6 potravín a rastlinných výťažkov pre ľudí s histamínovou intoleranciou

Nižšie uvádzame šesť potravín a rastlinných výťažkov, o ktorých sa uvádza, že sú pomerne účinné pri blokovaní účinkov histamínu.

1.Žihľava

Žihľava dvojdomá (Urtica dioica) alebo žihľava, ako sa bežne nazýva, je v prírodnej medicíne pomerne obľúbená a môže mať aj prirodzené vlastnosti blokujúce histamín. Iróniou však je, že práve tá istá rastlina, ktorá vyvoláva žihľavku, keď sa jej jemné chĺpky dostanú do kontaktu s pokožkou, pôsobí na odstránenie tohto problému.
V jednej konkrétnej štúdii 58 percent účastníkov, ktorí denne požívali 300 mg lyofilizovaných žihľav, zistilo, že ich príznaky sa výrazne zlepšili v porovnaní s tým, keď požívali placebo. Listy používajte na varenie čaju alebo ich varte ako zeleninu. Chĺpky na povrchu pri varení strácajú žihľavku.

 

2. Deväťsil

Ide o bahennú rastlinu, ktorá hojne rastie v celej Európe, ako aj v určitých oblastiach Severnej Ameriky a Ázie. Výskum založený na dôkazoch ukazuje, že môže byť účinná pri liečbe intenzity a frekvencie záchvatov migrény, ako aj pri zmierňovaní príznakov nosových alergií vyvolaných histamínmi.
Môže však spôsobiť vedľajšie účinky, ako sú ospalosť, ťažkosti s dýchaním, hnačka, svrbenie očí, bolesť hlavy a grganie.

Za zmienku stojí aj to, že rastlinné výťažky z deväťsila môžu obsahovať alkaloidy, o ktorých je už dlho známe, že spôsobujú rakovinu a poškodenie pečene. Napriek tomu sú k dispozícii rastlinné výťažky, ktoré alkaloidy neobsahujú, hoci neboli vykonané žiadne štúdie, ktoré by skúmali dlhodobé účinky ich používania.

 


3.Bromelaín

Ide o zlúčeninu, ktorá sa nachádza najmä v ananásoch, hoci je dostupná aj vo forme výživových doplnkov. Ukázalo sa, že je pomerne účinná pri liečbe histamínom vyvolaných zápalov a dýchacích ťažkostí, ak sa jej denne skonzumuje 400 - 500 mg.
U niektorých jedincov môže spôsobiť nasledujúce vedľajšie účinky:

rýchly srdcový tep
tráviace problémy
Zmeny v menštruačnom cykle
Neužívajte doplnky stravy s obsahom bromelaínu, ak máte alergiu na ananás.

6 potravín a rastlinných výťažkov pre ľudí s antihistaminovou intoleranciou

 

4.Probiotiká

Ide o kombináciu kvasiniek a živých baktérií, ktoré pomáhajú udržiavať zdravý tráviaci systém a nespôsobujú v tele produkciu histamínov. Najbežnejším probiotikom je bezpochyby Lactobacillus, ktorý nájdete vo fermentovaných potravinách, ako je jogurt, Bifidobacterium, ktorý nájdete v niektorých mliečnych výrobkoch, a Saccharomyces boulardii, čo je druh kvasiniek.
Každý z nich pôsobí na posilnenie imunitného systému, čo následne pomáha telu brániť sa alergiám, a preto má vlastnosti blokátora histamínu.

aaprobiotika

 

5. Vitamín C

Keď už hovoríme o zlúčeninách posilňujúcich imunitný systém, vitamín C dokáže oveľa viac ako len posilniť imunitný systém. Je tiež silným antihistaminikom.
V štúdii z roku 2018, ktorej cieľom bolo preskúmať účinnosť vitamínu C pri liečbe alergií vyvolaných histamínovou intoleranciou, vedci zistili, že hlavnú úlohu pri vzplanutí alergie zohráva oxidačný stres.

Vitamín C, známy protizápalový a antioxidačný prostriedok, zvláda nadmerný zápal bez toho, aby potláčal schopnosť imunitného systému bojovať proti škodlivým zlúčeninám, ktoré sa dostanú do tela. Odborníci odporúčajú užívať 2 gramy vitamínu C denne, ktorý pôsobí ako prirodzený blokátor histamínu. Medzi ovocné a zeleninové zdroje vitamínu C patrí napr:

brokolica, paprika, citrusové plody, karfiol, melón cantaloupe, zimná tekvica, jahody, kiwi

6 potravín a rastlinných výťažkov pre ľudi s antihistamínovou intoleranciou

 

6. Kvercetín

Táto antioxidačná flavonoidná zlúčenina je prítomná v niekoľkých rôznych druhoch rastlín a potravín. Podľa výskumov môže jej zaradenie do stravy zmierniť príznaky alergie vďaka jej antihistamínovým a antialergickým vlastnostiam. Príklady potravín a bylín, ktoré obsahujú kvercetín:

jablká, brokolica, čierny čaj, pohánkový čaj, ginkgo biloba, červená cibuľa, paprika
Kvercetín si môžete kúpiť aj ako doplnok stravy.

 

 

Späť do obchodu