Operácia očí

Obsah:

  • Čo je to operácia očí?
  • Aké stavy sa liečia pomocou očnej chirurgie?
  • Môže operácia očí zlepšiť videnie?
  • Aké sú niektoré typy operácií očí?
  • Aký typ operácie očí je najlepší?
  • Ako bežná je operácia očí?
  • Čo sa deje pred operáciou očí?
  • Čo sa deje počas operácie očí?
  • Čo sa deje po operácii očí?
  • Aké sú výhody operácie očí?
  • Aké sú riziká alebo komplikácie operácie očí?
  • Aký je čas zotavenia po operácii očí?
  • Záver


Operácia očí je spôsob odstránenia, opravy alebo manipulácie s okom a okolitými tkanivami. Medzi riziká patrí infekcia, poškodenie oka, suchosť alebo strata zraku. Riziká sú pre niektorých ľudí vyššie ako pre iných.

Oční chirurgovia vykonávajú zákroky, ktorými sa opravujú, odstraňujú alebo manipulujú vaše oči alebo tkanivá a kosti, ktoré ich obklopujú.

Chirurgovia môžu na očiach vykonávať mnoho rôznych typov operácií vrátane tých, ktoré zlepšujú zrak, a tých, ktoré odstraňujú ochorenia.

operacia oči

Čo je to operácia očí?

Chirurgia sa vzťahuje na fyzickú manipuláciu, odstránenie alebo opravu orgánov a tkanív na liečbu ochorenia. V mnohých prípadoch môže operácia znamenať rezanie do orgánu. V prípade operácie oka je orgánom vaše oko a tkanivami sú jeho okolité svaly a nervy.

Iné názvy pre očnú chirurgiu sú očná chirurgia alebo oftalmologická chirurgia. Oftalmológovia sú oční chirurgovia.

Aké stavy sa liečia pomocou očnej chirurgie?

Poskytovatelia očnej starostlivosti môžu navrhnúť operáciu mnohých typov očných ochorení vrátane:

Môže operácia očí zlepšiť videnie?

V mnohých prípadoch môže operácia očí zlepšiť videnie. Videnie sa napríklad zlepší pri operácii na korekciu refrakčnej chyby, sivého zákalu a silne poklesnutých viečok.

aoci

Aké sú niektoré typy operácií očí?

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vykoná rôzne zákroky na dosiahnutie rôznych výsledkov. Medzi niektoré typy očných operácií patria:

  • Operácie na korekciu zraku vrátane operácie očí LASIK a fotorefrakčnej keratektómie (PRK). Niektorí ľudia označujú tieto typy operácií ako laserové operácie, ale chirurgovia používajú lasery aj na iné typy operácií.
  • Operácia sivého zákalu.
  • Transplantácie rohovky. Iné názvy tohto zákroku sú keratoplastika a transplantácia rohovky.
  • Vitrektómia.
  • Chirurgia strabizmu.
  • Chirurgický zákrok na odstránenie otvoreného poranenia očnej gule.
  • Operácia na odstránenie oka (enukleácia).

Chirurgický zákrok na liečbu glaukómu. Tieto operácie zahŕňajú trabekulektómiu alebo operáciu tubulárneho skratu. Tieto zákroky vytvárajú nové cesty pre odtok tekutiny v oku, aby sa znížil tlak.

Niektoré typy plastických operácií na tvári môžu zahŕňať operácie štruktúr okolo očí vrátane operácií očných viečok.

Aký typ operácie očí je najlepší?

Najlepší je pre vás ten typ operácie oka, ktorý lieči váš zdravotný problém. V posledných rokoch sa použitím laserov a robotov zlepšili niektoré typy operácií očí, takže sú pre tieto prípady "najlepšie".

Ako bežná je operácia očí?

Niektoré operácie očí sú častejšie ako iné zákroky. Medzi faktory, ktoré ovplyvňujú frekvenciu operácií, patrí poistenie, dostupnosť zdravotnej starostlivosti a počet darcov tkanív.

Na celom svete sa ročne vykoná približne 20 miliónov operácií sivého zákalu. Okrem toho oftalmológovia v roku 2020 vykonali  približne 800 000 laserových refrakčných zákrokov a každý rok vykonajú približne 47 000 transplantácií rohovky.

Čo sa deje pred operáciou očí?

Vo všeobecnosti platí, že pred akýmkoľvek typom zákroku bude poskytovateľ chcieť, aby ste pred operáciou na určitý čas prestali jesť alebo piť. V mnohých prípadoch vám povie, aby ste do polnoci so všetkým prestali. Mali by ste ich požiadať o potvrdenie, ako dlho vopred by ste mali prestať jesť alebo piť.

