Aké sú výhody aktívneho uhlia?

 

Obsah:

  • Čo je aktívne uhlie?
  • Možnosti použitia aktívneho uhlia
  • Medicínske použitie aktívneho uhlia
  • Riziká a odvoz aktívneho uhlia

Aktívne uhlie je jemný čierny prášok bez zápachu, ktorý sa často používa na pohotovosti na liečbu predávkovania. Medzi ďalšie potenciálne výhody patrí zníženie plynatosti, podpora zdravia obličiek a zníženie hladiny cholesterolu.

Prehrievaním prírodných zdrojov uhlíka, ako je drevo, sa vyrába aktívne uhlie. Čierny prášok zabraňuje vstrebávaniu toxínov v žalúdku tým, že sa na ne viaže. Telo nie je schopné absorbovať drevené uhlie, a tak toxíny, ktoré sa naň naviažu, odchádzajú z tela vo výkaloch.

V tomto článku sa budeme venovať niektorým spôsobom, ako ľudia používajú aktívne uhlie, jeho potenciálnym výhodám a tomu, či existujú nejaké riziká.

Čo je aktívne uhlie?

Aktívne uhlie nie je tá istá látka, aká sa nachádza v drevených tehlách alebo spálených kúskoch potravín.

Pri výrobe aktívneho uhlia sa využíva jeho mimoriadna absorpčná schopnosť, ktorá mu umožňuje viazať sa na molekuly, ióny alebo atómy a odstraňovať ich z rozpustených látok.

Výroba aktívneho uhlia zahŕňa zahrievanie materiálov bohatých na uhlík, ako sú drevo, rašelina, kokosové škrupiny alebo piliny, na veľmi vysoké teploty.

Tento "aktivačný" proces zbaví drevené uhlie predtým absorbovaných molekúl a opäť uvoľní väzobné miesta. Tento proces tiež zmenšuje veľkosť pórov v drevenom uhlí a vytvára viac otvorov v každej molekule, čím sa zväčšuje jeho celkový povrch.

Možnosti použitia aktívneho uhlia

Svetová zdravotnícka organizácia schválila aktívne uhlie na núdzovú liečbu predávkovania alebo otráv.

Niektorí zástancovia však vďaka jeho silným vlastnostiam pri odstraňovaní toxínov navrhli aktívne uhlie ako liek na stále sa rozširujúci zoznam ochorení.

Neexistuje dostatok presvedčivých, rozsiahlych výskumov, ktoré by potvrdili výhody aktívneho uhlia. Mnohé voľnopredajné výrobky sa pri obhajobe svojich tvrdení o prospešnosti spoliehajú na základné chemické princípy aktívneho uhlia.

Medzi niektoré spôsoby použitia aktívneho uhlia, ktoré sú podložené určitými dôkazmi, patria:

1. Zdravie obličiek

Aktívne uhlie môže byť schopné pomôcť funkcii obličiek tým, že filtruje nestrávené toxíny a lieky.

Zdá sa, že aktívne uhlie je obzvlášť účinné pri odstraňovaní toxínov pochádzajúcich z močoviny, ktorá je hlavným vedľajším produktom trávenia bielkovín.

Je potrebný ďalší výskum, ale niektoré štúdie na zvieratách ukazujú, že aktívne uhlie môže pomôcť zlepšiť funkciu obličiek a znížiť poškodenie tráviaceho traktu a zápal u ľudí s chronickým ochorením obličiek.

abalicky

 

2. Črevný plyn

Predpokladá sa, že prášok z aktívneho uhlia dokáže narušiť črevný plyn, hoci vedci stále nechápu ako.

Tekutiny a plyny zachytené v čreve môžu ľahko prejsť cez milióny malých otvorov v aktívnom uhlí a tento proces ich môže neutralizovať.

 

3. Filtrácia vody

Ľudia už dlho používajú aktívne uhlie ako prírodný filter vody. Tak ako v črevách a žalúdku, aj aktívne uhlie dokáže interagovať s celým radom toxínov, liekov, vírusov, baktérií, plesní a chemických látok nachádzajúcich sa vo vode a absorbovať ich.

V komerčných zariadeniach, ako sú centrá na spracovanie odpadu, prevádzkovatelia často používajú granulát aktívneho uhlia na jednu časť filtračného procesu. Desiatky výrobkov na filtráciu vody sú určené aj na domáce použitie a používajú uhlíkové kazety na čistenie vody od toxínov a nečistôt.

 

4. Hnačka

Vzhľadom na jeho použitie ako gastrointestinálneho absorbentu pri predávkovaní a otravách z toho vyplýva, že niektorí ľudia by mohli navrhnúť aktívne uhlie ako liek na hnačku.

