Liečba vypadávania vlasov u mužov

 

Obsah:

  • Liečba vypadávania vlasov u mužov
  • Tipy na starostlivosť o vlasy na zníženie vypadávania vlasov
  • Príčiny vypadávania alebo rednutia vlasov u mužov
  • Záver

vypadavanie vlasov

Liečby vypadávania vlasov u mužov sú rôzne, od transplantácií a laserov až po lieky, ako je minoxidil a finasterid. Ak hľadáte najúčinnejšiu možnosť, prečítajte si naše výbery rozdelené podľa výhod, nevýhod a nákladov.

Vypadávaniu vlasov sa nedá vždy zabrániť a môže byť spôsobené buď genetikou, alebo životným prostredím. Existujú však liečebné postupy a prostriedky, ktoré môžu pomôcť spomaliť tento proces.

Skôr než sa vyberiete kupovať doplnky stravy a špeciálne toniká, zistite, ktoré z nich sa ukázali ako sľubné pri prevencii alebo liečbe rednutia vlasov u mužov.

Liečba vypadávania vlasov u mužov

Lieky na predpis a voľnopredajné lieky

Úrad pre kontrolu potravín a liečiv schválil dva lieky na liečbu mužskej plešatosti:

  • Minoxidil
  • Finasterid
  • Kombinácia minoxidilu a finasteridu

Transplantácia vlasov

Dva najobľúbenejšie postupy transplantácie vlasov sú transplantácia folikulárnej jednotky a extrakcia folikulárnej jednotky.

Majte na pamäti, že oba postupy transplantácie vlasov sa považujú za chirurgický zákrok, takže môžu byť drahé a môžu spôsobiť určitú úroveň nepohodlia.

Existujú aj určité riziká vrátane infekcií a zjazveniu. Možno bude potrebné vykonať viacero zákrokov transplantácie vlasov, aby ste dosiahli požadovaný výsledok.

Transplantácia folikulárnych jednotiek (FUT)

FUT je "klasickejšia" metóda. Zahŕňa odstránenie časti kože, zvyčajne zo zadnej časti pokožky hlavy, kde je množstvo vlasov. Chirurg potom z tohto pruhu kože odstráni folikuly. Nakoniec vlasové folikuly opäť vloží do tej časti pokožky hlavy, kde dochádza k vypadávaniu vlasov.

Extrakcia folikulárnych jednotiek (FUE)

Pri FUE chirurg odstráni vlasové folikuly priamo z pokožky hlavy a transplantuje ich do lysých častí pokožky hlavy. Priama implantácia vlasov (DHI) je upravená verzia tejto techniky, pri ktorej sa na dokončenie zákroku používa špecializovaný nástroj.

Laserová liečba

Predpokladá sa, že laserová liečba pomáha znižovať zápal vo folikuloch, ktorý bráni opätovnému rastu pri niektorých typoch vypadávania vlasov, ako je napríklad alopecia areata. Pri iných typoch vypadávania vlasov z prehľadu z roku 2013 naznačuje, že liečba nízkoúrovňovou laserovou terapiou (LLLT) môže zvýšiť rast vlasov prostredníctvom iných mechanizmov.

Existuje len obmedzené množstvo štúdií, ktoré potvrdzujú účinnosť laserovej liečby vypadávania vlasov. Prehľad z roku 2015Trusted Source však naznačuje, že LLLT je bezpečná a účinná, keď sa používa na liečbu vypadávania vlasov u mužov. Podľa prehľaduTrusted Source z roku 2019 je stále potrebný ďalší výskum LLLT.

Zmeny životného štýlu

Prestaňte fajčiť

Ak ste fajčiar, pravdepodobne ste počuli o negatívnych účinkoch fajčenia na pľúca. Vedeli ste však, že fajčenie môže súvisieť s vypadávaním vlasov? Štúdia z roku 2020, ktorej sa zúčastnilo 1 000 mužov, zistila, že väčšina z tých, ktorí fajčili, mala určitý stupeň vypadávania vlasov v porovnaní s menej ako polovicou účastníkov, ktorí nefajčili.

Ak fajčíte, prestať fajčiť môže pomôcť znížiť vypadávanie vlasov.

Masáž pokožky hlavy

Masáže sú nielen príjemné, ale môžu pomôcť aj pri vypadávaní vlasov. Masáž pokožky hlavy stimuluje vlasové folikuly.

V malej štúdii z roku 2016, zdraví japonskí muži, ktorí dostávali 4 minúty masáže pokožky hlavy každý deň počas 24 týždňov, mali na konci štúdie hustejšie vlasy.

