Ďalekozrakosť

Obsah:

  • Čo je ďalekozrakosť?
  • Aký je lekársky termín pre ďalekozrakosť?
  • Ako častá je ďalekozrakosť?
  • Aké sú príznaky ďalekozrakosti
  • Čo spôsobuje ďalekozrakosť?
  • Je ďalekozrakosť genetická?
  • Aké sú komplikácie ďalekozrakosti?
  • Ako sa môžem dať vyšetriť na ďalekozrakosť?
  • Dá sa ďalekozrakosť korigovať?
  • Môžete ďalekozrakosti predísť?
  • Môže ďalekozrakosť zmiznúť?
  • Záver

Ďalekozrakosť je stav očí, ktorý spôsobuje rozmazané videnie pri pohľade na veci zblízka (napríklad na slová v knihe). Môžete mať aj bolesti hlavy alebo namáhanie očí. Okuliare, kontaktné šošovky a chirurgický zákrok môžu korigovať vaše videnie a zmierniť vaše ťažkosti. Poskytovateľ očnej starostlivosti vám pomôže rozhodnúť, čo je pre vaše potreby najlepšie.

Ďalekozrakosť môže spôsobovať príznaky, ktoré zasahujú do vášho každodenného života.

dalekozrakost

Čo je ďalekozrakosť?

Ďalekozrakosť je bežná očná porucha, ktorá môže spôsobiť rozmazané videnie na blízko. Ľudia s ďalekozrakosťou:

  • Zvyčajne ľahšie vidia predmety, ktoré sú vzdialené (najmenej 6 metrov ).
  • Majú problémy so zaostrením očí na veci, ktoré sú blízko.

Ľudia s vysokým stupňom ďalekozrakosti môžu mať rozmazané videnie na všetky vzdialenosti.

Tvar vášho oka určuje, či máte určitý stupeň ďalekozrakosti. Medzi faktory patrí dĺžka vášho oka spredu dozadu (osová dĺžka) a zakrivenie rohovky (predného "okna" oka). Tvar vášho oka ovplyvňuje spôsob, akým vaše oko prijíma a spracováva svetlo, aby vám umožnilo vidieť.

Tvar svojho oka nemôžete ovplyvniť a ďalekozrakosť nie je očné ochorenie. Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti ju považujú za poruchu zaostrovania oka, pretože ovplyvňuje spôsob, akým vaše oko zaostruje svetlo. Ďalekozrakosť je bežná a dá sa korigovať.

Ak si všimnete, že ťažko vidíte veci zblízka, obráťte sa na oftalmológa alebo optometristu.

Urobia vám jednoduché, bezbolestné vyšetrenie, aby skontrolovali váš zrak a zistili, či vaše oči nepotrebujú trochu pomôcť so správnym zaostrením.

Okuliare, kontaktné šošovky a operácie sú k dispozícii na základe vašich potrieb a preferencií. Váš poskytovateľ s vami preberie všetky možnosti a pomôže vám nájsť tie najvhodnejšie.

aoci

Aký je lekársky termín pre ďalekozrakosť?

"Hyperopia" je termín, ktorý môžete počuť od poskytovateľov zdravotnej starostlivosti používať na označenie ďalekozrakosti.

Ako častá je ďalekozrakosť?

Podľa jednej analýzy môže ďalekozrakosť celosvetovo postihovať približne 4,6 % detí a 30,9 % dospelých. Presná prevalencia sa líši v závislosti od výskumnej štúdie, pretože výskumníci používajú na výpočet tohto čísla rôzne metódy.

Napríklad zahrnutie ľudí starších ako 40 rokov do štúdie môže zvýšiť prevalenciu. Je to preto, že vek nad 40 rokov zvyšuje pravdepodobnosť vzniku presbyopie (vekom podmienenej ďalekozrakosti). Presbyopia síce tiež spôsobuje rozmazané videnie na blízko, ale je dôsledkom inej príčiny (vekom podmienené zmeny šošovky).

Aké sú príznaky ďalekozrakosti

Možno si nevšimnete žiadne problémy so zrakom. Ak však vaše očné svaly musia pracovať ťažšie, aby vám pomohli vidieť, môžu sa u vás objaviť príznaky, ako napr:

  • Rozmazané videnie, najmä pri pohľade na veci, ktoré sú blízko vašej tváre.
  • Rozmazané videnie/únava v noci.
  • Ťažkosti pri čítaní.
  • Dvojité videnie pri čítaní.
  • Tupá bolesť v oku.
  • Namáhanie očí.
  • Žmurkanie pri čítaní.

Deti s ďalekozrakosťou môžu mať tieto príznaky, ale tiež si môžu často trieť oči alebo sa zdajú byť bez záujmu o čítanie.

