Čo je beta glukán?

Obsah:

  • Čo je to beta glukán?
  • Ako beta glukán funguje?
  • Potravinové zdroje beta glukánu
  • Výhody beta glukánu
  • Použitie doplnkov stravy s obsahom beta glukánu
  • Mali by ste užívať doplnky stravy s obsahom beta glukánu?
  • Záver 

betaglukan
Beta glukán je typ rozpustnej vlákniny, ktorá sa prirodzene nachádza v rôznych potravinách, ako je ovos, jačmeň a raž. Spája sa s mnohými zdravotnými prínosmi vrátane nižšej hladiny cholesterolu a zlepšenia imunitného zdravia.

Beta glukán je typ vlákniny, ktorý je zodpovedný za mnohé zdraviu prospešné vlastnosti potravín, ako je ovos, pšenica a jačmeň.

Jeho účinky na zdravie srdca a hladinu cholesterolu sa podrobne skúmali, rovnako ako sa preukázalo, že posilňuje imunitu a stabilizuje hladinu cukru v krvi.

Preto vás možno zaujíma, ako zvýšiť príjem beta glukánu, aby ste využili jeho mnohé zdravotné výhody.

V tomto článku sa podrobne pozrieme na beta glukán vrátane toho, čo je to, ako funguje a ako môže ovplyvniť vaše zdravie.

Čo je to beta glukán?

Existujú dve hlavné kategórie vlákniny - rozpustná a nerozpustná.

Rozpustná vláknina je typ vlákniny, ktorá sa rozpúšťa vo vode a vytvára hustú, gélovitú látku. Na druhej strane nerozpustná vláknina sa nerozpúšťa. Namiesto toho absorbuje tekutinu pri prechode tráviacim traktom .

Beta glukán je špecifická forma rozpustnej vlákniny. Nachádza sa v bunkových stenách niektorých druhov rastlín a niektorých kvasiniek, baktérií, húb a rias. Nájdete ho aj vo forme doplnkov stravy.

Spája sa s dlhým zoznamom potenciálnych zdravotných prínosov a podrobne sa skúma jej schopnosť znižovať hladinu cholesterolu, znižovať zápal, zlepšovať hospodárenie s cukrom v krvi a ďalšie.

ZHRNUTIE
Beta glukán je typ rozpustnej vlákniny, ktorá sa nachádza v bunkových stenách niektorých rastlín. Je dostupná v potravinách a doplnkoch stravy a spája sa s rôznymi zdravotnými prínosmi.

Ako beta glukán funguje?

Podobne ako iné druhy rozpustnej vlákniny, aj beta glukán spomaľuje prechod potravy pri jej prechode črevami.

Tým sa predlžuje čas, ktorý vášmu telu trvá, kým strávi potravu, vďaka čomu sa môžete dlhšie cítiť sýti.

Beta glukán tiež spomaľuje vstrebávanie cukru do krvného obehu. To môže pomôcť stabilizovať hladinu cukru v krvi a zlepšiť jeho reguláciu .

Okrem toho táto vláknina znižuje vstrebávanie cholesterolu v tráviacom trakte a podporuje tak zdravú hladinu cholesterolu v krvi .

ZHRNUTIE
Beta glukán sa v tráviacom trakte pohybuje pomaly. Môže pomôcť stabilizovať hladinu cukru v krvi a znížiť vstrebávanie cholesterolu na podporu zdravia srdca.

Potravinové zdroje beta glukánu

Beta glukán sa prirodzene nachádza v rôznych zdrojoch potravín.

Najväčšiu koncentráciu beta glukánu obsahujú obilniny ako jačmeň a ovos, hoci sa nachádza aj v iných potravinách.

Medzi dobré zdroje patrí:

  • ovos
  • jačmeň
  • cirok
  • žito
  • kukurica
  • tritikale
  • pšenica
  • tvrdá pšenica
  • ryža
  • huby
  • morské riasy

Okrem toho sa vláknina nachádza v niektorých druhoch baktérií a húb vrátane Saccharomyces cerevisiae, ktoré sa používajú na výrobu výživových kvasníc, vína, piva a niektorých druhov pečiva. To však neznamená, že alkoholické nápoje sú dobrým zdrojom beta glukánu .

ZHRNUTIE
Beta glukán sa nachádza v obilných zrnách, ako je jačmeň, ovos, cirok a raž, ako aj v hubách, morských riasach a niektorých druhoch kvasiniek.

Výhody beta glukánu

Beta glukán sa spája s rôznymi zdravotnými prínosmi.

Zlepšuje zdravie srdca

Viaceré štúdie zistili, že beta glukán môže podporovať zdravie srdca a chrániť pred srdcovými ochoreniami.

V skutočnosti v roku 1997 Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) schválil zdravotné tvrdenie, v ktorom sa uvádza, že beta glukán z celého ovsa, ovsených otrúb a celej ovsenej múky môže znižovať riziko srdcových ochorení .

Vláknina totiž môže znížiť hladinu celkového a LDL (zlého) cholesterolu v krvi, ktoré sú rizikovými faktormi srdcových ochorení.

Podľa jednej štúdie konzumácia 3 gramov beta glukánu denne počas 8 týždňov znížila hladinu LDL cholesterolu o 15 % a znížila hladinu celkového cholesterolu o takmer 9 %.

Beta glukán je tiež bohatý na antioxidanty, čo sú zlúčeniny, ktoré môžu pomôcť neutralizovať škodlivé voľné radikály, predchádzať zápalom a chrániť pred chronickými ochoreniami, ako sú srdcové choroby.

Reguluje hladinu cukru v krvi

Niektoré výskumy naznačujú, že beta glukán by mohol zlepšiť reguláciu hladiny cukru v krvi.