Výskum z roku 2019 tiež ukázal, že masáže pokožky hlavy boli spojené so sebavedomým zlepšením hustoty vlasov.

Vyvážená strava

Vyvážená strava môže pomôcť udržať vaše vlasy zdravé. Je dôležité, aby ste do svojho jedálnička zahrnuli rôzne druhy zeleniny, ovocia, celozrnných výrobkov, nenasýtených tukov a chudých bielkovín. Pomáha aj obmedzenie sladkostí.

Prehľad literatúry z roku 2018 naznačuje súvislosť medzi určitými vitamínmi a minerálmi nachádzajúcimi sa v potravinách a zdravými vlasmi. Zvážte pridanie týchto potravín do svojho jedálnička:

  • potraviny bohaté na železo vrátane chudého hovädzieho mäsa, fazule, zelenej listovej zeleniny, obilnín obohatených železom a vajec
  • potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ako sú losos, makrela, tuniak, ľanové semienka, vaječné žĺtky, konopné semienka a vlašské orechy
  • potraviny s vysokým obsahom bielkovín, ako sú vajcia, chudé mäso a morské plody

Dôležitou súčasťou vyváženej stravy je aj pitie veľkého množstva vody.

Znížte stres

Stres môže mať nepriaznivé účinky na telo vrátane vlasov a môže viesť k ich vypadávaniu.

Medzi stratégie na zníženie stresu patria:

  • pravidelná fyzická aktivita, napríklad cvičenie
  • počúvanie hudby
  • cvičenie jogy
  • meditácia
  • dostatok spánku

Prírodné prostriedky

Oleje

Niektoré dôkazy zo štúdie na myšiach z roku 2014 naznačuje, že mätový olej môže pomôcť pri raste vlasov. Rozmarínový olej sa tradične používa aj na zvýšenie prekrvenia pokožky hlavy.

Štúdia z roku 2013 naznačila, že extrakt z listov rozmarínu zlepšil rast vlasov u myší.

Všeobecne sa odporúča aj kokosový olej, ricínový olej a olivový olej. Podľa prehľadu výskumu z roku 2020 je však ich prínos pre rast vlasov obmedzený.

Saw palmetto

Saw palmetto je rastlina s malými bobuľami.

Aj keď výskumy o schopnosti saw palmetta liečiť vypadávanie vlasov sú zriedkavé, podľa prehľadu z roku 2020 môže pomôcť pri raste vlasov a zároveň má málo vedľajších účinkov.

Biotín

Biotín je vitamín, ktorý sa prirodzene nachádza v potravinách, ako sú orechy, sladké zemiaky, vajcia, cibuľa a ovos.

Existujú určité dôkazy o tom, že užívanie biotínu môže pomôcť spomaliť vypadávanie vlasov, ale väčšina výskumovTrusted Source bola vykonaná u žien s nedostatkom biotínu. Chýbajú však dôkazyTruststed Source na podporu toho, že dopĺňanie biotínu má skutočne výrazný účinok u zdravých jedincov.

Cibuľová šťava

Malá štúdia z roku 2014 ukázala, že použitie cibuľovej šťavy ako lokálnej liečby viedlo k výrazne väčšiemu opätovnému rastu ako len voda z vodovodu u ľudí s nerovnomernou alopéciou areata. Je potrebný ďalší výskum na ľuďoch s vypadávaním vlasov mužského typu.

Bhringraj

Bhringraj (Eclipta alba), nazývaný aj nepravá sedmokráska, je druh z čeľade slnečnicovitých. V ajurvédskej medicíne je známy ako bylina, ktorá podporuje rast vlasov.

Štúdia na potkanoch z roku 2008 ukázal, že výťažky z tejto byliny viedli k lepšiemu rastu vlasov ako minoxidil. Na potvrdenie týchto účinkov u ľudí je však potrebný ďalší výskum.

Zelený čaj

Ďalším údajným bylinným liekom na vypadávanie vlasov je zelený čaj.

V štúdii z roku 2005 na myšiach sa polyfenolové zlúčeniny prítomné v zelenom čaji ukázali ako sľubný prírodný liek proti vypadávaniu vlasov. Neboli však vykonané žiadne štúdie na ľuďoch, ktoré by tieto účinky potvrdili.

Ibištek

Čínsky ibištek (Hibiscus rosa-sinensis) sa v Indii bežne predáva na rast vlasov. Štúdia na myšiach z roku 2003 ukázala pozitívne účinky na vlasové folikuly, ale na ľuďoch sa nevykonali žiadne štúdie.

