Dôležité vitamíny pre seniorov

Obsah:

  • 1. Vitamíny pre starších ľudí: Vitamín D
  • 2. Vápnik
  • 3. Vitamín B6
  • 4. Vitamín B12
  • 5. Acetyl-L-karnitín
  • 6. Vitamíny pre seniorov: Vitamín A
  • 7. Vitamín E
  • 8. Rybí olej
  • 9. Doplnky vlákniny
  • 10. Multivitamíny

Vitamíny a výživové doplnky podporujú mnohé dôležité funkcie vo vašom tele - vrátane znižovania zápalov a straty pamäti, posilňovania kostí a udržiavania zraku.

Pre seniorov je dôležité, aby každý deň dostávali správne množstvo vitamínov a doplnkov.
Vitamíny pre seniorov možno získať prostredníctvom potravinových zdrojov, ale seniori môžu svoju stravu obohatiť aj o doplnky stravy špecifické pre ich potreby.

Mnohé vitamíny a doplnky stravy pre starších ľudí prinášajú dôležité zdravotné benefity, preto sa stávajú dôležitou súčasťou každodennej rutiny.

Pred pridaním akýchkoľvek vitamínov do svojho denného režimu sa poraďte so svojím lekárom o svojich jedinečných zdravotných potrebách, aby ste vypracovali plán, ktorý vám bude prospešný.

Dobre zostavená strava zahŕňa zdravé potraviny, ktoré vyživujú vaše telo vitamínmi a minerálmi, ktoré potrebuje, aby sa mu darilo. Ideálne je získavať vitamíny z potravinových zdrojov, ale funguje aj dopĺňanie stravy vitamínmi pre seniorov. Vitamíny a výživové doplnky zohrávajú úlohu pri rôznych zdravotných funkciách vrátane udržiavania pevných kostí, znižovania zápalov, udržiavania zraku a znižovania prípadnej straty pamäti s pribúdajúcim vekom.

Poraďte sa so svojím lekárom, ktoré vitamíny by ste mali užívať, ak vôbec nejaké. Lekár pri vydávaní akýchkoľvek odporúčaní zohľadní váš celkový zdravotný stav a lieky. Prečítajte si viac informácií o najlepších vitamínoch pre seniorov nad 70 rokov.

 

1. Vitamíny pre starších ľudí: Vitamín D

Vitamín D je dôležitý vitamín pre ľudí všetkých vekových kategórií, ale pre seniorov je obzvlášť dôležitý. Hlavným zdrojom vitamínu D je slnečné žiarenie, ktoré podnecuje vaše telo k produkcii vitamínu D. Tento vitamín pomáha udržiavať vaše kosti zdravé tým, že zlepšuje ich schopnosť absorbovať vápnik. U seniorov sú silné kosti obzvlášť dôležité, pretože s pribúdajúcim vekom ich hustota klesá a zvyšuje sa pravdepodobnosť zlomenín. Nedostatok vitamínu D môže tiež zvýšiť riziko vzniku osteoporózy. Odporúča sa denná dávka 600 až 800 IU (medzinárodných jednotiek) vitamínu D.

2. Vápnik

S pribúdajúcim vekom kosti prirodzene strácajú vápnik, čo môže mať za následok slabé kosti, ktoré sa častejšie lámu. Odporúča sa, aby ľudia vo veku nad 51 rokov (takmer 20 rokov pred dosiahnutím veku 70 rokov) dostávali každý deň aspoň 1 200 miligramov vápnika. Pomôcť vám môže doplnok stravy s obsahom vápnika a do svojho jedálnička môžete pridať aj potraviny bohaté na vápnik, ako sú mlieko a jogurt.

3. Vitamín B6

Vitamín B6 zohráva úlohu pri posilňovaní imunitného systému a regulácii metabolizmu. Niektoré výskumy naznačujú, že tento vitamín môže tiež pomôcť obmedziť pokles kognitívnych funkcií s pribúdajúcim vekom. Hoci je tento vitamín bežne dostupný v mnohých potravinách vrátane kuracieho mäsa, banánov a špenátu, niektorí seniori majú stále nedostatok vitamínu B6. Odporúčaná dávka vitamínu B6 v strave je 1,3 mg do veku 70 rokov. Po 70. roku života potrebujú muži 1,7 mg a ženy 1,5 mg vitamínu B6 denne.

4. Vitamín B12

Vitamín B12 je nevyhnutnou súčasťou každodennej stravy zdravých seniorov. Vitamín B12 zohráva kľúčovú úlohu v mnohých funkciách vrátane tvorby DNA, tvorby červených krviniek a zabezpečenia správneho fungovania nervov. Zaujímavé je, že keďže vitamínu B12 nemôže byť príliš veľa, nie je stanovená horná hranica tolerovaného množstva, ktoré môžete prijať. Dávka vitamínu B12 pre seniorov je 2,4 mcg denne. Vitamín B12 nájdete predovšetkým v mäse a morských plodoch, takže ak dodržiavate bezmäsitú diétu, je obzvlášť dôležité dopĺňať si stravu vitamínom B12.