Podľa prehľadu 4 štúdií môže užívanie 2,5-3,5 gramov beta glukánu denne počas 3-8 týždňov znížiť hladinu cukru v krvi nalačno a zlepšiť dlhodobú reguláciu cukru v krvi u ľudí s cukrovkou 2. typu .

Iné štúdie zistili, že pridanie beta glukánu do jedál obsahujúcich sacharidy môže znížiť hladinu cukru a inzulínu v krvi po jedle.

Navyše, v ďalšom rozsiahlom prehľade sa uvádza, že konzumácia väčšieho množstva obilnej vlákniny vrátane beta glukánu by mohla byť spojená s nižším rizikom vzniku cukrovky 2. typu .

Stimuluje imunitný systém

Hoci je potrebný ďalší výskum na ľuďoch, niektoré štúdie naznačujú, že beta glukán by mohol prospievať imunitnému systému.

Viaceré štúdie na zvieratách a v skúmavkách totiž ukázali, že beta glukán by mohol pomôcť aktivovať imunitné bunky a chrániť pred infekciami .

Konkrétne sa ukázalo, že beta glukán zvyšuje aktivitu určitých typov imunitných buniek vrátane makrofágov, neutrofilov a monocytov .

Okrem toho ďalšie štúdie na skúmavkách a zvieratách ukázali, že beta glukán môže znižovať hladinu viacerých markerov používaných na meranie zápalu vrátane faktora nekrózy nádorov (TNF), interleukínu 1 beta (IL-1β) a interleukínu 6 (IL-6) .

ZHRNUTIE
Beta glukán môže podporovať zdravie srdca, stabilizovať hladinu cukru v krvi a stimulovať imunitné funkcie.

Použitie doplnkov stravy s obsahom beta glukánu

Doplnky stravy s obsahom beta glukánu sa často používajú na zlepšenie zdravia srdca, pretože môžu znížiť hladinu celkového a LDL (zlého) cholesterolu.

Podobne ako iné doplnky stravy s vlákninou môžu tiež zvýšiť príjem vlákniny, zlepšiť reguláciu hladiny cukru v krvi, podporiť zdravie a pravidelnosť trávenia a podporiť reguláciu telesnej hmotnosti.

V niektorých prípadoch sa beta glukán dokonca aplikuje lokálne na urýchlenie hojenia rán a obnovy tkanív.

Navyše sa táto vláknina niekedy používa ako prírodný liek na liečbu rakoviny, a to vďaka svojej schopnosti stimulovať činnosť imunitných buniek v tele.

Keďže sa však väčšina výskumov o účinkoch beta glukánu na rakovinu obmedzuje na štúdie na skúmavkách a zvieratách, je potrebných viac štúdií na ľuďoch.

ZHRNUTIE
Doplnky stravy s obsahom beta glukánu sa používajú na zvýšenie príjmu vlákniny a podporu zdravia srdca, reguláciu hladiny cukru v krvi, zdravie tráviaceho traktu a reguláciu telesnej hmotnosti. Niekedy sa používa aj pri liečbe rakoviny, hoci je potrebný ďalší výskum.

Mali by ste užívať doplnky stravy s obsahom beta glukánu?

Podľa FDA môže konzumácia 3 gramov beta glukánu denne pomôcť znížiť hladinu cholesterolu.

Našťastie väčšina ľudí môže toto odporúčanie ľahko splniť konzumáciou rôznych potravín bohatých na vlákninu v rámci dobre zostavenej stravy.

Napríklad 1 šálka (81 gramov) suchého ovsa a 1/2 šálky (100 gramov) surového jačmeňa obsahujú približne 6,5 gramu a 20 gramov beta glukánu. To zodpovedá približne 1,6 gramu beta glukánu na 1/2 šálky vareného ovsa a 4 gramom na 1/2 šálky vareného jačmeňa.

Napriek tomu sa niektorí ľudia rozhodnú užívať doplnky stravy, aby zvýšili svoj príjem.

Majte na pamäti, že nie všetky doplnky sú rovnaké. Ak sa rozhodnete pre nákup doplnkov, vyberajte si výrobky renomovaných predajcov, ktoré prešli testovaním tretej strany, aby sa zabezpečila bezpečnosť a kvalita.

Okrem toho vedzte, že doplnky stravy s obsahom beta glukánu môžu interferovať s niektorými liekmi vrátane imunosupresív a liekov používaných na liečbu cukrovky alebo vysokého krvného tlaku.

A napokon, užívanie doplnkov vlákniny vrátane beta glukánu môže u niektorých osôb spôsobiť vedľajšie účinky na trávenie, ako je nevoľnosť, nadúvanie alebo hnačka - najmä ak nie ste zvyknutí jesť veľa vlákniny .

Preto sa pred užívaním doplnkov s obsahom beta glukánu radšej poraďte so svojím lekárom, najmä ak užívate tieto lieky alebo máte nejaké základné zdravotné ťažkosti.

ZHRNUTIE
Hoci väčšina ľudí môže získať dostatok beta glukánu zo stravy, užívanie doplnku môže byť jednoduchým spôsobom, ako zvýšiť jeho príjem.

Záver

Beta glukán je typ rozpustnej vlákniny, ktorá sa prirodzene nachádza v rôznych zdrojoch potravín vrátane ovsa, jačmeňa, ciroku a raže.

Spája sa s mnohými zdravotnými výhodami a môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu, zlepšiť hospodárenie s cukrom v krvi a posilniť imunitný systém.

Je tiež široko dostupný vo forme doplnkov a používa sa ako prírodná liečba mnohých rôznych stavov.

Napriek tomu je najlepším spôsobom, ako zvýšiť jeho príjem, konzumácia rôznych výživných potravín bohatých na vlákninu ako súčasť zdravej stravy.

Späť do obchodu