Čo spôsobuje ďalekozrakosť?

Medzi bežné príčiny ďalekozrakosti patria:

  • Očná buľva je relatívne krátka (spredu dozadu). Zdravotníci to nazývajú "znížená osová dĺžka".
  • Rohovka je plochejšia, ako sa očakáva.

Možno sa pýtate, prečo záleží na tom, či je moja očná buľva krátka alebo moja rohovka plochá? Odpoveď súvisí so spôsobom, akým vaše oko láme (ohýba) svetlo, aby vám umožnilo vidieť.

Vaša rohovka je číra vonkajšia vrstva oka. Toto "okno" ohýba svetlo, keď vstupuje do oka, a pomáha mu dopadnúť na sietnicu, tenkú vrstvu tkaniva v zadnej časti oka. Vaša rohovka je mierne zakrivená. Toto zakrivenie ohýba svetlo vstupujúce do oka pod správnym uhlom, aby sa dostalo na sietnicu. Ak je však vaša rohovka príliš plochá alebo ak je vzdialenosť medzi prednou a zadnou časťou oka príliš malá, táto jemná rovnováha sa narúša.

Výsledkom je, že svetlo vstupuje do oka, ale nedosiahne svoj cieľ (sietnicu). Namiesto toho sú svetelné lúče nedostatočne zaostrené, čo znamená, že dopadajú za sietnicu. To spôsobuje, že predmety zblízka vyzerajú rozmazane. Niekedy sa iné časti oka môžu prispôsobiť a pomôcť vám vidieť jasne. Pri vyšších stupňoch ďalekozrakosti však vaše oči môžu potrebovať pomoc okuliarov alebo iných metód na zaostrenie.

Ďalekozrakosť (hyperopia) je príkladom refrakčnej chyby. Refrakčné chyby sú zmeny vášho videnia, ktoré vznikajú v dôsledku problémov s tým, ako vaše oko ohýba svetlo. Tieto stavy sú veľmi časté a dajú sa zvládnuť. Základom je navštíviť poskytovateľa, aby mohol zhodnotiť vaše oči a určiť, čo potrebujete na zlepšenie zraku.

Je ďalekozrakosť genetická?

Vedci sa domnievajú, že ďalekozrakosť má genetickú zložku. To znamená, že gény, ktoré ste zdedili po svojich biologických rodičoch, môžu mať vplyv na to, či máte ďalekozrakosť. Niektoré gény napríklad ovplyvňujú vývoj vášho oka vrátane jeho osovej dĺžky. Vedci naďalej skúmajú, ako presne gény zohrávajú úlohu.

U niektorých ľudí sa vysoký stupeň ďalekozrakosti vyskytuje ako súčasť genetickej poruchy, ako napr:

  • Achromatopsia.
  • Downov syndróm.

Aké sú komplikácie ďalekozrakosti?

Ďalekozrakosť môže spôsobiť nepríjemné príznaky (napríklad bolesti hlavy), ktoré vám sťažujú vykonávanie každodenných úloh.

U detí s vysokým stupňom ďalekozrakosti sa môže vyvinúť amblyopia (lenivé oko) alebo strabizmus (oči, ktoré sa pozerajú rôznymi smermi). Očné vyšetrenia v detstve môžu odhaliť refrakčné chyby, ako je ďalekozrakosť, skôr, ako povedú ku komplikáciám.

Ako sa môžem dať vyšetriť na ďalekozrakosť?

Na ďalekozrakosť sa môžete dať vyšetriť prostredníctvom komplexného (ale bezbolestného) očného vyšetrenia. Počas vyšetrenia vám optometrista alebo oftalmológ pomocou očných kvapiek rozšíri oči. Kvapky zväčšia vaše zreničky, aby prepúšťali viac svetla. To umožní vášmu lekárovi vidieť časti oka, ktoré sú ďalej, napríklad sietnicu.

Poskytovateľ vám do očí zasvieti a použije rôzne nástroje na kontrolu zdravia vašich očí. Bude sa pozerať na refrakčné chyby (napríklad ďalekozrakosť), ale aj na širokú škálu ochorení (napríklad glaukóm a šedý zákal).

Ak máte príznaky súvisiace so stratou zraku, neváhajte a naplánujte si očné vyšetrenie. Niektoré príznaky ďalekozrakosti - vrátane rozmazaného videnia - môžu signalizovať vážnejšie problémy, ktoré si vyžadujú včasnú liečbu. Preto je dobré naplánovať si vyšetrenie, aj keď si myslíte, že vaše oči sú len unavené.

Dá sa ďalekozrakosť korigovať?

