Pestrec mariánsky

Obsah:

  • Čo je pestec mariánsky?
  • 7 vedecky podložených výhod pestreca mariánskeho
  • Je pestrec mariánsky bezpečný?
  • Záver

 

Pestrec mariánsky môže byť užitočný pri liečbe ochorení pečene, rakoviny a cukrovky. Dôkazy sú však obmedzené a niektoré výskumné metodiky sú chybné, takže je ťažké tieto účinky potvrdiť.

 

pestrec mariansky

Čo je pestec mariánsky?

Pestrec mariánsky je rastlinný liek získaný z rastliny pestrec mariánsky, známej aj ako Silybum marianum.

Táto pichľavá rastlina má charakteristické fialové kvety a biele žilky, ktoré podľa tradičných príbehov spôsobila kvapka mlieka Panny Márie dopadajúca na jej listy.

Účinné látky v pestreci mariánskom sú skupinou rastlinných zlúčenín, ktoré sa súhrnne nazývajú silymarín.

Jeho rastlinný liek je známy ako extrakt z pestreca mariánskeho. Extrakt z pestreca mariánskeho obsahuje vysoké množstvo silymarínu (65 až 80 %), ktorý bol koncentrovaný z rastliny pestrec mariánsky.

Je známe, že silymarín získaný z pestreca mariánskeho má antioxidačné, antivírusové a protizápalové vlastnosti.

V skutočnosti sa tradične používa na liečbu porúch pečene a žlčníka, podporu tvorby materského mlieka, prevenciu a liečbu rakoviny a dokonca aj na ochranu pečene pred uštipnutím hadom, alkoholom a inými jedmi z prostredia.

 

7 vedecky podložených výhod pestreca mariánskeho

1. Pestrec mariánsky chráni vašu pečeň

Pestrec mariánsky sa často propaguje pre svoje účinky na ochranu pečene.

Pravidelne ho ako doplnkovú liečbu používajú ľudia, ktorí majú poškodenú pečeň v dôsledku ochorení, ako je alkoholová choroba pečene, nealkoholová tuková choroba pečene, hepatitída a dokonca aj rakovina pečene.

Používa sa aj na ochranu pečene pred toxínmi, ako je amatoxín, ktorý produkuje huba smrtihlav a ktorý je po požití smrteľne nebezpečný.

Štúdie preukázali zlepšenie funkcie pečene u ľudí s ochoreniami pečene, ktorí užívali doplnok stravy z pestreca mariánskeho, čo naznačuje, že by mohol pomôcť znížiť zápal pečene a jej poškodenie.

Hoci je potrebný ďalší výskum o tom, ako funguje, predpokladá sa, že pestrec mariánsky znižuje poškodenie pečene spôsobené voľnými radikálmi, ktoré vznikajú pri metabolizme toxických látok v pečeni.

Jedna štúdia tiež zistila, že môže mierne predĺžiť dĺžku života ľudí s cirhózou pečene spôsobenou alkoholovou chorobou pečene.

Výsledky štúdií však boli rôzne a nie všetky zistili, že extrakt z pestreca mariánskeho má priaznivý účinok na ochorenia pečene.

Preto je potrebné vykonať viac štúdií, aby sa určilo, aká dávka a dĺžka liečby je potrebná pri konkrétnych ochoreniach pečene.

A hoci sa extrakt z ostropestreca mariánskeho bežne používa ako doplnková liečba pre ľudí s ochoreniami pečene, v súčasnosti neexistujú dôkazy, že by mohol zabrániť vzniku týchto ochorení, najmä ak máte nezdravý životný štýl.

Zhrnutie Extrakt z pestreca mariánskeho môže pomôcť chrániť pečeň pred poškodením spôsobeným ochorením alebo otravou, hoci je potrebný ďalší výskum.

2. Môže pomôcť predchádzať zhoršovaniu funkcie mozgu v dôsledku starnutia

Pestrec mariánsky sa už viac ako dvetisíc rokov používa ako tradičný liek na neurologické ochorenia, ako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.

Jeho protizápalové a antioxidačné vlastnosti znamenajú, že je pravdepodobne neuroprotektívny a mohol by pomôcť predchádzať zhoršovaniu mozgových funkcií, ktoré sa prejavuje s vekom.

V štúdiách na skúmavkách a zvieratách sa ukázalo, že silymarín zabraňuje oxidačnému poškodeniu mozgových buniek, čo by mohlo pomôcť predchádzať mentálnemu úpadku.

V týchto štúdiách sa tiež zistilo, že pestrec mariánsky môže byť schopný znížiť počet amyloidných plakov v mozgu zvierat s Alzheimerovou chorobou.

