Dehydratácia

Obsah:

  • Prehľad
  • Príznaky
  • Rizikové faktory
  • Komplikácie
  • Prevencia

 

Prehľad

K dehydratácii dochádza vtedy, keď spotrebujete alebo stratíte viac tekutín, ako prijmete, a vaše telo nemá dostatok vody a iných tekutín na vykonávanie svojich normálnych funkcií. Ak stratené tekutiny nenahradíte, dôjde k dehydratácii.

Dehydratovaný môže byť každý, ale tento stav je obzvlášť nebezpečný pre malé deti a starších dospelých.

Najčastejšou príčinou dehydratácie u malých detí je silná hnačka a vracanie. Starší dospelí majú prirodzene menší objem vody v tele a môžu mať ochorenia alebo užívať lieky, ktoré zvyšujú riziko dehydratácie.

To znamená, že aj menšie ochorenia, ako napríklad infekcie postihujúce pľúca alebo močový mechúr, môžu u starších dospelých viesť k dehydratácii.

K dehydratácii môže dôjsť aj v akejkoľvek vekovej skupine, ak počas horúceho počasia nepijete dostatok vody - najmä ak intenzívne cvičíte.

Miernu až stredne závažnú dehydratáciu môžete zvyčajne zvrátiť pitím väčšieho množstva tekutín, ale závažná dehydratácia si vyžaduje okamžité lekárske ošetrenie.



Príznaky

Smäd nie je vždy spoľahlivým včasným indikátorom potreby vody v tele. Mnohí ľudia, najmä starší, nepociťujú smäd, kým už nie sú dehydrovaní. Preto je dôležité zvýšiť príjem vody počas horúceho počasia alebo keď ste chorí.

Príznaky a symptómy dehydratácie sa môžu líšiť aj podľa veku.

  • Kojenec alebo malé dieťa
    Sucho v ústach a na jazyku
    Žiadne slzy pri plači
    Žiadne mokré plienky počas troch hodín
    Zapadnuté oči, líca
    Vpadnuté mäkké miesto na vrchole lebky
    Bezstarostnosť alebo podráždenosť
  • Dospelý
    Extrémny smäd
    Menej časté močenie
    Tmavé sfarbenie moču
    Únava
    Závraty
    Zmätenosť


Medzi ďalšie príčiny dehydratácie patria:

  • Hnačka, vracanie. Silná, akútna hnačka - to znamená hnačka, ktorá sa dostaví náhle a prudko - môže spôsobiť obrovskú stratu vody a elektrolytov v krátkom čase. Ak máte spolu s hnačkou aj vracanie, strácate ešte viac tekutín a minerálov.
  • Horúčka. Vo všeobecnosti platí, že čím vyššia je horúčka, tým viac môžete byť dehydratovaní. Problém sa zhoršuje, ak máte okrem hnačky a vracania aj horúčku.
  • Nadmerné potenie. Pri potení strácate vodu. Ak vykonávate intenzívnu aktivitu a nenahrádzate tekutiny počas nej, môžete byť dehydratovaní. Horúce a vlhké počasie zvyšuje množstvo potu a množstvo tekutín, ktoré strácate.
  • Zvýšené močenie. Môže to byť spôsobené nediagnostikovanou alebo nekontrolovanou cukrovkou. Niektoré lieky, ako sú diuretiká a niektoré lieky na krvný tlak, môžu tiež viesť k dehydratácii, spravidla preto, že spôsobujú, že viac močíte.

 

Rizikové faktory

Dehydratovaný môže byť každý, ale niektorí ľudia sú vystavení väčšiemu riziku:

