Tehotenská kalkulačka, alebo kedy môžem otehotniet?

Ak má žena 28-dňový menštruačný cyklus, tak k ovulácii – uvoľneniu vajíčka z vaječníka, dochádza približne 14. deň od začiatku menštruačného krvácania. Ak má cyklus dlhší, k ovulácii dochádza neskôr (pri 35-dňovom cykle je ovulácia 21. deň cyklu).

 

V tomto článku sa budeme zaoberať:

 1. V ktoré dni môžete otehotnieť?

2. Menštruačný cyklus

3. Ovulácia a počatie

4. Maximalizácia plodnosti a šancí na počatie

5. Čo môže ovplyvniť plodnosť mužov?

6. Vyhýbanie sa tehotenstvu

7. Plodnosť a vek

8. Ako sa líši plodnosť pri užívaní tabliet?

9. Kedy navštíviť lekára

1. V ktoré dni môžete otehotnieť?

 

Ženy sú najplodnejšie v priebehu jedného alebo dvoch dní po ovulácii, teda vtedy, keď vaječníky uvoľnia vajíčko. Je však možné otehotnieť aj v dňoch, ktoré predchádzajú ovulácii, pretože spermie môžu v ženskom tele prežiť niekoľko dní.

Dni počas menštruačného cyklu, keď je najmenšia pravdepodobnosť otehotnenia, sa nazývajú "bezpečné obdobie".

Tento článok opisuje, ako vypočítať plodné okno, aby ste pomohli počatiu alebo sa mu vyhli.

 

 

2. Menštruačný cyklus


Priemerný menštruačný cyklus človeka trvá 28 až 32 dní. Niektoré ženy majú kratšie cykly, zatiaľ čo iní majú oveľa dlhšie.

Prvý deň menštruácie sa považuje za prvý deň menštruačného cyklu. Menštruácia potom zvyčajne trvá 3-7 dní.

K zmenám v menštruačnom cykle zvyčajne dochádza vo folikulárnej fáze, ktorá nastáva pred ovuláciou.

Luteálna fáza, ktorá nastáva od ovulácie do nasledujúcej menštruácie, trvá zvyčajne 14 dní.

 

3. Ovulácia a počatie


K ovulácii dochádza, keď jeden z vaječníkov uvoľní vajíčko. Po uvoľnení sa vajíčko presunie do vajíčkovodu, odkiaľ sa dostane do maternice, čo trvá približne 24 hodín.

K otehotneniu dôjde, ak sa spermie dostanú do vajíčkovodu a oplodnia vajíčko. Ak spermie vajíčko neoplodnia, vajíčko sa presunie do maternice a rozpadne sa, pričom je pripravené opustiť telo počas nasledujúcej menštruácie.

 

Výpočet ovulácie

Podľa Americkej akadémie pôrodníkov a gynekológov nastáva ovulácia približne 14 dní pred očakávanou ďalšou menštruáciou, ak je mesačný cyklus 28 dní.

Väčšina ľudí ovuluje medzi 11. a 21. dňom svojho cyklu. Prvý deň ich poslednej menštruácie je 1. deň cyklu. Ovulácia nenastáva vždy v ten istý deň každý mesiac a môže sa líšiť o deň alebo viac na oboch stranách očakávaného dátumu.

Lekári nazývajú časť cyklu okolo ovulácie plodným oknom, pretože v tomto čase je šanca na otehotnenie najvyššia. Ak napríklad ovulácia nastane 14. deň, človek môže otehotnieť v tento deň alebo v priebehu nasledujúcich 24 hodín.

Ich plodné okno sa však začína niekoľko dní pred ovuláciou, pretože spermie môžu v ženskom tele prežiť až 5 dní. Takže aj keď osoba nemá pohlavný styk v 14. alebo 15. deň, stále je možné otehotnieť, ak mala pohlavný styk bez použitia antikoncepcie v 9. až 13. deň.

Podľa výskumu z roku 2018 pravdepodobnosť počatia stúpa od 8. dňa, maximum dosahuje 13. deň a do 30. dňa klesá na nulu.