V prehľade nedávnych štúdií o používaní aktívneho uhlia pri hnačke z roku 2017 vedci dospeli k záveru, že by mohlo byť schopné zabrániť vstrebávaniu baktérií a liekov, ktoré môžu spôsobiť hnačku, do tela tým, že ich zachytí na svojom poréznom, štruktúrovanom povrchu.

Vedci tiež poukázali na to, že aktívne uhlie má málo vedľajších účinkov, najmä v porovnaní s bežnými liekmi proti hnačke.

5. Bielenie zubov a zdravie ústnej dutiny

Desiatky výrobkov na bielenie zubov obsahujú aktívne uhlie.

Mnohé výrobky na ochranu ústnej dutiny, ktoré obsahujú aktívne uhlie, tvrdia, že majú rôzne výhody, ako napr:

  • antivírusové
  • antibakteriálne
  • antimykotické
  • detoxikačné

Vlastnosti aktívneho uhlia pohlcovať toxíny môžu byť v tomto prípade dôležité, ale neexistuje žiadny významný výskum, ktorý by podporoval jeho použitie na bielenie zubov alebo zdravie ústnej dutiny.

V prehľade z roku 2017 vedci dospeli k záveru, že neexistuje dostatok laboratórnych ani klinických údajov na určenie bezpečnosti alebo účinnosti aktívneho uhlia na bielenie zubov alebo zdravie ústnej dutiny.

6. Starostlivosť o pokožku

Výskumníci uviedli, že aktívne uhlie môže pomôcť pritiahnuť mikročastice, ako sú nečistoty, prach, chemikálie, toxíny a baktérie, na povrch pokožky, čo uľahčuje ich odstránenie.

7. Dezodorant

Rôzne dezodoranty s aktívnym uhlím sú bežne dostupné. Drevené uhlie môže absorbovať pachy a škodlivé plyny, vďaka čomu je ideálne ako dezodorant do podpazušia, topánok a chladničky.

Uvádza sa tiež, že aktívne uhlie dokáže absorbovať prebytočnú vlhkosť a regulovať úroveň vlhkosti na mikroúrovni.

8. Kožné infekcie

Na celom svete mnoho rôznych lekárov tradičnej medicíny používa aktívne uhlie v prášku vyrobené z kokosových škrupín na liečbu ochorení mäkkých tkanív, ako sú napríklad kožné infekcie.

Aktívne uhlie môže mať antibakteriálny účinok tým, že absorbuje škodlivé mikróby z rán.

Medicínske použitie aktívneho uhlia

Na pohotovosti môžu lekári niekedy použiť aktívne uhlie na liečbu predávkovania alebo otráv.

Aktívne uhlie môže často pomôcť vyčistiť toxíny a lieky, ktoré zahŕňajú:

  • NSAID a iné voľne predajné protizápalové lieky
  • sedatíva
  • blokátory vápnikových kanálov
  • dapsón
  • karbamazepín (Tegretol)
  • lieky proti malárii
  • metylxantíny (mierne stimulanty)

Aktívne uhlie nedokáže viazať všetky typy toxínov alebo liekov, najmä tie, ktoré sú žieravé.

Medzi lieky a liečivá, ktoré aktívne uhlie nedokáže odstrániť, patria:

  • alkoholy
  • lúh
  • železo
  • lítium
  • ropné produkty, ako je vykurovací olej, benzín, riedidlo a niektoré čistiace prostriedky

Ak je osoba pri vedomí a bdelá, lekári jej môžu podať nápoj vyrobený z práškovej formy aktívneho uhlia zmiešaného s vodou. Zdravotnícky personál môže v prípade potreby podávať zmesi aktívneho uhlia aj cez výživové trubičky do nosa alebo úst.

Jednotlivec musí užiť alebo dostať aktívne uhlie do 1 až 4 hodín po konzumácii toxínu, aby mohlo pôsobiť. Aktívne uhlie nemôže pôsobiť, ak osoba už toxín alebo liek strávila a ten sa už nenachádza v žalúdku.

Nikto by sa nikdy nemal pokúšať liečiť predávkovanie alebo otravu doma.

Riziká a odvoz

Doteraz neboli zaznamenané žiadne nežiaduce účinky aktívneho uhlia v žiadnej z jeho rôznych foriem.

Výrobky s aktívnym uhlím sa dajú kúpiť online.

Ľudia, ktorí užívajú lieky, by sa mali pred perorálnym užívaním produktov s aktívnym uhlím poradiť s lekárom, pretože môžu narušiť vstrebávanie ich liekov.

Späť do obchodu