Môže detox alebo očista pomôcť vašej pečeni?

OBSAH:

  • Čo je to detox pečene?
  • Sú detoxy pečene bezpečné?
  • Pomáha očista pečene pri liečení pečene od alkoholu alebo nezdravých potravín?
  • Chránia vás očisty pečene pred ochorením pečene?
  • Pomáha očista pečene bezpečne schudnúť?
  • Pomáhajú doplnky stravy vašej pečeni?

detoxpecene
Čo je to detox pečene?

Detox pečene, očista alebo preplach pečene je program, ktorý tvrdí, že odstráni toxíny z vášho tela, pomôže vám schudnúť alebo zlepší vaše zdravie.

Chcete urobiť všetko pre to, aby ste sa aktívne podieľali na svojom zdraví. Ak si však myslíte, že potrebujete detoxikáciu pečene, mali by ste vedieť, že toho pre vás veľa urobiť nemôže.

Vaša pečeň je jedným z najväčších orgánov vo vašom tele. Pomáha odstraňovať odpad a spracováva rôzne živiny a lieky.

Väčšina ľudí si myslí, že očista pomôže ich pečeni odstrániť toxíny po tom, čo vypili príliš veľa alkoholu alebo zjedli nezdravé potraviny. Niektorí dúfajú, že pomôže ich pečeni lepšie pracovať na dennej báze. Mnohí veria, že pomôže liečiť ochorenia pečene.

Tak ako väčšina detoxikácií, aj očista pečene má špecifické kroky. Môže vám prikázať, aby ste sa niekoľko dní postili alebo pili len šťavy či iné tekutiny. Možno budete musieť jesť obmedzený jedálniček alebo užívať bylinné či výživové doplnky. Niektoré detoxikácie vás tiež vyzývajú, aby ste si kúpili rôzne výrobky.

Sú detoxy pečene bezpečné?

Existujú lekárske postupy na liečbu ochorení pečene. Nič však nenasvedčuje tomu, že detoxikačné programy alebo výživové doplnky dokážu napraviť poškodenie pečene.

V skutočnosti môžu detoxy pečeň poškodiť. Štúdie zistili, že počet poškodení pečene z bylinných a potravinových doplnkov narastá. Napríklad výťažok zo zeleného čaju môže spôsobiť poškodenie ako pri hepatitíde. A kávové klystýry, ktoré sú súčasťou niektorých režimov, môžu viesť k infekciám a problémom s elektrolytmi, ktoré môžu byť smrteľné.

Ďalšie veci, ktoré je potrebné vedieť o týchto programoch a produktoch:

  • Niektoré spoločnosti používajú zložky, ktoré by mohli byť škodlivé. Iné uvádzajú nepravdivé tvrdenia o tom, ako dobre liečia závažné ochorenia.
  • Nepasterizované šťavy môžu spôsobiť ochorenie, najmä ak ste starší alebo máte oslabený imunitný systém.
  • Ak máte ochorenie obličiek, očista, ktorá zahŕňa veľké množstvo džúsov, môže vaše ochorenie zhoršiť.
  • Ak máte cukrovku, pred začatím diéty, ktorá mení spôsob vášho bežného stravovania, sa určite poraďte so svojím lekárom.
  • Ak sa v rámci detoxikačného programu postíte, môžete pociťovať slabosť alebo mdloby, bolesti hlavy alebo dehydratáciu. Ak máte hepatitídu B, ktorá spôsobila poškodenie pečene, pôst môže poškodenie ešte zhoršiť.

Pomáha očista pečene pri liečení pečene od alkoholu alebo nezdravých potravín?

Neexistuje žiadny vedecký dôkaz, že očista pečene odstraňuje toxíny z vášho tela alebo vás robí zdravšími. Pri detoxikačnej diéte sa môžete cítiť lepšie jednoducho preto, že nejete vysoko spracované potraviny s pevnými tukmi a spracovaným cukrom. Tieto potraviny majú vysoký obsah kalórií, ale nízky obsah živín. Detoxikačné diéty môžu tiež vyradiť potraviny, na ktoré môžete byť alergickí alebo citliví, ako sú mliečne výrobky, lepok, vajcia alebo arašidy.

Lekári tvrdia, že detoxy pečene nie sú dôležité pre vaše zdravie ani pre to, ako dobre funguje vaša pečeň. Neexistuje dôkaz, že pomáhajú zbaviť sa toxínov po tom, čo ste vypili príliš veľa nezdravého jedla alebo alkoholu.

Spôsoby, ako pomôcť pečeni po vypití nadmerného množstva alkoholu

Existuje limit, koľko alkoholu vaša pečeň zvládne naraz. Keď vypijete príliš veľa, musí pracovať intenzívnejšie. Časom to môže viesť k zápalom, zjazveniu alebo rakovine.

