieka s dezertom alebo teplého mlieka pred spaním, skúste nabudúce pridať odmerku kolagénového prášku.

13. Voda

Ste v núdzi? Stačí pridať kolagénový prášok do vody a premeniť ju na krémový základ, ktorý môže nahradiť mlieko v čomkoľvek!

Ako zabrániť zhlukovaniu kolagénového prášku

Prečo sa kolagén zhlukuje? Samotné slovo pochádza z gréckeho slova kolla, čo znamená "lepidlo". Táto bielkovina sa často označuje ako lepidlo, ktoré drží naše telo pohromade. Skvelé, ale v dôsledku toho sú kolagénové doplnky vo svojej podstate lepkavé, takže aby ste zabránili zhlukovaniu, je najlepšie kolagén dôkladne premiešať.

Na rýchle odvápnenie bývajú najúčinnejšie horúce nápoje, ako je čaj alebo káva, ale stačí akýkoľvek nápoj, ak máte mixér, penič, šejker alebo lyžicu na miešanie.

Kedy je najlepší čas na užívanie kolagénového prášku?

Ak vás zaujíma, kedy je najlepší čas na užívanie kolagénu, krátka odpoveď znie: kedykoľvek to bude pre vaše telo a rutinu najlepšie.

Keďže kolagén má tendenciu dobre sa miešať s horúcimi nápojmi, možno si ho budete chcieť dať ráno, keď pravdepodobne siahnete po káve alebo matche, alebo večer, keď si dáte bylinkový čaj na upokojenie. Ak však máte tendenciu mať na poludnie chuť, bielkoviny v kolagéne vám môžu pomôcť zmierniť chuť, takže by ste si ho mohli dať vtedy.

Keďže kolagén je rozpustný vo vode, nemusíte sa obávať, že ho budete užívať s jedlom.

Vďaka toľkým rôznym spôsobom konzumácie kolagénu a typom kolagénu vás jeho užívanie nikdy neomrzí. Či už používate kolagénové peptidy, alebo ste sa rozhodli pre rastlinný kolagénový doplnok , existuje mnoho spôsobov, ako požitý kolagénový prášok začleniť do svojich smoothies, kávy a iných nápojov.

Hoci existujú rozdiely medzi vegánskym kolagénom a živočíšnym kolagénom, dodatočná dávka vo vašom dni môže priniesť výhody pre vašu pokožku, vlasy a celkové zdravie. Aký je teda najlepší spôsob užívania kolagénu? Ktorýkoľvek spôsob, ktorý vám najviac chutí, aby ste zostali dôslední v jeho príjme pre dosiahnutie najlepších výsledkov.

Späť do obchodu