8 bežných príznakov nedostatku vitamínov

Obsah:

  • 1. Krehké vlasy a nechty
  • 2. Ústne vredy alebo praskliny v kútikoch úst
  • 3. Krvácanie z ďasien
  • 4. Zlé nočné videnie a biele výrastky na očiach
  • 5. Šupinaté škvrny a lupiny
  • 6. Vypadávanie vlasov
  • 7. Červené alebo biele hrbolčeky na pokožke
  • 8. Syndróm nepokojných nôh
  • Záver

Medzi príznaky nedostatku vitamínov patria lámavé vlasy a nechty, vredy v ústach, vypadávanie vlasov, šupinatá pokožka a ďalšie. Rozpoznanie týchto príznakov vám pomôže vhodne upraviť stravu.

Dobre vyvážená a výživná strava má mnoho výhod. Na druhej strane, strava s nedostatkom živín môže spôsobiť rôzne nepríjemné príznaky.

Tieto príznaky sú spôsobom, akým vaše telo oznamuje potenciálny nedostatok vitamínov a minerálov.

V tomto článku nájdete prehľad 8 najčastejších príznakov nedostatku vitamínov a minerálov a spôsobov ich riešenia.


1. Krehké vlasy a nechty

Lámavosť vlasov a nechtov môžu spôsobovať rôzne faktory. Jedným z nich je nedostatok biotínu.

Biotín, známy aj ako vitamín B7, pomáha telu premieňať potravu na energiu. Nedostatok biotínu je veľmi zriedkavý, ale keď sa vyskytne, lámavé, rednúce alebo štiepiace sa vlasy a nechty sú jednými z najvýraznejších príznakov.

Medzi ďalšie príznaky nedostatku biotínu patrí chronická únava, bolesti svalov, kŕče a mravčenie v rukách a nohách.

Najväčšie riziko vzniku nedostatku biotínu majú tehotné ženy, silní fajčiari alebo konzumenti alkoholu a ľudia s poruchami trávenia, ako je Crohnova choroba.

Rizikovým faktorom je aj dlhodobé užívanie antibiotík a niektorých liekov proti záchvatom.

Nedostatok biotínu môže spôsobiť aj konzumácia surových vaječných bielkov. Surové vaječné bielky totiž obsahujú avidín, bielkovinu, ktorá sa viaže na biotín a môže znížiť jeho vstrebávanie .

Medzi potraviny bohaté na biotín patria vaječné žĺtky, orgánové mäso, ryby, mäso, mliečne výrobky, orechy, semená, špenát, brokolica, karfiol, sladké zemiaky, kvasnice, celozrnné výrobky a banány.

Dospelí s lámavými vlasmi alebo nechtami by mohli zvážiť vyskúšanie doplnku, ktorý poskytuje približne 30 mikrogramov biotínu denne.

Prínos doplnkov s biotínom však pozorovalo len niekoľko malých štúdií a kazuistík, takže najlepšou voľbou môže byť strava bohatá na biotín.

Zhrnutie

Biotín je vitamín skupiny B, ktorý sa podieľa na mnohých telesných funkciách. Hrá dôležitú úlohu
dôležitú úlohu pri posilňovaní vlasov a nechtov. Nedostatok tohto vitamínu je
vo všeobecnosti zriedkavý, ale v určitých prípadoch sa môže vyskytnúť.

2. Ústne vredy alebo praskliny v kútikoch úst

Zranenia v ústach a ich okolí môžu čiastočne súvisieť s nedostatočným príjmom niektorých vitamínov alebo minerálov.

Napríklad vredy v ústach, ktoré sa bežne označujú aj ako rakovinové vredy, sú často dôsledkom nedostatku železa alebo vitamínov skupiny B.

Jedna malá štúdia uvádza, že pacienti s vredmi v ústach majú zrejme dvakrát vyššiu pravdepodobnosť nízkej hladiny železa.