  • Kojenci a deti. Kojenci a deti, u ktorých je najväčšia pravdepodobnosť, že sa u nich vyskytne silná hnačka a vracanie, sú obzvlášť náchylní na dehydratáciu. Keďže majú väčší pomer povrchu k objemu, pri vysokej horúčke alebo popáleninách strácajú aj väčšiu časť tekutín. Malé deti často nedokážu povedať, že sú smädné, ani si nevedia samy zaobstarať nápoj.
  • Starší dospelí. S pribúdajúcim vekom sa zásoba tekutín v tele zmenšuje, schopnosť šetriť vodou sa znižuje a zmysel pre smäd je menej akútny. Tieto problémy znásobujú chronické ochorenia, ako je cukrovka a demencia, a užívanie niektorých liekov. Starší ľudia môžu mať aj problémy s pohybom, ktoré obmedzujú ich schopnosť získať si vodu.
  • Ľudia s chronickými ochoreniami. Nekontrolovaná alebo neliečená cukrovka vás vystavuje vysokému riziku dehydratácie. Riziko zvyšujú aj ochorenia obličiek a lieky, ktoré zvyšujú močenie. Dokonca aj prechladnutie alebo bolesť hrdla vás robí náchylnejšími na dehydratáciu, pretože je menej pravdepodobné, že budete mať chuť jesť alebo piť, keď ste chorí.
  • Ľudia, ktorí pracujú alebo cvičia vonku. Keď je horúco a vlhko, zvyšuje sa riziko dehydratácie a ochorenia z tepla. Je to preto, že keď je vzduch vlhký, pot sa nemôže odparovať a ochladzovať tak rýchlo ako za normálnych okolností, a to môže viesť k zvýšenej telesnej teplote a potrebe väčšieho množstva tekutín.

 

Komplikácie

Dehydratácia môže viesť k závažným komplikáciám, vrátane:

  • Poranenia spôsobené teplom. Ak pri intenzívnom cvičení a silnom potení nepijete dostatok tekutín, môžete utrpieť úraz z tepla, ktorého závažnosť sa môže pohybovať od miernych kŕčov z tepla až po vyčerpanie z tepla alebo potenciálne život ohrozujúci úpal.
  • Problémy s močovými cestami a obličkami. Dlhodobé alebo opakované záchvaty dehydratácie môžu spôsobiť infekcie močových ciest, obličkové kamene a dokonca zlyhanie obličiek.
  • Záchvaty. Elektrolyty - napríklad draslík a sodík - pomáhajú prenášať elektrické signály z bunky do bunky. Ak sú vaše elektrolyty v nerovnováhe, normálne elektrické správy sa môžu pomiešať, čo môže viesť k mimovoľným svalovým kontrakciám a niekedy aj k strate vedomia.
  • Šok z nízkeho objemu krvi (hypovolemický šok). Ide o jednu z najzávažnejších a niekedy aj život ohrozujúcich komplikácií dehydratácie. Nastáva, keď nízky objem krvi spôsobí pokles krvného tlaku a pokles množstva kyslíka v tele.

abalicky

 

Prevencia

Aby ste predišli dehydratácii, pite veľa tekutín a jedzte potraviny s vysokým obsahom vody, napríklad ovocie a zeleninu. Nechajte sa viesť smädom, čo je pre väčšinu zdravých ľudí adekvátne denné usmernenie.

Ľudia môžu potrebovať prijímať viac tekutín, ak sa u nich vyskytujú stavy, ako napr:

  • Zvracanie alebo hnačka. Ak vaše dieťa zvracia alebo má hnačku, pri prvých príznakoch ochorenia začnite podávať extra vodu alebo orálny rehydratačný roztok. Nečakajte, kým dôjde k dehydratácii.
  • Namáhavé cvičenie. Vo všeobecnosti je najlepšie začať s hydratáciou deň pred namáhavým cvičením. Produkcia veľkého množstva číreho, zriedeného moču je dobrým ukazovateľom toho, že ste dobre hydratovaní. Počas aktivity dopĺňajte tekutiny v pravidelných intervaloch a po skončení pokračujte v pití vody alebo iných tekutín.
  • Horúce alebo chladné počasie. V horúcom alebo vlhkom počasí musíte piť dodatočnú vodu, ktorá vám pomôže znížiť telesnú teplotu a nahradiť to, čo stratíte potením. V chladnom počasí môžete tiež potrebovať vodu navyše, aby ste bojovali proti strate vlhkosti zo suchého vzduchu, najmä vo vyšších nadmorských výškach.
  • Ochorenie. Starší ľudia sa najčastejšie dehydratujú počas ľahkých ochorení - napríklad chrípky, bronchitídy alebo infekcie močového mechúra. Keď sa necítite dobre, nezabudnite piť ďalšie tekutiny.

 

Späť do obchodu