V niektorých prípadoch vás požiadajú, aby ste v určitom čase pred operáciou prestali užívať pravidelné lieky. Mali by ste sa ich spýtať, aby ste sa uistili, aké lieky môžete potrebovať vysadiť a kedy ich máte vysadiť.

Mnohé z bežných očných zákrokov sú také, pri ktorých môžete ísť domov ešte v ten istý deň. Po operácii budete potrebovať dospelého, ktorý vás odvezie domov, a možno budete potrebovať niekoho, kto s vami zostane nejaký čas, keď budete doma.

Čo sa deje počas operácie očí?

Pri mnohých operáciách očí sa používa lokálna anestézia, čo znamená, že budete pri vedomí, ale nebudete pociťovať bolesť. Je to dôležité kvôli polohe, v ktorej musí byť vaša hlava a oko počas operácie. Budete musieť byť schopní udržať rovnú a nehybnú polohu. Poskytovateľ vám zakryje oko, ktoré nepotrebuje operáciu.

Niektoré zákroky si vyžadujú použitie lokálnej anestézie. Ide o kvapky alebo gél, ktorý znecitlivie oko, aby ste nič necítili. Platí to pre operácie, ako je odstránenie sivého zákalu alebo operácie na korekciu zraku.

Iné typy očných operácií, ako napríklad operácie na odstránenie poranení očnej gule, si vyžadujú celkovú anestéziu. Vaše dieťa môže potrebovať celkovú anestéziu pri očnom zákroku alebo ju môžete potrebovať vy, ak ste zo samotnej operácie obzvlášť nervózni.

Typ operácie určuje veci, ktoré sa počas zákroku dejú. Rôzne zákroky si vyžadujú rôzne typy prípravy, anestézie, vybavenia (napríklad lasery) a implantátov.

Čo sa deje po operácii očí?

Ak ste podstúpili ambulantný zákrok, budete potrebovať dospelého vodiča, ktorý vás odvezie domov. Váš poskytovateľ vám poskytne informácie o tom, čo môžete očakávať, pokiaľ ide o bolesť, lieky, udržiavanie zakrytého oka, polohu hlavy a zlepšenie videnia. Pomerne skoro po operácii budete musieť absolvovať kontrolné vyšetrenie.

Čas rekonvalescencie bude závisieť aj od toho, aký typ operácie ste podstúpili. Rekonvalescencia po operácii sivého zákalu a operáciách na korekciu zraku je rýchlejšia ako pri iných typoch operácií.

Aké sú výhody operácie očí?

Pri všetkých operáciách, nielen pri operáciách očí, sa musia vyvážiť výhody a riziká. V mnohých prípadoch sa operáciou zraku lieči zdravotný stav a/alebo sa zlepší videnie.

Aké sú riziká alebo komplikácie operácie očí?

Väčšina bežných operácií očí je veľmi bezpečná. Pri všetkých zákrokoch však existujú riziká. Riziká alebo komplikácie operácie očí sa líšia v závislosti od typu operácie. Celkovo môžu riziká zahŕňať:

  • Suchosť očí.
  • Videnie oslnenia alebo haló.
  • Infekcia.
  • Krvácanie.
  • Rozmazané videnie.
  • Zhoršené videnie.

Je dôležité, aby ste si pred zákrokom so svojím oftalmológom prezreli a pochopili prínosy a riziká.

Aký je čas zotavenia po operácii očí?

Čas zotavovania sa líši v závislosti od toho, aký typ operácie očí podstúpite.

V prípade operácie sivého zákalu môže úplné zotavenie trvať štyri až osem týždňov, ale mali by ste byť schopní vrátiť sa k bežnému životu skôr.

V prípade operácie LASIK a podobných operácií môže trvať až štyri týždne, kým sa vrátite ku všetkým svojim aktivitám, ale môžete sa vrátiť do práce už na druhý deň.

V prípade vitrektómie budete mimo práce alebo školy približne dva až štyri týždne. Budete sa musieť riadiť pokynmi, ako si polohovať hlavu.

V prípade operácie glaukómu budete mať čas na zotavenie približne dva až šesť týždňov.

V prípade transplantácie rohovky môžete mať plné videnie po troch mesiacoch. Môže to trvať aj 12 mesiacov alebo dlhšie.

Záver

Oči sú dôležitý a krehký orgán, a preto môžete pociťovať obavy z operácie očí. Existuje mnoho rôznych typov operácií očí, pričom niektoré z tých bežnejších sa vykonávajú ambulantne. Je dôležité, aby ste sa o zákroku porozprávali so svojím oftalmológom, aby ste zistili, či je pre vás najlepší, a aby ste sa cítili pripravení na deň operácie a na zotavovanie.

Späť do obchodu