Ak sa chystáte piť alkohol, odborníci odporúčajú maximálne jeden nápoj denne pre ženy a dva pre mužov. Jeden drink je 12 uncí piva, 5 uncí vína alebo jeden panák alkoholu.

Vaša pečeň sa môže zahojiť z drobných poškodení spôsobených alkoholom v priebehu niekoľkých dní alebo týždňov. Závažnejšie poškodenia sa môžu liečiť celé mesiace. A po dlhšom čase môže byť trvalé. Doprajte svojej pečeni oddych tým, že sa každý týždeň aspoň 2 dni po sebe vyhnete alkoholu.

Chránia vás očisty pečene pred ochorením pečene?

Vaše celkové zdravie a vaše gény ovplyvňujú vašu pečeň. Rovnako aj vaša strava, životný štýl a životné prostredie. Programy na detoxikáciu pečene neliečia poškodenia ani nezabraňujú ochoreniam.

Spôsoby prevencie ochorenia pečene

Zmeny životného štýlu môžu pomôcť udržať vašu pečeň zdravú aj bez detoxikačných programov. Tieto kroky môžu byť obzvlášť dôležité, ak ste vystavení vyššiemu riziku ochorenia pečene kvôli niečomu, ako je nadmerné užívanie alkoholu alebo rodinná anamnéza ochorenia pečene.

  • Obmedzte množstvo vypitého alkoholu.
  • Každý deň jedzte vyváženú stravu. To znamená päť až deväť porcií ovocia a zeleniny spolu s vlákninou zo zeleniny, orechov, semien a celozrnných výrobkov. Nezabudnite zaradiť bielkoviny pre enzýmy, ktoré pomáhajú vášmu telu prirodzene sa detoxikovať.
  • Udržujte si zdravú hmotnosť.
  • Cvičte každý deň, ak môžete. Ak ste neboli aktívni, poraďte sa najprv so svojím lekárom.
  • Obmedzte rizikové správanie, ktoré môže viesť k vírusovej hepatitíde:
  • Vyhnite sa rekreačným drogám. Ak ich užívate, nezdieľajte ihly ani slamky na ich injekčné podanie alebo šnupanie.
  • Nezdieľajte holiace strojčeky, zubné kefky ani iné domáce potreby.
  • Tetovanie si nechajte robiť len v sterilnom obchode.
  • Nemajte nechránený pohlavný styk s ľuďmi, ktorých nepoznáte.

Pomáha očista pečene bezpečne schudnúť?

Niekoľko štúdií spája očistu pečene s úbytkom hmotnosti alebo tuku, ale boli nekvalitné alebo skúmali len malý počet ľudí. Iné výskumy zistili, že nízkokalorická diéta v rámci detoxikačného programu môže viesť k skorému úbytku hmotnosti, ale ľudia majú tendenciu získať späť kilá hneď, ako sa vrátia k svojej bežnej strave.

Spôsoby, ako schudnúť a pomôcť mastnej pečeni

Niektoré zo zmien životného štýlu, ktoré môžu chrániť pred ochorením pečene, vám môžu pomôcť aj schudnúť a zbaviť sa zápalového tuku v pečeni.

  • Jedzte zdravú stravu s veľkým množstvom vody, ovocia a zeleniny.
  • Pravidelne cvičte.
  • Dodržiavajte pokyny týkajúce sa užívania alkoholu.

Pomáhajú doplnky stravy vašej pečeni?

Pestrec mariánsky je bylina, ktorá obsahuje zlúčeninu nazývanú silybín. Niektorí ľudia tvrdia, že pomáha pečeni lepšie pracovať a môže pomôcť pri liečbe ochorení pečene. Ale rovnako ako nie je dostatok dôkazov o tom, že detoxikácia pečene funguje, nie je ani dostatok dôkazov o tom, že by ostropestrec mariánsky alebo výťažky z neho robili vašu pečeň zdravšou.

Niektoré štúdie tvrdia, že zlúčeniny z pestreca mariánskeho pomáhajú zmierniť príznaky niektorých typov ochorení pečene. Žiadny výskum však nepreukázal, že by liečil samotné ochorenie.

Kurkuma, niekedy nazývaná "zlaté korenie", môže vášmu telu dodať energiu a môže pomôcť chrániť pred poškodením pečene. Nie je však dostatok výskumov, ktoré by podporovali jej pravidelné používanie na prevenciu.

Púpava sa tiež považuje za prírodný liek na rôzne ochorenia. Na preukázanie jej účinnosti je potrebných viac štúdií.

Nezabudnite, že pravidlá FDA týkajúce sa výživových doplnkov nie sú rovnaké ako v prípade potravín alebo liekov. Neexistuje žiadna záruka, že fungujú tak, ako sa uvádza, alebo že sú bezpečné.

Ak si myslíte, že by ste mohli mať akýkoľvek problém s pečeňou alebo komplikácie spôsobené nejakým ochorením, poraďte sa so svojím lekárom.

Späť do obchodu