Amyloidné plaky sú lepkavé zhluky amyloidných bielkovín, ktoré sa môžu s pribúdajúcim vekom hromadiť medzi nervovými bunkami.

V mozgu ľudí s Alzheimerovou chorobou sa vyskytujú vo veľmi vysokom počte, čo znamená, že pestrec mariánsky by sa potenciálne mohol používať na pomoc pri liečbe tohto ťažkého ochorenia.

V súčasnosti však neexistujú žiadne štúdie na ľuďoch, ktoré by skúmali účinky ostropestreca mariánskeho na ľudí s Alzheimerovou chorobou alebo inými neurologickými ochoreniami, ako sú demencia a Parkinsonova choroba.

Okrem toho nie je jasné, či sa pestrec mariánsky u ľudí dostatočne dobre vstrebáva, aby jeho primerané množstvo prešlo cez hematoencefalickú bariéru. Nie je tiež známe, aké dávky by sa museli predpísať, aby mal priaznivý účinok .

Zhrnutie Prvotné výsledky testov v skúmavkách a na zvieratách ukázali, že pestrec mariánsky má niektoré sľubné vlastnosti, ktoré by ho mohli urobiť užitočným na ochranu mozgových funkcií. Je to však v súčasnosti nie je jasné, či má rovnaké priaznivé účinky aj u ľudí.

3. Pestrec mariánsky by mohol chrániť vaše kosti

Osteoporóza je ochorenie spôsobené postupným úbytkom kostnej hmoty.

Zvyčajne sa vyvíja pomaly počas niekoľkých rokov a spôsobuje slabé a krehké kosti, ktoré sa ľahko lámu aj po menších pádoch.

V experimentálnych štúdiách na skúmavkách a zvieratách sa ukázalo, že pestrec mariánsky stimuluje mineralizáciu kostí a potenciálne chráni pred ich úbytkom.

Vedci preto predpokladajú, že pestrec mariánsky môže byť užitočnou terapiou na prevenciu alebo oddialenie úbytku kostnej hmoty u žien po menopauze.

V súčasnosti však neexistujú žiadne štúdie na ľuďoch, takže jeho účinnosť zostáva nejasná.

Zhrnutie U zvierat sa preukázalo, že pestrec mariánsky stimuluje mineralizáciu kostí. Ako však pôsobí na ľudí, je v súčasnosti nie je známe.

4. Môže zlepšiť liečbu rakoviny

Predpokladá sa, že antioxidačné účinky silymarínu môžu mať určité protirakovinové účinky, čo by mohlo byť užitočné pre ľudí liečených na rakovinu.

Niektoré štúdie na zvieratách ukázali, že pestrec mariánsky by mohol byť užitočný na zníženie vedľajších účinkov liečby rakoviny.

Môže tiež zvýšiť účinnosť chemoterapie proti niektorým druhom rakoviny a za určitých okolností dokonca zničiť rakovinové bunky.

Štúdie na ľuďoch sú však veľmi obmedzené a zatiaľ nepreukázali významný klinický účinok u ľudí.

Môže to byť spôsobené tým, že ľudia nie sú schopní absorbovať dostatočné množstvo na dosiahnutie liečivého účinku.

Na to, aby sa dalo určiť, ako by sa silymarín mohol použiť na podporu ľudí podstupujúcich liečbu rakoviny, sú potrebné ďalšie štúdie.

Zhrnutie Ukázalo sa, že účinné látky v pestreci mariánskom na zvieratách, že zlepšujú účinky niektorých spôsobov liečby rakoviny. U ľudí sa však štúdie sú obmedzené a zatiaľ nepreukázali žiadne priaznivé účinky.

5. Môže zvýšiť tvorbu materského mlieka

Jedným z uvádzaných účinkov ostropestreca mariánskeho je, že môže zvýšiť produkciu materského mlieka u dojčiacich matiek. Predpokladá sa, že pôsobí tak, že vytvára viac hormónu prolaktínu produkujúceho mlieko.

Údaje sú veľmi obmedzené, ale v jednej randomizovanej kontrolovanej štúdii sa zistilo, že matky užívajúce 420 mg silymarínu počas 63 dní produkovali o 64 % viac mlieka ako matky užívajúce placebo .

Ide však o jedinú dostupnú klinickú štúdiu. Na potvrdenie týchto výsledkov a bezpečnosti pestreca mariánskeho pre dojčiace matky je potrebný ďalší výskum .

Zhrnutie Pestrec mariánsky môže zvýšiť tvorbu materského mlieka u dojčiacich žien, aj keď bolo vykonaných veľmi málo výskumov, ktoré by potvrdiť jeho účinky.