V inej malej štúdii malo približne 28 % pacientov s vredmi v ústach nedostatok tiamínu (vitamín B1), riboflavínu (vitamín B2) a pyridoxínu (vitamín B6).

Angulárna cheilitída, stav, ktorý spôsobuje praskanie, rozštiepenie alebo krvácanie kútikov úst, môže byť spôsobená nadmerným slinením alebo dehydratáciou. Môže však byť spôsobená aj nedostatočným príjmom železa a vitamínov skupiny B, najmä riboflavínu.

Medzi potraviny bohaté na železo patrí hydina, mäso, ryby, strukoviny, tmavá listová zelenina, orechy, semená a celozrnné výrobky.

Medzi dobré zdroje tiamínu, riboflavínu a pyridoxínu patria celozrnné výrobky, hydina, mäso, ryby, vajcia, mliečne výrobky, orgánové mäso, strukoviny, zelená zelenina, škrobová zelenina, orechy a semená.

Ak pociťujete tieto príznaky, skúste do svojho jedálnička pridať vyššie uvedené potraviny a zistite, či sa vaše príznaky zlepšia.

Zhrnutie

Ľudia s vredmi v ústach alebo prasklinami v kútikoch úst môžu
skúsiť konzumovať viac potravín bohatých na tiamín, riboflavín, pyridoxín a
železa, aby sa zmiernili príznaky.

3. Krvácanie z ďasien

Niekedy je príčinou krvácania ďasien hrubá technika čistenia zubov, ale na vine môže byť aj strava s nedostatkom vitamínu C.

Vitamín C zohráva dôležitú úlohu pri hojení rán a imunite, a dokonca pôsobí ako antioxidant, čím pomáha predchádzať poškodeniu buniek.

Vaše telo si vitamín C samo nevytvára, takže jediným spôsobom, ako si udržať jeho dostatočnú hladinu, je strava.

Nedostatok vitamínu C je u jedincov, ktorí konzumujú dostatok čerstvého ovocia a zeleniny, zriedkavý. Napriek tomu mnoho ľudí neje dostatok ovocia a zeleniny každý deň.

To môže vysvetľovať, prečo štúdie vykonávajúce rutinné skríningy zdravej populácie odhadujú nízku hladinu vitamínu C u 13 - 30 % populácie, pričom 5 - 17 % ľudí má jeho nedostatok.

Dlhodobá konzumácia veľmi malého množstva vitamínu C prostredníctvom stravy môže vyvolať príznaky jeho nedostatku vrátane krvácania z ďasien a dokonca straty zubov.

Ďalším vážnym dôsledkom veľkého nedostatku vitamínu C sú skorbut, ktorý oslabuje imunitný systém, oslabuje svaly a kosti a spôsobuje, že sa ľudia cítia unavení a letargickí.

Medzi ďalšie bežné príznaky nedostatku vitamínu C patrí ľahká tvorba modrín, pomalé hojenie rán, suchá šupinatá pokožka a časté krvácanie z nosa.

Dbajte na dostatočný príjem vitamínu C tým, že každý deň zjete aspoň 2 kusy ovocia a 3-4 porcie zeleniny.

Zhrnutie

U ľudí, ktorí jedia málo čerstvého ovocia a zeleniny, sa môže vyvinúť vitamín C
nedostatok vitamínu C. To môže viesť k nepríjemným príznakom, ako je krvácanie ďasien, oslabenie
imunitný systém a v závažných prípadoch aj strata zubov a skorbut.

4. Zlé nočné videnie a biele výrastky na očiach

Strava chudobná na živiny môže niekedy spôsobiť problémy so zrakom.

Napríklad nízky príjem vitamínu A sa často spája so stavom známym ako šeroslepota, ktorý znižuje schopnosť ľudí vidieť pri slabom osvetlení alebo v tme.

Je to preto, že vitamín A je potrebný na tvorbu rodopsínu, pigmentu, ktorý sa nachádza v sietnici očí a ktorý pomáha vidieť v noci.