 

5. Acetyl-L-karnitín

Medzi odporúčané výživové doplnky pre seniorov patrí aj acetyl-l-karnitín, ktorý v podstate premieňa tuk na energiu. Vytvára sa v mozgu, pečeni a obličkách. Užívanie acetyl-l-karnitínu ako doplnku má niekoľko zdravotných výhod, ktoré súvisia predovšetkým s funkciou mozgu a pamäte. Seniori, ktorí čelia určitému stupňu úbytku kognitívnych funkcií, sa môžu rozhodnúť užívať acetyl-l-karnitín na zlepšenie pamäti a mentálnych funkcií. Tento doplnok môže tiež pomôcť znížiť únavu a obnoviť energiu.

6. Vitamíny pre seniorov: Vitamín A

Vitamín A je dôležitý aj pre seniorov. Tento vitamín zlepšuje funkciu imunitného systému, čo vám môže pomôcť udržať si zdravie. Zohráva tiež úlohu pri vašom zraku, ktorý sa môže s vekom prirodzene zhoršovať. Mnohé potraviny sú bohaté na vitamín A, vrátane brokolice, vajec, sladkých zemiakov a tekvice. Národný inštitút pre starnutie odporúča, aby muži denne dostávali 900 mcg (mikrogramov) vitamínu A a ženy 700 mcg RAE.

7. Vitamín E

Vitamín E ponúka celý rad zdravotných výhod, vďaka čomu patrí medzi dôležité vitamíny pre seniorov nad 70 rokov. Prináša antioxidačné účinky, ktoré vás môžu pomôcť chrániť pred rakovinou a srdcovými ochoreniami. Pomáha tiež znižovať riziko vzniku očných problémov súvisiacich so starnutím, ako je napríklad makulárna degenerácia. Vitamín E môže tiež pomôcť spomaliť úbytok kognitívnych funkcií s pribúdajúcim vekom. Potraviny ako brokolica, mandle, avokádo a olivový olej sú dobrými zdrojmi vitamínu E. Stravu môžete dopĺňať vitamínom E, pričom sa odporúča dávka 15 mg denne.

8. Rybí olej

Rybí olej je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, ktoré môžu zlepšiť mnohé funkcie vášho tela. Ponúka výhody pre zdravie vášho srdca vrátane pomoci pri znižovaní cholesterolu a znižovaní krvného tlaku. Môže tiež pomôcť udržať dobrú funkciu mozgu a podporiť zdravie očí, ktoré sa s vekom často zhoršuje. Rybí olej sa tiež spája so znižovaním chronických zápalov spojených s obezitou, cukrovkou a depresiou. Najlepším zdrojom tohto vitamínu sú ryby, ale môžete ho doplniť až 1 000 mg rybieho oleja každý deň. Rybí olej je dostupný v kapsulách (bez chuti) v miestnej lekárni.

abalicky

9. Doplnky s vlákninou

S pribúdajúcim vekom sa vláknina stáva ešte dôležitejšou v y našej každodennej strave. Každodenný príjem dostatočného množstva vlákniny môže pomôcť pri trávení, znížiť zápchu a pomôcť vám vyhnúť sa iným žalúdočným problémom. Ovocie, zelenina a celozrnné výrobky sú dobrými zdrojmi vlákniny. Môžete tiež pridať doplnok vlákniny. Odporúča sa, aby muži vo veku nad 51 rokov denne prijímali 28 gramov vlákniny a ženy v rovnakom veku približne 22 gramov vlákniny denne.

10. Multivitamíny

Multivitamíny vám umožňujú využívať výhody viacerých vitamínov v jednej jednoduchej dennej tablete. Multivitamín pre ženy nad 50 rokov často obsahuje mnoho z 13 základných vitamínov, medzi ktoré patria vitamíny A, C, D, E, K a vitamíny skupiny B. Multivitamíny pre starších mužov ponúkajú rovnaké kľúčové vitamíny na maximalizáciu ich zdravia.
Vitamíny pre seniorov nad 70 rokov môžu byť dôležitou súčasťou vašej každodennej stravy. Vždy sa odporúča získavať vitamíny z potravinových zdrojov, ako sú ovocie, zelenina a celozrnné výrobky. Užívanie doplnkových vitamínov však môže byť účinným spôsobom, ako zabezpečiť, aby ste dostali svoj denný príjem. Môžete užívať denný multivitamín alebo jednotlivé doplnky v závislosti od vašich zdravotných potrieb. Skôr ako začnete užívať nový vitamín alebo doplnok, poraďte sa so svojím lekárom, aby ste sa uistili, že nedôjde k interakcii s niektorým z vašich súčasných liekov. Taktiež sa poraďte so svojím lekárom, ktoré vitamíny a doplnky budú fungovať s vašou bežnou stravou a budú prospešné pre vaše celkové zdravie.

Späť do obchodu