Predmenštruačný syndróm

Obsah:

  • Čo je predmenštruačný syndróm (PMS)?
  • Aké sú príznaky predmenštruačného syndrómu?
  • Čo spôsobuje predmenštruačný syndróm?
  • Ako sa diagnostikuje predmenštruačný syndróm?
  • Liečba predmenštruačného syndrómu
  • Ako môžem predísť predmenštruačnému syndrómu?
  •  Záver

Predmenštruačný syndróm


Predmenštruačný syndróm je kombinácia príznakov, ktoré sa dostavia pred menštruáciou. Vaše príznaky môžu byť predovšetkým fyzické (nadúvanie, únava atď.), emocionálne (podráždenosť, smútok atď.) alebo kombinácia oboch. Tak či onak, príznaky PMS narušujú váš život. Úprava životného štýlu a voľnopredajné lieky môžu často zmierniť príznaky PMS.

Čo je predmenštruačný syndróm (PMS)?

Predmenštruačný syndróm alebo PMS opisuje príznaky, ktoré sa prejavujú pred menštruáciou. Príznaky môžu vychádzať z emócií, ako je podráždenosť alebo depresia, alebo môžete mať fyzické príznaky, ako je bolesť prsníkov alebo nadúvanie. Tieto príznaky sa zvyčajne objavia jeden až dva týždne pred začiatkom menštruácie a vracajú sa každý mesiac v rovnakom čase.

Aký je rozdiel medzi PMS a PMDD?

Predmenštruačná dysforická porucha (PMDD) je závažná a potenciálne vyčerpávajúca forma PMS. Približne 2 % ľudí, ktorí majú menštruáciu, majú PMDD. Pri PMDD pociťujete príznaky PMS, ale s oveľa väčšou intenzitou, najmä pokiaľ ide o emocionálne reakcie a vašu náladu. Pri PMDD je pravdepodobnejšie, že budete pociťovať hnev, ťažkú depresiu a úzkosť ako pri PMS.

Ako častý je PMS?

Hoci je bežné mať jeden alebo niekoľko predmenštruačných príznakov, klinicky významný PMS sa vyskytuje len u 3 % až 8 % ľudí, ktorí majú menštruáciu.

Aké sú príznaky predmenštruačného syndrómu?

Pri PMS sa bežne vyskytujú rôzne príznaky, ktoré negatívne ovplyvňujú vaše telo a emocionálnu pohodu. Príznaky spojené s PMS nie sú vždy predvídateľné. Príznaky, ktoré spozorujete vo svojich 20 rokoch, sa môžu líšiť od tých, ktoré pociťujete vo svojich 30 a 40 rokoch.

Čo je predvídateľné, je načasovanie. Bolesti alebo pocity podráždenosti, ktoré pravidelne predchádzajú menštruácii a potom sa zlepšia, sú výstražným znakom PMS.

Fyzické príznaky

Najčastejšími fyzickými príznakmi PMS sú pocit plnosti v bruchu (nadúvanie) a únava. Medzi ďalšie príznaky patria:

  • Kŕče.
  • Vzplanutie akné.
  • Citlivosť prsníkov.
  • Bolesti hlavy.

Emocionálne príznaky

Pocity podráždenosti a výkyvy nálad sú najčastejšími emocionálnymi ukazovateľmi PMS. Medzi ďalšie príznaky patria:

  • Zmeny sexuálneho apetítu.
  • Pocit úzkosti, smútku alebo depresie.
  • Mozgová hmla alebo problémy so sústredením.
  • Chuť na jedlo alebo zvýšená/znížená chuť do jedla.
  • Časté zdriemnutie alebo problémy so spánkom (nespavosť).
  • Znížený záujem o činnosti.
  • Emocionálna záťaž, ktorú si PMS vyberá, môže spôsobiť, že sa stiahnete od priateľov a rodiny. Môže zintenzívniť negatívne pocity, čo uľahčuje výpady voči ostatným.

Aký je vzťah medzi PMS a predmenštruačnou exacerbáciou (PME)?

