13 najlepších tipov, ako prestať fajčiť

Obsah:

  • 1. Nájdite svoj dôvod
  • 2. Pripravte sa predtým, ako sa "odnaučíte fajčiť
  • 3. Zvážte náhradnú nikotínovú terapiu
  • 4. Informujte sa o tabletkách na predpis
  • 5. Oprite sa o svojich blízkych
  • 6. Dajte si prestávku
  • 7. Vyhnite sa alkoholu a iným spúšťačom
  • 8. Upratujte domácnosť
  • 9. Skúšajte a skúšajte znova
  • 10. Začnite sa hýbať
  • 11. Jedzte ovocie a zeleninu
  • 12. Vyberte si odmenu
  • 13. Pamätajte, že čas je na vašej strane


1. Nájdite svoj dôvod

Aby ste sa motivovali, potrebujete silný, osobný dôvod na ukončenie fajčenia. Môže ním byť ochrana vašej rodiny pred pasívnym fajčením. Alebo znížiť pravdepodobnosť, že dostanete rakovinu pľúc, ochorenie srdca alebo iné ochorenia. Alebo aby ste vyzerali a cítili sa mladšie. Vyberte si dôvod, ktorý je dostatočne silný na to, aby prevážil nad nutkaním zapáliť si.

2. Pripravte sa predtým, ako sa "odnaučíte fajčiť

Je toho viac, než len vyhodiť cigarety. Fajčenie je závislosť. Mozog je závislý od nikotínu. Bez neho budete prechádzať abstinenčným stavom. Vopred si dohodnite podporu. Opýtajte sa svojho lekára na všetky metódy, ktoré vám pomôžu, ako sú kurzy a aplikácie na odvykanie od fajčenia, poradenstvo, lieky a hypnóza. Budete pripravení na deň, keď sa rozhodnete prestať fajčiť.

3. Zvážte náhradnú nikotínovú terapiu

Keď prestanete fajčiť, odvykanie od nikotínu vám môže spôsobovať bolesti hlavy, ovplyvňovať vašu náladu alebo uberať energiu. Túžba po "len jednom potiahnutí" je ťažká. Náhradná nikotínová terapia môže tieto nutkania potlačiť. Štúdie ukazujú, že nikotínové žuvačky, pastilky a náplasti zvyšujú vaše šance na úspech, ak ste zároveň v programe odvykania od fajčenia.

4. Informujte sa o tabletkách na predpis

Lieky môžu potlačiť chuť na fajčenie a môžu tiež spôsobiť, že ak si predsa len zapálite cigaretu, fajčenie vás nebude uspokojovať. Iné lieky môžu zmierniť abstinenčné príznaky, napríklad depresiu alebo problémy so sústredením.

5. Oprite sa o svojich blízkych

Povedzte svojim priateľom, rodine a ďalším blízkym ľuďom, že sa snažíte prestať fajčiť. Môžu vás povzbudiť, aby ste pokračovali, najmä keď budete mať pokušenie zapáliť si. Môžete sa tiež pridať k podpornej skupine alebo sa porozprávať s poradcom. Behaviorálna terapia je typ poradenstva, ktorý vám pomôže určiť stratégie na odvykanie od fajčenia a držať sa ich. Pomôcť môže aj niekoľko sedení.

6. Dajte si prestávku

Jedným z dôvodov, prečo ľudia fajčia, je, že nikotín im pomáha relaxovať. Keď prestanete fajčiť, budete potrebovať nové spôsoby, ako sa odreagovať. Existuje mnoho možností. Môžete si zacvičiť, aby ste upustili paru, naladiť sa na obľúbenú hudbu, spojiť sa s priateľmi, dopriať si masáž alebo si nájsť čas na nejaký koníček. Počas prvých týždňov po ukončení fajčenia sa snažte vyhýbať stresovým situáciám.

7. Vyhnite sa alkoholu a iným spúšťačom

Keď pijete, je ťažšie dodržať cieľ nefajčenia. Preto sa snažte pri prvom odvykaní od fajčenia obmedziť alkohol. Podobne, ak často fajčíte, keď pijete kávu, prejdite na niekoľko týždňov na čaj. Ak zvyčajne fajčíte po jedle, nájdite si namiesto toho niečo iné, napríklad umývanie zubov, prechádzku, písanie s priateľom alebo žuvanie žuvačky.

abalicky

8. Upratujte domácnosť

Po vyfajčení poslednej cigarety vyhoďte všetky popolníky a zapaľovače. Vyperte všetko oblečenie, ktoré je cítiť po dyme, a vyčistite koberce, závesy a čalúnenie. Použite osviežovače vzduchu, aby ste sa zbavili tej známej vône. Ak ste fajčili v aute, vyčistite ho tiež. Nechcete vidieť ani cítiť nič, čo by vám pripomínalo fajčenie.

9. Skúšajte a skúšajte znova

Mnohí ľudia to skúšajú niekoľkokrát, kým sa nadobro vzdajú cigariet. Ak si zapálite, nenechajte sa odradiť. Namiesto toho sa zamyslite nad tým, čo viedlo k recidíve, napríklad vaše emócie alebo prostredie, v ktorom ste sa nachádzali. Využite to ako príležitosť na zvýšenie svojho odhodlania prestať fajčiť. Keď sa rozhodnete, že to skúsite znova, stanovte si "dátum ukončenia fajčenia" v priebehu nasledujúceho mesiaca.

10. Začnite sa hýbať

Aktivita môže obmedziť chuť na nikotín a zmierniť niektoré abstinenčné príznaky. Keď budete mať chuť siahnuť po cigarete, obujte si namiesto toho inline korčule alebo bežecké topánky. Pomáha aj mierne cvičenie, napríklad prechádzka so psom alebo trhanie buriny v záhrade. Kalórie, ktoré spálite, tiež odvrátia nárast hmotnosti, keď prestanete fajčiť.

11. Jedzte ovocie a zeleninu

Nesnažte sa držať diétu, keď sa vzdávate cigariet. Prílišná deprivácia sa môže ľahko obrátiť proti vám. Namiesto toho sa držte jednoduchosti a snažte sa jesť viac ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov a chudých bielkovín. Tieto potraviny sú prospešné pre celé vaše telo.

12. Vyberte si odmenu

Okrem všetkých zdravotných výhod je jednou z výhod zanechania cigariet aj množstvo peňazí, ktoré ušetríte. Existujú online kalkulačky, ktoré vám vypočítajú, o koľko budete bohatší. Odmeňte sa tým, že časť z nich miniete na niečo zábavné.

13. Pamätajte, že čas je na vašej strane

Hneď ako prestanete fajčiť, začnete mať okamžité zdravotné výhody. Už po 20 minútach sa vaša srdcová frekvencia vráti do normálu. Do jedného dňa sa vráti na svoje miesto aj hladina oxidu uhoľnatého vo vašej krvi. Už za 2 až 3 týždne začnete znižovať pravdepodobnosť srdcového infarktu. Z dlhodobého hľadiska znížite aj pravdepodobnosť vzniku rakoviny pľúc a iných druhov rakoviny.

 

Späť do obchodu