Áno. Na korekciu ďalekozrakosti vám lekár môže odporučiť:

  • Okuliare. Šošovky v okuliaroch predstavujú jednoduchý spôsob korekcie ďalekozrakosti. Robia to tak, že menia spôsob, akým sa svetlo zaostruje na vašu sietnicu. Váš stupeň ďalekozrakosti určuje, aký typ šošoviek potrebujete a ako často by ste ich mali nosiť.
  • Kontaktné šošovky. Kontaktné šošovky fungujú podobne ako okuliare. Upravujú spôsob, akým sa svetlo ohýba, keď vstupuje do vášho oka. Kontaktné šošovky sú však menšie ako šošovky v okuliaroch a sú umiestnené priamo na povrchu očnej gule. Vo všeobecnosti sú bezpečné, pohodlné a pohodlné. Môžete však naraziť na problémy, ktoré vám bránia v nosení kontaktných šošoviek. Patrí medzi ne suché oko a očné infekcie.
  • Chirurgický zákrok. Na korekciu ďalekozrakosti sa môžete rozhodnúť pre chirurgický zákrok. Existuje mnoho rôznych možností v závislosti od stupňa vašej ďalekozrakosti. Napríklad operácia očí LASIK pomáha ľuďom s nižším stupňom ďalekozrakosti. Na zmenu tvaru vašej rohovky sa používa laser. Ľuďom s vyšším stupňom ďalekozrakosti môže pomôcť refrakčná výmena šošoviek. Pri tejto operácii sa vaša prirodzená šošovka nahradí vnútroočnou šošovkou (IOL), ktorá koriguje váš zrak.

Potrebujete okuliare, ak ste ďalekozrakí?

Očný lekár určí, či potrebujete okuliare. Vaše oči sa môžu prispôsobiť bez okuliarov. Ak však máte príznaky alebo problémy s bežnými úlohami, okuliare vám môžu pomôcť ľahšie prežiť deň. Alternatívu ponúkajú aj kontaktné šošovky.

Váš poskytovateľ vám pomôže vybrať najlepší spôsob korekcie zraku na základe potrieb vašich očí a vášho životného štýlu.

Môžete ďalekozrakosti predísť?

Neexistuje žiadny overený spôsob, ako ďalekozrakosti predísť.

Niektoré životné návyky však môžu pomôcť udržať vaše oči zdravé. Medzi tieto tipy patria:

  • Stravujte sa výživne. Živiny ako vitamín A, vitamín C, vitamín E a luteín pomáhajú chrániť váš zrak. Ak chcete získať tieto výhody, zaraďte na svoj tanier veľa ovocia (napríklad grapefruity a jahody) a zeleniny (napríklad listovú zeleninu).
  • Pravidelne absolvujte očné prehliadky. Váš lekár môže skontrolovať, či nemáte problémy s očami skôr, ako sa u vás objavia príznaky.
  • Noste slnečné okuliare aj počas zamračených dní. Vyberte si slnečné okuliare, ktoré blokujú 99 % alebo viac ultrafialového (UV) slnečného žiarenia.
  • Pravidelne si doprajte odpočinok očiam. Hodinové pozeranie na obrazovku môže oči unaviť a viesť k syndrómu počítačového videnia. Niektoré malé zmeny vo vašej rutine môžu pomôcť predísť nepríjemným pocitom alebo ich zmierniť.

Môže ďalekozrakosť zmiznúť?

Ďalekozrakosť nezmizne, pokiaľ nepodstúpite operáciu. Ale aj po operácii sa váš zrak môže časom zmeniť. Je to prirodzená súčasť starnutia.

Okuliare alebo kontaktné šošovky môžu korigovať váš zrak a pomôcť vám zaostriť. Keď ich však nenosíte, môžete mať príznaky ďalekozrakosti. Okrem toho sa vaše videnie môže časom stále meniť a rozmazávať. Môžete si všimnúť, že vám okuliare už nepomáhajú tak ako predtým.

Je dôležité, aby ste okuliare alebo kontaktné šošovky nosili tak často, ako vám odporučí váš lekár. Mali by ste tiež pravidelne absolvovať očné prehliadky pre prípad, že by ste potrebovali zmeniť silu vašich šošoviek.

 

Záver

Problémy s videním na blízko môžu ovplyvniť vašu prácu a koníčky.

Nemusíte sa naďalej zmieriť s príznakmi alebo frustráciou, ktorú môžu spôsobovať.

Ak máte rozmazané videnie, často žmurkáte alebo vás pri čítaní bolí hlava, poraďte sa s očným lekárom.

Niekoľko jednoduchých, bezbolestných testov môže ukázať, či máte ďalekozrakosť. Poskytovateľ vám upraví zrak tak, aby ste videli jasne a pohodlne.

Späť do obchodu