Ak sa nelieči, nočná slepota môže prejsť do xeroftalmie, stavu, ktorý môže poškodiť rohovku a nakoniec viesť k slepote.

Ďalším skorým príznakom xeroftalmie sú Bitotove škvrny, čo sú mierne vyvýšené, penovité, biele výrastky, ktoré sa vyskytujú na spojovke alebo bielej časti očí.

Tieto výrastky sa dajú do určitej miery odstrániť, ale úplne zmiznú až po liečbe nedostatku vitamínu A.

Našťastie je nedostatok vitamínu A vo vyspelých krajinách zriedkavý. Tí, ktorí majú podozrenie, že ich príjem vitamínu A nie je dostatočný, môžu skúsiť konzumovať viac potravín bohatých na vitamín A, ako sú orgánové mäso, mliečne výrobky, vajcia, ryby, tmavá listová zelenina a žltooranžovo sfarbená zelenina.

Pokiaľ nie je diagnostikovaný nedostatok, väčšina ľudí by sa mala vyhnúť užívaniu doplnkov vitamínu A. Vitamín A je totiž vitamín rozpustný v tukoch, ktorý sa pri nadmernej konzumácii môže hromadiť v tukových zásobách a stať sa toxickým.

Príznaky toxicity vitamínu A môžu byť vážne a zahŕňajú nevoľnosť, bolesti hlavy, podráždenie kože, bolesti kĺbov a kostí a v závažných prípadoch dokonca kómu alebo smrť .

Zhrnutie

Nízky príjem vitamínu A môže spôsobiť zlé nočné videnie alebo výrastky na
bielej časti očí. Pridanie väčšieho množstva potravín bohatých na vitamín A do stravy môže pomôcť
zabrániť týmto príznakom alebo ich zmierniť.

aavitaminy

5. Šupinaté škvrny a lupiny

Seboroická dermatitída (SB) a lupiny patria do rovnakej skupiny kožných ochorení, ktoré postihujú oblasti vášho tela produkujúce olej.

V oboch prípadoch ide o svrbiacu, šupinatú pokožku. Lupiny sa väčšinou obmedzujú na pokožku hlavy, zatiaľ čo seboroická dermatitída sa môže objaviť aj na tvári, hornej časti hrudníka, v podpazuší a slabinách.

Pravdepodobnosť výskytu týchto kožných ochorení je najvyššia počas prvých 3 mesiacov života, v období puberty a v polovici dospelosti.

Štúdie ukazujú, že obe ochorenia sú tiež veľmi časté. Až 42 % dojčiat a 50 % dospelých môže niekedy trpieť lupinami alebo seboroickou dermatitídou.

Lupiny a seboroická dermatitída môžu byť spôsobené mnohými faktormi, pričom jedným z nich je strava chudobná na živiny. Svoju úlohu môže zohrávať napríklad nízka hladina zinku, niacínu (vitamín B3), riboflavínu (vitamín B2) a pyridoxínu (vitamín B6) v krvi.

Hoci súvislosť medzi stravou chudobnou na živiny a týmito kožnými ochoreniami nie je úplne objasnená, ľudia s lupinami alebo seboroickou dermatitídou by mohli chcieť konzumovať viac týchto živín.

Medzi potraviny bohaté na niacín, riboflavín a pyridoxín patria celozrnné výrobky, hydina, mäso, ryby, vajcia, mliečne výrobky, orgánové mäso, strukoviny, zelená zelenina, škrobová zelenina, orechy a semená.

Morské plody, mäso, strukoviny, mliečne výrobky, orechy a celozrnné výrobky sú dobrým zdrojom zinku.

Zhrnutie

Úporné lupiny a šupinaté miesta na pokožke hlavy, obočí, ušiach,
viečkach a na hrudi môže byť spôsobený nízkym príjmom zinku, niacínu, riboflavínu a
pyridoxínu. Pridanie týchto živín do stravy môže pomôcť zmierniť príznaky.