Je však nevyhnutné poznamenať, že tieto zistenia by mali slúžiť len ako usmernenie. Každý človek a každý cyklus je iný.

Pre ženu môže byť užitočné, aby si každý mesiac zmapoval svoj mesačný cyklus a všímal si príznaky ovulácie, ktoré mu pomôžu určiť presný deň ovulácie.

 

Príznaky ovulácie

Sledovanie príznakov ovulácie môže pomôcť určiť presný deň ovulácie každý mesiac.

Medzi príznaky patria:

  • mierne kŕče v podbrušku
  • vlhší, jasnejší a klzký vaginálny výtok podobný vaječnému bielku
  • malé zvýšenie bazálnej telesnej teplotyň
  • vyššia sexuálna túžba

Niektoré z týchto príznakov, ako napríklad bazálna telesná teplota, sa budú meniť aj po ovulácii. Z tohto dôvodu by človek nemal používať teplotu na predpovedanie plodného okna.

Pre niekoho môže byť užitočné sledovať tieto príznaky počas niekoľkých mesiacov, aby získal predstavu o tom, čo je pre jeho telo typické.

Mali by však mať na pamäti, že existuje niekoľko premenných a načasovanie ovulácie sa môže meniť, mesiac čo mesiac.

Ďalšou možnosťou je. urobiť ovulačný test. Ovulačný test meria hladiny špecifických hormónov v moči.

Nasledujúca tabuľka, založená na výskume z roku 2015, sumarizuje typický menštruačný cyklus a to, ako plodná osoba pravdepodobne bude v jednotlivých fázach:

plodnosť v deň cyklu Fáza plodnosti

  • 1-7 menštruácia najmenej plodná fáza
  • 8-9 po menštruácii možné počatie
  • 10-14 dní okolo ovulácie najplodnejšie
  • 15-16 dní po ovulácii je možné otehotnieť
  • 17-28 zhrubnutie sliznice maternice menej plodné - nepravdepodobné počatie

Ak chcete získať konkrétnejší rozsah okien najvyššej plodnosti na základe dňa ovulácie, môžete sledovať prvý deň svojej poslednej menštruácie v tehotenskej kalkulačke. 

ovulácia 

4. Maximalizácia plodnosti a šancí na počatie


Ak chcete maximalizovať šance na otehotnenie, osoba by mala načasovať pohlavný styk tak, aby k nemu došlo počas 2 - 3 dní pred ovuláciou a vrátane nej. Pohlavný styk v ktorýkoľvek z týchto dní môže poskytnúť 20-30% šancu na otehotnenie.

Medzi ďalšie tipy na zlepšenie šancí na počatie patria:

  • Pravidelný pohlavný styk. Miera otehotnenia je najvyššia u partnerov, ktorí majú pohlavný styk každé 2 alebo 3 dni v priebehu mesiaca.
  • Vyhnite sa fajčeniu. Fajčenie tabaku znižuje plodnosť a ovplyvňuje zdravie vyvíjajúceho sa plodu.
  • Obmedzte príjem alkoholu. Príjem alkoholu môže znížiť plodnosť u mužov a žien a poškodiť plod.
  • Udržujte si primeranú hmotnosť. Ľudia s nadváhou alebo podváhou majú väčšiu pravdepodobnosť nepravidelnej ovulácie.ň
  • Znížte stres: Hoci výskum o tom, či úzkosť alebo stres môžu znížiť plodnosť, nie je presvedčivýDôveryhodný zdroj, je jasné, že zníženie stresu môže poskytnúť určitý prínos pre osobu, ktorá sa snaží otehotnieť.
  • Zvládnite sprievodné ochorenia: Vylúčte alebo liečte všetky zdravotné príčiny, ktoré môžu prispievať k neplodnosti. U žien to môžu byť napríklad hormonálne problémy, endometrióza, syndróm polycystických vaječníkov, myómy maternice, autoimunitné poruchy a ďalšie.

Lekár môže posúdiť celkový zdravotný stav páru a môže byť schopný určiť metódy na zlepšenie pravdepodobnosti počati

 

5. Čo môže ovplyvniť plodnosť mužov?