PMS má spoločné príznaky s mnohými inými stavmi. Tieto spoločné príznaky sa často zhoršujú (exacerbujú) pred približne menštruáciou. Medzi tieto stavy patrí napr:

  • Depresia a úzkosť: Výkyvy nálad, pocity smútku, podráždenosti a izolácie sa môžu v období okolo menštruácie zintenzívniť.
  • Myalgická encefalomyelitída/chronický únavový syndróm (ME/CFS): Únava a bolesti kĺbov a svalov sa môžu zintenzívniť v dňoch a týždňoch pred menštruáciou. Pri ME/CFS je tiež pravdepodobnejšie, že budete mať silné menštruačné krvácanie a predčasne prejdete menopauzou.
  • Syndróm dráždivého čreva (IBS): Príznaky ako nadúvanie, plynatosť a kŕče sa môžu zhoršiť spolu s PMS.

Počas diagnostiky je dôležité vylúčiť ochorenia, ktoré majú spoločné príznaky s PMS. Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám pomôže určiť, či sú vaše príznaky len príznakmi PMS, alebo či máte stav, ktorý sa zhoršuje, pretože sa chystáte menštruovať.

Čo spôsobuje predmenštruačný syndróm?

Príčiny PMS nie sú známe. Je možné, že hormonálne zmeny súvisiace s menštruačným cyklom spôsobujú u niektorých ľudí príznaky PMS. Príznaky sa zvyčajne objavujú po ovulácii, keď vaše vaječníky uvoľnia vajíčko. V tomto období vám klesá hladina hormónov estrogénu a progesterónu. Príznaky často vymiznú niekoľko dní po menštruácii, keď sa hladina hormónov začne opäť zvyšovať. Tieto výkyvy hormónov môžu byť na vine PMS.

Ako sa diagnostikuje predmenštruačný syndróm?

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti sa vás bude pýtať na to, aké príznaky máte, kedy ich máte a ako ovplyvňujú váš život. Je bežné, že pred menštruáciou občas pociťujete jeden alebo dva nepríjemné príznaky, ale to nie je to isté ako PMS.

Na diagnostikovanie PMS vám poskytovateľ potvrdí, že máte aspoň jeden príznak spojený s PMS, ktorý sa objaví do piatich dní menštruačného cyklu a potom do štyroch dní po skončení menštruácie vymizne. Tieto príznaky sa musia opakovať najmenej počas troch menštruačných cyklov, aby bola stanovená oficiálna diagnóza.

Liečba predmenštruačného syndrómu

Existuje liek na predmenštruačný syndróm?

Nie. Ale vaše príznaky nakoniec zmiznú, keď zažijete menopauzu a už nebudete mať menštruáciu. Dovtedy môžete urobiť veľa pre to, aby ste svoje príznaky zvládli tak, aby nenarušovali váš život. Sledujte, kedy máte tendenciu spozorovať príznaky, a všímajte si postupy, ktoré ich zmierňujú. Využite ich každý mesiac, keď sa vaše príznaky zvyčajne začínajú.

Ako môžem zvládať príznaky?

Mierne príznaky môžete zvyčajne zvládnuť zmenou životného štýlu a voľnopredajnými liekmi (OTC). Závažnejšie príznaky si môžu vyžadovať predpis od vášho poskytovateľa.

Lieky

  • NSAID: Nesteroidné protizápalové lieky (NSAID) môžu zmierniť bolesť prsníkov a menštruačné kŕče, ak ich užívate počas menštruácie alebo v čase, keď sa vaše príznaky začínajú.
  • Hormonálna antikoncepcia: Lieky, ktoré zabraňujú ovulácii, môžu zmierniť nepríjemné fyzické príznaky, ako je citlivosť a bolesť. Spočiatku môže byť potrebné experimentovať, aby ste zistili, aký druh antikoncepcie vám najviac pomáha.
  • Antidepresíva a lieky proti úzkosti: Selektívne inhibítory spätného vychytávania serotonínu (SSRI) sú najčastejším typom antidepresív predpisovaných na liečbu problémov súvisiacich s náladou pri PMS.
  • Diuretiká: Diuretiká môžu zmierniť príznaky, ako je nadúvanie a citlivosť prsníkov.

Zmeny životného štýlu

Môžete upraviť svoj životný štýl, aby ste zmiernili bolesť a bojovali proti príznakom PMS súvisiacim s náladou.