6. Vypadávanie vlasov

Vypadávanie vlasov je veľmi častým príznakom. V skutočnosti až 50 % dospelých uvádza vypadávanie vlasov v čase, keď dosiahnu vek 50 rokov.

Strava bohatá na nasledujúce živiny môže pomôcť zabrániť vypadávaniu vlasov alebo ho spomaliť.

Železo. Tento minerál je
sa podieľa na syntéze DNA vrátane DNA prítomnej vo vlasoch.
folikuloch. Príliš málo železa môže spôsobiť, že vlasy prestanú rásť alebo vypadávajú.

Zinok. Tento minerál je
nevyhnutný pre syntézu bielkovín a delenie buniek, dva procesy, ktoré sú potrebné
pre rast vlasov. Nedostatok zinku môže spôsobiť vypadávanie vlasov.

Kyselina linolová (LA) a alfa-linolénová (ALA).
Tieto esenciálne mastné kyseliny sú potrebné na rast a udržiavanie vlasov.

Niacín (vitamín B3). Tento vitamín je
potrebný na udržanie zdravých vlasov. Alopécia, stav, pri ktorom sú vlasy
vypadávajú v malých škvrnách, je jedným z možných príznakov nedostatku niacínu.

Biotín (vitamín B7). Biotín je ďalší vitamín B
ktorý môže byť pri nedostatku spojený s vypadávaním vlasov.
Mäso, ryby, vajcia, strukoviny, tmavá listová zelenina, orechy, semená a celozrnné výrobky sú dobrými zdrojmi železa a zinku.

Medzi potraviny bohaté na niacín patria mäso, ryby, mliečne výrobky, celozrnné výrobky, strukoviny, orechy, semená a zelené listy. Tieto potraviny sú bohaté aj na biotín, ktorý sa nachádza aj vo vaječných žĺtkoch a v mäsových orgánoch.

Listová zelenina, orechy, celozrnné obilniny a rastlinné oleje sú bohaté na LA, zatiaľ čo vlašské orechy, ľanové semená, chia semená a sójové orechy sú bohaté na ALA.

Mnohé výživové doplnky tvrdia, že zabraňujú vypadávaniu vlasov. Mnohé z nich obsahujú kombináciu uvedených živín a niekoľko ďalších.

Zdá sa, že tieto doplnky podporujú rast vlasov a znižujú ich vypadávanie u ľudí s preukázaným nedostatkom uvedených živín. Výskum prínosu týchto doplnkov pri ich nedostatku je však veľmi obmedzený.

Treba tiež poznamenať, že užívanie vitamínových a minerálnych doplnkov pri ich nedostatku môže vypadávanie vlasov skôr zhoršiť, než mu pomôcť.

Napríklad nadbytok selénu a vitamínu A, dvoch živín často pridávaných do doplnkov na rast vlasov, bol spojený s vypadávaním vlasov.

Pokiaľ vám lekár nepotvrdí nedostatok, je lepšie zvoliť si stravu bohatú na tieto živiny, než doplnky stravy.

Zhrnutie

Vyššie uvedené vitamíny a minerály sú potrebné na rast vlasov,
preto strava bohatá na ne môže pomôcť predchádzať vypadávaniu vlasov. Používanie
doplnkov - s výnimkou prípadov nedostatku - môže spôsobiť viac škody ako úžitku.

7. Červené alebo biele hrbolčeky na pokožke

Keratosis pilaris je ochorenie, ktoré spôsobuje, že na lícach, ramenách, stehnách alebo zadku sa objavujú hrče podobné husej koži. Tieto malé hrbolčeky môžu byť sprevádzané aj vývrtkou alebo zarastajúcimi chĺpkami.

Tento stav sa často objavuje v detstve a v dospelosti prirodzene mizne.

Príčina týchto malých hrbolčekov nie je ešte úplne objasnená, ale môžu sa objaviť, keď sa vo vlasových folikuloch vytvára príliš veľa keratínu. Na koži tak vznikajú červené alebo biele vyvýšené hrbolčeky.