Aj keď má človek pravidelný pohlavný styk a sleduje ovuláciu, môžu existovať dôvody, prečo sa spermie nemôžu dostať k vajíčku.

Medzi príčiny mužskej neplodnosti patria:

  • Morfológia spermií: Rozdiely vo veľkosti a tvare spermií môžu ovplyvniť plodnosť.
  • Nízky počet spermií: Ejakulát mužskej partnerky neobsahuje dostatočné množstvo spermií. Lekári zaoberajúci sa liečbou neplodnosti považujú za osobu s nízkym počtom spermií, ak má menej ako 15 miliónov spermií na mililiter semena - čím menej spermií, tým menšie šance na počatie.
  • Nízka pohyblivosť spermií: To znamená, že spermie sa nemôžu pohybovať tak efektívne, aby sa dostali k vajíčku.
    Existuje celý rad zdravotných stavov, ktoré môžu spôsobiTrusted Source niektorý z týchto problémov s mužskou plodnosťou, vrátane hormonálnej nerovnováhy, infekcie alebo poranenia semenníkov, operácie v danej oblasti a ochorení, ako je rakovina.

 


6. Vyhýbanie sa tehotenstvu


Niektorí ľudia môžu chcieť sledovať svoju plodnosť, aby zabránili tehotenstvu. Táto metóda je známa ako metóda uvedomenia si plodnosti.

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb uvádza, že metódy antikoncepcie založené na uvedomovaní si plodnosti majú pri bežnom používaní 24 % mieru zlyhania.

Šance na otehotnenie sú najnižšie počas menštruácie a v dňoch po oboch stranách menštruácie.

Napriek tomu však môžu otehotnieť, ak mali ovuláciu na začiatku alebo na konci cyklu, keďže spermie môžu v tele prežiť niekoľko dní.

Ľudia, ktorí chcú použiť metódu uvedomenia si plodnosti, by sa mali najprv poradiť so svojím lekárom.

 

7. Plodnosť a vek


Ovulácia a plodné okno sa môžu meniť od cyklu k cyklu, ale môžu sa meniť aj s vekom. Plodnosť sa prirodzene začína znižovať u žien po tridsiatke. Vo veku 40 rokov klesá šanca na počatie na 10 % za cyklus.

Počet vajíčok a ich kvalita sa s vekom znižuje. Ovulácia môže byť tiež nepravidelná.

Počatie sťažujú aj niektoré zdravotné ťažkosti.

ako otehotnet

 

8. Ako sa líši plodnosť pri užívaní tabliet?


Antikoncepčné tabletky majú za cieľ zabrániť neplánovanému tehotenstvu. Tabletky zabraňujú otehotneniu uvoľňovaním syntetických hormónov, ktoré zastavujú ovuláciu a zhrubnutie výstelky maternice.

Takže aj keby vaječníky uvoľnili vajíčko, oplodnené vajíčko by sa nemohlo uhniezdiť v stene maternice. Tableta tiež zahusťuje hlien krčka maternice, čím sťažuje spermiám prístup k vajíčku.

Antikoncepčná pilulka pri dokonalom užívaní účinná na viac ako 99 %, ale pri bežnom užívaní len na 91 %. To znamená, že približne 9 zo 100 žien by otehotnelo počas jedného roka užívania tabletky pri typickom užívaní.

 

9. Kedy navštíviť lekára

Okrem identifikácie prekážok počatia môže lekár poradiť aj užívanie kyseliny listovej alebo prenatálnych doplnkov na podporu bezpečného tehotenstva.

Väčšina párov, ktoré majú častý sex bez antikoncepcie, počne dieťa do 12 mesiacov.

Ženy mladšie ako 35 rokov by mali navštíviť svojho lekára, ak sa im po roku snaženia nepodarí otehotnieť. Ženy staršie ako 35 rokov by mali vyhľadať lekára po 6 mesiacoch snahy o počatie.

Každý, kto má nepravidelné cykly alebo sa mu zdá, že nemá ovuláciu, by sa mal tiež poradiť so svojím lekárom. Môže existovať základná zdravotná príčina, ktorá bráni ovulácii a počatiu.

 

 

Späť do obchodu