  • Pravidelné cvičenie: Mierne kardio cvičenie (beh, rýchla chôdza, bicyklovanie alebo plávanie) v trvaní 30 minút denne môže zmierniť stres a zlepšiť vašu náladu. Prínosy pretrvávajú aj po uplynutí 30 minút.
  • Zdravá strava: Konzumácia väčšieho množstva niektorých potravín a menšieho množstva iných potravín môže zmierniť príznaky PMS. Dva týždne pred menštruáciou jedzte menej slaných, mastných a sladkých jedál a pite menej kofeínových a alkoholických nápojov. Počas menštruácie jedzte šesť malých jedál denne namiesto troch veľkých. Alebo jedzte tri malé jedlá a tri malé občerstvenia. Zdravé stravovanie prospieva vašej nálade a črevám. Rozloženie jedál predchádza črevným ťažkostiam, ako je napríklad zápcha.
  • Dostatok spánku: Spánok aspoň osem hodín môže znížiť pocity podráždenosti. Vstávanie a chodenie spať v rovnakom čase každý deň prináša ďalšiu výhodu, a to synchronizáciu vnútorných hodín, takže je menej pravdepodobné, že budete počas dňa náladoví.
  • Relaxačné cvičenia: Joga, meditácia a dychové cvičenia zmierňujú stres a bojujú proti podráždenosti a smútku, ktoré často sprevádzajú PMS.

Vitamíny, minerály a doplnky stravy

Vitamíny, minerály a bylinné doplnky nie sú regulované Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) tak, ako voľnopredajné lieky a lieky na predpis, preto je dobré sa pred ich užívaním poradiť s lekárom. Napriek tomu existujú dôkazy, že môžu pomôcť pri PMS.

  • Vápnik: Výskum naznačuje, že vápnik môže zlepšiť príznaky, ako je únava, chuť na jedlo a dokonca depresia. Vápnik môžete získať z mliečnych výrobkov (mlieko, vajcia, jogurt), potravín s pridaným vápnikom (niektoré obilniny a chlieb) a doplnkov stravy.
  • Horčík: Horčík: Existujú protichodné dôkazy o tom, či horčík pomáha pri príznakoch PMS, ako sú bolesti hlavy, stres a úzkosť. Horčík môžete získať zo zelených listov, orechov, celozrnných výrobkov a doplnkov stravy.
  • Vitamín B6: Niektoré štúdie ukázali, že vitamín B6 môže zlepšiť príznaky súvisiace s miernym a stredne ťažkým PMS. Vitamín B6 môžete získať z rýb, hydiny, zemiakov, necitrónového ovocia a doplnkov stravy.
  • Omega-3 a Omega-6: Niektoré štúdie ukázali, že omega-3 a omega-6 mastné kyseliny môžu zmierniť príznaky PMS. Omega-3 a Omega-6 môžete získať z rýb, ľanových semienok, orechov, zelených listov a doplnkov.
  • Bylinné doplnky: Na zmiernenie príznakov PMS sa používajú viaceré bylinné prípravky, ktoré majú rôznu mieru dôkazov. Patrí medzi ne čierny cohosh, sušené chasteberry a olej z pupalky dvojročnej. Pred začatím užívania bylinných doplnkov sa poraďte so svojím poskytovateľom, aby ste sa uistili, že je to bezpečné a že užívate správne množstvo.

Ako môžem predísť predmenštruačnému syndrómu?

PMS nemôžete zabrániť, ale môžete zvládnuť príznaky zmenou životného štýlu, liekmi alebo kombináciou oboch.

Záver

To, že predmenštruačný syndróm je bežný, neznamená, že musíte tolerovať nepríjemné príznaky, ktoré spôsobuje. Venujte pozornosť akýmkoľvek bolestiam alebo zmenám nálady, ktoré sa vyskytujú v období okolo menštruácie a ktoré môžu byť príznakmi PMS. Ak narúšajú vašu pohodu, skúste zmeniť svoje návyky a užívať voľnopredajné lieky, ktoré môžu príznaky zmierniť. Ak to nezaberie, navštívte poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, ktorý vám poskytne potrebnú liečbu.

Späť do obchodu