Ktoré probiotiká pri histamínovej intolerancii?

 

Probiotiká pri histamínovej intolerancii sú baktérie tvoriace kyselinu mliečnu, ktoré sa v prirodzenej forme vyskytujú v čreve a optimálne ho podporujú. Najznámejšie probiotické baktérie sú laktobacily a bifidobaktérie. Usadzujú sa v slizniciach nášho tráviaceho systému a zabezpečujú, aby prirodzená črevná flóra mohla bojovať proti cudzím a nežiaducim zárodkom.

Vďaka tejto schopnosti je črevo vlastným obranným systémom organizmu, a teda hlavnou zložkou nášho imunitného systému. Čím viac "dobrých" baktérií je v našom tráviacom systéme, tým silnejšia je naša obrana proti patogénom a toxínom. Na druhej strane, ak dôjde k zmenám v črevnej sliznici, ak nastane nerovnováha, naša črevná bariéra je oslabená. Potom majú patogény, alergény a toxíny veľkú šancu dostať sa cez črevo do nášho tela a oslabiť ho.

aaprobiotika

 

Čo robia vhodné probiotiká pri histamínovej intolerancii?

Probiotiká pri histamínovej intolerancii chránia citlivé črevné sliznice, odháňajú patogény a stabilizujú imunitný systém.
Črevo a črevné baktérie vstupujú do vzájomnej symbiózy a pracujú vo vzájomnej úzkej výmene pre naše zdravie. Táto symbióza sa môže ľahko narušiť. Zlou výživou, neustálym stresom, nedostatkom spánku alebo užívaním liekov. V čreve potom vzniká nerovnováha: počet "zlých" baktérií prevyšuje počet "dobrých" baktérií. V dôsledku narušenej rovnováhy črevnej flóry môže dôjsť k napadnutiu črevnej sliznice a dokonca k jej priepustnosti. To vážne oslabuje našu imunitnú obranu.

 

Najmä ľudia s histamínovou intoleranciou poznajú problém s početnými nedostatkami dôležitých životne dôležitých látok. Je to zvyčajne spôsobené zníženou absorpčnou schopnosťou čreva. Tento problém sa dá často zmierniť užívaním probiotík pri histamínovej intolerancii.
Ľudia s histamínovou intoleranciou zvyčajne nemôžu konzumovať fermentované potraviny, t. j. prírodné probiotiká, ako sú jogurt, kefír a kyslá kapusta, pretože počas procesu fermentácie sa zároveň tvorí histamín. Preto je tak dôležité, najmä pri histamínovej intolerancii, prijímať tieto chýbajúce probiotické baktérie inými spôsobmi. Takto sa môže vybudovať vyvážená črevná flóra, črevo je zdravé a prospieva to celému organizmu.

probioitika pri HIT

 

Probiotiká majú veľký význam nielen pri potravinových intoleranciách, ale aj pri intolerancii. "Dobré" baktérie môžu v podstate každému črevu veľmi prospieť. Napríklad probiotická kúra na jar a koncom leta môže mať veľa pozitívnych účinkov. V prípade črevného ochorenia alebo dlhotrvajúcich ťažkostí je vhodné vopred urobiť tzv. stav črevnej flóry (test stolice). Tu sa podrobne preskúma prostredie črevnej flóry a zistia sa chýbajúce baktérie. Takto sa môžu zohľadniť individuálne potreby čreva.

Črevo sa počas tohto obdobia môže upokojiť a obohatiť o "dobré" baktérie. Tie potom poskytujú v čreve dostatočnú podporu, takže črevo môže opäť efektívne plniť všetky svoje dôležité úlohy.

 Ktoré sú vhodné probiotiká pri histamínovej intolerancii?

Probiotiká, najmä laktobacily a bifidobaktérie, majú vlastnosti, ktoré môžu byť užitočné pri histamínovej intolerancii. Dokážu znížiť patologickú priepustnosť črevnej sliznice, obnoviť črevnú flóru, a tým posilniť imunitnú obranu organizmu. Okrem toho probiotiká ovplyvňujú signálny účinok histamínu, a tak môžu pôsobiť proti nežiaducej nadmernej reakcii imunitného systému (v prípade histamínovej intolerancie uvoľňovanie histamínu).


Probiotiká nie sú účinné len pri alergiách, na posilnenie imunitného systému alebo pri poškodení spôsobenom antibiotikami! Probiotiká môžu byť užitočným doplnkom aj pri histamínovej intolerancii.

Späť do obchodu