6. Mohol by pomôcť pri liečbe akné

Akné je chronické zápalové ochorenie kože. Hoci nie je nebezpečné, môže spôsobiť jazvy. Ľudia ho tiež môžu považovať za bolestivé a obávať sa jeho účinkov na svoj vzhľad.

Predpokladá sa, že pri vzniku akné môže zohrávať úlohu oxidačný stres v tele .

Vďaka svojim antioxidačným a protizápalovým účinkom môže byť pestrec mariánsky užitočným doplnkom pre ľudí s akné.

Zaujímavé je, že v jednej štúdii sa zistilo, že u ľudí s akné, ktorí užívali 210 miligramov silymarínu denne počas 8 týždňov, došlo k 53 % poklesu lézií akné.

Keďže však ide o jedinú štúdiu, je potrebný kvalitnejší výskum.

Zhrnutie Jedna štúdia ukázala, že ľudia užívajúci mlieko bodliaka došlo k zníženiu počtu lézií akné na ich tele.

7. Pestrec mariánsky môže znížiť hladinu cukru v krvi u ľudí s cukrovkou

Pestrec mariánsky môže byť užitočnou doplnkovou liečbou, ktorá pomáha zvládať cukrovku 2. typu.

Zistilo sa, že jedna zo zlúčenín v pestreci mariánskom môže pôsobiť podobne ako niektoré lieky na cukrovku tým, že pomáha zlepšiť citlivosť na inzulín a znížiť hladinu cukru v krvi .

V nedávnom prehľade a analýze sa totiž zistilo, že u ľudí, ktorí bežne užívali silymarín, došlo k významnému zníženiu hladiny cukru v krvi nalačno a HbA1c, čo je ukazovateľ kontroly hladiny cukru v krvi .

Okrem toho antioxidačné a protizápalové vlastnosti ostropestreca mariánskeho môžu byť užitočné aj na zníženie rizika vzniku diabetických komplikácií, ako sú napríklad ochorenia obličiek.

V tomto prehľade sa však tiež uvádza, že kvalita štúdií nebola veľmi vysoká, preto je potrebné vykonať viac štúdií, kým bude možné vydať nejaké pevné odporúčania .

Zhrnutie Pestrec mariánsky môže pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi u ľuďoch s cukrovkou 2. typu, hoci je potrebných viac vysokokvalitných štúdií.

Je pestrec mariánsky bezpečný?

Pestrec mariánsky sa vo všeobecnosti považuje za bezpečný, ak sa užíva ústami .

V štúdiách, v ktorých sa dlhodobo užívali vysoké dávky, sa totiž vedľajšie účinky vyskytli len u približne 1 % ľudí.

V prípade hlásených vedľajších účinkov ostropestreca mariánskeho ide spravidla o črevné poruchy, ako je hnačka, nevoľnosť alebo nadúvanie.

Niektorým ľuďom sa odporúča, aby boli pri užívaní pestreca mariánskeho opatrní. Patrí medzi ne napr:

  • Tehotné ženy: Nie sú k dispozícii žiadne údaje o jeho bezpečnosti u tehotných žien, preto by mali
    sa zvyčajne odporúča, aby sa tomuto doplnku vyhli.
  • Osoby alergické na rastlinu: U ľudí, ktorí majú alergiu na ostropestrec mariánsky, sa môže vyskytnúť alergická reakcia.
  • sú alergickí na rastliny čeľade Asteraceae/Compositae.
  • Ľudia s cukrovkou: Pôsobenie ostropestreca mariánskeho na zníženie hladiny cukru v krvi môže spôsobiť
    ľudí s cukrovkou riziko nízkej hladiny cukru v krvi.
  • Osoby s určitými ochoreniami: Mliečny bodliak môže mať estrogénové účinky, ktoré môžu zhoršiť
    ochorenia citlivé na hormóny vrátane niektorých typov rakoviny prsníka.

Zhrnutie Pestrec mariánsky je všeobecne považovaný za bezpečný. Napriek tomu je vhodný pre tehotné ženy,
osoby alergické na rastliny z čeľade Asteraceae, osoby s cukrovkou a všetci, ktorí majú alergiu na rastliny z čeľade Asteraceae. 

Záver

Pestrec mariánsky je bezpečný doplnok, ktorý vykazuje potenciál ako doplnková liečba rôznych ochorení vrátane ochorení pečene, rakoviny a cukrovky.

Mnohé zo štúdií sú však malé a majú metodologické nedostatky, čo sťažuje poskytnutie pevného usmernenia k tomuto doplnku alebo potvrdenie jeho účinkov .

Celkovo je potrebný kvalitnejší výskum na definovanie dávok a klinických účinkov tejto fascinujúcej byliny.

Späť do obchodu