Keratosis pilaris môže mať genetickú zložku, čo znamená, že je pravdepodobnejšie, že ju bude mať človek, ktorý ju má v rodine. Napriek tomu bola pozorovaná aj u ľudí so stravou s nízkym obsahom vitamínov A a C.

Preto okrem tradičnej liečby medikamentóznymi krémami môžu ľudia s týmto ochorením zvážiť pridanie potravín bohatých na vitamíny A a C do svojho jedálnička.

Patrí medzi ne orgánové mäso, mliečne výrobky, vajcia, ryby, tmavá listová zelenina, žltooranžovo sfarbená zelenina a ovocie.

Zhrnutie

Nedostatočný príjem vitamínov A a C môže súvisieť s keratózou
pilaris, ktorá vedie k vzniku červených alebo bielych hrbolčekov na pokožke.
na koži.

8. Syndróm nepokojných nôh

Syndróm nepokojných nôh (RLS), známy aj ako Willisova-Ekbomova choroba, je nervové ochorenie, ktoré spôsobuje nepríjemné alebo nepríjemné pocity v nohách, ako aj neodolateľné nutkanie pohybovať nimi.

Podľa Národného inštitútu pre neurologické poruchy a mŕtvicu postihuje RLS až 10 % ľudí, pričom u žien je pravdepodobnosť výskytu tohto ochorenia dvakrát vyššia. U väčšiny ľudí sa zdá, že nutkanie na pohyb sa zintenzívňuje, keď relaxujú alebo sa snažia spať.

Hoci presné príčiny RLS nie sú úplne objasnené, zdá sa, že existuje súvislosť medzi príznakmi RLS a hladinou železa v krvi človeka.

Viaceré štúdie napríklad spájajú nízke zásoby železa v krvi so zvýšenou intenzitou príznakov RLS. Niekoľko štúdií tiež uvádza, že príznaky sa často objavujú počas tehotenstva, teda v období, keď hladina železa u žien zvyčajne klesá.

Dopĺňanie železa vo všeobecnosti pomáha zmierniť príznaky RLS, najmä u ľudí s diagnostikovaným nedostatkom železa. Účinky suplementácie sa však môžu u jednotlivých osôb líšiť.

Keďže sa zdá, že vyšší príjem železa znižuje príznaky, prospešné môže byť aj zvýšenie príjmu potravín bohatých na železo, ako sú mäso, hydina, ryby, strukoviny, tmavá listová zelenina, orechy, semená a celozrnné výrobky.

Obzvlášť vhodné môže byť kombinovať tieto potraviny bohaté na železo s ovocím a zeleninou bohatými na vitamín C, pretože tie môžu pomôcť zvýšiť vstrebávanie železa.

Používanie liatinových hrncov a panvíc a vyhýbanie sa čaju alebo káve pri jedle môže tiež pomôcť zvýšiť vstrebávanie železa.

Napriek tomu je potrebné poznamenať, že zbytočné dopĺňanie železa môže spôsobiť viac škody ako úžitku a môže znížiť vstrebávanie iných živín.

Extrémne vysoká hladina železa môže byť v niektorých prípadoch dokonca smrteľná, preto je najlepšie poradiť sa pred užívaním doplnkov so svojím lekárom.

Napokon, niektoré dôkazy naznačujú, že nedostatok horčíka môže zohrávať úlohu pri syndróme nepokojných nôh.

Zhrnutie

Syndróm nepokojných nôh často súvisí s nízkou hladinou železa. Tí, ktorí majú
s týmto ochorením môžu chcieť zvýšiť príjem potravín bohatých na železo a prediskutovať
doplnenie s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Záver

Strava, ktorá poskytuje nedostatočný príjem vitamínov a minerálov, môže spôsobiť niekoľko príznakov, z ktorých niektoré sú častejšie ako iné.

Zvýšenie príjmu potravín bohatých na vhodné vitamíny a minerály môže často pomôcť vyriešiť alebo výrazne zmierniť vaše príznaky.

Späť do obchodu