Tipy na starostlivosť o vlasy na zníženie vypadávania vlasov

Buďte šetrní k svojim vlasom

Pri česaní alebo úprave vlasov sa snažte byť čo najšetrnejší. Neustále krútenie, krútenie alebo ťahanie vlasov môže viesť k ich vypadávaniu.

Ak sa obávate rednutia vlasov, možno sa budete chcieť vyhnúť nasledujúcim činnostiam:

  • pevným účesom, ako sú copíky, vrkoče, vrkoče a drdoly
  • chemikáliám používaným pri trvalej ondulácii a narovnávaní vlasov
  • horúcim kulmám alebo žehličkám na vlasy
  • odfarbovaniu vlasov

Ak používate chemikálie alebo odfarbovače na vlasy, požiadajte o pomoc vyškoleného odborníka. Nesnažte sa to robiť sami doma.

Príčiny vypadávania alebo rednutia vlasov u mužov

Vypadávanie vlasov môže byť spôsobené:

  • Genetika a rodinná anamnéza: Ak vaši príbuzní trpia vypadávaním vlasov, je pravdepodobnejšie, že sa to objaví aj u vás. Mužská plešatosť alebo androgénna alopécia je genetické ochorenie, pri ktorom ľudia postupne strácajú vlasy. Môže sa to prejaviť pomalým ústupom vlasov alebo rednutím vlasov na temene hlavy.
  • Lieky: Niektoré zdravotné ťažkosti, ako napríklad hormonálne problémy alebo autoimunitné ochorenia, spôsobujú vypadávanie vlasov. Napríklad problémy so štítnou žľazou, infekcie pokožky hlavy alebo trichotillománia (porucha ťahania vlasov) by mohli viesť k rednutiu vlasov alebo plešateniu. Autoimunitné ochorenie nazývané alopecia areata vzniká, keď imunitný systém napadne vlasové folikuly, čo vedie k plešateniu.
  • Lieky a lekárske ošetrenia: Vypadávanie vlasov je potenciálnym vedľajším účinkom viacerých liekov na liečbu ochorení, ako sú rakovina, depresia, dna, srdcové ochorenia a artritída.
  • Stres: Chronický stres alebo stresujúce udalosti môžu viesť k dočasnému rednutiu vlasov.
    Mužská plešatosť, známa aj ako androgénna alopécia, je dedičná vlastnosť. Medline Plus uvádza, že postihuje viac ako polovicu mužov starších ako 50 rokov. Na vypadávanie vlasov však môže mať vplyv aj stres alebo iné autoimunitné ochorenia, ako je napríklad alopecia areata.

Typická je strata približne 50 až 100 vlasov každý deň. Zvyčajne táto strata nie je viditeľná, pretože nové vlasy rastú, aby nahradili stratené vlasy. K vypadávaniu vlasov a plešatosti dochádza vtedy, keď vlasy vypadávajú príliš rýchlo alebo keď nové vlasy prestanú rásť.

V závislosti od príčiny vypadávania vlasov si môžete všimnúť pomaly rednúce vlasy alebo náhlu plešinu. Vypadávanie vlasov môže mať vplyv len na vlasy na pokožke hlavy alebo na celé telo.

Spôsoby prevencie vypadávania vlasov

Ak ste si začali všímať rednutie vlasov alebo máte v rodine plešatosť mužského typu, je možné, že vypadávanie vlasov nedokážete úplne zastaviť. Môžete ho však spomaliť alebo mu zabrániť.

Zvážte vyskúšanie týchto tipov, ktoré pomáhajú predchádzať vypadávaniu vlasov u mužov:

  • Nájdite spôsoby, ako znížiť hladinu stresu.
  • Podporte svoje celkové zdravie konzumáciou výživnej stravy a fyzickou aktivitou.
  • Vyhýbajte sa účesom, ktoré vlasy ťahajú.
  • Používajte vlasové prípravky, ktoré podporujú prevenciu vypadávania vlasov.
  • Vyhnite sa fajčeniu.
  • Vyskúšajte masáže pokožky hlavy.
  • Poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom, aby ste zistili, či vaše vypadávanie vlasov nezvyšujú nejaké lieky alebo zdravotné ťažkosti.

Záver

Existuje niekoľko spôsobov liečby vypadávania vlasov, ktoré môžete vyskúšať. Patria medzi ne voľnopredajné lieky a lieky na predpis, vlasové implantáty a domáce prostriedky.

Najprv sa poraďte s lekárom. Ten vám pomôže zistiť príčinu vypadávania vlasov a najlepšie možnosti liečby.

Späť do obchodu